Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Οι «μετοχές επικαιρότητας» δίνουν τάση στο Χρηματιστήριο

Επιχειρηματικές κινήσεις και οικονομικά αποτελέσματα διαμορφώνουν νέα δεδομένα για blue chips και μετοχές μεσαίας κεφαλαιοποίησης. Τα απόνερα του rebalancing και οι προσδοκίες στα ελληνοτουρκικά.

Οι «μετοχές επικαιρότητας» δίνουν τάση στο Χρηματιστήριο

Τρίτη εβδομάδα απωλειών για τον S&P500, με την Wall Street σε αναμονή για τις εξελίξεις στο μέτωπο του «νέου πακέτου δημοσιονομικής τόνωσης».

Στις 3.319,47 μονάδες ο δείκτης, με τις ΗΠΑ «αντιμέτωπες με την τέλεια καταιγίδα», σύμφωνα με τους Financial Times. Στην τελική ευθεία για τις εκλογές του Νοεμβρίου, με ότι αυτό σημαίνει (και ) για τις αγορές.

Στην Ευρώπη, η προσοχή στρέφεται (και) στη Σύνοδο Κορυφής αλλά και στην κωλυσιεργία που συνεχίζεται σε καίρια ζητήματα, όπως λ.χ. του περίφημου Ταμείου Ανάκαμψης. Στα καθ' ημάς, μετά από την τελευταία ανοδική εβδομάδα, η εστίαση αφορά στα «ελληνο-τουρκικά», στις διεργασίες εν όψει της Συνόδου και των αμέσως επόμενων ενεργειών, που θα ακολουθήσουν εκατέρωθεν. Στα υπόψη και η έξαρση της πανδημίας σε περιοχές, όπως (κυρίως) στην Αττική.

Από τις 658,54 μονάδες ο ΓΔ, με θετικό πρόσημο 3,54% (αλλά αρνητικό 28,16% από την αρχή του έτους), από τις 1.577,32 ο FTSE25, με θετικό πρόσημο 3,31% (αλλά μείον 31,36%) και από τις 323,56 ο ΔΤΡ, με συν 1,93% (αλλά μείον 63,45%) με ένα από τα κύρια χαρακτηριστικά την κατά 56,4% ενίσχυση της αξίας συναλλαγών, στα 56 εκατ. (μέσος ημερήσιος όρος).

Απόρροια, όχι μόνον του rebalancing, των αλλαγών στους δείκτες, του triple witching και του 15ου Annual Greek Road Show (ολοκληρώνεται αύριο, Δευτέρα) αλλά (κυρίως) των διεργασιών που συντελούνται σε αρκετούς κλάδους, τομείς δραστηριότητας.

Η ενεργή εμφάνιση ονομάτων ισχύος ενός CVC Capital, ενός Reggeborgh σε δύο από τους νευραλγικότερους κλάδους του εγχώριου επιχειρείν είναι το προοίμιο σαρωτικών αλλαγών που έχουν δρομολογηθεί στο εγχώριο επιχειρείν. Αναδιάταξης, με καταλύτες τα hyper funds και μέσο (και) την δραστικότερη μείωση/διαχείριση των μη εξυπηρετούμενων δανείων/ανοιγμάτων.

Ηδη στον κλάδο τροφίμων/ειδών διατροφής/εστίασης η παρουσία του CVC Capital προοιωνίζεται αλλαγές, ζυμώσεις κ.λπ. σε παρεμφερή μέτωπα και τομείς. Οπως, άλλωστε η εμπλοκή του Reggeborgh/Wessels στον Ελλάκτωρα, που θα αναδειχθεί σε γεννήτρια ανατροπών και διεργασιών που ξεπερνούν τον κατασκευαστικό κλάδο. Και έπονται ανάλογης ή χαμηλότερης έντασης και σημασίας εξελίξεις και σε άλλους κλάδους.

Στο ερώτημα, κατά πόσον (και) αυτές οι διεργασίες θα μπορούσαν να συντελέσουν στην αφύπνιση και του επενδυτικού/επιχειρηματικού ενδιαφέροντος η απάντηση θα ήταν απόλυτα καταφατική, εάν οι αρμόδιες αρχές είχαν προχωρήσει σε ουσιαστική αναβάθμιση του θεσμού, της επενδυτικής κοινότητας. Αλλά και έτσι, το διάστημα που ακολουθεί θα χαρακτηρισθεί από τις εξελίξεις στο επιχειρηματικό πεδίο, συνακόλουθα στο επενδυτικό.

