Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Χρηματιστήριο: Στο «κόκκινο» ξανά ο Γενικός Δείκτης

Μικρή πτώση για τον ΓΔ, σε μια προσπάθεια εξισορρόπησης χαμηλού κόστους μετά τη χθεσινή βουτιά. Περιορίζεται η αντίδραση για τις μετοχές των τραπεζών, άνοδος για ΟΤΕ, πιέσεις για Coca Cola, Motor Oil. Αποδόσεις στα mid caps.

Χρηματιστήριο: Στο «κόκκινο» ξανά ο Γενικός Δείκτης

Επιφυλακτικοί traders και επενδυτές στα διεθνή, χαμηλού κόστους προσπάθεια εξισορρόπησης στο Χρηματιστήριο Αθηνών.

Θέμα αιχμής, στην Ευρώπη, η ραγδαία εξάπλωση του κορωνοϊού, με πιο ανησυχητική την κατάσταση στην Ισπανία (τέταρτη μεγαλύτερη οικονομία της Ε.Ε), με τον δείκτη ΙΒΕΧ στις 6.791 μονάδες.

Υποστηρικτικά των αγοραστών, η διεύρυνση της απόδοσης στα futures του S&P500, που λίγο πριν τις 14:00 παρέπεμπαν σε αντίδραση από 0,48% και τις 3.410 μονάδες.

Στο χρηματιστήριό μας, σε εξέλιξη είναι η προσπάθεια επαναφοράς προς τις 600 μονάδες, για τον Γενικό Δείκτη, με επιφυλακτικές κινήσεις από την πλευρά των βραχυπρόθεσμων κυρίως στις τραπεζικές αλλά και σε συγκεκριμένα blue chips, που πιέστηκαν στη διάρκεια της χθεσινής διόρθωσης.

Λίγο πάνω από τις 1.400 μονάδες ο FTSE25, μετρώντας απώλειες 4,75% σε διάστημα εβδομάδας, στις 596 ο Γενικός Δείκτης. Με την αξία συναλλαγών στο περίπου ήμισυ της χθεσινής, καθώς η προσφορά είναι πολύ πιο περιορισμένη/ελεγχόμενη ενώ από την αρχή της συνεδρίασης γίνονται αρκετές αγορές σε τραπεζικά χαρτιά και μετοχές-σηματωρούς.

Ξεκάθαρα short η τάση και των 3 βασικών δεικτών και μόνο με σημαντική υπεραπόδοση την Πέμπτη- Παρασκευή θα μπορούσε να αναστραφεί το αρνητικό πρόσημο για τον Οκτώβριο.

Στο 3,62% οι απώλειες για τον ΓΔ, στο 4,93% για τον FTSE25, με τον ΔΤΡ να διορθώνει με διψήφιο ποσοστό (14%) σε μηνιαία μέτρηση.

Σε Alpha Bank, Πειραιώς αλλά και Motor Oil η μεγαλύτερη συναλλακτική δραστηριότητα, με τις Εθνική, ΟΤΕ, ΔΕΗ, Mytilineos, ΟΠΑΠ, Jumbo, Eurobank, Coca Cola να ακολουθούν.

Στο 0,4713 η Αlpha Bank, στο 0,7468 η Πειραιώς, άλλη μία συνεδρίαση με πωλητές στη ΜΟΗ έχοντας διορθώσει νωρίτερα έως τα 8,065 ευρώ. Με πωλητές κάτω από τα 5 ευρώ, έχοντας ολοκληρώσει τον ανοδικό κύκλο της έως τα 5,58 ευρώ, στο πρώτο 10ήμερο Οκτωβρίου. Εκτοτε ακολουθείται πλαγιοκαθοδική κίνηση καθώς funds μειώνουν μέρος των θέσεών τους. Στάση που ακολουθείται στα περισσότερα blue chips, που είχαν υπεραποδώσει έως τα μέσα του μηνός.

Ο «μεγάλος ασθενής» παραμένει ο τραπεζικός κλάδος, με τη Citigroup να παραμένει ουδέτερη για τις συστημικές. Ο αμερικανικός οίκος χαρακτηρίζει «υψηλού κινδύνου» τις μετοχές, αν και βάσει των εκτιμήσεών του εμφανίζονται φθηνές.

Στο 0,7422 η μετοχή της Πειραιώς (υψηλή ημέρας το 0,774), με ισχνή αντίδραση σε σχέση με το χθεσινό limit down.

Το καίριο ερώτημα όμως είναι εάν και σε ποιο βαθμό όλη αυτή η... συζήτηση που άνοιξε χθες (για αμκ) θα επηρεάσει ειδικότερα τον κλάδο, γενικότερα τις θέσεις των funds σε blue chips.

Προσώρας πάντως δεν βλέπουμε να αλλάζουν στάση οι ξένοι, παραμένοντας -κατά κύριο λόγο- πωλητές τον Οκτώβριο.

Στις 43/46 η σχέση ανοδικών/πτωτικών, με 90 μετοχές χωρίς μεταβολή.

Σαφώς καλύτερη, σήμερα, η εικόνα στη μεσαία-χαμηλότερη κατηγορία, με τις Ελγέκα, ΑΝΕΚ, Cenergy, Epsilon Net, Profile, Attica Bank, Intrakat, Ευρωπαϊκή Πίστη, Πετρόπουλος να αντιδρούν περισσότερο από 2%.

 

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v