Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Χρηματιστήριο: Με ΟΤΕ πάνω από τις 650 μονάδες

Διευρύνονται τα κέρδη για τον Γενικό Δείκτη, με την άνοδο του δεικτοβαρούς ΟΤΕ να κάνει τη διαφορά. Σταθεροποιητική κίνηση για τις τραπεζικές μετοχές, ξεχωρίζουν ανοδικά ΕΛΠΕ και Σαράντης. Οι κινήσεις των long.

Χρηματιστήριο: Με ΟΤΕ πάνω από τις 650 μονάδες

Μικρές απώλειες στα ευρωπαϊκά, με απόδοση κοντά στο 4% «κλείνει» η εβδομάδα για το Χρηματιστήριο Αθηνών.

Πρώτη πλήρης -5 συνεδριάσεων- εβδομάδα του Οκτωβρίου, που βρίσκει βασικούς δείκτες και μετοχές-σηματωρούς με θετικό πρόσημο. Με ό,τι αυτό μπορεί να σημαίνει για τη συνέχεια, με ορίζοντα, κατ' αρχάς την προσεχή Παρασκευή, στις 16/10, οπότε και η λήξη της απλής σειράς μηνός στα Παράγωγα.

Με -συγκριτικά- αυξημένες, ειδικά χθες, συναλλαγές και τζίρο σε δεικτοβαρείς μετοχές, ο Γενικός Δείκτης «πατά» τις 650 μονάδες. Με 0,33% πριν λίγο και 3,95% σε εβδομαδιαίο, γίνεται εμφανής η προσπάθεια των long να επιχειρήσουν τον απεγκλωβισμό της αγοράς από το κανάλι των 600-660 μονάδων. Μέχρι τώρα διευκολύνονται και από το κλίμα στις διεθνείς αγορές, σε συνδυασμό με τη βελτίωση του κλίματος για την οικονομία (όπως αυτή αποτυπώνεται στην απόδοση του 5ετούς, κυρίως του 10ετούς, ομολόγου).

Επίκεντρο, κατά κανόνα, τα blue chips και δη συγκεκριμένες μετοχές-σηματωροί του δείκτη και... σποραδικά τα τραπεζικά χαρτιά. Στις 1.547 ο FTSE25 και θετικό πρόσημο 4,11% σε διάστημα εβδομάδας, στις 314 ο ΔΤΡ με 6,68%, αποκτώντας δηλαδή ένα μικρό premium.

Το επενδυτικό βάρος στα μη τραπεζικά, σταθερά και για αυτή την εβδομάδα, με ενδεικτικό το ότι μόλις στην 8η θέση η Alpha Bank, πίσω από ΤΙΤΑΝ, Mytilineos, OTE, ΟΠΑΠ, ΔΕΗ, Τέρνα Ενεργειακή, Motor Oil. Με την Εθνική αρκετά χαμηλότερα και ακόμη πιο κάτω Eurobank, Πειραιώς.

Τάση στην οποία είχαμε αναφερθεί σταδιακά από αρχές Σεπτεμβρίου και συν τω χρόνω διευρύνθηκε, διαμορφώνοντας μια άλλη «τάξη πραγμάτων και ισχύος» στο χρηματιστήριό μας.

Προσπάθεια ανοδικής διόρθωσης για τον ΤΙΤΑΝα, με αυξημένους τζίρους. Στα 11,18-11,60 ευρώ.

Συνέχιση της ανοδικής κίνησης για τη Mytilineos, στα όρια των 10 ευρώ, με δεύτερο σερί (εβδομαδιαίο) και απόδοση 8% γι' αυτήν. Στο 28% η άνοδος της μετοχής σε διάστημα μηνός, που την έχει φέρει -εδώ και μέρες- στην 3η θέση ως προς τη βαρύτητα στάθμισής της (στον ΓΔ), με τον ΟΤΕ στην 1η και την Coca Cola στη 2η.

Στα 12,51-12,81 η μετοχή του ΟΤΕ και με εύρος διακύμανσης 0,30 και με υψηλό τζίρο και αγορές για λογαριασμό «ισχυρών χεριών».

Υψηλή στη σχετική κατάταξη η μετοχή της AVAX, με 10% στο 0,528 ευρώ αλλά και το ΚΑΙΡΟΜΕΖ με ακραία  -για ακόμη μία συνεδρίαση- διακύμανση. Με 14,21% στο 0,106, με τον μεγαλύτερο τζίρο να αφορά trading και intraday εντολές.

Στις 50/37 η σχέση ανοδικών/πτωτικών, με τις συναλλαγές στα 16,2 εκατ. πριν λίγο.

Με τον ΓΔ να «δοκιμάζει» τις 650 plus μονάδες, με ΟΤΕ, ΕΛΠΕ, Sarantis τη μεγαλύτερη άνοδο από τις μετοχές του δείκτη.

Και με ΚΑΙΡΟΜΕΖ, AVAX, Intralot, Lavipharm να ξεχωρίζουν από τις χαμηλότερες κατηγορίες.

 

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v