Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Χρηματιστήριο: Προσπάθεια να «διπλώσει» η αντίδραση

Ανοδικό το ξεκίνημα για τον ΓΔ. Συνέχεια στη χθεσινή άνοδο θα επιχειρήσουν να δώσουν οι long. Η υπεραπόδοση των blue chips έναντι των τραπεζών και το discount. Ποια «χαρτιά» αντέδρασαν πειστικά υψηλότερα τη Δευτέρα.

Χρηματιστήριο: Προσπάθεια να «διπλώσει» η αντίδραση

Ανοδικά τα ασιατικά, σε αναμονή τα ευρωπαϊκά και στο Χρηματιστήριο Αθηνών οι long θα επιχειρήσουν να «διπλώσουν» τις θετικές συνεδριάσεις.

Ικανοποιητική η χθεσινή συνεδρίαση παρά τον συνήθη μέτριο τζίρο, αλλά με τους αγοραστές να ανεβάζουν τον πήχη: για τον Γενικό Δείκτη στις 633,43 μονάδες, τον FTSE25 στις 1.507,37 και τον Δείκτη Τραπεζών στις 294,81 μονάδες.

Ακόμη μία συνεδρίαση με τα blue chips και εισηγμένες/μετοχές-σηματωρούς να υπεραποδίδουν έναντι των τραπεζικών, επιβεβαιώνοντας πλήρως την εδώ και καιρό θέση μας για μετατόπιση του επενδυτικού κέντρου βάρους προς ομίλους, εταιρείες με υγιή οικονομική διάρθρωση, προοπτικές, εξωστρέφεια, καινοτομία και αποδεδειγμένα ισχυρές αντοχές στις διαδοχικές κρίσεις.

Το επιβεβαίωσαν τα οικονομικά μεγέθη δευτέρου τριμήνου, θα το δείξουν και του τρίτου, με το πολύ ισχυρό ενδεχόμενο να το διατηρήσουν και στο τρέχον τρίμηνο.

Προφανώς αυτών των εισηγμένων, από ένα ευρύ φάσμα της αγοράς, η τρέχουσα χρηματιστηριακή αξία δεν αντικατοπτρίζεται στις... φτωχές 633 μονάδες του ΓΔ, ούτε στον -σχεδόν- 6μηνο εγκλωβισμό της αγοράς αλλά σε άλλα, υψηλότερα επίπεδα τιμών.

Υπαίτιος της στρέβλωσης ο τραπεζικός κλάδος, βαρίδι τα μη εξυπηρετούμενα αλλά και η εν γένει προβληματική κατάσταση (για τον κλάδο) σε πανευρωπαϊκό επίπεδο.

Μην ξεχνάμε πως ο EuroStoxx600 είναι στις 55,31 μονάδες, διορθώνοντας 42,81%.

Ο εγχώριος μετρά σχεδόν 67% για το 2020, δηλαδή είναι σε discount και έναντι του ευρωπαϊκού.

Η ανακοίνωση της επένδυσης της Microsoft, η παρουσίαση της νέας εταιρικής μορφής της ΔΕΗ ήταν, ίσως, τα δύο κύρια γεγονότα που χαρακτήρισαν (και) τη συνεδρίαση.

Στα ρεπορτάζ των Φώτη Κόλλια και Χρήστου Κολώνα αναφέρονται όλες οι λεπτομέρειες, οι ευκαιρίες αλλά και οι αστερίσκοι, σε μία συγκυρία που η Citigroup παίρνει υποστηρικτική θέση για τις ελληνικές μετοχές.

Προσώρας δεν διαπιστώνεται ενεργοποίηση των ξένων, πέραν όσων λίγων είναι ενεργοί αυτό το διάστημα. «Νέο χρήμα» δεν εισέρχεται -ακόμη-, ενεργητική αποτίμηση των 2-3 ενθαρρυντικών εξελίξεων δεν καταγράφεται στις συναλλαγές, στο χρηματιστηριακό ταμπλό.

Συναλλαγές καθηλωμένες καθημερινά σε λιγότερες των 40 εκατ. ευρώ, συνεπώς ζητούμενη είναι η ενεργοποίηση traders και επενδυτών. Να τη δούμε πρώτα.

Ωστόσο είναι υπέρ των long το γεγονός πως στη χθεσινή συνεδρίαση, με συγκριτικά αυξημένες συναλλαγές αντέδρασαν πειστικά υψηλότερα 7 blue chips, σηματωροί για τα «ισχυρά χέρια».

ΟΤΕ με 2,42% στα 12,70 ευρώ, Mytilineos με 3,78% στα 9,60, ΟΠΑΠ με 2,12% στα 8,18, ΔEH με 3,39% στα 5,19, Jumbo με 1,51% στα 14,80, Motor Oil με 2,50% στα 10,25 και Viohalco με 4,30% στα 3,03 ευρώ.

Οντως, ήταν μία αρκούντως πειστική αντίδραση των σηματωρών, με τα «ισχυρά χέρια» να δηλώνουν «παρών».

Μένει να δούμε εάν θα έχει συνέχεια.

 

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v