Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Επέστρεψε στα «κόκκινα» το χρηματιστήριο

Διολίσθησε στις 623 μονάδες ο Γενικός Δείκτης με τις συναλλαγές να περιορίζονται στα 36 εκατ. ευρώ. Ανοδικά κινήθηκαν Ελλάκτωρ, Eurobank, Μυτιληναίος και ΟΠΑΠ. Πιέσεις για Coca Cola και Πειραιώς.

Επέστρεψε στα «κόκκινα» το χρηματιστήριο

Με αρνητικά πρόσημα, αλλά απόλυτα ελεγχόμενες απώλειες κινούνται οι κύριες Ευρωπαϊκές Αγορές, καθώς οι ενεργοί Επενδυτές έχουν επιλέξει την στάση αναμονής, περιμένοντας τα νεότερα από το μέτωπο της πανδημίας, τις συζητήσεις για το νέο πακέτο στήριξης στις ΗΠΑ (η Δημοκρατική Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Νάνσι Πελόζι δήλωσε χθες, ότι τα Μέλη της Κοινοβουλευτικής της Ομάδας δημοσιοποιούν ένα νέο πακέτο βοήθειας κατά των οικονομικών συνεπειών του κορωνοϊού, οικονομικού ύψους $2,2 τρισ.) και το πρώτο Προεδρικό debate μεταξύ Τραμπ και Μπάιντεν.

Την ίδια ώρα, το Ηνωμένο Βασίλειο και η Ευρωπαϊκή Ένωση έχουν αφήσει να εννοηθεί ότι η συμφωνία για το “Brexit” βρίσκεται ακόμη μακριά, ενώ οι διαπραγματεύσεις ξεκίνησαν και πάλι χθες Δευτέρα.

Ερχόμενοι στο Ελληνικό Χρηματιστήριο, ο τζίρος χρειάστηκε 13 λεπτά για να συμπληρώσει το πρώτο εκατομμύριο, στο πρώτο ημίωρο έφθασε τα 1,9 εκατ. και την πρώτη ώρα συναλλαγών τα 3,9 εκατ., με τις επόμενες, βασανιστικές, ώρες να έχουν ακόμα χειρότερες συναλλακτικές επιδόσεις και όλα δείχνουν ότι μέχρι την επόμενη είδηση – καταλύτη, “game over” στο Χ.Α., όπου το ελάχιστο ενδιαφέρον συνεχίζει να συντηρείται από τις κινήσεις σε επιμέρους τίτλους.

Από την άλλη, δεν λείπουν και οι αρνητικές εκπλήξεις ημέρας, καθώς η απόσυρση, ή η παντελής έλλειψη αγοραστών, έχει σαν αποτέλεσμα ελάχιστες πωλήσεις να διαμορφώνουν έως και δυσβάσταχτες ημερήσιες απώλειες για αρκετούς τίτλους, με πολλούς βασικούς Μετόχους να παραμένουν παγερά αδιάφοροι (στα χαμηλά ημέρας, οι πτωτικές μετοχές ήταν υπερδιπλάσιες των ανοδικών)

“Τα εταιρικά αποτελέσματα που ανακοινώνονται και οι αναφορές των Διοικήσεων για τις προοπτικές, θα βάλουν συγκεκριμένες μετοχές στο επίκεντρο”, αναφέρουν οι συγκλίνουσες εκτιμήσεις των Αναλυτών, όμως δεν παραλείπουν να προσθέσουν ότι με αυτή την συναλλακτική δραστηριότητα, το Χ.Α. απλά περιμένει το επόμενο πτωτικό κύμα στις Διεθνείς Αγορές, προκειμένου να κινηθεί προς χαμηλότερα επίπεδα.

Να σημειωθεί ότι σύμφωνα με στοιχεία της Beta Sec., παρά το γεγονός ότι πλησιάζει η χρονική λήξη εννεαμήνου, 90 Εισηγμένες περιμένουν κυριολεκτικά την τελευταία, αυριανή, μέρα της διορίας, για να ανακοινώσουν αποτελέσματα εξαμήνου (!)

Τίποτα το εντυπωσιακά διαφοροποιημένο από την Αγορά ομολόγων, με τους αγοραστές να στηρίζουν τις θέσεις τους και την απόδοση του Ελληνικού 10ετους να διαμορφώνεται στο 1,020%.

