Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Χρηματιστήριο: Οι τράπεζες έκαναν πάλι τη ζημιά

Το limit up της Ελλάκτωρ σημάδεψε τη συνεδρίαση του χρηματιστηρίου. Μικρή οπισθοχώρηση για τον ΓΔ με κάμψη της αξίας συναλλαγών. Βουτιά 3,38% για τον τραπεζικό κλάδο μετά την αντίδραση που προηγήθηκε.

Χρηματιστήριο: Οι τράπεζες έκαναν πάλι τη ζημιά

Παρά το γεγονός ότι ο Γενικός Δείκτης του Ελληνικού Χρηματιστηρίου κινήθηκε σε ένα εύρος, που μόλις και μετά βίας ξεπέρασε τις επτά μονάδες, κύριο χαρακτηριστικό της συνεδρίασης ήταν οι εναλλαγές προσήμων, αλλά και η νέα, σημαντική, υποχώρηση του τζίρου.

Το γεγονός ότι μετά την σημαντική άνοδο της Δευτέρας, ο τζίρος ακολουθεί σταθερά φθίνουσα πορεία, δείχνει να επαναφέρει την επιφυλακτικότητα, όσον αφορά τις βραχυπρόθεσμες προοπτικές του Χ.Α., καθώς παραμένει κοινό μυστικό ότι με τέτοια συναλλακτική δραστηριότητα, το πλέον αισιόδοξο σενάριο δείχνει να εξαντλείται οριακά ψηλότερα, ίσως μέχρι τις 685 μονάδες σε επίπεδο ΓΔ και το ενδιαφέρον θα επικεντρωθεί και πάλι στις κινήσεις επιμέρους τίτλων.

Να σημειωθεί ότι ο τζίρος έδωσε σαφή δείγματα γραφής από το ξεκίνημα της συνεδρίασης, καθώς η πρώτη ώρα συναλλαγών συμπληρώθηκε με τζίρο 4,1 εκατ., όταν χθες στο ίδιο χρονικό διάστημα ο τζίρος έφθανε στα 10,2 εκατ. και στη συνεδρίαση της Δευτέρας στα 11,4 εκατ.

Σαφώς μειωμένες οι θετικές διαθέσεις των ενεργών traders, έδειξαν σαν κύριο μέλημα να αποφευχθεί το κλείσιμο του Γενικού Δείκτη χαμηλότερα των 660 μονάδων, κάτι που επετεύχθη σχετικά εύκολα, με βοήθειες από μη Τραπεζικά blue chips.

Από την άλλη, έλειψε και η “θετική αύρα” από τις κύριες Ευρωπαϊκές Αγορές, καθώς οι ενεργοί Επενδυτές επέλεξαν την στάση αναμονής, περιμένοντας τις αποφάσεις νομισματικής πολιτικής της Federal Reserve, μετά την ολοκλήρωση της διήμερης συνεδρίασης και τις ανακοινώσεις της Κεντρικής Τράπεζας για την πορεία και τις προοπτικές της Αμερικανικής Οικονομίας.

Σύμφωνα με τους Financial Times, “η επέλαση του κορωνοϊού και τα δραστικά μέτρα που έλαβαν ως απάντηση οι Κεντρικές Τράπεζες, έχουν παραγάγει έναν ‘στρατό’ Εταιρειών που ‘σέρνονται στο λυκόφως, μεταξύ ζωντανών και νεκρών’. Η έκρηξη στις εκδόσεις ομολόγων που ακολούθησε το απόγειο της κρίσης της Covid-19 τον Μάρτιο, έχει ενισχύσει αυτή την τάση, δημιουργώντας μια νέα γενιά από Εταιρείες - ζόμπι”.

Στο ίδιο μήκος κύματος και το δημοσίευμα του Bloomberg, σύμφωνα με το οποίο, “η πανδημία έχει οδηγήσει τις Εταιρείες Παγκοσμίως να πωλούν το περισσότερο χρέος που έχουν πουλήσει ποτέ, το 2020. Έχουν πουλήσει $2,61 τρισ. μέχρι στιγμής φέτος σε όλα τα Νομίσματα, ξεπερνώντας προηγούμενα ρεκόρ που αφορούσαν ολόκληρο έτος. Τα προγράμματα αγοράς εταιρικών ομολόγων από την Fed και άλλες μεγάλες Κεντρικές Τράπεζες διευκόλυναν την πρόσβαση των Εταιρειών στην άντληση κεφαλαίων”.

