Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Χρηματιστήριο: Τα νέα δεδομένα μετά τη βουτιά

Στις 595 μονάδες προσγειώθηκε ο ΓΔ. Οι βαριές απώλειες για Πειραιώς (-24%) οδήγησαν τον τραπεζικό κλάδο σε νέα ιστορικά χαμηλά. Ισχυρές πιέσεις και σε δεικτοβαρή blue chips. Αυξημένη στα 69,1 εκατ. ευρώ η αξία των συναλλαγών.

Χρηματιστήριο: Τα νέα δεδομένα μετά τη βουτιά

Με αρνητικά πρόσημα κινούνται οι κύριες Ευρωπαϊκές Αγορές (ξεχωρίζει ο Γερμανικός DAX, με απώλειες που προσεγγίζουν το 3,5%) και με τους Αναλυτές να δηλώνουν προετοιμασμένοι για τα χειρότερα.

Σύμφωνα με τον Μάνο Χατζηδάκη (Beta Sec.), “στο εξωτερικό τα νούμερα της πανδημίας πηγαίνουν από το κακό στο χειρότερο, τα μέτρα στον περιορισμό των συναθροίσεων και των μετακινήσεων αυξάνονται, η θεραπεία και το εμβόλιο έχουν ακόμα δρόμο μπροστά τους και η ημερομηνία των Αμερικανικών Προεδρικών εκλογών πλησιάζει (3 Νοεμβρίου), ανεβάζοντας την αδρεναλίνη στις Αγορές”.

Την ίδια ώρα, τα Αμερικανικά Τηλεοπτικά Δίκτυα προετοιμάζονται για μια πρωτόγνωρη εκλογική βραδιά, η οποία προβλέπεται να παραταθεί μετά την 3η Νοεμβρίου και περιπλέκεται από τον όγκο των επιστολικών ψήφων, αυξάνοντας τον κίνδυνο να ανακοινώσουν πολύ νωρίς τον Νικητή.

Όλα τα παραπάνω, την ώρα που ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας καταγράφει συνεχόμενα, νέα, ρεκόρ μολύνσεων Παγκοσμίως.

Από πλευράς οικονομικών ανακοινώσεων, αυτή την εβδομάδα, ξεχωρίζουν τα επιτόκια σε Ευρωζώνη την προσεχή Πέμπτη, οι ανακοινώσεις των επιτοκίων σε Ιαπωνία και Καναδά, καθώς και τα ΑΕΠ του γ΄ τριμήνου σε Ευρώπη και ΗΠΑ.

Ερχόμενοι στο Ελληνικό Χρηματιστήριο, μόνο λίγες δεν θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν οι ειδήσεις, που ακολούθησαν τη συνεδρίαση της περασμένης Παρασκευής.

Παίρνοντας τα πράγματα με την χρονική τους σειρά, διατήρησε το “ΒΒ” για την Ελλάδα η DBRS.

Βαρύ το πλήγμα της πανδημίας για την Ελληνική Οικονομία, τονίζει ο Οίκος, που διατηρεί το σταθερό outlook για το αξιόχρεο. Καταλύτης αναβάθμισης η αποδοτική διαχείριση της κρίσης και οι μεταρρυθμίσεις.

Ύφεση 9% φέτος βλέπει για την Ελλάδα η S&P. Ο Οίκος διατήρησε την πιστοληπτική αξιολόγηση “ΒΒ-/Β” και το σταθερό outlook. Προβλέπει μεγάλη πτώση του ΑΕΠ λόγω της πανδημίας, αλλά και σημαντική ανάκαμψη τα επόμενα χρόνια.