Σε σημείο εκκίνησης βρίσκονται, σύμφωνα με τον Μάνο Χατζηδάκη (επικεφαλής ανάλυσης της ΒΕΤΑ χρηματιστηριακής), αρκετές εισηγμένες με στόχο την κάλυψη της απόστασης προς τα επίπεδα της εύλογης αποτίμησης τους. Σε αυτό γνώμονας για funds, θεσμικούς και ιδιώτες επενδυτές είναι τα αποτελέσματα εξαμήνου (δευτέρου τριμήνου) βάσει των οποίων η «καρδιά» των ομίλων (του δείκτη) αποδεικνύεται ανθεκτικότερη (απ΄ ότι αρχικά είχε εκτιμηθεί). Και υπό προϋποθέσεις θα μπορούσαμε να δούμε ακόμη μεγαλύτερες αποτιμήσεις στο χρηματιστηριακό ταμπλό.

Στα μηνύματα, που στέλνουν οι αποτιμήσεις των εισηγμένων, εστίασε από νωρίς ο Γιώργος Α. Σαββάκης, αναλύοντας τα διεξοδικά. Τεχνικά, σε βραχυπρόθεσμο διάστημα (εβδομαδιαίο, μηνιαίο) οι long έχουν αποκτήσει ένα μικρό πλεονέκτημα φθάνοντας την αγορά (ΓΔ) πολύ κοντά στα επίπεδα του ΚΜΟ 200 ημερών. Η μη καταγραφή τιμών υψηλότερων των 669 μονάδων, σε «κλείσιμο», έχει δημιουργήσει μία εκκρεμότητα, που πιθανότατα θα αρθεί αύριο. Η υπέρβαση των 660 με επιβεβαίωση των 640 μονάδων, είναι το κύριο στοίχημα, που θα παιχτεί από την αυριανή, κιόλας, συνεδρίαση.

Διαγραμματικά, όπως εκτιμά ο Λουκάς Παπαϊωάννου (Fast Finance) παρά τους ανοδικούς intraday βραχυχρόνιους σχηματισμούς (flags) που έχουν δημιουργηθεί για ΓΔ και FTSE25 θα πρέπει να επιβεβαιωθεί η τάση με πειστική ανοδική διάσπαση τους. Ειδική η περίπτωση των τραπεζών, σύμφωνα με την προσέγγιση του Γιώργου.

Ο κύκλος της ανακοίνωσης οικονομικών αποτελεσμάτων συνεχίζεται, και την προσεχή εβδομάδα. Την Τρίτη είναι η σειρά της Lamda Development, με τη μετοχή να αντιδρά 3% στα 5,84 ευρώ (στην εβδομάδα) ωθούμενη την Παρασκευή (2,46% ) από τα νεότερα στο θέμα του «καζίνο στο Ελληνικό».

Ακολουθούν Viohalco, AsCo και ΕΥΔΑΠ-ΕΥΑΘ στην τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδος. Στα 2,69 ευρώ, με άνοδο 8,03% στην εβδομάδα η μετοχή της Viohalco ήταν από τις ενισχυμένες των τελευταίων συνεδριάσεων, όπως η ΔΕΗ στα 5,10 ευρώ (με 4,94%), η ΕΛΛΑΚΤΩΡ στα 1,33 (26,67%), η Motor Oil στα 11,66 (2,46%), ο ΟΤΕ στα 13,78 (1,32%), η Τέρνα Ενεργειακή στα 11,70 (1,74%), η Fourlis στα 4,235 (3,29%).

Ικανοποιητική εικόνα και στα μεσαία, με Cenergy στα 1,03 (5,21%), Avax στα 0,4395 (7,72%), Ικτίνος στα 0,557 (2,01%), Intrakat στα 1,30 (6,56%), KΡΙ-ΚΡΙ στα 6,06 (1,68%), Πλαστικά Θράκης στα 2,02 (1,61%), Πλαίσιο στα 2,77 (2,97%), Profile στα 3,74 (3,46%).

Οπως επίσης για μετοχές άλλων κατηγοριών, με τη μετοχή της Κέκροψ στα 2,69 (6,75%), Forthnet στα 0,392 (24,84%), Qual στα 0,216 (6,40%), ElvalHalcor στα 1,38 (1,46%), Reds/Καμπάς στα 1,165 (30,05%).

Για την αυριανή συνεδρίαση να συνεκτιμηθεί, πως την Παρασκευή διόρθωσαν αρκετές μετοχές με long τάση (σε εβδομαδιαίο) συνέπεια της μερικής κατοχύρωσης βραχυπρόθεσμων αποδόσεων. Πιθανότατα σε ορισμένες εξ' αυτών θα επανεργοποιηθούν εκ νέου οι long εκμεταλλευόμενοι τις χαμηλότερες τιμές που καταγράφηκαν στην τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδος. Κυρίως στις λεγόμενες «μετοχές επικαιρότητας» καθότι αφορούν εισηγμένες που είναι στο προσκήνιο του επιχειρηματικού ενδιαφέροντος και εξελίξεων.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v