Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Χρηματιστήριο: Ποιες μετοχές είναι στο στόχαστρο

Ολοκληρώνεται ένας ακόμα μήνας «εγκλωβισμού» της εγχώριας αγοράς σε στενό εύρος διακύμανσης. Σε συγκεκριμένες μετοχές παραμένουν επικεντρωμένοι οι επενδυτές. Συνεχίζεται η απαξίωση του τραπεζικού κλάδου. Πτωτικά το άνοιγμα.

Χρηματιστήριο: Ποιες μετοχές είναι στο στόχαστρο

Περιορισμένες απώλειες στη Wall Street, εν μέσω προεξόφλησης για την έγκριση ακόμη ενός θηριώδους «πακέτου» στήριξης της οικονομίας και του πρώτου debate Τραμπ-Μπάιντεν.

Φυσιολογική διόρθωση, εντός παιδιάς, στα ευρωπαϊκά και ξανά τα... κεφάλια μέσα στο Χρηματιστήριο Αθηνών. Μετά το διάλειμμα της Δευτέρας και το σταμάτημα του πτωτικού σερί συνεδριάσεων, οι πωλητές πήραν την αγορά, χωρίς ωστόσο να μένουν εκτός οι αγοραστές. Συνεδρίαση με διακύμανση μεταξύ 621,25-625,84 μονάδων, που πιθανότατα θα είναι τα όρια για τον Γενικό Δείκτη σήμερα.

Οριακά πάνω από το όριο των 300 μονάδων ο Δείκτης Τραπεζών, την ώρα που, όπως σημειώνει ο Δημήτρης Τζάνας (Κύκλος χρηματιστηριακή), στην Ευρώπη επιχειρείται μερική -έστω- επαναφορά για τον τραπεζικό κλάδο. Στο 40% οι απώλειές του για τον κλάδο πανευρωπαϊκά, στο 66% για τον ελληνικό, με ό,τι αυτό μπορεί να σημαίνει για τις αγορές.

Στα 35,5 εκατ. η αξία συναλλαγών, μειώνεται εκ νέου μετά από ένα βραχύ διάστημα, που είχε υπερβεί τα 40 εκατ., καταδεικνύοντας την επενδυτική αποχή και την περιθωριοποίησή του. Στα επίπεδα των 3,5 δισ. η αποτίμηση των συστημικών τραπεζών, με εμφανή την αδυναμία του κλάδου να ελκύσει επενδυτικά κεφάλαια όσο δεν επιλύονται δραστικά ουσιώδη προβλήματα που τον ταλαιπωρούν.

Σε... δεύτερη μοίρα ο κλάδος και χρηματιστηριακά, με όσους ενεργούς traders και επενδυτές να επικεντρώνονται σε επιλεγμένα blue chips και δευτερευόντως εγχώρια σχήματα σε μετοχές εταιρειών χαμηλότερης κεφαλαιοποίησης που διακρίνονται και λόγω των οικονομικών αποτελεσμάτων τους. Διαχωρισμός μεταξύ των εισηγμένων, με γνώμονα και τα μεγέθη εξαμήνου, γίνεται αυτό το διάστημα, εμφανές το αποτέλεσμα και στο χρηματιστηριακό ταμπλό.

Τελευταία συνεδρίαση Σεπτεμβρίου σήμερα και η αγορά αναμένει τις ανακοινώσεις εταιρειών, με κυριότερη τη ΓΕΚ Τέρνα. Στα 6,15 ευρώ η μετοχή, στα 11,20 η Τέρνα Ενεργειακή.

Τελευταία συνεδρίαση μηνός, τριμήνου και εννεαμήνου και υπό κανονικές συνθήκες η αγορά θα περίμενε κινήσεις βελτίωσης της θέσης επενδυτικών χαρτοφυλακίων, αποτιμήσεων κ.λπ. Υπό κανονικές συνθήκες, ναι και αρκετοί αυτό υπέθεσαν με την προσπάθεια ανοδικής διόρθωσης, τη Δευτέρα. Ωστόσο η χθεσινή εικόνα της συνεδρίασης δεν ήταν τέτοια που να αποκλείει αυτό το ενδεχόμενο, μόνο που πιθανότερα να περιοριστεί σε συγκεκριμένες εισηγμένες/μετοχές παρά συνολικότερα.

Ούτως ή άλλως, με διαμορφωμένη long τάση μετοχές των ΑΔΜΗΕ, Viohalco, Mytilineos, ΕΛΛΑΚΤΩΡ, ΟΠΑΠ κ.α. όπως και Cenergy, Intracom, Intrakat, Πλαίσιο, Πλαστικά Θράκης και ακόμη ορισμένων μπορεί να έχει συνέχεια.

Και για τη στατιστική, στο 1,75% διαμορφώνεται η διόρθωση μηνός για τον ΓΔ, στο 1,97% για τον FTSE25, με τον ΔΤΡ να μετρά απώλειες 8,75% στο ίδιο διάστημα.

Και με το ΧΑ να συμπληρώνει ακόμη έναν μήνα «εγκλωβισμού» στο εύρος των 600-667 μονάδων, αδυνατώντας να συγχρονισθεί με τα διεθνή, που δύο φορές αντέδρασαν ανοδικά.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v