Εν τω μεταξύ, 200 εκατ. ευρώ άντλησε μέσω της διάθεσης 200000 κοινών ανώνυμων ομολογιών με ονομαστική αξία €1000 εκάστη, ο ΟΠΑΠ. Η συνολική έγκυρη ζήτηση που εκδηλώθηκε από Επενδυτές, ανήλθε σε €611,9 εκατ., σημειώνοντας υπερκάλυψη της έκδοσης κατά 3,06 φορές. Η τελική απόδοση των ομολογιών ορίστηκε σε 2,10%, το επιτόκιο των ομολογιών σε 2,10% και η τιμή διάθεσης σε €1000 εκάστη, ήτοι 100% της ονομαστικής αξίας της.

Όμως δεν υπάρχει η παραμικρή αμφιβολία, ότι η εικόνα των κύριων Ευρωπαϊκών Αγορών και οι τελευταίες ειδήσεις για την Τρ. Πειραιώς, ήταν αυτές που δημιούργησαν κλίμα και διαθέσεις στο Χ.Α.

Πιο συγκεκριμένα, οι πιθανολογούμενες εξελίξεις στην Τρ. Πειραιώς, με αφορμή την γνωστοποίηση της εισήγησης βασικών Μετόχων (Μειοψηφίας) για Α.Μ.Κ. 800 εκατ. (John Paulson, Αριστοτέλης Μυστακίδης και Bienville εισηγούνται αύξηση κεφαλαίου 800 εκατ. και μετατροπή των CoCos. “Σε διαρκή βάση αξιολογούμε διάφορες επιλογές, με στόχο την επιτάχυνση εξυγίανσης του ισολογισμού, προς όφελος των Μετόχων”, σχολιάζει η Διοίκηση), έφερε τους ανάλογους αντανακλαστικούς συνειρμούς για το σύνολο των συστημικών Τραπεζών, με αποτέλεσμα να σημειωθεί “sell off”, με την εικόνα να επιδεινώνεται από τις κινήσεις “stop loss”, αλλά και από την ενεργοποίηση των “margin calls”.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η σημερινή συνεδρίαση αφαίρεσε από τη συνολική κεφαλαιοποίηση του Χ.Α. 0,8 δισ. ευρώ, ο Γενικός Δείκτης ολοκλήρωσε τις συναλλαγές σε νέα χαμηλά 5μηνου (το αμέσως χαμηλότερο κλείσιμο στις 15/5/2020, 593,26 μονάδες), σε νέα ιστορικά χαμηλά έκλεισε ο κλαδικός δείκτης των Τραπεζών, ενώ όλα τα παραπάνω συνοδεύτηκαν από τον υψηλότερο τζίρο των τελευταίων 26 συνεδριάσεων και αυτό δεν είναι θετική ένδειξη για την συνέχεια, ιδιαίτερα αν συνεχίσει να επιβαρύνεται το διεθνές χρηματιστηριακό κλίμα.

Επίσης, δεδομένου του αρνητικού κλίματος, τουλάχιστον ευδιάκριτη ήταν η απόσυρση των αγοραστών, από τίτλους μεσαίας και μικρότερης κεφαλαιοποίησης, με αποτέλεσμα στα χαμηλά ημέρας οι πτωτικές μετοχές να είναι υπερπενταπλάσιες των ανοδικών, αναλογία που ελάχιστα βελτιώθηκε προς το τέλος.

Απόλυτα επιφυλακτικοί δηλώνουν οι περισσότεροι Επαγγελματίες του χώρου, επισημαίνοντας ότι “η απουσία σημαντικών ειδήσεων από το εσωτερικό, κάνει τους Επενδυτές να επικεντρώνουν την προσοχή τους στις Αγορές του εξωτερικού, αλλά και να παραμένουν αποστασιοποιημένοι από το Χ.Α., περιμένοντας τις εξελίξεις στον χώρο των συστημικών Τραπεζών”.

Δηλαδή με λίγα λόγια, αν ξεκινήσει νέος κύκλος διόρθωσης στις Διεθνείς Αγορές, εξέλιξη διόλου απίθανη, το Ελληνικό Χρηματιστήριο θα “κληθεί να χάσει αυτά που δεν κέρδισε ποτέ” (!)

