Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Χρηματιστήριο: Ζητούνται «ανάσες» μετά τη βουτιά

Πόσο «ζωντανό» είναι το σενάριο έστω τεχνικής αντίδρασης, μετά το χθεσινό «μακροβούτι» και τα νέα χαμηλά για τις τράπεζες. Το αρνητικό κλίμα στις αγορές, οι κινήσεις των αγοραστών στα χαμηλά και οι αντοχές κάποιων blue chips.

Χρηματιστήριο: Ζητούνται «ανάσες» μετά τη βουτιά

Οι μεγαλύτερες απώλειες, από τις αρχές Σεπτεμβρίου, στη Wall Street, ανησυχητικό sell off
στη Φρανκφούρτη και στο Χρηματιστήριο Αθηνών, η επικράτηση των πωλητών ήταν καταλυτική.

Με «βαρίδι», ποιον άλλον, τον τραπεζικό κλάδο, αφορμή τις απρόσμενες -για την πλειονότητα των εμπλεκόμενων με την αγορά- εξελίξεις στην Πειραιώς, με συνέπεια την καταγραφή νέων ιστορικών χαμηλών. Σε αναζήτηση αφορμής για αναστροφή τα ευρωπαϊκά, ζητούμενη η άμεση αποσαφήνιση της κατάστασης, κατ' αρχάς, στον τραπεζικό κλάδο και ει δυνατόν σε ένα μεγάλο μέρος των blue chips.

Στις 595,97 μονάδες ο ΓΔ, στις 1.402,76 ο FTSE25, με τον ΔΤΡ στις 251,78 μονάδες.

Αυξημένες οι συναλλαγές, με αρκετά στοιχεία ενός μικρού «ξεπουλήματος», που μπορεί να παρέσυρε τον ευάλωτο τραπεζικό κλάδο, συνάμα όμως ταλαιπωρώντας πολλές μη τραπεζικές μετοχές.

Δεν σχεδιάζουμε άμεσα αύξηση μετοχικού κεφαλαίου, η ανακοίνωση της Πειραιώς (μετά τη λήξη της συνεδρίασης) και αφού είχαν προηγηθεί όσα εκτενώς παρουσίασαν η Αναστασία Παπαϊωάννου και ο Χρήστος Κίτσιος και αφού η μετοχή είχε «κλείσει» στο μείον 24,26%, στο 0,718 ευρώ.

Προκαλώντας... παλιρροϊκό κύμα, με την Alpha Bank στο 0,466 (-7,17%), τη Eurobank στο 0,3024 (-6,38%) και την Εθνική στο 0,942 (-4,66%).

Αυτά σε μία συγκυρία που, όπως σημειώνει από νωρίς η Αναστασία, ξεκίνησε η ενημέρωση της Τραπέζης της Ελλάδος προς το Υπ.Οικ και το Μαξίμου για το Asset Management Company και στη Φρανκφούρτη ο μηχανισμός της ΕΚΤ επισπεύδει ανάλογα σχέδια για δημιουργία ευρωπαϊκής bad bank.

Ενα από τα ενθαρρυντικά -συγκριτικά πάντα- της χθεσινής συνεδρίασης, οι αντοχές που επέδειξαν συγκεκριμένα blue chips, οι άμυνες που ενεργοποιήθηκαν από «ισχυρά χέρια», σε μία περίοδο που αρκετά funds μειώνουν θέσεις τους σε μετοχές αυτής της κατηγορίας.

Μένει να φανεί, σήμερα, πώς θα κινηθούν οι χθεσινοί αγοραστές από τα χαμηλά σε μετοχές-σηματωρούς των Mytilineos, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, ΔΕΗ, ΟΠΑΠ, ΤΙΤΑΝ, Jumbo, Motor Oil, συνεκτιμώντας το ότι αύριο είναι η αργία της 28ης Οκτωβρίου. Με ό,τι αυτό μπορεί να σημαίνει για έναν trader που κινείται με βάση το Τ+2 και ορίζοντα το «κλείσιμο» του Οκτωβρίου, την Παρασκευή.

Νωρίτερα, τα futures στη Νέα Υόρκη «έδειχναν» μικρή αντίδραση (0,29%) από τις 3.402 μονάδες, για τον S&P500.

 

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v