Επιστρέφοντας στα δικά μας, τα νέα μέτρα στο μέτωπο της πανδημίας που ανακοινώθηκαν χθες από την Κυβέρνηση και έχουν ισχύ από σήμερα και μέχρι τέλους του μήνα, έφεραν ένα μούδιασμα στην Αγορά και αυτό φάνηκε στην σημαντική συρρίκνωση του τζίρου (ο χαμηλότερος των τελευταίων τριών συνεδριάσεων), ενώ ανοικτό το ενδεχόμενο ακόμη και για νέο lockdown άφησε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας, μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΙ, υπογραμμίζοντας πως “στόχος της Κυβέρνησης είναι να αποφύγει τα χειρότερα και να μην φτάσουμε στην κατάσταση που βρίσκονται σήμερα Χώρες όπως η Γαλλία και το Ισραήλ”.

Από εκεί και πέρα, η σημερινή θα μπορούσε να χαρακτηριστεί “συνεδρίαση για δύο ρόλους”, καθώς οι τίτλοι των ΔΕΗ (+3,14%) και Ελλάκτωρα (+29,92%) απέσπασαν την μερίδα του λέοντος σε συναλλαγές και ενδιαφέρον των traders, τουλάχιστον όσον αφορά τους τίτλους της υψηλής κεφαλαιοποίησης, με τους Αναλυτές να εκτιμούν ότι οι επιλεκτικές τοποθετήσεις αναμένεται να συνεχιστούν, με τα εταιρικά αποτελέσματα να είναι στο επίκεντρο και την, μάλλον, φτωχή ειδησεογραφία. Σχετικές βοήθειες στους βασικούς δείκτες, έδωσαν οι ΑΔΜΗΕ (+2,36%) Τέρνα Ενεργειακή (+1,21%) και ΕΥΔΑΠ (+1,79%).

Αύριο ξεκινάει και το διαδικτυακό road show του Χ.Α., ενώ πρωτογενές έλλειμμα 6,607 δισ. ευρώ, έδειξαν τα προσωρινά στοιχεία του προϋπολογισμού για τον Αύγουστο.

Από την άλλη, η Τουρκία ανακοίνωσε την ανανέωση των δραστηριοτήτων του ερευνητικού σκάφους “Yavuz” ανοιχτά της Κύπρου μέχρι τις 12 Οκτωβρίου. Το “Yavuz” θα συνοδεύεται από τρία Τουρκικά πλοία, σύμφωνα με την Navtex.

Εν τω μεταξύ και σύμφωνα με το ρεπορτάζ της Αγγελικής Παπαμιλτιάδου, “μέσα στα επόμενα εικοσιτετράωρα η Γερμανίδα Καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ αναμένεται να δώσει ένα πιο επίσημο χαρακτήρα στις τεχνικές συνομιλίες που ήδη διεξάγονται και να επανεκκινήσει μεσολαβητική προσπάθεια ώστε να αποκλιμακωθεί η ένταση μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας”.

Σταθερά παρόντες οι αγοραστές στην Αγορά ομολόγων, με αποτέλεσμα την νέα υποχώρηση των αποδόσεων (στο 1,059% η απόδοση του Ελληνικού 10ετους τίτλου).

Επιστρέφοντας στο Χ.Α. και ξεκινώντας από το Βαρύδεικτο Τραπεζικό ταμπλώ, μπορεί οι μετοχές των τεσσάρων συστημικών Τραπεζών να άλλαξαν και τα δύο πρόσημα κατά την διάρκεια της συνεδρίασης, όμως η τελική εικόνα δείχνει απόλυτη επικράτηση των “sellers” και αυτό δεν είναι θετική ένδειξη για την συνέχεια.

