Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ασανσέρ χαμηλού τζίρου το χρηματιστήριο

Γύρισαν οι κινήσεις στην αγορά, εστιάζοντας σε τραπεζικές μετοχές και συγκεκριμένα blue chips αλλά και σε επιλεγμένα χαρτιά της μεσαίας κατηγορίας. Η αγορά με μικρό τζίρο παραμένει εγκλωβισμένη σε έναν συνδυασμό ασταθών παραγόντων, εντός και εκτός συνόρων.

Ασανσέρ χαμηλού τζίρου το χρηματιστήριο

Αποτελέσματα και bad bank συμβάλλουν στη μερική βελτίωση του κλίματος στο Χρηματιστήριο
Αθηνών.

Με τις ευρωπαϊκές αγορές λίγο χαμηλότερα, στην ανάλογη τάση των futures στη Wall Street, στο «ρηχό» χρηματιστήριό μας, (κυρίως) traders και (δευτερευόντως) επενδυτές ενεργούν στοχευμένα.

Αποτέλεσμα, η αναστροφή της φοράς και για τους 3 βασικούς δείκτες, με τον ΓΔ να ανασύρεται από τις 618,50 προς τις 625 μονάδες. Περνώντας σε θετικό έδαφος, λίγο πριν τις 13:15, με αφορμή τη μεταβολή για τον τραπεζικό κλάδο, απόρροια εντολών αγοράς που πραγματοποιούνταν σταδιακά από μισή ώρα νωρίτερα.

Χρηματιστηριακοί παράγοντες εκτιμούσαν πως αυτή η διακριτή αλλαγή οφείλεται στην επιβεβαίωση της πληροφορίας πως ο διοικητής της TτΕ θα παρέδιδε στην κυβέρνηση το τελικό σχέδιο για τη λεγόμενη bad bank. Ικανός λόγος, όπως σημειώναμε στο προηγούμενο σχόλιό μας, παρατηρώντας (κυρίως) την επαναφορά του κλαδικού δείκτη πάνω από τις 300 μονάδες. Σε συνδυασμό με τις στοχευμένες εντολές, από την πλευρά των αγοραστών, σε μία ομάδα blue chips.

Από την αρχή ήταν ο ΑΔΜΗΕ, για να ακολουθήσει η Jumbo και συν τω χρόνω Motor Oil, Lamda Development, ΕΛΛΑΚΤΩΡ, αλλά και ΕΛΠΕ, Mytilineos, Viohalco. Σχεδόν ταυτόχρονα εντολές των long ενεργοποιήθηκαν και σε τίτλους-σηματωρούς της μεσαίας κεφαλαιοποίησης, ειδικότερα σε Cenergy, Πλαστικά Θράκης, που ακολουθούν την τάση της Intracom.

Αλλαγή σκηνικού, που νωρίτερα ήταν εμφανέστερη σε συναλλαγές, δείκτες, μετοχές.

Ταχύτερη ροή συναλλαγών, επικέντρωση σε τραπεζικές και συγκεκριμένα blue chips, αλλά και σε επιλεγμένα της μεσαίας κατηγορίας, με τον αριθμό των μετοχών στο «πράσινο» να ανέρχεται στις 53 (έναντι 36 στο «κόκκινο»).

Οπως σημειώνει ο Ηλίας Ζαχαράκης (Fast Finance) «... χρειάστηκαν λιγότερο από δύο μήνες για να χάσει τη μισή αξία ο ΓΔ και ήδη διανύει 6 μήνες συσσώρευσης, χωρίς ουσιαστική κατεύθυνση. Συνήθως μετά από μία μεγάλη συσσώρευση η αγορά εκτονώνει προς κάποια κατεύθυνση, κερδίζοντας έδαφος πολύ γρήγορα.

Στα επίπεδα ανάμεσα στα 612 και 670, μεγάλο μέρος αγοραστών ή πωλητών έχουν τελειώσει με τις κινήσεις τους, με τον τζίρο να μειώνεται μέχρι η αγορά να αλλάξει επίπεδο, για να δούμε και πάλι σημαντική αύξηση στον τζίρο».

Το σχετικό διάγραμμα είναι ενδεικτικό της τάσης.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v