Επιστρέφοντας στο Χ.Α. και ξεκινώντας, ως συνήθως, από τις Δεικτοβαρείς Τραπεζικές μετοχές που άλλαξαν και τα δύο πρόσημα κατά την διάρκεια της συνεδρίασης, αξίζει να σημειωθεί ότι δεν υπάρχει Τραπεζικός τίτλος στην πρώτη τριάδα της αξίας συναλλαγών και αυτό δείχνει την απροθυμία των αγοραστών να ανέβουν σε υψηλότερα επίπεδα, αλλά και την “ανακωχή” πωλήσεων, από την πλευρά των εν δυνάμει πωλητών.

Η τελική εικόνα στο Βαρύδεικτο Τραπεζικό ταμπλώ, μπορεί να δείχνει οριακό πλεονέκτημα των πωλητών, ενώ είναι περισσότερο από σίγουρο πως μετά και τη σημερινή συνεδρίαση, δεν αυξήθηκαν οι ενδιαφερόμενοι να τοποθετηθούν σε Τραπεζικές μετοχές και μάλιστα σε μεσοπρόθεσμο επενδυτικό ορίζοντα.

Ο Τραπεζικός δείκτης κινήθηκε μεταξύ 305,08 (+0,94%) και 298,72 μονάδων (-1,16%). Πριν τις τελικές δημοπρασίες βρέθηκε στις 301,20 (-0,34%) και ολοκλήρωσε τις συναλλαγές στις 301,15 μονάδες, με ημερήσιες απώλειες 0,36%.

Υπενθυμίζεται ότι για την μερική αποκατάσταση της εικόνας, απαιτείται υπέρβαση της ζώνης 313 – 320. Για την δραματική επιδείνωση, αρκεί κλείσιμο χαμηλότερα των 284 μονάδων, κίνηση που θα ανοίξει διάδρομο προς τις 263 μονάδες. Κλείσιμο υψηλότερα των 320 μονάδων, δημιουργεί προϋποθέσεις αντίδρασης προς τις 337 και 347 μονάδες (ημερήσιο “stop short”).

Ερχόμενοι στο ταμπλώ των μη Τραπεζικών blue chips, όπου η τελική εικόνα θα μπορούσε να χαρακτηριστεί μικτή, με θετική μεταβολή ολοκλήρωσαν τις συναλλαγές οι ΑΔΜΗΕ (+5%), ΒΙΟ (+2,88%), ΕΛΛΑΚΤΩΡ (+1,93%), ΜΠΕΛΑ (+1,30%), ΜΥΤΙΛ (+1,56%), ΟΛΠ (+0,12%), ΟΠΑΠ (+1,50%), ΤΕΝΕΡΓ (+0,36%) και αμετάβλητοι οι τίτλοι των ΓΕΚΤΕΡΝΑ, TITC.

H Motor Oil γνωστοποίησε με ανακοίνωσή της στο Χ.Α. ότι η θυγατρική Ireon Investments LTD μεταβίβασε 1401502 μετοχές της Optima Bank (ποσοστό 37,25%) στην τιμή των 18,35 ευρώ ανά μετοχή, σε συνδεδεμένα με την Εταιρεία Μέρη.

Επιπρόσθετα, η Ireon Investments μεταβίβασε 269861 μετοχές της Optima Bank (ποσοστό 7,17%) στην ίδια τιμή των 18,35 ευρώ ανά μετοχή, σε Τρίτα Πρόσωπα.

Κατόπιν των παραπάνω το ποσοστό συμμετοχής της Ireon Investments στο μετοχικό κεφάλαιο της Optima Bank διαμορφώνεται σε 52,66%, από 97,08% προηγουμένως.

Η συμμετοχή της Ireon Investments στην Optima Bank αποτελεί “Συμμετοχή κατεχόμενη προς πώληση”.

Ο τίτλος της MOH (-1,20%, κλείσιμο στο χαμηλό ημέρας και νέα χαμηλά εξαμήνου), επέστρεψε στις “δοκιμαστικές βουτιές” χαμηλότερα από το ψυχολογικό όριο των 10,00 ευρώ.

Τα Διυλιστήρια σαν κλάδος, θεωρούνται “εκτός μόδας” Παγκοσμίως.

