Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Χρηματιστήριο: Οι τράπεζες πήραν τη σκυτάλη της ανόδου

Επιτάχυνε η εγχώρια αγορά καθώς στο παιχνίδι της αντίδρασης μπήκε και ο «ταλαιπωρημένος» κλάδος. Στο υψηλό ημέρας το κλείσιμο για τον Γενικό Δείκτη. Ακολούθησαν Aegean, Φουρλής, ΔΕΗ. Παραφωνία η Coca Cola.

Χρηματιστήριο: Οι τράπεζες πήραν τη σκυτάλη της ανόδου

Ανοδικών συνεδριάσεων συνέχεια, για τον Γενικό Δείκτη του Ελληνικού Χρηματιστηρίου, έστω και αν η μικτή αξία συναλλαγών παραμένει στα γνωστά χαμηλά επίπεδα και αυτό, ασφαλώς και, αποψιλώνει τις προσδοκίες για κάτι σημαντικά καλύτερο.

Αξίζει να σημειωθεί ότι της σημερινής προσπάθειας επέκτασης της ανοδικής αντίδρασης, συμμετείχαν οι “καταπιεσμένοι” των τελευταίων συνεδριάσεων, δηλαδή οι Τραπεζικές μετοχές και ο τίτλος της Αεροπορίας Αιγαίου (+9,45%), αλλά και τίτλοι που δεν είχαν ακολουθήσει την τελευταία ανοδική κίνηση, όπως Fourlis (+6,19%), Ελ. Πετρέλαια (+0,77%), ΕΧΑΕ (+2,84%) και Motor Oil (+1,85%). Οι παραπάνω συμμετέχοντες αύξησαν τα ερωτηματικά, όσον αφορά τη συνέχεια και τη συνέπεια της “βόρειας” κίνησης και τις απαντήσεις καλούνται να δώσουν οι αμέσως επόμενες συνεδριάσεις.

Από την άλλη, το γεγονός ότι το “κουδούνι” της λήξης των συναλλαγών, από το σύνολο των μετοχών που απαρτίζουν τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης, με αρνητική ημερήσια μεταβολή βρήκε μόνο τους ΒΙΟ (-0,99%), ΕΕΕ (-0,87%), ΜΥΤΙΛ (-0,63%) και ΟΤΕ (-0,24%), αυτό δείχνει αυξημένη συμμετοχή στην προσπάθεια απομάκρυνσης από τα πρόσφατα χαμηλά και αφήνει κάποιες θετικές παρακαταθήκες για την συνέχεια, αν σε αυτό συνηγορήσει και το διεθνές χρηματιστηριακό κλίμα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι κατά τη σημερινή συνεδρίαση ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε μόνιμα με θετικό πρόσημο και ολοκλήρωσε τις συναλλαγές πολύ κοντά στα υψηλά ημέρας, οι αγοραστές άνοιξαν τον θετικό τους βηματισμό μετά το μέσον της συνεδρίασης, όταν και γύρισαν σε θετικό πρόσημο οι κύριες Ευρωπαϊκές Αγορές (αφήνοντας πίσω τους τις αρχικές επιφυλάξεις για την σημαντική αύξηση των κρουσμάτων της πανδημίας σε Παγκόσμιο επίπεδο), ενώ, τηρουμένων των αναλογιών, σαφώς πιο επιφυλακτική θα μπορούσε να χαρακτηριστεί η εικόνα σε μεσαία και μικρότερη κεφαλαιοποίηση, κάτι που είχε σαν αποτέλεσμα οι μετοχές με θετικό πρόσημο, να μην μπορούν να πάρουν σημαντική διαφορά, από αυτές με αρνητική μεταβολή, κάτι που πέτυχαν προς το τέλος των συναλλαγών.

Κράτησαν τις θέσεις τους, αλλά σήμερα δεν έκαναν, εκ νέου, αισθητή την παρουσία τους οι αγοραστές, στην Αγορά ομολόγων, με την απόδοση του Ελληνικού 10ετους τίτλου, να διαμορφώνεται στο 0,971%.

Επιστρέφοντας στο Χ.Α. και “τηρώντας το πρωτόκολλο”, άρα ξεκινώντας από το Βαρύδεικτο Τραπεζικό ταμπλώ, μόνιμα με θετικό πρόσημο κινήθηκε η μετοχή της Εθνικής (+8,24%), δεν ήλθε σε επαφή με το “κόκκινο” η Πειραιώς (+7,69%), ενώ και τα δύο πρόσημα άλλαξαν οι Alpha Bank (+2,77%) και Eurobank (+4,97%).

