Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Νέα αναμέτρηση με τις 650 μονάδες στο Χρηματιστήριο

Με αυξημένο τζίρο (50,7 εκατ.) η εγχώρια αγορά συνέχισε ανοδικά, ευθυγραμμισμένη με τα μεγάλα χρηματιστήρια. Στους κερδισμένους Ελλάκτωρ (υψηλά 8μήνου), Εθνική, ΟΠΑΠ, ΔΕΗ (υψηλό 65 μηνών) και Τέρνα Ενεργειακή.

Νέα αναμέτρηση με τις 650 μονάδες στο Χρηματιστήριο

Με θετικά πρόσημα κινούνται τα κύρια Ευρωπαϊκά Χρηματιστήρια και όλα δείχνουν ότι στις τρέχουσες χρηματιστηριακές εξελίξεις, τον πρωταγωνιστικό ρόλο διατηρεί ο Ντόναλντ Τραμπ, όπως εύστοχα επεσήμανε πρόσφατα και ο σταθερός Συνεργάτης της στήλης Δημήτρης Τζάνας (Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ).

Η εισαγωγή του Αμερικανού Προέδρου στο Νοσοκομείο, όταν προσβλήθηκε από τον κορωνοϊό, οδήγησε σε αναταραχή όλα τα Χρηματιστήρια του Πλανήτη, ενώ πίεσε τις τιμές του Πετρελαίου.

Η έξοδος του Προέδρου από το Νοσοκομείο, μετά από παραμονή μόλις 4 ημερών, προκάλεσε ευφορία στις Αγορές, καθώς απομακρύνθηκε η αβεβαιότητα σε σχέση με τα σενάρια που θα ήταν πιθανά, αν η υγεία του Τραμπ επιδεινωνόταν.

Νέα επιστροφή της επιφυλακτικότητας, στον απόηχο της αιφνιδιαστικής απόφασης του Αμερικανού Προέδρου, να τερματίσει τις συνομιλίες με τους Δημοκρατικούς, για το πακέτο τόνωσης της Αμερικανικής Οικονομίας (η απόφαση του Αμερικανού Προέδρου ήλθε λίγες ώρες μετά την έκκληση του προέδρου της Federal Reserve, Τζερόμ Πάουελ, να αναλάβει δράση το Κογκρέσο για την περαιτέρω στήριξη της Οικονομίας).

Ενώ μία μέρα μετά, έγραψε στο Twitter ότι “η Βουλή των Αντιπροσώπων θα πρέπει άμεσα να εγκρίνει $25 δισ. για τις Αεροπορικές Εταιρείες και $135 δισ. για την προστασία των Μικρών Επιχειρήσεων. Τα χρήματα αυτά θα μπορούσαν να δοθούν από τα κεφάλαια, που δεν χρησιμοποιήθηκαν από το προηγούμενο πακέτο στήριξης”.

Ασφαλώς και παραμένει άγνωστο το επόμενο tweet του Αμερικανού Προέδρου, όμως όλα δείχνουν ότι η μεταβλητότητα καλά κρατεί και το volatility θα αυξάνεται ότι πλησιάζει η ημερομηνία των Αμερικανικών Προεδρικών εκλογών.

Εν τω μεταξύ, Αξιωματούχοι της Κεντρικής Τράπεζας των ΗΠΑ εξέφρασαν την ανησυχία ότι αν δεν υπάρξει περαιτέρω δημοσιονομική τόνωση, θα απειλούνταν η ανάκαμψη της Οικονομίας, σύμφωνα με τα πρακτικά της συνεδρίασης της Fed τον Σεπτέμβριο.

Ερχόμενοι στο Ελληνικό Χρηματιστήριο, μπορεί η συναλλακτική δραστηριότητα να παραμένει σε επίπεδα απελπισίας, έστω και αν σήμερα σημειώθηκε ο υψηλότερος τζίρος των τελευταίων 14 συνεδριάσεων, όμως υπάρχει μία προσπάθεια διαφοροποίησης και αυτή είναι ο σχετικά μεγαλύτερος συγχρονισμός της Εγχώριας Χρηματιστηριακής Αγοράς, με τα Ευρωπαϊκά Χρηματιστήρια.

