Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Κίνηση προς τις 650 μονάδες στο Χρηματιστήριο

Διευρύνονται τα κέρδη για τον Γενικό Δείκτη ενώ επιταχύνεται και η ροή εντολών. Στις τραπεζικές μετοχές καταγράφονται τα μεγαλύτερα κέρδη, άνοδος άνω του 5% για Ελλάκτωρ, κινητικότητα στα «μεσαία».

Κίνηση προς τις 650 μονάδες στο Χρηματιστήριο

Στο «πράσινο» τα ευρωπαϊκά, από 0,49% υψηλότερα και τις 3.424 μονάδες τα futures του S&P500, θερμαίνεται το κλίμα και στο Χρηματιστήριο Αθηνών.

Ανοδικό «άνοιγμα», επιβεβαίωση στηρίξεων και σταδιακά ενεργότερη συμμετοχή των long σε ένα όλο και πιο ευρύ μέρος των εισηγμένων, οδηγεί τον Γενικό Δείκτη προς τις 650 μονάδες.

Ταχύτερη ροή εντολών, μεγαλύτερο το εύρος τους από μεγάλη μέχρι μεσαία και χαμηλότερη κατηγορία, «πακέτα» και προσυμφωνημένες συναλλαγές διαμορφώνουν, εδώ και 45' , ένα αρκετά ενδιαφέρον σκηνικό στη συνεδρίαση.

Με τις εντολές traders και επενδυτών να εστιάζονται από τον τραπεζικό στα blue chips και σε επιλεγμένα μεσαία, διευρύνοντας τις επιλογές (κυρίως) των βραχυπρόθεσμων, για σήμερα-αύριο. Για το «κλείσιμο» εβδομάδας με θετικό πρόσημο, που σημειώναμε στα προηγούμενα σχόλιά μας.

Στις 315 μονάδες ο ΔΤΡ, στις 1.542 ο FTSE25, με το premium να έχει «γυρίσει» υπέρ του κλάδου-κλειδί, χωρίς αυτό να σημαίνει πως δεν συνεχίζεται η κινητικότητα στις μετοχές-σηματωρούς και σε τίτλους του FTMid Cap αλλά και χαμηλότερα.

Ωστόσο σημειώνεται μετακύλιση ενδιαφέροντος, ρευστότητας -το πιθανότερο βραχυπρόθεσμα-, τάση που διευκολύνει τις intraday και trading συναλλαγές κατ' αρχάς στις τραπεζικές μετοχές.

Ενδεικτικό άλλωστε το ότι στην πρώτη θέση της σχετικής κατάταξης έχει ανέβει η Alpha Bank, μετά από ένα διάστημα κατά το οποίο κατέγραψε τζίρους διπλάσιους σε σχέση με τις άλλες συστημικές. Κυρίως έναντι της Εθνικής.

Στο 0,535 ευρώ η Alpha Bank, στο 1,172 η Εθνική, που εξακολουθεί να έχει την ισχυρότερη τάση από τον κλάδο.

Με βάση τις συναλλαγές/τζίρο, σταθερά αυξημένα σε ΟΤΕ, ΔΕΗ, Motor Oil, Mytilineos, ΟΠΑΠ, αλλά και ΕΛΛΑΚΤΩΡ, Byte, Τέρνα Ενεργειακή, ΤΙΤΑΝ, Jumbo, Eurobank, Πειραιώς, Lamda Development κ.α. Απ' όσες αναφέρονται, με πωλητές είναι μόνον οι ΜΟΗ, ΟΤΕ και Jumbo.

Συναλλαγές με πακέτα σε ΔΕΗ για 200.000 στα 5,50 ευρώ, σε ΜΟΗ για 34.000 στα 10,20, σε ΟΠΑΠ για 50.000 στα 8,37 ευρώ και ένα μεγάλο μειοψηφικό στην Byte για 673.000 στο 1,07 ευρώ (περίπου το 4% του μ.κ). 

Θεαματική η αντίδραση για τη μετοχή της ΕΛΛΑΚΤΩΡ, στο 1,549 ευρώ, με τις ήδη δρομολογημένες εξελίξεις να «τρέχουν», την ώρα που μέρος της ρευστότητας των traders «βλέπει» και προς την Avax. Στο 0,4485 με στόχο προς τα 0,65-0,70 ευρώ.

Ο ευρύτερος κλάδος παρουσιάζει ενδιαφέρον (Intrakat, Κέκροψ), όπως και της πληροφορικής (Byte, Space, Ιλυδα, Entersoft κ.λπ.) αλλά και της φαρμακοβιομηχανίας (Lavipharm).

Εν γένει ικανοποιητική η -μέχρι τώρα- εικόνα της αγοράς, με 67 μετοχές στο συν και 33 στο μείον.

Με μεγαλύτερο ποσοστό για Lavipharm, Alumil, Byte, ΚΕΚΡΟΨ, Intralot, Frigoglass, ΚΑΙΡΟΜΕΖ, Πλαστικά Θράκης, Ιλυδα, Avax, Profile, BriQ κ.α.

Στα 22,5 εκατ. η αξία των συναλλαγών, με τα 2,59 εκατ. με «πακέτα», λίγο μετά τις 14:05.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v