Επιφυλακτικά ξεκίνησε τη σημερινή συνεδρίαση ο κλαδικός δείκτης των Τραπεζών, που βρέθηκε να υποχωρεί μέχρι τις 293,82 μονάδες (-0,34%). Από εκεί και πέρα, ακολουθώντας σταθερά πλαγιοανοδική πορεία σημείωσε υψηλό ημέρας στις 313,07 μονάδες (+6,19%). Πριν τις τελικές δημοπρασίες βρέθηκε στις 311,94 (+5,81%) και ολοκλήρωσε τις συναλλαγές στις 310,84 μονάδες, με ημερήσια κέρδη 5,44%.

Υπενθυμίζεται ότι το κλείσιμο του εν λόγω δείκτη υψηλότερα των 310 μονάδων, δίνει ημερήσιο αγοραστικό σήμα, το οποίο ακυρώνεται με επιστροφή και κλείσιμο χαμηλότερα των 291 μονάδων. Επόμενη αντίσταση στη ζώνη 317 – 320, ενώ για την ουσιαστική βελτίωση της τεχνικής εικόνας, ο ΔΤΡ θα ήθελε ανοδική διαφυγή υψηλότερα των 336 μονάδων.

Μένοντας στον κλάδο και σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Χρ. Κίτσιου, “διαγωνιστική διαδικασία για την πώληση δανειακών απαιτήσεών της, έναντι της Audiovisual, ετοιμάζεται να ξεκινήσει η Εθνική Τράπεζα, συνεχίζοντας την υλοποίηση της στρατηγικής της για μείωση των προβληματικών εταιρικών της ανοιγμάτων. Σύμφωνα με διασταυρωμένες πληροφορίες, η Εθνική έχει αναθέσει σε μεγάλη Ελεγκτική Εταιρεία (εκ των Big-4) χρέη Χρηματοοικονομικού Συμβούλου για τη διαδικασία πώλησης, η οποία δεν έχει ακόμη ξεκινήσει”.

Ισχυρό καταγράφεται το ενδιαφέρον των Επενδυτών στην Alpha Bank, στο πλαίσιο των διαδικτυακών roadshows που διοργανώνουν Διεθνείς Τραπεζικοί Οργανισμοί, όπως οι Goldman Sachs, BofA, Citi, Nomura, UBS, καθώς και στη διάρκεια του “15ου Annual Greek Roadshow” του Χρηματιστηρίου Αθηνών.

Στο χρονικό διάστημα που ακολούθησε μετά την ανακοίνωση αποτελεσμάτων α’ εξαμήνου 2020, η Διοικητική Ομάδα της Τράπεζας, με επικεφαλής τον CEO Βασίλη Ψάλτη και τον γενικό διευθυντή - CFO Λάζαρο Παπαγαρυφάλλου, πραγματοποίησε περισσότερες από 60 τηλεδιασκέψεις με περίπου 90 funds και πάνω από 110 Διαχειριστές χαρτοφυλακίων και αναλυτές, οι περισσότερες εκ των οποίων με ενδιαφέρον για επενδύσεις μακροπρόθεσμου ορίζοντα.

Ερχόμενοι στον μη Τραπεζικό 25αρη και πριν τη σημερινή συνεδρίαση, στις 25/9 ήταν το τελευταίο αρνητικό κλείσιμο για την μετοχή της Viohalco (-0,99%), καθώς ακολούθησαν πέντε ανοδικές συνεδριάσεις και μία αμετάβλητη. Επόμενο ήταν, από τα υψηλά 8μηνου, σήμερα να σημειωθούν ήπιες κινήσεις κατοχύρωσης κερδών. Όσο ο τίτλος δίνει κλεισίματα υψηλότερα των 2,98 – 2,96 ευρώ, διατηρεί “παράθυρο ευκαιρίας” για αναρρίχηση προς τα 3,30 – 3,34 ευρώ. Σε περίπτωση που επιμείνουν οι πωλητές, οι επόμενες στηρίξεις στα 2,75, 2,62 και 2,40 ευρώ (ημερήσιο “stop long”).