Θα μπορούσε να υποστηριχθεί ότι η σημερινή ήταν μία καθαρά ανοδική συνεδρίαση, καθώς οι βασικοί δείκτες του Χ.Α. κινήθηκαν μόνιμα με θετικό πρόσημο, ενώ η συμμετοχή από τις θεωρούμενες Δεικτοβαρείς μετοχές ήταν αυξημένη, συμπεριλαμβανομένων και των Τραπεζικών τίτλων, με ότι αυτό το τελευταίο μπορεί να συνεπάγεται.

Παρουσίας αγοραστών συνέχεια στην Αγορά ομολόγων, με αποτέλεσμα οι αποδόσεις να υποχωρούν προς νέα ιστορικά χαμηλά (στο 0,892% η απόδοση του Ελληνικού 10ετους τίτλου).

Επιστρέφοντας στο Χ.Α. και ξεκινώντας από το Βαρύδεικτο Τραπεζικό ταμπλώ, μόνιμα με θετικό πρόσημο κινήθηκε ο τίτλος της Εθνικής (+3,90%), δεν ήλθε σε επαφή με το “κόκκινο” η Eurobank (+1,27%), ενώ και τα δύο πρόσημα άλλαξαν οι Alpha Bank (+1,71%) και Πειραιώς (+2,20%), με την τελική εικόνα να μην αφήνει περιθώρια αμφισβήτησης για την επικράτηση των αγοραστών.

Μόνιμα με θετικό πρόσημο κινήθηκε ο κλαδικός δείκτης των Τραπεζών, αναρριχόμενος μέχρι τις 316,87 μονάδες (+3,03%). Πριν τις τελικές δημοπρασίες είχε υποχωρήσει στις 314,74 (+2,34%) και ολοκλήρωσε τις συναλλαγές στις 314,15 μονάδες, με ημερήσια κέρδη 2,15%.

Υπενθυμίζεται ότι ο ΔΤΡ έχει γυρίσει σε ημερήσιο “long” με “stop” τις 291 μονάδες. Επόμενη αντίσταση στη ζώνη 317 – 320, την οποία σήμερα δεν διανοήθηκε να δοκιμάσει, ενώ για την ουσιαστική βελτίωση της τεχνικής εικόνας, ο εν λόγω δείκτης θα ήθελε ανοδική διαφυγή υψηλότερα των 336 μονάδων.

Ερχόμενοι στον μη Τραπεζικό 25αρη, όπου κυριάρχησε το “πράσινο χρώμα”, με αρνητική ημερήσια μεταβολή ολοκλήρωσαν τις συναλλαγές μόνο οι ΑΡΑΙΓ (-2,56%), ΒΙΟ (-0,51%), ΕΥΔΑΠ (-2,19%), ΜΟΗ (-2,90%), ΜΠΕΛΑ (-0,82%), ΣΑΡ (-0,91%) και ΕΕΕ (-0,28%).

Έσπασε ανοδικά τη συσσώρευση ο τίτλος του TITC (+2,71%), καθώς στην μετοχή παίρνουν θέσεις ισχυρά χαρτοφυλάκια που ποντάρουν στα αποτελέσματα εννεαμήνου της Εισηγμένης. Συνεχείς αγορές και από τους βασικούς Μετόχους. Το σημερινό κλείσιμο υψηλότερα των 11,30 ευρώ, ανοίγει τον δρόμο για κίνηση προς τα 11,56 – 11,62 και 12,88 ευρώ. Το ημερήσιο “stop long” στα 10,88 ευρώ.

“Καρέ” ανοδικών συνεδριάσεων για την ΔΕΗ (+2,59%) και νέα υψηλά 65 μηνών. Επιβεβαιωμένο κλείσιμο υψηλότερα των 5,52 ευρώ, δημιουργεί τις τεχνικές προϋποθέσεις για κίνηση προς τα 6,00 – 6,20 και 6,90 ευρώ (ακραία αισιόδοξο σενάριο). Όσο ο τίτλος παραμένει υψηλότερα των 5,20 ευρώ, η τάση είναι επιθετική. Επόμενη στήριξη στα 4,95 ευρώ (ημερήσιο “stop long”).