Δείχνουν να συνεχίζονται οι τοποθετήσεις (άγνωστο αν είναι από Ιδιωτικά Κεφάλαια, ή από την ΕΚΤ) στην Αγορά ομολόγων, έστω και με ηπιότερους ρυθμούς, με αποτέλεσμα την νέα υποχώρηση των αποδόσεων (στο 0,905% η απόδοση του Ελληνικού 10ετους τίτλου).

Επιστρέφοντας στο Χ.Α., με τα παραπάνω δεδομένα, ασφαλώς και δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι οι μετοχές των τεσσάρων συστημικών Τραπεζών κινήθηκαν μόνιμα με αρνητικό πρόσημο, σε νέο ιστορικό χαμηλό ολοκλήρωσε τις συναλλαγές η μετοχή της Alpha Bank (-7,17%), σε χαμηλά 20 μηνών η Πειραιώς (-24,26%) και σε χαμηλά 5μηνου οι Εθνική (-4,66%) και Eurobank (-6,38%).

Ξεκινώντας από την μετοχή της ΑΛΦΑ, η απώλεια της ύστατης στήριξη στα 0,4832 ευρώ, ενεργοποίησε “νηοπομπή” από κινήσεις “stop loss”, αφήνοντας την μετοχή στο “κενό” και χωρίς ουσιαστικές στηρίξεις. Σε περίπτωση ανοδικής αντίδρασης, οι πρώτες αντιστάσεις στα 0,515 και 0,5218 ευρώ (ημερήσιο “stop short”).

Εύκολα παραβιάστηκε η θεωρούμενη ισχυρή ζώνη στήριξης των 0,978 – 0,963 ευρώ για την μετοχή της ΕΤΕ. Προσοχή, καθώς κλείσιμο χαμηλότερα των 0,91 – 0,90 ευρώ, θα ενεργοποιήσει μαζικό κλείσιμο, εναπομεινάντων, “long” θέσεων. Σε περίπτωση αντίδρασης από πλευράς αγοραστών, οι πρώτες αντιστάσεις στα 1,046 – 1,048, 1,059 (ημερήσιο “stop short”) και 1,08 ευρώ, ενώ το πλέον αισιόδοξο σενάριο, με τα τρέχοντα δεδομένα, δείχνει να εξαντλείται στην περιοχή των 1,16 ευρώ.

Ιδιαίτερα ανησυχητική ένδειξη η απώλεια της στήριξης στα 0,3152 – 0,31 ευρώ για την μετοχή της ΕΥΡΩΒ, αυξάνει τις πιθανότητες να δοκιμαστεί η επόμενη στήριξη στα 0,29 ευρώ. Το ημερήσιο “stop short” κατέβηκε στα 0,3348 ευρώ και η αμέσως επόμενη αντίσταση στα 0,341 – 0,344 ευρώ.

Μέχρι τα 0,6636 ευρώ (-30%) βρέθηκε να υποχωρεί ο τίτλος της ΠΕΙΡ, για να ολοκληρώσει τις συναλλαγές οριακά ψηλότερα. Δεν υφίστανται θεωρητικές στηρίξεις. Στα 1,076 ευρώ, το ημερήσιο “stop short”, με την πρώτη, σημαντική, αντίσταση να εντοπίζεται στα 0,90 ευρώ.

Μόνιμα με αρνητικό πρόσημο κινήθηκε ο κλαδικός δείκτης των Τραπεζών, που βρέθηκε να υποχωρεί μέχρι τις 244,37 μονάδες (-11,02%). Πριν τις τελικές δημοπρασίες είχε αντιδράσει στις 251,36 (-8,47%) και ολοκλήρωσε τις συναλλαγές στις 251,78 μονάδες, με ημερήσιες απώλειες 8,32%.