Σήμερα κινήθηκε χωρίς να έλθει σε επαφή με το αρνητικό πρόσημο ο τίτλος του ΑΔΜΗΕ (+0,43%), όμως συνεχίζει να μην δείχνει την απαιτούμενη δυναμική, που θα του εξασφαλίσει την ανοδική διαφυγή. Οι πρώτες στηρίξεις στα 2,31, 2,275 (εκθετικός ΚΜΟ 30 ημερών), 2,256 (απλός ΚΜΟ 200 ημερών) και 2,17 ευρώ (ημερήσιο “stop long”). Παραμένει ζητούμενο το κλείσιμο υψηλότερα των 2,37 ευρώ, προκειμένου να δημιουργηθούν οι τεχνικές προϋποθέσεις για κίνηση προς τα 2,50 ευρώ.

Από τις χαμηλότερες κεφαλαιοποιήσεις, προσπάθησε να αντιδράσει στο χθεσινό -16,67% η ΣΙΔΜΑ (+9,50%), τρεις οι συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις για MIG (+11,97%), Mevaco (+4,29%) και Ιντρακόμ (+2,86%), τέσσερις οι ανοδικές για τον Παπουτσάνη (+1,32%), πέντε για την Byte (+1,21%), ενώ δεύτερη συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση συμπλήρωσε η Cairo Mezz (+18,86%) και μένει να φανεί η δυναμική των χαρτοφυλακίων, που πήραν χθες θέση στην μετοχή.

Επιστροφή αγοραστών σε Performance (+4,63%), Entersoft (+0,56%), Intralot (+5,61%), Πλ. Θράκης (+1,61%) και ΕΚΤΕΡ (+4,42%), χαμηλότερα από το προηγούμενο κλείσιμο το “bid” στην Αλουμύλ (+2,91%), κάποιοι βαρέθηκαν να περιμένουν στην Προοδευτική (-12%), ενώ συνεχίζονται οι αυξομειώσεις του όγκου συναλλαγών στην Κορδέλλου (-1,18%).

Παρουσία πωλητή σε Lavipharm (-13,75%), Revoil (-3,17%) και Λούλη (-2,24%), διέκοψε το πτωτικό σερί οκτώ συνεδριάσεων ο Πετρόπουλος (+0,45%), τρεις οι συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις για το Ιατρικό (-3,05%), τέσσερις για Τεχν. Ολυμπιακή (-2,78%) και AVE (-1,71%), ενώ στις 29/9 καταγράφεται το τελευταίο θετικό κλείσιμο για την Space (-2,19%).

Τεχνικά και ξεκινώντας από τον Γενικό Δείκτη, οι αμέσως επόμενες αντιστάσεις εντοπίζονται στις 652 και 663 μονάδες (ημερήσιο “stop short”). Η όποια διόρθωση δεν πρέπει να επεκταθεί χαμηλότερα των 628 μονάδων.

Για τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης, μέγιστη επιτρεπόμενη διόρθωση στις 1491 μονάδες και επόμενες αντιστάσεις στις 1542 – 1546 και 1590 μονάδες. Το σημερινό κλείσιμο υψηλότερα των 1514 μονάδων, έδωσε ημερήσιο σήμα επανατοποθετήσεων, το οποίο αναιρείται με κλείσιμο χαμηλότερα των 1464 μονάδων.

Οι εκτιμήσεις των Αναλυτών

“Οι πωλήσεις του Ομίλου Jumbo αυξήθηκαν κατά 1,2% σε ετήσια βάση τον Σεπτέμβριο, ενώ υποχώρησαν κατά 9.3% στο 9μηνο. Ο διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ ανακοίνωσε ένα προσωρινό εκπτωτικό πακέτο για οικιακούς Πελάτες, Επιχειρήσεις και ευάλωτους Καταναλωτές. Συγκεκριμένα, από την 1η Οκτωβρίου έως τις 31 Οκτωβρίου, προβλέπεται δωρεάν πάγιο για Όλους, επιπλέον έκπτωση 8% για τους ευάλωτους Πελάτες, έκπτωση 8% σε οικιακούς Πελάτες και Επιχειρήσεις με καταναλώσεις πάνω από 2.000 KWh και διπλασιασμός της έκπτωσης στους Πελάτες e-bill από €5, σε €10. Στόχος της Διοίκησης είναι η αύξηση του μεριδίου της ΔΕΗ στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας από το σημερινό 2%, στο 20% έως το 2024”, επισημαίνει η Merit Sec.