Επιστροφή αγοραστών στον τίτλο του Ελλάκτωρα (+5,09%), που σήμερα κινήθηκε χωρίς να έλθει σε επαφή με το αρνητικό πρόσημο και ολοκλήρωσε τις συναλλαγές σε υψηλά 8μηνου. Η μετοχή έκλεισε μέσα στη ζώνη αντίστασης 1,52 – 1,60 και αν την υπερκεράσει θα κινηθεί προς τα 1,70 ευρώ. Αντίθετα υποχώρηση με κλείσιμο χαμηλότερα των 1,40 – 1,38 ευρώ, θα δώσει κίνηση προς τα 1,25 ευρώ (ημερήσιο “stop long”).

Από τις χαμηλότερες κεφαλαιοποιήσεις, ασφαλώς και εντυπωσίασε το +20% της Lavipharm, με τους επιθετικούς αγοραστές να ωθούν τον τίτλο σε υψηλά 15μηνου, επιστροφή αγοραστών σε ΕΛΧΑ (+2,86%), Ικτίνο (+4,92%) και Κέκροπα (+4,27%, αλλά συνεχίζει να έχει, τεχνικά, ζητούμενο το κλείσιμο υψηλότερα των 2,50 ευρώ), το τελευταίο αρνητικό κλείσιμο στις 1/10 για την Ίλυδα (+1,75%), αντέδρασε μετά από τέσσερις συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις το Ιατρικό (+3,60%), ενώ ήπιες κινήσεις κατοχύρωσης κερδών σημειώθηκαν στο Πλαίσιο (-0,62%).

Μπαίνουν εντολές αγοράς και αποσύρονται λίγο πριν τις τελικές δημοπρασίες στην Δομική Κρήτης (-2,50%), σε νέα ιστορικά υψηλά έκλεισε η Κρι Κρι (+0,62%), αύξηση συναλλαγών σε Μινέρβα (+1,67%), Πλ. Κρήτης (+0,36%) και Έλτον (-0,78%), τρεις οι συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις για Fieratex (-5,49%) και Τζιρακιάν (-9,60%), τέσσερις για την AS Company (-2,27%) και έξι για την AVE (-1,79%).

Τρεις οι συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις για Πλ. Θράκης (+2,69%), ΕΚΤΕΡ (+3,58%) και Intralot (+6,96%), πέντε για την Ιντρακόμ (+3,29%), επτά ανοδικές για την Byte (+8,53%, πέρασε και “πακέτο” 673000 τεμ. στα 1,07 ευρώ), ενώ “καρέ” ανοδικών συνεδριάσεων συμπλήρωσαν Αλουμύλ (+7,19%), Άβαξ (+9,84%) και Cairo Mezz (+7,65%).

Στην περίπτωση του τελευταίου τίτλου, αν και αυτός αναρριχήθηκε μέχρι τα 0,0949 ευρώ (+9,97%), ελάχιστα πριν την λήξη βγήκε εντολή πώλησης, περίπου, 2 εκατ. τεμαχίων στα 0,09 ευρώ, με αποτέλεσμα το τελικό, μεσοσταθμικό, κλείσιμο στα 0,0929 ευρώ (+7,65%), με ανεκτέλεστο προς πώληση 1525196 τεμ.

Τεχνικά και ξεκινώντας από τον Γενικό Δείκτη, οι αμέσως επόμενες αντιστάσεις εντοπίζονται στις 652 και 663 μονάδες (ημερήσιο “stop short”). Η όποια διόρθωση δεν πρέπει να επεκταθεί χαμηλότερα των 628 μονάδων, καθώς θα ανοίξει “γραμμή επικοινωνίας” με τις 600, 593 και 582 μονάδες.