Αν δεν υπάρξει η είδηση – καταλύτης, δύσκολα η όποια αντίδραση θα μπορέσει να επεκταθεί υψηλότερα της ζώνης 10,88 – 11,21 ευρώ. Για να δώσει ένα πρώτο σήμα επανατοποθετήσεων, θέλει κλείσιμο υψηλότερα των 11,66 ευρώ (ημερήσιο “stop short”), ενώ για να τεθεί σε ανοδική τροχιά, είναι ζητούμενο το κλείσιμο υψηλότερα των 12,20 – 12,30 ευρώ. Αν επιμείνουν οι “sellers”, οι επόμενες στηρίξεις στα 9,89 ευρώ (gap), 9,70, 9,34 και 8,60 ευρώ (ακραίο σενάριο).

Στο Κοινωφελές Ίδρυμα Κοινωνικού & Πολιτιστικού Έργου μεταβίβασε το 18,99% των μετοχών του ο Ευάγγελος Στασινόπουλος, όπως γνωστοποίησε η Εταιρεία με ανακοίνωσή της στο Χρηματιστήριο. Πλέον το ποσοστό του περιορίζεται στο 23,47%.

Η μετοχή της ΒΙΟ (+2,88%), ήταν ο μοναδικός τίτλος από το σύνολο των μετοχών που απαρτίζουν τον FTSE25, που δεν ήλθε σε επαφή με το αρνητικό πρόσημο, ενώ συμπλήρωσε δεύτερη συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση.

Από την άλλη, θα πρέπει να σημειωθεί η ευδιάκριτη υποχώρηση από το ενδοσυνεδριακό υψηλό των 2,54 ευρώ (+4,53%). Επιβεβαιωμένο κλείσιμο υψηλότερα της ζώνης 2,40 – 2,48 ευρώ, θα ανοίξει μονοπάτι αναρρίχησης προς τα 2,62 ευρώ. Η πρώτη στήριξη στα 2,22 ευρώ (ημερήσιο “stop long”) και η αμέσως επόμενη στα 1,90 ευρώ.

Με σύσταση "buy" και τιμή-στόχο στα 3,3 ευρώ ξεκινά κάλυψη του τίτλου του ΑΔΜΗΕ η Eurobank Equities, συμπεριλαμβάνοντας τη μετοχή στις κορυφαίες της επιλογές. Προβλέπει μέση ετήσια αύξηση των EBITDA κατά 10% την επόμενη πενταετία, με τα μερίσματα να υπερβαίνουν τα 130 εκατ. ευρώ για την ΑΔΜΗΕ Συμμετοχών, κάτι που μεταφράζεται σε ετήσια μερισματική απόδοση, σχεδόν 5%. Παράλληλα, σημειώνει ότι η μετοχή διαπραγματεύεται με σημαντικό discount έναντι των Ομοειδών Εταιρειών στην Ευρώπη.

Η Εισηγμένη ανακοίνωσε ότι ολοκληρώθηκε η Β΄ Φάση της διασύνδεσης των Κυκλάδων με το Εθνικό Σύστημα Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας, με τη διασύνδεση της Νάξου στο Σύστημα Υψηλής Τάσης (150 kV), μέσω της Πάρου και της Μυκόνου.

Με “ούριο άνεμο” από την έκθεση της Eurobank, ο τίτλος του ΑΔΜΗΕ (+5%), άφησε πίσω του τις πρώτες αντιστάσεις στα 2,216 και 2,252 και αν δώσει επιβεβαιωμένο κλείσιμο υψηλότερα των 2,31 ευρώ, οι αμέσως επόμενες αντιστάσεις εντοπίζονται στα 2,37 και 2,40 – 2,45 ευρώ. Προσοχή στην στήριξη των 2,17 ευρώ (ημερήσιο “stop long”).

Από τις χαμηλότερες κεφαλαιοποιήσεις, αξίζει υπενθύμισης ότι σήμερα εισήχθησαν προς διαπραγμάτευση στην Εναλλακτική Αγορά και στον κλάδο “Χρηματοοικονομικές Υπηρεσίες”, οι 309096827 (ΚΟ) μετοχές της “CAIRO MEZZ PLC”, με τιμή έναρξης διαπραγμάτευσης μετοχής €0,19. Για τις τρεις πρώτες ημέρες διαπραγμάτευσης το ημερήσιο όριο διακύμανσης της τιμής της μετοχής θα είναι ελεύθερο.