“Ο ΓΔΧΑ προσπαθεί να απομακρυνθεί από το χαμηλό του εύρους διαπραγμάτευσης των τελευταίων μηνών, αλλά ο χαμηλός όγκος συναλλαγών, λόγω μειωμένης διάθεσης για ανάληψη ρίσκου, αποτελεί ένα σταθερό πρόβλημα. Επιπλέον, ο Τραπεζικός δείκτης υποαποδίδει του ΓΔ, σε αντιστοιχία, ωστόσο, με τον Ευρωπαϊκό Τραπεζικό δείκτη. Η ορατότητα, μεσοπρόθεσμα, για το επόμενο έτος, φαίνεται ότι είναι καλύτερη από την βραχυπρόθεσμη, λόγω της πανδημίας εν όψει Φθινοπώρου και Χειμώνα. Για τον λόγο αυτό, το ‘stock picking’ κυριαρχεί, όπως δείχνουν και οι αποδόσεις των μετοχών σε σύγκριση με τον ΓΔΧΑ και όχι μόνο για τον τελευταίο μήνα. Βλέπουμε υψηλότερα επίπεδα τιμών στο ταμπλώ, αλλά η διαδρομή δεν είναι ακόμη ξεκάθαρη”, τονίζει η Leon Depolas Sec.

Οι εξελίξεις στο μέτωπο της πανδημίας συνεχίζουν να απασχολούν όλες τις Χώρες του Πλανήτη, καθώς το δεύτερο κύμα προκαλεί αύξηση του αριθμού των κρουσμάτων, αναφέρει ο Δημήτρης Τζάνας.

Σαν αποτέλεσμα, όλες οι Οικονομίες του Πλανήτη πλήττονται, καθώς οι Κυβερνήσεις εφαρμόζουν περιοριστικά μέτρα, ενώ την ίδια ώρα αποφασίζουν με πακέτα στήριξης να ανακουφίσουν τους Πληττόμενους, με τις ΗΠΑ να ετοιμάζουν το νέο πακέτο ύψους $ 2 τρισ. Στο ίδιο μήκος κύματος παραμένει και η νομισματική πολιτική, με τις Κεντρικές Τράπεζες να διατηρούν στο μηδέν τα επιτόκια με τα οποία προσφέρουν ρευστότητα και την ΕΚΤ να τα διαμορφώνει στο αρνητικό -0,1% , αγοράζοντας παράλληλα τα Κρατικά ομόλογα με το PEPP (Pandemic Emergency Purchase Plan).

Σαν αποτέλεσμα, οι δείκτες των Διεθνών Αγορών διατηρούνται σε ψηλά επίπεδα, με ενσωματωμένο ένα υπολογίσιμο βαθμό υπερτίμησης, λόγω της πλημμυρίδας από ρευστότητα που έχουν διοχετεύσει οι Κεντρικές Τράπεζες.

Με τις αποτιμήσεις να είναι αναντίστοιχες εκείνων που προκύπτουν από τα τρέχοντα θεμελιώδη των Εταιρειών και με αποκλίσεις που διαφοροποιούνται ανάλογα με τον κλάδο: καταγράφοντας ιστορικά υψηλές τιμολογήσεις αν αφορούν Εταιρείες του Τεχνολογικού τομέα και στον αντίποδα με χαμηλές τιμολογήσεις αν αφορούν Εταιρείες της “παλιάς Οικονομίας”, καθώς η παρατεινόμενη πανδημία οδηγεί ήδη σε μεγάλες ανακατατάξεις, με τη νέα κανονικότητα να είναι με πολλούς τρόπους διαφορετική, όπως επεσήμανε ο ιστορικός και συγγραφέας Γιουβάλ Νόα Χαράρι, τις προηγούμενες ημέρες που βρέθηκε στην Αθήνα.

Επί πλέον, στις τρέχουσες εξελίξεις πρωταγωνιστικό ρόλο έχει ο Ντόναλντ Τραμπ, που υστερεί δημοσκοπικά έναντι του αντιπάλου του Τζο Μπάϊντεν, ενόψει των εκλογών της 3ης Νοεμβρίου.

Έτσι, η εισαγωγή του Αμερικανού Προέδρου στο Νοσοκομείο, όταν προσβλήθηκε από τον κορωνοϊό, οδήγησε σε αναταραχή όλα τα Χρηματιστήρια του Πλανήτη, τις τιμές του Πετρελαίου σε υποχώρηση και τις τιμές του Χρυσού σε άνοδο.