Για τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης, μέγιστη επιτρεπόμενη διόρθωση στις 1491 μονάδες και επόμενες αντιστάσεις στις 1542 – 1546, 1569 (εκθετικός ΚΜΟ 30 εβδομάδων) και 1590 μονάδες. Το ημερήσιο “stop long” στις 1481 μονάδες.

Οι εκτιμήσεις των Αναλυτών

“Η αναφορά της Federal στην ανάγκη περαιτέρω δημοσιονομικής τόνωσης, ανάγκασε τον Τραμπ σε αναδίπλωση, σε σχέση με όσα είχε αναφέρει για μετάθεση του πακέτου στήριξης μετεκλογικά. Τώρα επισημαίνει την ανάγκη έγκρισης κονδυλίων για την άμεση στήριξη των Αεροπορικών Εταιρειών και των ΜΜΕ, προκαλώντας ανοδική ώθηση στη Wall Street ! Είναι πιθανός ο συγχρονισμός του Ελληνικού Χρηματιστηρίου με τους ξένους δείκτες”, εκτιμά η Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ.

“Η βραχυπρόθεσμη τάση παραμένει ανοδική, με τον ΚΜΟ 20 ημερών στις 635 μονάδες (πρώτη στήριξη). Η Waterwheel Capital Management LP (Διαχειριστής), κατείχε την 1/10/2020, 20880373 μετοχές της Cairo Mezz που αντιστοιχούν σε ποσοστό 6,76% του συνόλου του μετοχικού κεφαλαίου και των μετοχών με δικαίωμα ψήφου”, σημειώνει η Merit Sec.

“Στις ΗΠΑ συνεχίζονται οι ταλαντώσεις ανάλογα με τις εξελίξεις. Δεν παρατηρείται κάποια υποχώρηση των κρουσμάτων, αντιθέτως αυτά αυξάνονται και θολώνουν την ορατότητα στις Αγορές. Με τους περιορισμούς να βρίσκονται υπό συνεχή αξιολόγηση, η μεταβλητότητα θα παραμείνει αυξημένη και η πυξίδα της Αγοράς δεν δείχνει συγκεκριμένη κατεύθυνση βραχυπρόθεσμα. Οι χαμηλές αποτιμήσεις σε αρκετές περιπτώσεις προσφέρουν, ωστόσο, ένα ‘μαξιλάρι’ ασφαλείας. Σημειώνουμε ότι η απόδοση του ελληνικού 10ετους ομολόγου καταγράφει συνεχόμενα ιστορικά χαμηλά”, επισημαίνει η Leon Depolas Sec.

Το Ελληνικό Χρηματιστήριο συνεχίζει την ανοδική του προσπάθεια προσέγγισης του άνω εύρους του πλαγιοκαθοδικού καναλιού, που έχει σχηματιστεί από αρχές Ιουνίου. Το ενθαρρυντικό στοιχείο είναι ότι σιγά, αλλά σταθερά οι όγκοι συναλλαγών δείχνουν μια αυξητική τάση, επισημαίνει ο Λουκάς Παπαϊωάννου.

Η Ελληνική ομολογιακή Αγορά συνεχίζει να κινείται σε νέα ιστορικά χαμηλά αποδόσεων, σε όλες τις εκδόσεις, υποβοηθούμενη από την συνεχιζόμενη επεκτατική πολιτική της ΕΚΤ. Προς το παρόν, παράδοξο το χρέος να αυξάνει με ιλιγγιώδη ταχύτητα και το ΑΕΠ να υποχωρεί σημαντικά, όμως αυτό δεν προβληματίζει κανένα, σε ένα περιβάλλον μηδενικών επιτοκίων...

Εκτιμούμε ότι τόσο στο διεθνές, όσο και στο εγχώριο περιβάλλον, η επενδυτική ψυχολογία θα παραμείνει ευμετάβλητη με κυριότερο αστάθμητο παράγοντα τις Αμερικανικές εκλογές. Θεωρούμε ότι τα αρνητικά μακροοικονομικά στοιχεία θα έχουν συνέχεια, αλλά και σοβαρές αρνητικές επιπτώσεις, όσο βαδίζουμε προς τον Χειμώνα, αυξάνοντας την μεταβλητότητα.

