Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πτώση με το «καλημέρα» στο Χρηματιστήριο

Κάτω από τις 650 μονάδες βρέθηκε από τις πρώτες συναλλαγές ο Γενικός Δείκτης, με πτώση άνω του 1,5%. Η «συγκέντρωση δυνάμεων» σε blue chips και οι κινήσεις στις διεθνείς αγορές. Στηρίξεις και αντιστάσεις για ΓΔ και FT 25.

Πτώση με το «καλημέρα» στο Χρηματιστήριο

Εβδομάδα εξελίξεων η προηγούμενη, εβδομάδα με τη Σύνοδο Κορυφής να δεσπόζει η τρέχουσα, με τις όποιες αποφάσεις να «ακουμπούν» και το Χρηματιστήριο Αθηνών.

Σύνοδος Κορυφής που, όπως αποκαλύπτει η Αγγελική Παπαμιλτιάδου, θα είναι ακόμη ένας γύρος συζητήσεων μεταξύ... στρουθοκαμήλων, που (ξανα)χώνουν το κεφάλι τους στο χώμα, αρνούμενες να αντικρίσουν και συνειδητοποιήσουν τον εξ ανατολών αναθεωρητικό κίνδυνο.

Ωστόσο, αυτά αφορούν στη «γεωπολιτική», γιατί τις αγορές τις ενδιαφέρει η εύρυθμη λειτουργία, οι business as usual, η έκθεση του ευρωτραπεζικού συστήματος στη γείτονα κ.λπ. και με αυτά επιχειρείται η προσέγγισή μας στο τρέχον σχόλιο.

Από τις 658,54 μονάδες ο ΓΔ, τις 1.577,32 ο FTSE25 και τις 323,56 ο ΔΤΡ.

Με ένα από τα κύρια χαρακτηριστικά των τελευταίων συνεδριάσεων τη σημαντική αύξηση της συναλλακτικής αξίας, του τζίρου και της επανενεργοποίησης «ισχυρών χεριών» σε συγκεκριμένα blue chips.

Σε «μετοχές επικαιρότητας» σημειώναμε χθες πως επικεντρώθηκε μεγάλο μέρος trading συναλλαγών αλλά και από την πλευρά επενδυτικών κύκλων ήταν εμφανής η λήψη θέσεων.

Αυτό που κατέστη εμφανές την προηγούμενη εβδομάδα ήταν η συγκέντρωση δυνάμεων ανά μετοχή/εισηγμένη, πρακτικά «μαζεύτηκαν» συγκεκριμένα blue chips, με πιθανότερο ενδεχόμενο την ανοδική διαφυγή τους. Στη σημερινή συνεδρίαση θα έχουμε περισσότερες ενδείξεις, που θα αναφέρονται κατά τη διάρκειά της τόσο με τα σχόλιά μας όσο (κυρίως) της ροής συνεχούς παρακολούθησης (μέσω του Εκηβόλου).

Ισχυρή ένδειξη, για τους long, η υπέρβαση των 646 μονάδων, που θα γίνει ισχυρότερη εάν συνεχιστεί πέραν και των 663 μονάδων. Σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο, ενισχύεται η δυναμική προς τις 689 μονάδες, που είναι και (μηνιαίο) επίπεδο αλλαγής τάσης. Make or break, λοιπόν, εάν και εφόσον, θα τα δούμε αυτά ξεκινώντας από σήμερα.

Οι 1.591 κοντινότερη αντίσταση για τον FTSE25, υπέρβασή της οδηγεί προς τις 1.641 ενώ για στήριξή μας θα έχουμε τις 1.561 μονάδες.

Με ή χωρίς τις τραπεζικές η αγορά (ως ΓΔ), θα φανεί σήμερα-αύριο εάν θα επιβεβαιωθούν οι αγοραστές της προηγούμενης εβδομάδας, κυρίως δε όσοι τοποθετήθηκαν από τα χαμηλά της Παρασκευής.

Σε κλίση τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, σε δοκιμασία στηρίξεων ο S&P500, με τα futures να «δείχνουν» προς τις 3.299 μονάδες.

Για αυτό προσοχή στο ξεκίνημα της συνεδρίασης.

ΟΤΕ, ΟΠΑΠ, ΔΕΗ, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, Mytilineos, Jumbo, Viohalco, Aegean, ΕΛΛΑΚΤΩΡ αλλά και ElvalHalcor, Quest, ΚΡΙ-ΚΡΙ, Entersoft με long τάση, από ένα ενδεικτικό «καλάθι» μετοχών.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v