Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Διεθνής ούριος άνεμος στα πανιά του Χρηματιστηρίου

Με τη βοήθεια της ανοδικής πορείας των διεθνών αγορών και το άνοιγμα του βιβλίου προσφορών για το 10ετές ομόλογο, κινείται υψηλότερα των 640 μονάδων το Χρηματιστήριο. Υπερισχύουν οι αγοραστές σε τράπεζες και blue chips. Θεαματική ενίσχυση του τζίρου.

Διεθνής ούριος άνεμος στα πανιά του Χρηματιστηρίου

Στον ρυθμό της Νέας Υόρκης, από Φρανκφούρτη και Παρίσι μέχρι Μαδρίτη και Μιλάνο. Ακολουθεί και το Χρηματιστήριο Αθηνών, με τους αγοραστές από τις πρώτες κιόλας εντολές να δίνουν το στίγμα των προθέσεών τους.

Ταχύτερος ρυθμός εντολών, αυξημένος τζίρος και άμεση συνέχιση της τάσης για τον Γενικό Δείκτη πάνω από τις 645 μονάδες. Με τον τραπεζικό κλάδο να συνεχίζει στην υπεραπόδοση της τελευταίας εβδομάδας και στην πλειονότητα των blue chips να υπερισχύουν οι αγοραστές.

Αποτέλεσμα, ο μεν Δείκτης Τραπεζών συνέχισε στις 335 με στόχο τις 340 μονάδες, ο δε 25άρης υψηλότερα των 1.540 μονάδων.

Το σημαντικότερο στοιχείο, που διαφοροποιεί τη σημερινή συνεδρίαση -τουλάχιστον από το ξεκίνημά της- είναι η θεαματική ενίσχυση της συναλλακτικής δραστηριότητας, συνακόλουθα του τζίρου. Ενδεικτικό το ότι στο πρώτο ημίωρο πραγματοποιήθηκαν συναλλαγές αξίας 5 εκατ., κάτι που είχε να σημειωθεί από τις αρχές Αυγούστου.

Προφανώς σημαίνει κάτι, όπως και η εξαρχής προσπάθεια των long να διαμορφώσουν υψηλότερα την τάση, αρχικά μέσω της Coca Cola και σχεδόν άμεσα με εντολές σε ΟΤΕ, Mytilineos, Jumbo, ΟΠΑΠ, ΔΕΗ κ.α.

Ενισχυτικό της στάσης των traders το άνοιγμα του βιβλίου προσφορών για το 10ετές ομόλογο, με το αρχικό επιτόκιο να διαμορφώνεται από το 1,33%. Εξέλιξη που λίγο ως πολύ περίμενε η αγορά, αποτιμώντας θετικά αυτή τη νέα ενέργεια της Αθήνας.

Σε επίπεδα πάνω από τις 640 μονάδες ισορρόπησε η αγορά, με αγοραστές-πωλητές να ενεργούν προσεκτικά, ενισχύοντας την εκτίμηση πως είναι εφικτό ένα «κλείσιμο» πάνω από τις 643 μονάδες για τον ΓΔ.

Προϋπόθεση που έχει τεθεί από τα σχόλιά μας των δύο προηγούμενων ημερών, προκειμένου να παραμείνει ενεργό το σενάριο της ανοδικής διόρθωσης.

Εθνική, ΔΕΗ, Alpha Bank, OTE, Mytilineos η πρώτη 5άδα μετοχών με αυξημένες συναλλαγές και ΟΠΑΠ, Eurobank, Jumbo, Coca Cola, Πειραιώς να ακολουθούν.

Και στους 10 τίτλους οι αγοραστές έχουν μικρότερο ή μεγαλύτερο πλεονέκτημα.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v