Οι 610 μονάδες του ΓΔ και οι 1465 του FTSE25 πρέπει να διαφυλαχθούν ως “κόρη οφθαλμού”, για να αποφύγουμε χαμηλότερα επίπεδα.

Συνεχίζουμε να επιμένουμε, ότι παρά τα αυξημένα αντανακλαστικά που χρειάζονται, η στόχευση Εταιρειών με καλά θεμελιώδη μεγέθη, εξωστρέφεια και υψηλές μερισματικές αποδόσεις, είναι επιβεβλημένη για την δημιουργία ενός ισορροπημένου χαρτοφυλακίου.

Ειδικά μετά την ολοκλήρωση δημοσίευσης των οικονομικών αποτελεσμάτων του α’ εξαμήνου του 2020, η επιλογή Εταιρειών με μεσοπρόθεσμο ορίζοντα τοποθέτησης, μπορεί να δώσει σημαντικές αποδόσεις. Συνεχίζουμε να επικεντρωνόμαστε σε μετοχές, μερικές από τις οποίες, παρά τις ιδιαίτερες συνθήκες τις φετινής χρονιάς, προσεγγίζουν, ή καταγράφουν νέα ιστορικά, ή πολυετή υψηλά.…

“Αρχίζει να αχνοφαίνεται ο καπνός, αλλά η Αγορά χρειάζεται συνεχόμενα ‘καύσιμα’ (τζίρος & αντίδραση Τραπεζών), για να τροφοδοτηθεί η ‘φωτιά’ μιας μεγαλύτερης αντίδρασης”, τονίζει ο Οικονομολόγος της Fast Finance ΑΕΠΕΥ.

Οι διεθνείς οικονομικές εξελίξεις

Συγκριτικό πλεονέκτημα για τους αγοραστές, δείχνει η τελική εικόνα των μεγάλων Ασιατικών Αγορών (αργία στην Κίνα).

Θετικός βηματισμός στην Ευρώπη, με μικρά κέρδη κινούνται οι δείκτες στην Wall Street.

Με θετικές διαθέσεις το Πετρέλαιο, οριακά χαμηλότερα το Ευρώ.

Ο ΟΠΕΚ ανακοίνωσε ότι αναθεώρησε χαμηλότερα την πρόβλεψή του για την Παγκόσμια ζήτηση Πετρελαίου μακροπρόθεσμα, “δεδομένου ότι η Πετρελαϊκή Βιομηχανία είναι αντιμέτωπη με μια ‘υπαρξιακή κρίση’ στον απόηχο της πανδημίας”. Η υποβάθμιση των προβλέψεων είναι της τάξης του 1 εκατ. βαρέλια, σε σχέση με την έκθεση του Νοεμβρίου.

Οριακά κέρδη για Χρυσό και Ασήμι, προς τα $10900 κινείται το Bitcoin.

Η Χρηματοοικονομική Ρυθμιστική Αρχή του Ηνωμένου Βασιλείου απαγόρευσε την πώληση σε Επενδυτές Λιανικής, Παραγώγων που σχετίζονται με Κρυπτονομίσματα, λέγοντας πως “το υποκείμενο ενεργητικό δεν έχει αξιόπιστη βάση για αποτίμηση”.

Η Βρετανία δήλωσε ότι “είναι έτοιμη για μια αποτυχία των εμπορικών της διαπραγματεύσεων με την Ευρωπαϊκή Ένωση, οι οποίες συνεχίζουν να βρίσκονται σε αδιέξοδο, καθώς πλησιάζει το τέλος της μεταβατικής περιόδου του ‘Brexit’, παρά τον κίνδυνο μιας απότομης διατάραξης του Εμπορίου την 1η Ιανουαρίου”.