Και τα δύο πρόσημα άλλαξε ο κλαδικός δείκτης των Τραπεζών, κινούμενος μεταξύ 345,89 (+0,42%) και 331,58 μονάδων (-3,73%). Πριν τις τελικές δημοπρασίες βρέθηκε στις 331,91 (-3,64%) και ολοκλήρωσε τις συναλλαγές στις 332,8 μονάδες, με ημερήσιες απώλειες 3,38%

Για τον ΔΤΡ παραμένει επόμενος στόχος των αγοραστών οι 347 μονάδες και σαφώς δυσκολότερος το κλείσιμο υψηλότερα των 360 μονάδων. Σε περίπτωση θετικής έκπληξης, δημιουργούνται οι τεχνικές προϋποθέσεις για κίνηση προς τις 420 μονάδες. Αντίθετα, “pullback” που θα φέρει κλείσιμο χαμηλότερα των 311 μονάδων (ημερήσιο “stop long”), θα απαιτήσει δραστική μείωση των “αισιόδοξων” θέσεων.

Μένοντας στο Τραπεζικό ταμπλώ, εγκρίθηκε το σχέδιο απόσχισης του κλάδου Τραπεζικής δραστηριότητας, για την Alpha Bank. Στο πλαίσιο της διαδικασίας διάσπασης, ο κλάδος Τραπεζικής δραστηριότητας της Alpha θα μεταβιβαστεί στη νέα Εταιρεία, η οποία θα κατέχει Τραπεζική άδεια και θα είναι 100% Θυγατρική της Διασπώμενης.

Ερχόμενοι στο ταμπλώ των μη Τραπεζικών blue chips, όπου οι επιλογές των αγοραστών ήταν περισσότερο επιλεκτικές, με θετική ημερήσια μεταβολή ολοκλήρωσαν τις συναλλαγές οι ΑΔΜΗΕ (+2,36%), ΔΕΗ (+3,14%), ΕΕΕ (+0,18%), ΕΛΛΑΚΤΩΡ (+29,92%), ΕΥΔΑΠ (+1,79%), ΟΛΠ (+0,35%), ΟΠΑΠ (+0,06%), ΤΕΝΕΡΓ (+1,21%), ΦΡΛΚ (+0,23%) και αμετάβλητος ο τίτλος των ΕΛΠΕ.

Εν τω μεταξύ, η Ολλανδική Reggeborgh Invest, που ελέγχει το 30,26% της ΓΕΚΤΕΡΝΑ, απέκτησε θέση στον Ελλάκτωρα, όπως ανακοίνωσε η Ελλάκτωρ στο Χρηματιστήριο. Σύμφωνα με πληροφορίες, απέκτησε call option που αφορά στο ποσοστό του Λεωνίδα Μπόμπολα. Από την ίδια ανακοίνωση προκύπτει ότι η Ολλανδική Εταιρεία κατέχει ήδη το 4,96% της Eλλάκτωρ και συνεπώς στην περίπτωση που εξασκήσει το δικαίωμα προαίρεσης, το ποσοστό της θα φτάσει το 17,51%. Η ημερομηνία λήξης είναι 180 ημέρες μετά την 10/9/2020 και η περίοδος άσκησης/μετατροπής είναι μεταξύ της 1ης και της 180ης ημέρας, μετά την 10/9/2020.

Ο τίτλος του Ελλάκτωρα (+29,92%) συμπλήρωσε τρεις συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις, ολοκληρώνοντας τις συναλλαγές σε υψηλά 7μηνου. Άφησε πίσω του τις πρώτες αντιστάσεις στα 1,10, 1,134 (ημερήσιο “stop short”) και 1,25 ευρώ και η αμέσως επόμενη εντοπίζεται στα 1,53 ευρώ. Ο τίτλος γύρισε σε ημερήσιο “long” με “stop” τα 0,82 ευρώ και πρώτη στήριξη στα 1,03 ευρώ.

Να σημειωθεί ότι την κίνηση του Ελλάκτωρα ακολούθησε και η Reds (+29,75%), στην οποία η Ελλάκτωρ ελέγχει το 55,404%.

Νέα υψηλά 58 μηνών για την ΔΕΗ (+3,14%), με την τρέχουσα κεφαλαιοποίηση να ξεπερνά τα 1,2 δισ. ευρώ. Η επόμενη αντίσταση στα 5,33 ευρώ και οι πρώτες στηρίξεις στα 4,64 και 4,10 ευρώ.