Όμως, η έξοδος του Προέδρου από το Νοσοκομείο, μετά από παραμονή μόλις 4 ημερών, προκάλεσε ευφορία στις Αγορές, καθώς απομακρύνθηκε η αβεβαιότητα σε σχέση με τα σενάρια που θα ήταν πιθανά, αν η υγεία του Προέδρου επιδεινωνόταν.

Σε κάθε περίπτωση, οι Αγορές αναμένεται να συνεχίσουν να κινούνται με νευρικότητα, μέχρις ότου ολοκληρωθεί η εκλογική διαδικασία και επισημοποιηθεί ότι υπάρχει αδιαμφισβήτητος Νικητής!

Την ίδια ώρα, το Ελληνικό Χρηματιστήριο συνεχίζει τη διαδικασία συσσώρευσης. Με την συναλλακτική απαξίωση να είναι ο βασικός πρωταγωνιστής, καθώς η χαμηλή ορατότητα για τα δρώμενα του Τραπεζικού κλάδου οδηγούν σε αποχή από τις μετοχές του, με το επενδυτικό ενδιαφέρον να εναλλάσσεται στους λοιπούς Δεικτοβαρείς τίτλους της υψηλής κεφαλαιοποίησης, αλλά και σε επιλεγμένους τίτλους της μεσαίας κεφαλαιοποίησης.

Με τους Επενδυτές να προσπερνούν τις θετικές εξελίξεις των τελευταίων ημερών: τις αποφάσεις της Σ.Κ. της Ε.Ε. που οδηγούν σε μείωση του γεωπολιτικού κινδύνου στην Α. Μεσόγειο, μέχρι το τέλος του έτους.

Τον προϋπολογισμό για το 2021 που προβλέπει επενδυτική έκρηξη στο βαθμό που εκταμιευθούν κονδύλια €5,5 δισ. από το Ταμείο Ανάκαμψης.

Την αναγγελία της επένδυσης ύψους μέχρι €1δισ. της Microsoft στη Χώρα μας, που αποτελεί ηχηρή ψήφο εμπιστοσύνης για τις προοπτικές της Ελληνικής Οικονομίας, όπως ανέφερε ο πρόεδρος του Τεχνολογικού Κολοσσού Μπραντ Σμιθ.

“Εξελίξεις που είναι πιθανό να αλλάξουν το χρηματιστηριακό σκηνικό, όταν τα δεδομένα της πανδημίας επιτρέψουν την υπέρβαση του αποπληθωρισμού και την επάνοδο στην κανονικότητα για την Οικονομία, που δεν αναμένονται ωστόσο για τους αμέσως επόμενους μήνες”, επισημαίνει ο διευθυντής επενδύσεων της Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ.

Οι διεθνείς οικονομικές εξελίξεις

Θετικά πρόσημα και μικρά κέρδη, δείχνει η τελική εικόνα για τις μεγάλες Ασιατικές Αγορές. Αργία στην Κίνα, λόγω Εθνικής αργίας.

Μικτά τα πρόσημα στην Ευρώπη και στις πρώτες ώρες συναλλαγών στην Wall Street.

Με διαθέσεις αξιοσημείωτης αντίδρασης το Πετρέλαιο, οριακές μεταβολές για το Ευρώ.

Μικρές απώλειες για τον Χρυσό, μεγαλύτερες για το Ασήμι, πέριξ των $10700 κινείται το Bitcoin.

Κατά 4,5% αυξήθηκαν οι Γερμανικές εργοστασιακές παραγγελίες τον Αύγουστο, σε σύγκριση με τον Ιούλιο, σύμφωνα με την Ομοσπονδιακή Στατιστική Υπηρεσία. Ωστόσο, σε ετήσια βάση υποχώρησαν κατά 2,2%.

“Η οικονομική ανάκαμψη της Ευρωζώνης μπορεί να είναι ασταθής, αντί της αναμενόμενης ανάκαμψης σε σχήμα ‘V’, που είχε προβλεφθεί νωρίτερα. Η Οικονομία δεν είναι πιθανό να επιστρέψει στο επίπεδο που ήταν προ κορωνοϊού πριν από το 2022, αλλά η ΕΚΤ θα χρησιμοποιήσει όλα τα εργαλεία, για να βοηθήσει στην αντιμετώπιση των αρνητικών επιπτώσεων της πανδημίας” δήλωσε η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Κριστίν Λαγκάρντ.