Να σημειωθεί ότι ο τίτλος βρέθηκε να υποχωρεί μέχρι τα 0,0149 ευρώ (-92,16%) και ολοκλήρωσε τις συναλλαγές στα 0,0811 ευρώ (-57,32%) διακινώντας 6704817 τεμ.

Από εκεί και πέρα, τρεις οι συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις για Πλαίσιο (+6,16%) και Profile (+1,31%), υψηλά 10ετιας σε κλείσιμο για την Flexopack (+3,13%), νέα ιστορικά χαμηλά για την MIG (-13,33%), το τελευταίο αρνητικό κλείσιμο στις 21/9 για τον Παπουτσάνη (+0,46%), τέσσερις οι συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις για τον Πετρόπουλο (-0,99%), δίπλωσαν τις ανοδικές συνεδριάσεις οι Cenergy (+4,40%) και Ιντρακόμ (+9,33% και νέα υψηλά 7μηνου, αλλά με αυξημένες συναλλαγές), ενώ έξι συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις συμπλήρωσε ο Τζιρακιάν (-13,33%, πάντα με ελάχιστες συναλλαγές).

Δεν δείχνει να περιμένει, άμεσα, κάτι εντυπωσιακά θετικό ο Κέκροπας (-1,12%), το “bid” χαμηλότερα από το προηγούμενο κλείσιμο για Ιντρακάτ (+2,48%), Q&R (+0,93%) και Κορδέλλου (+7,78%), έχει πωλητή και στα ιστορικά χαμηλά η Frigoglass (-5,41%), νέα ιστορικά υψηλά για την Performance (+2,75%), ενώ ευδιάκριτη ήταν η παρουσία πωλητή σε Unibios (-0,44%), Τρ. Αττικής (-1,15%), Έλτον (-1,57%), Ίλυδα (-6,54%), Μαθιό (-12,82%), Εβροφάρμα (-2,67%) και Byte (-0,67%).

Τεχνικά, όσο ο Γενικός Δείκτης δίνει κλεισίματα χαμηλότερα των 632 - 628 μονάδων, το σενάριο να δοκιμαστούν οι επόμενες στηρίξεις στις 600, 593 και 582 μονάδες, παραμένει ισχυρό, ενώ γλίστρημα χαμηλότερα των 582 μονάδων, θα ανοίξει “γραμμή επικοινωνίας” με τις 539 μονάδες.

Για τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης, οι πρώτες στηρίξεις στις 1465, 1456 και 1426 μονάδες.

Τι λένε οι Αναλυτές

“Οι Οικονομίες ανακάμπτουν, όπως έδειξε και ο αριθμός των Ατόμων που συμμετέχει στο σχέδιο της Γερμανικής Κυβέρνησης για την εργασία μειωμένης διάρκειας, σύμφωνα με το Ινστιτούτο IFO (υποχώρησε κατά 1 εκατ. από 4,7 εκατ. Συμμετέχοντες τον Αύγουστο, σε 3,7 εκατ. τον Σεπτέμβριο). Ωστόσο, η ταχύτητα της ανάκαμψης θα παίξει ρόλο στην βραχυμεσοπρόθεσμη πορεία των Αγορών. Και στο εσωτερικό, οι Επενδυτές θα ζυγίσουν την αποτελεσματικότητα των νέων μέτρων καθώς επηρεάζει άμεσα την διάθεση για ανάληψη ρίσκου”, αναφέρει στις εκτιμήσεις της η Leon Depolas Sec.