Τρεις οι συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις και νέα υψηλά 6μηνου για την Fourlis (+0,23%). Δύσκολα θα ξεπεραστεί με την πρώτη, η επόμενη αντίσταση στην ζώνη 4,68 – 4,87 ευρώ. Να σημειωθεί ότι ο τίτλος υποχώρησε αισθητά από το ενδοσυνεδριακό υψηλό των 4,555 ευρώ (+5,32%).

Από τις χαμηλότερες κεφαλαιοποιήσεις, τρεις οι συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις για την Κρι Κρι (+2,33%), που είναι μία ανάσα από τα ιστορικά υψηλά, τέσσερις οι συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις για τον Σπύρου (+3,35%, είχαν προηγηθεί πέντε συνεχόμενες πτωτικές), “τριολέ” ανοδικών συνεδριάσεων για την Ιντεάλ (+14,60%), διατηρεί επαφή με τα πρόσφατα ιστορικά υψηλά η Entersoft (+0,57%), πέντε οι συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις για την Profile (+1,34%), ενώ σε νέα ιστορικά υψηλά έκλεισαν Epsilon Net (+3,85%) και Performance (+3,73%).

Στις 8/9 το τελευταίο αρνητικό κλείσιμο για τον Άβακα (+2,33%), ευδιάκριτη η παρουσία πωλητή σε Fieratex (-2,45%), Ευρ. Πίστη (-2,66%) και Βογιατζόγλου (-5%), κάτι κινήθηκε στον Μουζάκη (+11,14%), κινήσεις κατοχύρωσης βραχυπρόθεσμων κερδών σε Τρ. Αττικής (-1,88%) και Ικτίνο (-3,11%), το “bid” χαμηλότερα από το προηγούμενο κλείσιμο στην Ιντερτέκ (+5,02%), επιστροφή αγοραστών στον ΟΛΘ (+0,95%), δίπλωσε τις πτωτικές συνεδριάσεις η ΚΛΜ (-2,31%), αντανακλαστική κίνηση λόγω χαμηλής αποτίμησης και κινητικότητας στον κλάδο για την Optronics (+6,56%), αύξηση συναλλαγών στην ΕΚΤΕΡ (+6%), ενώ ανοδική διαφυγή έδωσε η Forthnet (+20%) και ίσως χρειάζεται αυξημένη προσοχή.

Με τα τρέχοντα δεδομένα δύσκολα ο Γενικός Δείκτης θα δώσει ανοδική διαφυγή υψηλότερα των 685 μονάδων. Στις 667 μονάδες ο εκθετικός ΚΜΟ 30 εβδομάδων, που δοκιμάστηκε σήμερα. Αν διασπαστούν καθοδικά οι 660 μονάδες, μέγιστη αποδεκτή διόρθωση ως τις 652 μονάδες. Καθοδική διαφυγή θα ανοίξει πτωτικό διάδρομο προς τις 641 – 637, 630 και 623 μονάδες (ημερήσιο “stop long”).

Για τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης, είναι θετική ένδειξη όσο δίνει κλεισίματα υψηλότερα των 1542 μονάδων, διατηρώντας ελπίδες για κίνησης προς τις 1607 μονάδες. Μέγιστη αποδεκτή διόρθωση έως τις 1536 μονάδες (gap), με πρώτη στήριξη στις 1571 μονάδες. Προσοχή, κλείσιμο χαμηλότερα των 1491 μονάδων (ημερήσιο “stop long”), θα απαιτήσει σημαντική μείωση θέσεων, από τους συγκρατημένα αισιόδοξους. Στις 1620 μονάδες, ο εκθετικός ΚΜΟ 30 εβδομάδων.

Οι εκτιμήσεις των Αναλυτών

“Η επιλεκτική στάση ίσως διατηρήσει την πλαγιοανοδική κίνηση, καθώς οι Επενδυτές εστιάζουν σε Εταιρείες που υστερούν σε απόδοση, ή ανακοινώνουν εταιρικά αποτελέσματα για το πρώτο εξάμηνο”, αναφέρει στις εκτιμήσεις της η Beta Sec.