Στα 15,7 δισ. ευρώ υποχώρησε το εποχικά προσαρμοσμένο εμπορικό πλεόνασμα της Γερμανίας τον Αύγουστο, σύμφωνα με την Ομοσπονδιακή Στατιστική Υπηρεσία. Οι εξαγωγές αυξήθηκαν 2,4%, σε σύγκριση με έναν μήνα πριν, στα €91,2 δισ. Σε ετήσια βάση, ωστόσο, έκαναν βουτιά 10,2%. Οι εισαγωγές ενισχύθηκαν 5,8% σε μηνιαία βάση, στα €78,5 δισ., αλλά κινήθηκαν αρνητικά κατά 7,9% σε ετήσια.
Χαμηλότερα κινήθηκαν οι νέες αιτήσεις για επίδομα ανεργίας στις ΗΠΑ. Όπως ανακοίνωσε το Υπουργείο Εργασίας, ο αριθμός των Αμερικανών που υπέβαλαν αίτηση για επίδομα ανεργίας υποχώρησε στις 840000, την εβδομάδα που έληξε στις 3 Οκτωβρίου. Οι Αναλυτές προέβλεπαν πτώση στις 820000.

Η Παγκόσμια Τράπεζα προειδοποίησε ότι “η πανδημία του κορωνοϊού ενδέχεται να οδηγήσει σε ακραία φτώχεια έως και 150 εκατ. Ανθρώπους μέχρι τα τέλη του 2021, εξαλείφοντας τρία χρόνια προόδου στις προσπάθειες για τη μείωση της φτώχειας στον Κόσμο”.

Την ίδια ώρα, οι 50 πλουσιότεροι Άνθρωποι στις ΗΠΑ, αξίζουν σχεδόν $2 τρισ., σύμφωνα με το Bloomberg Billionaires Index, ανεβάζοντας κατά $339 δισ. την περιουσία τους, από τις αρχές του 2020.

Επιστροφή στο ΧΑ

Επιστρέφοντας στα εγχώριου ενδιαφέροντος και σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Στεφ. Κοτζαμάνη, “η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων και Ανάπτυξης (EBRD) έχει ήδη ξεκινήσει τη διαδικασία αναζήτησης Συμβούλου, με στόχο να βοηθήσει το Υπουργείο Οικονομικών της Ελλάδας στη διαμόρφωση μίγματος απαιτούμενων κινήσεων – μέτρων, που θα οδηγήσουν σε ανάπτυξη την Ελληνική Κεφαλαιαγορά. Ανάλογη κίνηση έχει ξεκινήσει φέτος και εντός Ελλάδας, με Επιτροπή που αποτελείται από Φορείς της Αγοράς. Η τελευταία, μάλιστα, έχει παράξει έργο, με αποτέλεσμα αρκετοί Φορείς να έχουν ήδη καταθέσει τις προτάσεις τους”.

Ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε μόνιμα με θετικό πρόσημο, καταγράφοντας υψηλό ημέρας στις 652,03 μονάδες (+1,56%). Στις 17.00 είχε υποχωρήσει στις 647,98 (+0,93%) και ολοκλήρωσε τις συναλλαγές στις 648,56 μονάδες, με ημερήσια κέρδη 1,02%.

Ο τζίρος στα 50,9 εκατ., από τα οποία τα 3,8 εκατ. αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές (ΟΠΑΠ, ΜΟΗ, ΒΥΤΕ, ΔΕΗ, ΜΥΤΙΛ, ΟΤΕ), ενώ ΟΤΕ, ΑΛΦΑ και ΔΕΗ απασχόλησαν το 36% της συνολικής μικτής αξίας συναλλαγών.

Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης, δεν ήλθαν σε επαφή με το αρνητικό πρόσημο οι ΕΤΕ, ΕΥΡΩΒ, ΑΔΜΗΕ, ΕΛΛΑΚΤΩΡ, ΕΛΠΕ, ΛΑΜΔΑ και ΦΡΛΚ.

Μέσω των τελικών δημοπρασιών, στο υψηλό ημέρας έκλεισαν οι ΟΠΑΠ και ΟΛΠ και στο χαμηλό οι ΕΕΕ και Lamda Development.

Ικανοποιητική η τελική εικόνα με 73 ανοδικές μετοχές, έναντι 41 πτωτικών, ενώ 13 μετοχές ολοκλήρωσαν τη συνεδρίαση με κέρδη μεγαλύτερα του 4%.