“Η Alpha Bank δρομολόγησε την διαδικασία μεταβίβασης (carve-out) της δραστηριότητας διαχείρισης NPEs της Τράπεζας προς την Cepal, στο πλαίσιο του Project ‘Galaxy’. Η μεταβίβαση της δραστηριότητας διαχείρισης NPEs αναμένεται να ολοκληρωθεί εντός του Νοεμβρίου 2020. Αδύναμα τα αποτελέσματα εξαμήνου της Αεροπορίας Αιγαίου, όπως αναμενόταν, με μείωση σε όλες τις γραμμές, ζημίες, ελεύθερες ταμειακές εκροές και αύξηση του καθαρού δανεισμού. Πιο συγκεκριμένα, ο ενοποιημένος κύκλος εργασιών υποχώρησε κατά 64% σε ετήσια βάση, λόγω της πτώσης της επιβατικής κίνησης κατά 62%, οι λειτουργικές ζημίες ανήλθαν σε €49,6 εκατ., από κέρδη €62,8 εκατ. πέρυσι και οι καθαρές ζημίες ανήλθαν σε €158,8 εκατ. Οι ελεύθερες ταμειακές εκροές διαμορφώθηκαν σε €40 εκατ. Ο καθαρός δανεισμός αυξήθηκε κατά €172,3 εκατ. από την αρχή του χρόνου και διαμορφώθηκε σε €209,2 εκατ. Ο πρόεδρος του Ομίλου εκτίμησε ότι οι πτήσεις θα είναι μειωμένες κατά 50% στο τρίτο τρίμηνο, οι ζημίες θα προσεγγίσουν τα €25 - €30 εκατ. και ο Όμιλος θα ‘κάψει’ άλλα €50 εκατ. Όσο αφορά την παραλαβή των 46 νέων A320 neo, 5 έχουν ήδη παραλειφθεί, ενώ ο Όμιλος θα παραλάβει άλλα 3 στο δεύτερο εξάμηνο του 2020 και άλλο 1 το 2021. Οι παραδόσεις των υπόλοιπων αεροσκαφών μετατίθενται πέραν του 2022. Πολύ καλά τα αποτελέσματα εξαμήνου για το Πλαίσιο, με αύξηση του κύκλου εργασιών και των καθαρών κερδών και παραγωγή ελεύθερων ταμειακών ροών. Ο ενοποιημένος κύκλος εργασιών αυξήθηκε κατά 8% σε ετήσια βάση, τα λειτουργικά κέρδη (EBITDA) κατά 1,6% και τα καθαρά κέρδη κατά 85%. Το καθαρό ταμείο μειώθηκε κατά €1,1 εκατ. από την αρχή του χρόνου και διαμορφώθηκε σε €29,2 εκατ. (€1,32/μετοχή)”, επισημαίνει η Merit Sec.

Διαχωρισμό του Εγχώριου χρηματιστηριακού ταμπλώ ανά κλάδους, επιχειρεί ο Ηλίας Ζαχαράκης.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο της Fast Finance ΑΕΠΕΥ, κλάδοι που θα συνεχίσουν να έχουν ενδιαφέρον είναι η Ενέργεια (τρέχει ανεξαρτήτως κλίματος), η Πληροφορική (όσες έμειναν μαζεύουν όλη την Πελατεία, ενώ παράλληλα έχουν μεγάλες πιθανότητες για νέα δημόσια έργα τα επόμενα χρόνια), οι Κατασκευές (έχουν μπροστά σημαντικά νέα έργα τα επόμενα χρόνια από Ευρωπαϊκά κονδύλια, αλλά και Ξένες επενδύσεις) και Βιομηχανία (θα αυξήσει τζίρους, από την στιγμή που έρχονται νέα Δημόσια έργα).

Θα συνεχίσουν να προβληματίζουν Τράπεζες (“υπάρχουν επειδή δεν μπορούν να κλείσουν”. Μέχρι να βρουν κεφάλαια και να ξεφορτωθούν τα “κόκκινα” θα είναι νευρικές, σε πολύ χαμηλές αποτιμήσεις) και Λιανικό Εμπόριο (αν δεν έχουν ρίξει, ή ρίξουν βάρος στις πωλήσεις μέσω internet, θα βλέπουν διολίσθηση των πωλήσεων, με τον Ανταγωνισμό να τους καταπίνει).

“Παντός καιρού” θα παραμείνουν οι Επιχειρήσεις Κοινής Ωφέλειας (προβληματίζονται μόνο από την Διοίκησή τους, ειδικά όταν είναι Δημοσίου τομέα) και τα Τρόφιμα.

Με σκηνικό χρηματιστηριακής ευφορίας, ελέω της άφθονης ρευστότητας που προσφέρουν οι Κεντρικές Τράπεζες, κινούνται οι Διεθνείς Αγορές, τόσο στην Ευρώπη, όσο και στις ΗΠΑ. Στην Ευρώπη, πρωταγωνιστής είναι ο Τραπεζικός κλάδος που προσπαθεί να ανακτήσει μέρος των ύψους 40% περίπου ετησίων απωλειών του (στην Ελλάδα πάνω από 65%). Στις ΗΠΑ, η άνοδος συνδέεται με την πιθανολογούμενη επικείμενη ψήφιση ενός ακόμη γενναίου πακέτου στήριξης από το Κογκρέσο, ύψους τουλάχιστον $2 τρισ., επισημαίνει ο Δημήτρης Τζάνας.