“Συντηρείται το θετικό momentum στο Χ.Α. και διαμορφώνεται συγκρατημένη αισιοδοξία για τη συνέχεια. Τα βλέμματα της Διεθνούς Επενδυτικής Κοινότητας είναι στραμμένα προς την Federal, που θα αναφερθεί στην Αμερικανική Οικονομία και την νομισματική πολιτική που θα ασκήσει στη συνέχεια. Η Autohellas ανακοινώνει σήμερα τα εξαμηνιαία αποτελέσματά της”, αναφέρει η Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ.

“Η Fed θα ανακοινώσει σήμερα το βράδυ τις νέες οικονομικές προβλέψεις και τις αποφάσεις της για την νομισματική πολιτική. Καλή η εικόνα των αποτελεσμάτων εξαμήνου για την Jumbo, λόγω της παραγωγής ελεύθερων ταμειακών ροών και της αύξηση του καθαρού ταμείου. Η Διοίκηση ανακοίνωσε ότι η μερισματική πολιτική θα παραμείνει ως έχει. Το συνολικό ποσό που θα διανεμηθεί στους Μετόχους θα είναι ίσο με αυτό της δωδεκάμηνης χρήσης από 1/7/2018 έως 30/6/2019, δηλαδή €0,47/μετοχή. Υπενθυμίζεται ότι η ΕΓΣ των Μετόχων της 25ης Ιουνίου 2020, ενέκρινε διανομή του 50% του ανωτέρω ποσού, δηλαδή ποσό μικτό €0,235/μετοχή. Η καταβολή ξεκίνησε την 6η Ιουλίου 2020. Ο Όμιλος αριθμούσε 80 καταστήματα στο πρώτο εξάμηνο του 2020, εκ των οποίων 52 στην Ελλάδα, 5 στην Κύπρο, 9 στη Βουλγαρία και 14 στη Ρουμανία. Επιπλέον στην Ελλάδα λειτουργεί το ηλεκτρονικό κατάστημα, ενώ τον Ιούνιο του 2020 έγινε διαθέσιμο και στην Κύπρο. Πολύ καλή η εικόνα των αποτελεσμάτων εξαμήνου της Κρι Κρι, με διψήφια αύξηση σε όλες τις γραμμές, παραγωγή ελεύθερων ταμειακών ροών και καθαρό ταμείο. Η παραγωγή ελεύθερων ταμειακών ροών οφείλεται κυρίως στην αύξηση των λειτουργικών ταμειακών ροών (323% σε ετήσια βάση)”, επισημαίνει η Merit Sec.

“Τα αποτελέσματα της Jumbo καταγράφηκαν ιδιαίτερα ανθεκτικά, δεδομένης της πτώσης του κύκλου εργασιών (-16,9% yoy) με τα καθαρά κέρδη να ανέρχονται στα 49,8 εκατ. ευρώ και την ταμειακή κατάσταση του Ομίλου να ενισχύεται περαιτέρω στα 399,4 εκατ. ευρώ (ταμείο + κυκλοφορούντα χρηματοοικονομικά στοιχεία - δανεισμός). Αξιοσημείωτη για την Εισηγμένη είναι η αύξηση εσόδων κατά 3,3% στην Ρουμανία. Ομοίως και η Κρι Κρι κατάγραψε αύξηση μεγεθών σε τζίρο και κερδοφορία στο εξάμηνο, με σημαντική ανάπτυξη στις Αγορές εξωτερικού (έσοδα_+29,7% yoy). Στο εξωτερικό εστιάζουμε στην μεταβλητότητα που έχει αυξηθεί το τελευταίο διάστημα και διατηρούμε αυξημένα αντανακλαστικά για πιθανές υποχωρήσεις τιμών, κυρίως σε μετοχές υψηλής ανάπτυξης (high growth stocks) ιδιαίτερα στον τομέα της Τεχνολογίας, που πιθανότατα να επηρεάσουν το ευρύτερο κλίμα. Στο επίκεντρο σήμερα η συνεδρίαση της FED”, σημειώνει η Leon Depolas Sec.

Η αποκλιμάκωση των εντάσεων στην Ανατολική Μεσόγειο με την απομάκρυνση του “Oruc Reis”, ενόψει της Συνόδου Κορυφής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου που θα λάβει μέρος στις 24 - 25 Σεπτεμβρίου, ήταν και η αφορμή για το πρόσφατο ράλι της Ελληνικής Αγοράς, σύμφωνα με την άποψη του Νικόλα Πετράκη.

