Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Χρηματιστήριο: Σε δοκιμασία η αντίδραση

Πτωτικό το ξεκίνημα για το Γενικό Δείκτη. Πιθανή μια κατοχύρωση βραχυπρόθεσμων θέσεων. Πρώτος στόχος η επιβεβαίωση των στηρίξεων, γιατί αποκτούν πλεονέκτημα οι πωλητές. Τα σινιάλα από τις τράπεζες και οι εξελίξεις στις κατασκευές.

Χρηματιστήριο: Σε δοκιμασία η αντίδραση

Η Fed δίχασε τη Wall Street, τα ασιατικά χρηματιστήρια διόρθωσαν, στα ευρωπαϊκά είναι με το όπλο παρά πόδα και στο Χρηματιστήριο Αθηνών προεξοφλείται το μερικό «κλείδωμα» βραχυπρόθεσμων κερδών.

Ηδη από τα μέσα και μετά της χθεσινής συνεδρίασης, οι συνήθεις ύποπτοι, 2-3 θεσμικοί μετοχικών εσωτερικού, κατοχύρωσαν μέρος των θέσεών τους, με τη βεβαιότητα πως θα εμφανίσουν θετικό πρόσημο στον απολογισμό εβδομάδας. Αύριο Παρασκευή, συνδυαστικά με το triple witching, την αναδιάρθρωση των δεικτών FTSE/Russel, περιμένουμε μία αρκετά ενδιαφέρουσα συνεδρίαση. Οπως ενδιαφέρουσα είναι η εβδομάδα μέχρι τώρα.

Στις 661,19 μονάδες ο Γενικός Δείκτης, στις 1.585,54 ο FTSE25 και στις 332,80 με σημαντική διόρθωση ο τραπεζικός.

Δεδομένου του κλίματος στις διεθνείς αγορές, στα καθ' ημάς προέχει η επιβεβαίωση των στηρίξεων στην αναπόφευκτη δοκιμασία της βραχυπρόθεσμης φοράς και μετοχών-σηματωρών.

Η διαφαινόμενη αδυναμία της μεγάλης κεφαλαιοποίησης να ενισχυθεί περαιτέρω, δηλαδή με τον δείκτη προς τις 1.620 και υψηλότερα, ενισχύει το πλεονέκτημα των πωλητών. Τουλάχιστον για τη σημερινή συνεδρίαση και βλέπουμε, καθώς το τελευταίο διάστημα τοποθετήθηκαν στην αγορά αρκετά «γρήγορα κεφάλαια» που «έβλεπαν» τον δείκτη υψηλότερα των 1.600 μονάδων, σε κλείσιμο εβδομάδας.

Ο τραπεζικός κλάδος, ούτως ή άλλως «γύρισε» χθες, έχοντας δώσει επαρκείς ενδείξεις από τη συνεδρίαση της Τρίτης. Μένει να δούμε σήμερα τα blue chips, σε ποια εξ αυτών θα επιμείνουν οι αγοραστές και σε ποια θα υπερισχύσουν οι πωλητές.

Ωστόσο σε δύο πολύ καίρια μέτωπα (και) για τη χρηματιστηριακή/επενδυτική αγορά οι εξελίξεις τρέχουν. Σε τραπεζικό και κατασκευαστικό κλάδο, με το σχέδιο της Τραπέζης της Ελλάδος για το AMC στην τελική ευθεία και τα νεότερα στην ΕΛΛΑΚΤΩΡ να προοιωνίζονται ντόμινο αναδιάταξης δυνάμεων ευρύτερα στον χώρο των ομίλων με πτυχίο Ανώτερης Τάξεως.

Ο Φώτης Κόλλιας αναλύει ένα μέρος της νέας κατάστασης, στις εβδομάδες, μήνες που ακολουθούν, δρομολογούνται εξελίξεις που θα αλλάξουν άρδην τη γεωγραφία του χώρου. Από το κατασκευαστικό πεδίο, αυτό των παραχωρήσεων, των απορριμμάτων, της ενέργειες. Απλά λάβατε θέσεις.

Παράλληλα συνεχίζεται η ανακοίνωση οικονομικών αποτελεσμάτων, με τα στοιχεία δευτέρου τριμήνου να αναδεικνύουν την ανθεκτικότητα αρκετών εισηγμένων.

Προφανώς η κατάσταση, η συνέχεια είναι δύσκολες με την τροπή που κινδυνεύει να προσλάβει η πανδημία, αλλά είναι ισχυρές οι ενδείξεις πως ούτε το τρίμηνο θα είναι τόσο αρνητικό όσο περιμέναμε.

Σε... μαραθώνιο, άλλωστε, είμαστε και αν μη τι άλλο, οι τελευταίες συνεδριάσεις που παρακολουθούμε είναι πιο ενδιαφέρουσες.

Συνεκτιμώντας το 15ο επενδυτικό 3ήμερο της ΕΧΑΕ, που ξεκινά σήμερα και συνεχίζεται αύριο και τη Δευτέρα.

 

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v