Όμως, η ευφορία των Αγορών, για μια ακόμη φορά, δεν αφορά το Ελληνικό Χρηματιστήριο που παραμένει αμέτοχο. Με τη συναλλακτική απαξίωση να το χαρακτηρίζει και με τις ρευστοποιήσεις τίτλων να έχουν οδηγήσει σε νηοπομπή 6 συνεχόμενων πτωτικών συνεδριάσεων τις τελευταίες 10 ημέρες. Με τα αντανακλαστικά των αγοραστών να εξαντλούν τη δυναμική τους στις πρώτες 1 - 2 ώρες της συνεδρίασης. Την ίδια ώρα, σημαντικές εν δυνάμει συναντήσεις όπως εκείνη του Πρωθυπουργού με τους Εκπροσώπους της Αμερικανικής International Development Finance Corporation, δεν συγκινούν την Επενδυτική Κοινότητα.

Παράλληλα, η ολοκλήρωση της δημοσιοποίησης των εξαμηνιαίων αποτελεσμάτων των Εισηγμένων, δείχνει ότι τα μεγέθη αρκετών Εταιρειών άντεξαν στις δυσμενείς επιπτώσεις της πανδημίας στην Οικονομία (ΟΤΕ, Viohalco, ΕΕΕ, Μυτιληναίος, Τιτάν), ορισμένες βελτίωσαν τα μεγέθη τους (ΑΔΜΗΕ, Σαράντης, ΤΕΝΕΡΓ, ΕΥΔΑΠ), άλλες επιτάχυναν την εφαρμογή της στρατηγικής τους (όπως η ΔΕΗ τον ενεργειακό μετασχηματισμό της) και ορισμένες κάνουν ήδη κινήσεις προσαρμογής στα νέα δεδομένα (Motor Oil, Aegean).

Παρ΄ όλα αυτά, οι Επενδυτές συνεχίζουν την αποχή τους από το Ελληνικό Χρηματιστήριο, ενώ κάποιοι συνεχίζουν να αποεπενδύουν από τις θέσεις τους. Οι λόγοι της απομόνωσης του Ελληνικού Χρηματιστηρίου από τα επενδυτικά δρώμενα δεν είναι άγνωστοι και είναι σκόπιμο να επισημανθούν για μια ακόμη φορά:

H συντήρηση υφεσιακού περιβάλλοντος στην Ελληνική Οικονομία, που φτάνει τις συνθήκες αποπληθωρισμού, καθώς η φετινή κατάρρευση του Τουρισμού και οι επιπτώσεις στην Οικονομία λόγω της έξαρσης της πανδημίας, αναμένεται να οδηγήσουν ίσως και σε διψήφιο ποσοστό υποχώρησης του ΑΕΠ φέτος.

Ο χαμηλός βαθμός ορατότητας στον Τραπεζικό κλάδο, καθώς οι συνθήκες της πανδημίας διαμορφώνουν προϋποθέσεις για νέα NPLs (6-10 δισ. ευρώ κατά τη Morgan Stanley, την ΤτΕ κ.α.) και ενώ δεν αναμένεται να γνωστοποιηθεί το ύψος τους πριν το τέλος του 2021.

Η αδυναμία διαμόρφωσης πειστικού Εθνικού σχεδιασμού, ώστε οι Αγορές να υιοθετήσουν το σενάριο ότι η Ελλάδα μπορεί να αποτελέσει ένα ενδιαφέρον growth story από το 2021, απορροφώντας κονδύλια 70 δισ. ευρώ τα επόμενα έτη.

Οι χρόνιες παθογένειες του Ελληνικού Χρηματιστηρίου και το έλλειμμα μιας ολιστικής πολιτικής για την αντιμετώπισή τους.

Τέλος, παρά την αναγγελία έναρξης Ελληνοτουρκικού διαλόγου στο εγγύς μέλλον, το απρόβλεπτο της προσωπικότητας του Ταγίπ Ερντογάν, συντηρεί υψηλό βαθμό γεωπολιτικής αβεβαιότητας στην Αν. Μεσόγειο.