Η καταρρέουσα Τουρκική Οικονομία, δεν έχει περιθώρια για νέες επιβολές κυρώσεων από την Ε.Ε., καθιστώντας την κίνηση της αναμενόμενη.

Ζητούμενο των τελευταίων εβδομάδων αποτελούσε η ανοδική διάσπαση των 650 μονάδων, δίνοντας το πρώτο αγοραστικό σήμα στον Γενικό Δείκτη, μετά από ένα διάστημα τρεισήμισι μηνών. Το “profit taking” περιορίζεται, προς το παρόν, ενδοσυνεδριακά, με τη μέγιστη δυνατή διόρθωση να βρίσκει ισχυρό “ανάχωμα” στην περιοχή των 650 μονάδων. Η ανοδική κίνηση φαίνεται να οδηγεί την Αγορά στα πρόσφατα υψηλά των 680 - 690 μονάδων του Γενικού Δείκτη, με έναν ρεαλιστικό στόχο τον ΚΜΟ 200 ημερών και τις 715 μονάδες.

Βελτιωμένη και η εικόνα του δείκτη Τραπεζών, με τη βραχυπρόθεσμη στήριξη των 330 μονάδων να συντηρεί την ανοδική τάση των τελευταίων συνεδριάσεων. Για την επίτευξη του στόχου των 370 μονάδων απαιτείται η ανοδική διάσπαση των 350 μονάδων, καθιστώντας επιθετικότερη την διαγραμματική του εικόνα. Παρά ταύτα, η μεγάλη εικόνα του κλαδικού δείκτη, θα αλλάξει μόνο με την κατοχύρωση των 400 μονάδων, όπου και έχει διαμορφωθεί η διπλή κορυφή μετά τα χαμηλά του Μαΐου.

“Οι κλυδωνισμοί της προηγούμενης εβδομάδας στις Διεθνείς Αγορές φαίνεται, προς το παρόν, να έχουν εξομαλυνθεί, υποβοηθώντας την συντήρηση του ΓΔ σε ανοδική τροχιά. Ιδιαίτερα κρίσιμη θα χαρακτηρίζαμε την επομένη της Συνόδου Κορυφής, με την επαναφορά των Τουρκικών προκλήσεων να αποτελεί ένα πιθανό σενάριο, εφόσον δεν επιτευχθεί έως τότε ένας συμβιβασμός με στόχο την έναρξη των συνομιλιών”, τονίζει ο κ. Πετράκης (Whitetip Investments ΑΕΠΕΥ).

Οι διεθνείς οικονομικές εξελίξεις

Με μικτά πρόσημα ολοκλήρωσαν τη σημερινή συνεδρίαση οι μεγάλες Αγορές Ασίας και Ειρηνικού.

Ελεγχόμενες οι απώλειες στην Ευρώπη, με θετικές διαθέσεις ξεκίνησε η συνεδρίαση στην Wall Street.

Σημαντικά κέρδη για το Πετρέλαιο, οριακή η υποχώρηση για το Ευρώ.

Προσπαθούν για ψηλότερα Χρυσός και Ασήμι, πάνω από τα $10900 διαπραγματεύεται το Bitcoin.

Στην Ιαπωνία, οι εξαγωγές υποχώρησαν κατά 14,8% σε ετήσια βάση τον Αύγουστο, χαμηλότερα από τις προβλέψεις (-16,1%).

Κατέβασε ταχύτητα ο ετήσιος πληθωρισμός στο Ηνωμένο Βασίλειο τον Αύγουστο. Οι τιμές καταναλωτή αυξήθηκαν 0,2% σε σύγκριση με τον αντίστοιχο περσινό μήνα, σύμφωνα με την Στατιστική Αρχή.

Υψηλότερα κινήθηκαν οι λιανικές πωλήσεις στις ΗΠΑ τον Αύγουστο, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε η Αμερικανική Κυβέρνηση. Ειδικότερα, οι λιανικές πωλήσεις κατέγραψαν άνοδο 0,6%, σε σχέση με τον Ιούλιο, ενώ ενισχύθηκαν 2,6% σε σχέση με τον Αύγουστο του 2019.