Κατά $3,7 δισ., ή 5,9% διευρύνθηκε το εμπορικό έλλειμμα των Ηνωμένων Πολιτειών τον Αύγουστο, σε σύγκριση με τον Ιούλιο, φτάνοντας στα $67,1 δισ. Οι Οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε έρευνα του Reuters, ανέμεναν ότι θα φτάσει στα $66,1 δισ. Οι εξαγωγές των ΗΠΑ ήταν $171,9 δισ., αυξημένες κατά $3,6 δισ. σε μηνιαία βάση, ενώ οι εισαγωγές έφτασαν τα $239 δισ. κάνοντας άλμα κατά 7,4 δισ. μηνιαίως.

O πρόεδρος της Fed Τζερόμ Πάουελ, σε ομιλία που έδωσε στην Ουάσιγκτον, επανέλαβε την πεποίθησή του ότι “η Αμερικανική Οικονομία χρειάζεται περισσότερη δημοσιονομική στήριξη. Είναι προτιμότερο το Κογκρέσο να παράσχει περισσότερη δημοσιονομική στήριξη από την απαιτούμενη, παρά το αντίθετο. Πολύ λίγη στήριξη θα οδηγούσε σε αδύναμη ανάκαμψη, δημιουργώντας αχρείαστες αντιξοότητες για Νοικοκυριά και Επιχειρήσεις. Τούτο θα οδηγούσε περισσότερες Επιχειρήσεις σε χρεοκοπία και θα προκαλούσε υπερβολική πίεση στα Νοικοκυριά”.

O Παγκόσμιος Οργανισμός Εμπορίου αναβάθμισε υψηλότερα την πρόβλεψη του για το Εμπόριο Αγαθών το 2020, μετά την ανάκαμψη που καταγράφηκε τον Ιούνιο και τον Ιούλιο. Ο ΠΟΕ ανακοίνωσε ότι το Παγκόσμιο Εμπόριο Αγαθών θα υποχωρήσει κατά 9,2% τη φετινή χρονιά και θα ανακάμψει κατά 7,2% το 2021. Τον Απρίλιο, ο ΠΟΕ προέβλεπε πτώση του Παγκόσμιου Εμπορίου από 13%, ως 32% φέτος. Ο Οργανισμός με έδρα τη Γενεύη επισημαίνει ότι “οι υπολογισμοί του υπόκεινται σε μεγάλο βαθμό αβεβαιότητας”.

Επιστροφή στο ΧΑ

Επιστρέφοντας στα εγχώριου ενδιαφέροντος, στο ποσό των 1,727 δισ. ευρώ ανήλθαν τον Αύγουστο οι ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις της Γενικής Κυβέρνησης προς τους Ιδιώτες έναντι 1,706 δισ. ευρώ τον προηγούμενο μήνα, όπως προέκυψε από τα μηνιαία στοιχεία για την πορεία των οφειλών του Δημοσίου, που δόθηκαν στη δημοσιότητα. Τον Αύγουστο, σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία, οι εκκρεμείς επιστροφές φόρων αυξήθηκαν στα 897 εκατ. ευρώ, έναντι 746 εκατ. ευρώ τον Ιούλιο.

Ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε μόνιμα με θετικό πρόσημο αναρριχόμενος μέχρι τις 643,74 μονάδες (+1,63%). Στις 17.00 βρέθηκε στις 643,42 (+1,58%), μέσω των τελικών δημοπρασιών σημείωσε νέα υψηλά στις 644,54 (+1,75%) και ολοκλήρωσε τις συναλλαγές στις 644,35 μονάδες, με ημερήσια κέρδη 1,72%.

Ο τζίρος στα 47,7 εκατ., από τα οποία τα 4,5 εκατ. αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές (ΟΤΕ, ΜΟΗ, ΟΠΑΠ), ενώ ΟΤΕ, ΑΛΦΑ, ΟΠΑΠ, ΔΕΗ, ΜΥΤΙΛ και ΕΤΕ απασχόλησαν το 62% της συνολικής μικτής αξίας συναλλαγών.

Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης, δεν ήλθε σε επαφή με το θετικό πρόσημο η ΕΕΕ και με το αρνητικό οι ΕΤΕ, ΠΕΙΡ, ΑΔΜΗΕ, ΔΕΗ, ΟΠΑΠ και ΦΡΛΚ.