---ΧΠΑ

Αξιοπρόσεκτη άνοδος, κατά την τέταρτη συνεδρίαση της εβδομάδας και στην Αγορά Παραγώγων, με τις συναλλαγές να παραμένουν χαμηλά στο συμβόλαιο του δείκτη και να σημειώνουν ευδιάκριτη αύξηση στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών (26.975 συμβόλαια).

Στα 3.524 συμβόλαια του δείκτη οι ανοιχτές θέσεις (από 3.603 στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο μήνα (Οκτώβριος).

Το συμβόλαιο του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (συνολικά 821, 761 για τον Οκτώβριο και 60 για τον Νοέμβριο, τιμή κλεισίματος για τον πρώτο μήνα 1.542) κινήθηκε μεταξύ 1.528 και 1.549,5 μονάδων.

Ελάχιστος ο αξιοσημείωτος δανεισμός τίτλων (8.500 Τρ. Αττικής, 35.000 ΔΕΗ, 25.000 Ελλάκτωρ), ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Eurobank (4.850), Alpha Bank (8.988), Πειραιώς (1.811), ΔΕΗ (668), Εθνική (5.507), MIG (119), Μυτιληναίο (182), Ελλάκτωρα (1.546), ΑΔΜΗΕ (403), Τέρνα Ενεργειακή (760), Jumbo (118), ΟΤΕ (491), Viohalco (161), ΓΕΚ (192), ΟΠΑΠ (333), Lamda Development (136), Motor Oil (145), TITC (259).

Οι μεγαλύτερες ανοιχτές θέσεις - συμβόλαια (Μέγεθος Συμβολαίου: 100 Μετοχές, Φυσική Παράδοση), για τον πρώτο μήνα (Δεκέμβριος), στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών σε: Eurobank 52.144, MIG 46.517, Alpha Bank 99.153, Εθνική 38.386, Πειραιώς 13.338.

Οι σημαντικότερες καθαρές αρνητικές θέσεις που δημοσιοποιήθηκαν στην Επ. Κεφαλαιαγοράς και ξεπερνούν το 0,5% του συνόλου των μετοχών:

       Position Holder                           Name of Issuer                 NSP                Date

Lansdowne Partners (UK) LLP

PIRAEUS BANK S.A.

2,57%

2020-06-19

Lansdowne Partners (UK) LLP

EUROBANK ERGASIAS S.A.

0,90%

2020-05-13

Lansdowne Partners (UK) LLP

 

PUBLIC POWER CORP. SA

 

1,59%

 

2020-06-16

 

 

 

 

 

Oasis Investments II Master Fund LTD

 

FOLLI FOLLIE S.A.

 

0,55%

 

2019-10-15

Lansdowne Partners (UK) LLP

 

ALPHA BANK S.A

1%

2020-05-13

    

Lansdowne Partners (UK) LLP

CAIRO MEZZ PLC

0,82%

2020-09-29


Οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι, μόνο από OTC (*), καθώς το Χ.Α., στην συγκεντρωτική κατάσταση του ΗΔΤ, δεν δημοσιεύει τους δανεισμούς από την ΕΧΑΕ, είναι: Alpha Bank 46.870.810 τεμ., (από 46.870.810 τεμ. στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση), Πειραιώς 14.967.501 τεμ. (14.967.501), ΔΕΗ 5.109.232 τεμ. (5.109.232), Eurobank 74.379.040 τεμ. (74.379.040), ΟΠΑΠ 1.429.118 τεμ. (1.429.118), Εθνική 9.267.674 (9.267.674), Folli Follie Group 1.067.847 τεμ. (1.067.847).

(*) Τα στοιχεία συναλλαγές δανεισμού τίτλων μέσω OTC δηλώνονται από τους Χειριστές ΣΑΤ και αφορούν τις ποσότητες που έχουν καταγραφεί στο ΣΑΤ, έως και τη προηγούμενη εργάσιμη ημέρα.

 

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v