Μικρότερη ύφεση της Παγκόσμιας Οικονομίας για το 2020 και ελαφρά υψηλότερη ανάπτυξη το επόμενο έτος προβλέπει ο Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ) στην ενδιάμεση έκθεσή του για τις προοπτικές της. Συγκεκριμένα, ο ΟΟΣΑ προβλέπει ότι το Παγκόσμιο ΑΕΠ θα μειωθεί φέτος κατά 4,5% και θα αυξηθεί το 2021 κατά 5%, έναντι μείωσης κατά 6% και αύξησης κατά 5,2% που προέβλεπε τον Ιούνιο.

Επιστροφή στο ΧΑ

Επιστρέφοντας στα εγχώριου ενδιαφέροντος, “πιστεύουμε ότι η Τέρνα Ενεργειακή παραμένει ελκυστική, λόγω της συνεχούς επέκτασης του χαρτοφυλακίου έργων της, της δημιουργίας ισχυρών ταμειακών ροών και της σταθερής ιστορικής της πορείας. Μέχρι το τέλος του 2020, η Εταιρεία θα έχει εγκατεστημένη ισχύ 1,37 GW σε ΑΠΕ, με επιπλέον 550 MW να βρίσκονται σε κατασκευή. Η Διοίκησή της ανέβασε πρόσφατα τον πενταετή στόχο της κατά 800 MW, στα 2,8 GW. Παρά το γεγονός ότι είναι ένας φιλόδοξος στόχος, πιστεύουμε ότι η Εταιρεία έχει την κατάλληλη εμπειρία για να αναπτύξει το χαρτοφυλάκιό της επιθετικά”, γράφει η Wood σε έκθεση ορίζοντας τιμή - στόχο τα 14,6 ευρώ.

Σε σημαντικές μειώσεις στις τιμές - στόχους των Εγχώριων συστημικών Τραπεζών προχώρησε η Euroxx, ενσωματώνοντας το υψηλότερο κόστος κεφαλαίου και τη χαμηλή αποδοτικότητα των ενσώματων ιδίων κεφαλαίων, διατηρώντας τη σύσταση “overweight”.

Ειδικότερα, για την Alpha Bank η τιμή - στόχος μειώθηκε στα 0,90 ευρώ, από 2,30 ευρώ προηγουμένως, για τη Eurobank στα 0,75 ευρώ, από 1,30 ευρώ προηγουμένως, για την Εθνική στα 2,50 ευρώ, από 3,80 ευρώ και για την Πειραιώς στα 1,55 ευρώ, από 3,60 ευρώ προηγουμένως. Η Εθνική Τράπεζα και η Eurobank παραμένουν οι κορυφαίες επιλογές της Euroxx Sec.

Τιμή - στόχο 9,5 ευρώ και προσεκτική ανάπτυξη βλέπει η Edison, για τον ΟΠΑΠ. “Η εικόνα μετά τη λήξη της καραντίνας χαρακτηρίζεται ενθαρρυντική, όμως σημασία έχει η στάση της Διοίκησης, η οποία προχωράει σε πολύ προσεκτικές κινήσεις για το υπόλοιπο του έτους”, τονίζει ο Οίκος.

Ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε μεταξύ 660,23 (-0,51%) και 667,32 μονάδων (+0,56%). Στις 17.00 βρέθηκε στις 660,75 (-0,43%) και έκλεισε στις 661,19 μονάδες, με ημερήσιες απώλειες 0,36%.

Ο τζίρος υποχώρησε στα 43,8 εκατ., ενώ ΕΛΛΑΚΤΩΡ και ΔΕΗ απασχόλησαν το 29% της συνολικής μικτής αξίας συναλλαγών.

Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης, δεν ήλθε σε επαφή με το αρνητικό πρόσημο ΟΛΠ και με το θετικό η TITC. Μέσω των τελικών δημοπρασιών, στο υψηλό ημέρας έκλεισαν οι ΑΔΜΗΕ και Ελλάκτωρ και στο χαμηλό οι Πειραιώς, Lamda Development, Motor Oil.

