Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Συγκρατημένη άνοδος στο Χρηματιστήριο

Περιορισμένη η άνοδος για τον Γενικό Δείκτη, που δεν ακολουθεί το... risky πάρτι στις διεθνείς αγορές. Περιορισμένος ο τζίρος παρά την αρχική ορμή των αγοραστών. Ξεχωρίζουν ανοδικά Coca Cola, Μυτιληναίος και Εθνική Τράπεζα.

Συγκρατημένη άνοδος στο Χρηματιστήριο

Ανοδικός αέρας στα ευρωπαϊκά, συγκρατημένη αντίδραση στο Χρηματιστήριο Αθηνών.

Εως 2,25% υψηλότερα, στις 13.260 μονάδες ο DAX στη Φρανκφούρτη, με τους traders να αγνοούν τα αρνητικά στοιχεία για την ευρωπαϊκή οικονομία και να αφήνονται να παρασυρθούν από τον φρενήρη ρυθμό που υπαγορεύει -διεθνώς- η Wall Street.

Από τις 3.550 μονάδες και 0,62% υψηλότερα τα futures του S&P500, με τα stops για τους long να διαμορφώνονται λίγο υψηλότερα.

Εμφανές το ότι στις διεθνείς αγορές επιχειρείται «διανομή θέσεων» σε όσο το δυνατόν υψηλότερες τιμές, κάτι που απαιτεί ιδιαίτερα αυξημένη προσοχή, κυρίως από όσους ενεργούν βραχυπρόθεσμα. Συνεπώς, προσοχή για το ενδεχόμενο κορύφωσης του ανοδικού κύματος, που είναι σε εξέλιξη.

Ούτως ή άλλως, το χρηματιστήριό μας μένει εκτός και από αυτή την ανοδική υπερ-έκταση των αγορών, με προεξάρχουσα τη Νέα Υόρκη.

Στο εύρος των 641,20-646,37 μονάδων η διακύμανση για τον ΓΔ, σε υποαπόδοση έναντι των ευρωπαϊκών (ενδεικτικά, κατά 2,09% ο ΜΙΒ στο Μιλάνο, με 1,25% ο ΙΒΕΧ στη Μαδρίτη), με την αρχική σπουδή των long να έχει μετριασθεί, εδώ και ώρα.

Ενδεικτικό το ότι ο τζίρος περιοριζόταν νωρίτερα (*) στα 17 εκατ. παρά το αρχικό ενεργό ξεκίνημα και τα 5 εκατ. που πραγματοποιήθηκαν στην πρώτη ώρα.

Παρά το 1,98% στα 22,64 ευρώ της Coca Cola/hbc, το 0,22% στα 13,68 του ΟΤΕ, οι βασικοί δείκτες αντιδρούν πολύ συγκρατημένα, σε πλήρη αναντιστοιχία με τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια.

Το αποθαρρυντικό είναι πως η εισροή ρευστότητας στις αγορές, κερδοσκοπική σε σημαντικό βαθμό, δεν δείχνει να φτάνει μέχρι την Αθήνα. Το ΧΑ μένει εκτός παιδιάς από ακόμη ένα risky πάρτι των διεθνών αγορών. Αδυνατώντας, επί της ουσίας, να προσελκύσει -στοιχειωδώς- ρευστότητα.

Και το ενδιαφέρον είναι πως και κεφάλαια και ενδιαφέρον για ελληνικά «περιουσιακά στοιχεία» υπάρχουν, περίτρανη απόδειξη η υπερβάλλουσα προσφορά των 16 plus δισ. στο re-opening του 10ετούς. Τα έχουμε πει, τα έχουμε αναδείξει, το σταματώ εδώ.

Σε ΟΤΕ, Alpha Bank, Lamda, Eurobank και ΔΕΗ ο μεγαλύτερος τζίρος, με τους τίτλους των Εθνικής, ΟΠΑΠ, Mytilineos, Jumbo και Πειραιώς να ακολουθούν.

Συγκριτικά ικανοποιητική αξία συναλλαγών και σε ΕΥΔΑΠ, Τέρνα Ενεργειακή, ΚΡΙ-ΚΡΙ, ΕΛΛΑΚΤΩΡ, ΕΧΑΕ, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ κ.α.

Ενδεικτικές τιμές για: ΟΤΕ στα 13,70, Lamda στα 5,62 με 3 πακέτα (συνολικά για 730 χιλ. μετοχές, αξίας 4,09 εκατ), Αlpha Βank στο 0,5818, Eurobank στο 0,4079, ΔΕΗ στα 4,094 ευρώ.

Νωρίτερα η Τέρνα Ενεργειακή ανακοίνωσε αυξημένα έσοδα και κέρδη, με τη μετοχή στα 11,94 ευρώ.

 

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v