“Με αυτά τα δεδομένα ένα ‘window dressing’ ενόψει της τελευταίας ημέρας του ενιαμήνου, είναι το καλύτερο που προσδοκούμε. Με τη βεβαρημένη τεχνική εικόνα να προϊδεάζει για πιθανή κίνηση προς τις 600 μονάδες του ΓΔ, αν δεν αλλάξει κάτι ‘επί τα βελτίω’ στις επόμενες ημέρες”, εκτιμά ο διευθυντής επενδύσεων της Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ.

Οι διεθνείς οικονομικές εξελίξεις

Με μικτά πρόσημα και ήπιες μεταβολές, ολοκλήρωσαν τη σημερινή συνεδρίαση οι μεγάλες Αγορές Ασίας και Ειρηνικού.

Ελεγχόμενες απώλειες στην Ευρώπη και στις πρώτες ώρες συναλλαγών στο NYSE.

Πιέσεις στο Πετρέλαιο, κέρδη για το Ευρώ.

Προσπαθούν για ψηλότερα Χρυσός και Ασήμι, προς τα $10750 υποχωρεί το Bitcoin.

“Στα 3,7 εκατ. υποχώρησε ο αριθμός των Ανθρώπων, που εργάζονται στο πρόγραμμα μερικής απασχόλησης της Γερμανικής Κυβέρνησης τον Σεπτέμβριο. Τον Αύγουστο ήταν 4,7 εκατ. Η εξέλιξη δείχνει ότι η Οικονομία ανακάμπτει και αυτό αντανακλάται στην εργασία” σύμφωνα με το Ινστιτούτο Οικονομικών Ερευνών (Ifo).

Λιγότερο απαισιόδοξες έγιναν οι Επιχειρήσεις της Ευρωζώνης τον Σεπτέμβριο. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε ότι ο δείκτης οικονομικού κλίματος, μέτρηση που αφορά την επιχειρηματική και καταναλωτική εμπιστοσύνη, αυξήθηκε στις 91,1 μονάδες τον Σεπτέμβριο, από 87,5 τον Αύγουστο. Είναι η πέμπτη διαδοχική μηνιαία άνοδος. Ωστόσο, παραμένει χαμηλότερα από τις 103,4 μονάδες του Φεβρουαρίου, μήνα που προηγήθηκε του lockdown.

Πτώση κατά 0,4% σημείωσαν οι τιμές καταναλωτή στη Γερμανία, εναρμονισμένες για να μπορούν να συγκριθούν με την υπόλοιπη Ευρωζώνη, τον Σεπτέμβριο, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο περσινό μήνα. Η Ομοσπονδιακή Στατιστική Αρχή ενημέρωσε ότι και σε μηνιαία βάση κινήθηκαν αρνητικά κατά 0,4%. Οι Αναλυτές εκτιμούσαν ότι θα υποχωρήσουν κατά 0,1% και σε ετήσια και σε μηνιαία βάση.

Το Υπουργείο Εμπορίου των ΗΠΑ, ανακοίνωσε ότι το εμπορικό έλλειμμα κινήθηκε ανοδικά κατά 3,5%, φτάνοντας στο ρεκόρ των $82,9 δισ. τον περασμένο μήνα. Οι εισαγωγές Αγαθών αυξήθηκαν κατά 3,1%, στα $201,3 δισ., ενώ οι εξαγωγές κατά 2,8%, φτάνοντας στα $118,3 δισ.

Οι τιμές των κατοικιών στις ΗΠΑ συνέχισαν να κινούνται ανοδικά τον Ιούλιο σύμφωνα με στοιχεία του δείκτη S&P CoreLogic Case-Shiller που καλύπτει 20 Πόλεις. Ο δείκτης κινήθηκε 3,9% υψηλότερα σε ετήσια βάση. Σε μηνιαία βάση ο δείκτης κατέγραψε κέρδη 0,6% από τον Ιούνιο, ως τον Ιούλιο.

Επιστροφή στο ΧΑ

Ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε μεταξύ 625,84 (+0,10%) και 621,24 μονάδων (-0,63%). Στις 17.00 βρέθηκε στις 624,12 (-0,17%) και τερμάτισε τη συνεδρίαση στις 623,36 μονάδες, με ημερήσιες απώλειες 0,29%.

Ο τζίρος στα 35,8 εκατ., από τα οποία τα 2,7 εκατ. αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές (ΤΕΝΕΡΓ, ΟΠΑΠ), ενώ ΟΤΕ και ΟΠΑΠ απασχόλησαν το 26% της συνολικής μικτής αξίας συναλλαγών.

Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης, δεν ήλθε σε επαφή με το αρνητικό πρόσημο η Viohalco και με το θετικό οι ΕΕΕ και ΕΛΠΕ.

Μέσω των τελικών δημοπρασιών, στο χαμηλό ημέρας έκλεισαν οι Εθνική, Αεροπορία Αιγαίου, ΕΥΔΑΠ, Motor Oil, Σαράντης.

Καλύτερη της ενδοσυνεδριακής αλλά κακή η τελική εικόνα με 44 ανοδικές μετοχές, έναντι 59 πτωτικών, ενώ 8 τίτλοι έκλεισαν μα απώλειες μεγαλύτερες του 5%.

----ΧΠΑ

Επέστρεψε το αρνητικό πρόσημο, σε μία συνεδρίαση με ήπιες απώλειες και στην Αγορά Παραγώγων, με τις συναλλαγές να υποχωρούν ακόμα χαμηλότερα τόσο στο συμβόλαιο του δείκτη, όσο και στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών (16.897 συμβόλαια).

Στα 3.878 συμβόλαια του δείκτη οι ανοιχτές θέσεις (από 3.958 στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο μήνα (Οκτώβριος).

Το συμβόλαιο του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (συνολικά 469, 451 για τον Οκτώβριο και 18 για τον Νοέμβριο, τιμή κλεισίματος για τον πρώτο μήνα 1.492) κινήθηκε μεταξύ 1.477 και 1.492,75 μονάδων.

Δεν υπήρξε αξιοσημείωτος δανεισμός τίτλων, ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Eurobank (2.125), Alpha Bank (3.824), Πειραιώς (1.299), ΔΕΗ (273), Εθνική (2.742), MIG (2.653), Μυτιληναίο (324), Ελλάκτωρα (560), ΑΔΜΗΕ (1.390), Ιντρακόμ (294), Τέρνα Ενεργειακή (116), Cenergy (383), ΟΤΕ (303), Viohalco (209).

Οι μεγαλύτερες ανοιχτές θέσεις - συμβόλαια (Μέγεθος Συμβολαίου: 100 Μετοχές, Φυσική Παράδοση), για τον πρώτο μήνα (Δεκέμβριος), στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών σε: Eurobank 43.252, MIG 48.103, Alpha Bank 91.809, Εθνική 38.064, Πειραιώς 12.613.

Οι σημαντικότερες καθαρές αρνητικές θέσεις που δημοσιοποιήθηκαν στην Επ. Κεφαλαιαγοράς και ξεπερνούν το 0,5% του συνόλου των μετοχών:

     Position Holder                                      Name of Issuer             NSP                Date

Lansdowne Partners (UK) LLP

PIRAEUS BANK S.A.

2,57%

2020-06-19

Lansdowne Partners (UK) LLP

EUROBANK ERGASIAS S.A.

0,90%

2020-05-13

Lansdowne Partners (UK) LLP

 

PUBLIC POWER CORP. SA

 

1,59%

 

2020-06-16

 

 

 

 

 

Oasis Investments II Master Fund LTD

 

FOLLI FOLLIE S.A.

 

0,55%

 

2019-10-15

Lansdowne Partners (UK) LLP

 

ALPHA BANK S.A

1%

2020-05-13

Οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι, μόνο από OTC (*), καθώς το Χ.Α., στην συγκεντρωτική κατάσταση του ΗΔΤ, δεν δημοσιεύει τους δανεισμούς από την ΕΧΑΕ, είναι: Alpha Bank 41.235.533 τεμ., (από 41.235.533 τεμ. στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση), Πειραιώς 15.380.770 τεμ. (15.380.770), ΔΕΗ 5.142.755 τεμ. (5.150.903), Eurobank 54.253.388 τεμ. (54.253.388), ΟΠΑΠ 1.320.317 τεμ. (1.320.317), Εθνική 9.267.674 (9.267.674), Folli Follie Group 1.120.847 τεμ. (1.120.847).

(*) Τα στοιχεία συναλλαγές δανεισμού τίτλων μέσω OTC δηλώνονται από τους Χειριστές ΣΑΤ και αφορούν τις ποσότητες που έχουν καταγραφεί στο ΣΑΤ, έως και τη προηγούμενη εργάσιμη ημέρα.

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v