Δεν μπορεί να χαρακτηριστεί ικανοποιητική η τελική εικόνα με 47 ανοδικές μετοχές, έναντι 51 πτωτικών, ενώ 11 τίτλοι τερμάτισαν την συνεδρίαση με κέρδη μεγαλύτερα του 4%.

---ΧΠΑ

Διορθωτική συνεδρίαση και στην Αγορά Παραγώγων, ενώ ο όγκος συναλλαγών σημείωσε μικρή αύξηση στο συμβόλαιο του δείκτη και αισθητά μεγαλύτερη στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών (126.280 συμβόλαια).

Στα 1.348 συμβόλαια του δείκτη οι ανοιχτές θέσεις (από 1.659 στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο μήνα (Σεπτέμβριος).

Το συμβόλαιο του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (συνολικά 2.641, 1.249 για τον Σεπτέμβριο, 1.392 για τον Οκτώβριο και 0 για τον Νοέμβριο, τιμή κλεισίματος για τον πρώτο μήνα 1.583,5) κινήθηκε μεταξύ 1.580 και 1.602,5 μονάδων.

Ελάχιστος ο αξιοσημείωτος δανεισμός τίτλων (6.000 Μυτιληναίος), ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Eurobank (20.477), Alpha Bank (32.797), Πειραιώς (7.336), ΔΕΗ (3.530), Εθνική (21.615), MIG (14.147), ΟΠΑΠ (976), Μυτιληναίο (2.659), Ελλάκτωρα (14.663), ΟΤΕ (450), Ιντρακόμ (397), Ελ. Πετρέλαια (147), ΑΔΜΗΕ (2.118), Lamda Development (982), ΓΕΚ (1.340), ΕΧΑΕ (372), Jumbo (106), Motor Oil (239), TITC (299), Τέρνα Ενεργειακή (225), Cenergy (368), Viohalco (400), Fourli (230), ΕΥΔΑΠ (183), ΕΕΕ (142).

Οι μεγαλύτερες ανοιχτές θέσεις - συμβόλαια (Μέγεθος Συμβολαίου: 100 Μετοχές, Φυσική Παράδοση), για τον πρώτο μήνα (Σεπτέμβριος), στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών σε: Eurobank 29.473, MIG 33.438, Alpha Bank 52.580, Εθνική 22.786, Πειραιώς 11.500.

Οι σημαντικότερες καθαρές αρνητικές θέσεις που δημοσιοποιήθηκαν στην Επ. Κεφαλαιαγοράς και ξεπερνούν το 0,5% του συνόλου των μετοχών:

          Position Holder                                 Name of Issuer                   NSP              Date

Lansdowne Partners (UK) LLP

PIRAEUS BANK S.A.

2,57%

2020-06-19

Lansdowne Partners (UK) LLP

EUROBANK ERGASIAS S.A.

0,90%

2020-05-13

Lansdowne Partners (UK) LLP

 

PUBLIC POWER CORP. SA

 

1,59%

 

2020-06-16

 

 

 

 

 

Oasis Investments II Master Fund LTD

 

FOLLI FOLLIE S.A.

 

0,55%

 

2019-10-15

Lansdowne Partners (UK) LLP

 

ALPHA BANK S.A

1%

2020-05-13

Οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι, μόνο από OTC (*), καθώς το Χ.Α., στην συγκεντρωτική κατάσταση του ΗΔΤ, δεν δημοσιεύει τους δανεισμούς από την ΕΧΑΕ, είναι: Alpha Bank 43.326.918 τεμ., (από 43.326.918 τεμ. στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση), Πειραιώς 15.513.004 τεμ. (15.513.004), ΔΕΗ 5.587.912 τεμ. (5.587.912), Eurobank 58.519.657 τεμ. (58.519.657), ΟΠΑΠ 1.320.317 τεμ. (1.320.317), Εθνική 9.267.674 (9.267.674), Folli Follie Group 1.120.847 τεμ. (1.120.847).

(*) Τα στοιχεία συναλλαγές δανεισμού τίτλων μέσω OTC δηλώνονται από τους Χειριστές ΣΑΤ και αφορούν τις ποσότητες που έχουν καταγραφεί στο ΣΑΤ, έως και τη προηγούμενη εργάσιμη ημέρα.

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v