Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Χρηματιστήριο: Ζητούμενο να πάρουν πλεονέκτημα οι αγοραστές

Προσδοκίες στο χρηματιστήριο από τη νέα άντληση κεφαλαίων με την επανέκδοση του 10ετούς. Εάν ο τραπεζικός κλάδος μπορέσει να κάνει τελικά τη διαφορά, το πιθανότερο είναι πως θα ενεργοποιηθούν ανάλογες δυνάμεις και για τα blue chips, λένε αναλυτές.

Χρηματιστήριο: Ζητούμενο να πάρουν πλεονέκτημα οι αγοραστές

Επιμένει στα ρεκόρ η Wall Street, στον ρυθμό της νέας εξόδου της χώρας στις αγορές το Χρηματιστήριο Αθηνών.

Συνεχίζει υψηλότερα η Νέα Υόρκη, με τα futures του S&P500 από τις 3.540 μονάδες, με την «αγορά των αγορών» να «υποχρεώνει» τις άλλες διεθνείς να συντηρούνται σε υψηλά επίπεδα τιμών. Στις 12.974 (0,22%) χθες ο DAX, με εμφανή την απόκλιση/discount του έναντι του S&P500.

Εύλογο το ερώτημα, εάν και πώς η Νέα Υόρκη θα μπορούσε να συμβάλει στη διατήρηση αυτής της τάσης διεθνώς, εν μέσω οξύτατης προεκλογικής περιόδου στις ΗΠΑ, με ορίζοντα την 3η Νοεμβρίου.

Αυτά εκτός, γιατί εντός, στο χρηματιστήριό μας, δεν έχουν διαφοροποιηθεί και πολλά εδώ και 13-14 εβδομάδες.

Με θετικό πρόσημο οι βασικοί δείκτες αλλά χωρίς να επιχειρείται ακόμη η πειστική υπέρβαση που θα έδινε ξεκάθαρο πλεονέκτημα στους αγοραστές.

Στις 639,60 μονάδες ο Γενικός Δείκτης, στις 1.529,80 ο FTSE25 και στις 332 ο Δείκτης Τραπεζών. Με τον κλάδο να κάνει τη διαφορά για τους long και με την Alpha Bank υπεραποδίδοντας, σε θέση οδηγού για τον κλάδο.

Σε διάστημα εβδομάδας και με «κλείσιμο» χθες στα υψηλά ημέρας του 0,577 ευρώ. Διαγραμματική απεικόνιση και μέτρηση (του Ηλία Ζαχαράκη) έχει αναρτηθεί στον Εκηβόλο.

Εάν ο τραπεζικός κλάδος μπορέσει να κάνει, τελικά, τη διαφορά, το πιθανότερο είναι πως θα ενεργοποιηθούν ανάλογες δυνάμεις και για τα blue chips. Σε αρκετά εκ των οποίων καταγράφονται αυτό το διάστημα κινήσεις για συγκέντρωση δυνάμεων, που προσβλέπουν υψηλότερα.

Στα της ημέρας, η νέα έξοδος στις αγορές με re-opening του 10ετούς, σε μία εύλογη προσπάθεια του οικονομικού επιτελείου να συγκεντρώσει ρευστότητα λόγω των αυξημένων υποχρεώσεων που έχει η χώρα.

Στο 1,144% νωρίτερα το 10ετές, θυμίζοντας πως μία εβδομάδα πριν ο ΟΔΔΗΧ διερεύνησε τη διάθεση των αγορών, μέσω της δημοπρασίας εντόκων 6μηνης διάρκειας. Η έκδοση ήταν για 635 εκατ., η προσφορά υπερκάλυψε 1,57 φορές τη διαδικασία, το δε επιτόκιο ήταν μηδενικό.

Συνεπώς με «κόκκινο χαλί» και το σημερινό εγχείρημα, με την Αθήνα να έχει την ευχέρεια επιλογής άλλης μίας, της τελευταίας για το 2020, έκδοσης στη συνέχεια. Θα τα δούμε στην ώρα τους.

Σημαντικό 3ήμερο, από σήμερα μέχρι και Παρασκευή, με την έκδοση σήμερα, τα αποτελέσματα της ΔΕΗ αύριο, τα... νεότερα από την ΕΛΣΤΑΤ και τη γενική συνέλευση του ομίλου MIG, στο τέλος της εβδομάδας.

Με αφορμή αυτά (αλλά όχι μόνον) πολύ πιθανόν με το «κλείσιμο» της συνεδρίασης την Παρασκευή να έχουμε σαφή εικόνα για το αν το ΧΑ μπορεί να κινηθεί προς την υπέρβαση των 660/670 ή θα διορθώσει χαμηλότερα των 625 μονάδων.

Ούτως ή άλλως, όπως σημειώναμε χθες (Εκηβόλος), οι traders ενεργούν με «σφικτά» stop losses, προς τα άνω στις 650 και προς τα κάτω στις 625 μονάδες.

Αυξημένη κινητικότητα σε ΟΤΕ, Jumbo, ΟΠΑΠ, ΔΕΗ, Mytilineos, Motor Oil, Τέρνα Ενεργειακή, ΕΥΔΑΠ, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, ΕΛΛΑΚΤΩΡ κ.α.

Στα 13,65 ευρώ ο ΟΤΕ και εμφανής η συσσώρευση δυνάμεων για το εγχείρημα της υπέρβασης και των 14 ευρώ. Στα 14,69 με τάση επαναφοράς πάνω από τα 15 ευρώ η Jumbo, στα 7,965 και «βλέψεις» για υπέρβαση των 8 ο ΟΠΑΠ, στα 4,084 η ΔΕΗ με σημαντική την αυριανή συνεδρίαση, στα 7,96 η Mytilineos με τη Wood να δίνει τιμή-στόχο τα 12 ευρώ, την Τέρνα Ενεργειακή σε προσεκτική επαναπροσέγγιση των 12 ευρώ, η Motor Oil για πάνω από τα 12 ευρώ, η ΕΥΔΑΠ στα 7,20 ευρώ -ίσως η πιο ευχάριστη έκπληξη από τις μετοχές του δείκτη, το τελευταίο διάστημα.

Με 62 μετοχές σε θετικό έδαφος έναντι 25 σε αρνητικό, στη χθεσινή πρώτη συνεδρίαση για τον Σεπτέμβριο, επιβεβαιώθηκε η ικανοποιητική αύξηση της συναλλακτικότητας και σε μετοχές εταιρειών από τη μεσαία και χαμηλότερη κεφαλαιοποίηση.

Με τις προϋποθέσεις μόχλευσης να συντηρούνται, με ενεργό τη συμμετοχή εγχώριων επενδυτικών δυνάμεων.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v