Μέσω των τελικών δημοπρασιών, στο υψηλό ημέρας έκλεισαν οι Πειραιώς, ΕΧΑΕ, ΟΛΠ, Σαράντης και Fourlis.

Προς το τέλος βελτιώθηκε η αναλογία ανοδικών (74) – πτωτικών (42) μετοχών, ενώ 10 τίτλοι ολοκλήρωσαν τις συναλλαγές με κέρδη μεγαλύτερα του 5%.

---ΧΠΑ

Ανοδικών συνεδριάσεων συνέχεια και στην Αγορά Παραγώγων, με τις συναλλαγές να σημειώνουν μικρή αύξηση στο συμβόλαιο του δείκτη και σαφώς μεγαλύτερη στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών (30.830 συμβόλαια).

Στα 3.776 συμβόλαια του δείκτη οι ανοιχτές θέσεις (από 3.770 στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο μήνα (Οκτώβριος).

Το συμβόλαιο του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (συνολικά 1.611, 1.347 για τον Οκτώβριο και 264 για τον Νοέμβριο, τιμή κλεισίματος για τον πρώτο μήνα 1.535) κινήθηκε μεταξύ 1.506 και 1.535 μονάδων.

Δεν υπήρξε αξιοσημείωτος δανεισμός τίτλων, ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Eurobank (7.989), Alpha Bank (11.965), Πειραιώς (2.673), ΔΕΗ (970), Εθνική (2.608), MIG (720), Μυτιληναίο (401), Ελλάκτωρα (518), ΑΔΜΗΕ (271), Τέρνα Ενεργειακή (543), ΕΥΔΑΠ (104), ΟΤΕ (118), Viohalco (131), ΓΕΚ (163), ΕΧΑΕ (121), ΟΠΑΠ (411), Ελ. Πετρέλαια (405), Ιντρακόμ (275), Lamda Development (135).

Οι μεγαλύτερες ανοιχτές θέσεις - συμβόλαια (Μέγεθος Συμβολαίου: 100 Μετοχές, Φυσική Παράδοση), για τον πρώτο μήνα (Δεκέμβριος), στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών σε: Eurobank 43.716, MIG 46.904, Alpha Bank 88.830, Εθνική 38.275, Πειραιώς 12.578.

Έκλεισε μικρή “long” θέση στην ΔΕΗ.

Οι σημαντικότερες καθαρές αρνητικές θέσεις που δημοσιοποιήθηκαν στην Επ. Κεφαλαιαγοράς και ξεπερνούν το 0,5% του συνόλου των μετοχών:

      Position Holder                               Name of Issuer                 NSP             Date

Lansdowne Partners (UK) LLP

PIRAEUS BANK S.A.

2,57%

2020-06-19

Lansdowne Partners (UK) LLP

EUROBANK ERGASIAS S.A.

0,90%

2020-05-13

Lansdowne Partners (UK) LLP

 

PUBLIC POWER CORP. SA

 

1,59%

 

2020-06-16

 

 

 

 

 

Oasis Investments II Master Fund LTD

 

FOLLI FOLLIE S.A.

 

0,55%

 

2019-10-15

Lansdowne Partners (UK) LLP

 

ALPHA BANK S.A

1%

2020-05-13

    

Lansdowne Partners (UK) LLP

CAIRO MEZZ PLC

0,82%

2020-09-29

Οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι, μόνο από OTC (*), καθώς το Χ.Α., στην συγκεντρωτική κατάσταση του ΗΔΤ, δεν δημοσιεύει τους δανεισμούς από την ΕΧΑΕ, είναι: Alpha Bank 46.870.810 τεμ., (από 47.080.810 τεμ. στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση), Πειραιώς 15.380.770 τεμ. (15.380.770), ΔΕΗ 5.109.232 τεμ. (5.109.232), Eurobank 74.379.040 τεμ. (74.379.040), ΟΠΑΠ 1.369.118 τεμ. (1.320.317), Εθνική 9.267.674 (9.267.674), Folli Follie Group 1.067.847 τεμ. (1.120.847).

(*) Τα στοιχεία συναλλαγές δανεισμού τίτλων μέσω OTC δηλώνονται από τους Χειριστές ΣΑΤ και αφορούν τις ποσότητες που έχουν καταγραφεί στο ΣΑΤ, έως και τη προηγούμενη εργάσιμη ημέρα.

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v