Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Χρηματιστήριο: Θετικά σινιάλα για τη συνεδρίαση

Ανοδικό το ξεκίνημα για τον ΓΔ. Το θετικό κλίμα στις διεθνείς αγορές αλλά και η επιβεβαίωση των στηρίξεων στη χθεσινή διορθωτική συνεδρίαση συνηγορούν υπέρ των long. Σηματωρός η Εθνική. Σε ποιες μετοχές ποντάρουν οι αισιόδοξοι.

Χρηματιστήριο: Θετικά σινιάλα για τη συνεδρίαση

Δυναμική ανάκαμψη στη Wall Street, επαναφορά του S&P500 υψηλότερα των 3.400 μονάδων, αλλά μεικτές τάσεις -νωρίτερα την Τετάρτη- στα ευρωπαϊκά και στο Χρηματιστήριο Αθηνών, διολίσθηση προς τις 640 μονάδες.

Η εκ νέου αλλαγή στάσης του Ντόναλντ Τραμπ όσον αφορά στο «πακέτο» στήριξης της οικονομίας των ΗΠΑ ήταν -αυτή τη φορά- η αφορμή για να ενεργοποιηθούν οι long και να πετύχουν μία θεαματική νίκη έναντι των short. Ετσι, θα πάμε μέχρι τις 3 Νοεμβρίου, με τα ήξεις-αφήξεις του προέδρου των ΗΠΑ; Πιθανόν, με αυτό τον τρόπο όμως διαμορφώνεται η στάση των traders στη Νέα Υόρκη, επηρεάζεται η τακτική των επενδυτών στην Ευρώπη.

Στα καθ' ημάς, ελεγχόμενη διολίσθηση -εντός ορίων και παιδιάς-, με επιβεβαίωση των πρώτων βραχυπρόθεσμων στηρίξεων κυρίως για τον Γενικό Δείκτη και λιγότερο για τον FTSE25.

Οι 640 για τον ΓΔ, οι 1.525 για τον 25άρη είναι δύο σημεία που χρειάζονται οι long προκειμένου, αύριο, να διασφαλίσουν ένα θετικό «κλείσιμο» εβδομάδας.

Μία πρώτη επιβεβαίωση, χθες, για αμφότερες τις στηρίξεις (εβδομαδιαίες), μάζεμα της όποιος προσφοράς, με τα blue chips σταθερά στο επίκεντρο του επενδυτικού ενδιαφέροντος και σε αναμονή οι traders για κίνηση του δείκτη πάνω από τις 1.550 μονάδες.

Στόχος εφικτός, καθώς και χθες φάνηκε πως υπάρχουν δυνάμεις από τους αγοραστές, συγκεκριμένα δε σε μετοχές-σηματωρούς όπως της Mytilineos, της ΔΕΗ, της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ αλλά και ακόμη 2-4 που μπορούν να συνεισφέρουν σήμερα.

ΟΤΕ, Coca Cola, Mytilineos είναι οι τρεις «βαρύτερες» μετοχές για τον ΓΔ, με μία στάθμιση συνολικά στο 27%, με την πρώτη να έχει στήριξη στις 12,45, τη δεύτερη να μπορεί να «γυρίσει» προς τα 21,90 και την τρίτη -ξεκάθαρα long- να «φλερτάρει» και με την υπέρβαση των 10 ευρώ.

Προς αυτό θα μπορούσε να διευκολύνει το κλίμα που έχει δημιουργηθεί -και πάλι- από τη Νέα Υόρκη, μεταφέρθηκε αργότερα στις αγορές της Ασίας και πιθανότατα της Ευρώπης.

Από τις 3.425 κατά 0,54% υψηλότερα τα fututes του S&P500 προϊδεάζουν για το πώς θα κινηθούν σε Φρανκφούρτη, Παρίσι, με ζητούμενη για τον DAX την επαναφορά του προς τις 13.000 μονάδες.

Σε αυτή την περίπτωση, οι long θα έχουν πλεονέκτημα, που θα δούμε εάν επιβεβαιωθεί από την προσυνεδρίαση.

Ενθαρρυντικό το ότι για τον ΔΤΡ το χθεσινό «κλείσιμο» ήταν πάνω από το όριο των 300 μονάδων, όπως και το ότι δεν χάθηκε το 1,10 ευρώ για την Εθνική, που παραμένει σηματωρός μας για τον κλάδο.

Θα περιμένουμε τη στάση των long σε ΟΤΕ, Coca Cola αλλά και σε άλλα δεικτοβαρή, λ.χ. ΟΠΑΠ, Jumbo, Τέρνα Ενεργειακή.

Η υπερίσχυση των αγοραστών σε απόλυτο αριθμό μετοχών με θετικό πρόσημο (στη χθεσινή συνεδρίαση) είναι επιπλέον ενθαρρυντική ένδειξη για την προοπτική συνέχισης της μόχλευσης στη μεσαία-χαμηλότερη κεφαλαιοποίηση.

Απ' όπου ξεχωρίζουν (σε εβδομαδιαίο) Πλαστικά Θράκης, ΚΡΙ-ΚΡΙ, Intracom, Autohellas, Πλαίσιο, ΕΥΑΘ, Τεχνική Ολυμπιακή, ΟΛΘ. Η τελευταία, με το σύνηθες πρόβλημα της περιορισμένης εμπορευσιμότητας, καθώς χθες πραγματοποιήθηκαν όλα και όλα 976 μτχ.

Στο ενδεχόμενο μίας ανοδικής διόρθωσης, σταθερά στο monitoring των intraday traders MIG και ΚΑΙΡΟΜΕΖ. Με 31,62% και 36,55% , πάντα σε διάστημα εβδομάδας.

 

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v