Και εδώ ιδιαίτερα αρνητική εξέλιξη το γεγονός ότι παραβιάστηκε και μάλιστα με ιδιαίτερη ευκολία, η ύστατη στήριξη στις 267 – 263 μονάδες. Κάθε αρνητικό σενάριο, από εδώ και πέρα και όσον αφορά τον ΔΤΡ, δεν μπορεί να χαρακτηριστεί απίθανό (!). Το ημερήσιο “stop short” κατέβηκε στις 287 μονάδες, όμως δεν είναι λίγοι οι Αναλυτές, που θεωρούν ότι το πλέον αισιόδοξο σενάριο, στην παρούσα φάση, εξαντλείται χαμηλότερα των 300 μονάδων και πιο συγκεκριμένα, στην περιοχή των 294 μονάδων, με ότι αυτό μπορεί να συνεπάγεται.

Μένοντας στον κλάδο και σύμφωνα με το ρεπορτάζ των Αν. Παπαϊωάννου – Χρ. Κίτσιου, “καυτές αναμένονται οι επόμενες ημέρες στο μέτωπο της διαπραγμάτευσης για το αν και πότε θα μετατραπούν σε μετοχές, οι υπό αίρεση μετατρέψιμες ομολογίες (CoCos) της Πειραιώς και την πρόταση Α.Μ.Κ., που κατέθεσαν οι τρεις μεγαλύτεροι Ιδιώτες Μέτοχοί της. Σύμφωνα με πληροφορίες του ‘Euro2day.gr’, η πρόταση των Paulson - Μυστακίδη - Bienville Capital Management έτυχε ισχυρών αντιδράσεων στους κόλπους του ΤΧΣ, καθώς προβλέπει τη διενέργεια Α.Μ.Κ., πριν τη μετατροπή των CoCos σε μετοχές. Σημειώνεται ότι στην περίπτωση μετατροπής των CoCos, η τιμή εξάσκησης είναι τα 6 ευρώ. Αυτό σημαίνει ότι το Ταμείο θα εγγράψει σημαντική ζημιά, καθώς αποτιμά (σ.σ. με βάση τις δημοσιευμένες καταστάσεις Α' τριμήνου) τα CoCos στην εύλογη αξία του 1,53 δισ. ευρώ (1,87 δισ. ευρώ στο τέλος του 2019)”.

Σύμφωνα με άλλο ρεπορτάζ του Χρ. Κίτσιου, “ολιγοήμερη παράταση (έως την 30η Οκτωβρίου) παρείχε η Alpha Bank στην κατάθεση δεσμευτικών προσφορών για την απόκτηση του ως 100% της Εταιρείας διαχείρισης απαιτήσεων ‘Cepal’ καθώς και ‘φέτας’ των τίτλων ενδιάμεσης διαβάθμισης της τιτλοποίησης ‘Galaxy’. Την παράταση ζήτησε, σύμφωνα με πληροφορίες, ένας εκ των Επενδυτών που συμμετέχουν στη δεύτερη φάση του διαγωνισμού, προκειμένου να ολοκληρώσει τον φάκελο της προσφοράς”.

Ερχόμενοι στο ταμπλώ του μη Τραπεζικού 25αρη, με θετική μεταβολή ολοκλήρωσαν τις συναλλαγές μόνο οι ΑΡΑΙΓ (+0,53%), ΕΥΔΑΠ (+0,93%) και ΟΤΕ (+0,59%).

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο τίτλος του ΟΤΕ (+0,59%), ήταν αυτός που “έβαλε πλάτη” στους βασικούς δείκτες του Χ.Α., ακόμα και στα πολύ δύσκολα της ημέρας.

Από εκεί και πέρα, σημαντική αντίδραση από το χαμηλό ημέρας των 2,63 ευρώ (-6,90%), έδωσε η μετοχή της Αεροπορίας Αιγαίου (+0,53%). Επιβεβαιωμένο κλείσιμο χαμηλότερα των 2,75 ευρώ, θα “ανοίξει την καταπακτή” προς τα χαμηλά 87 μηνών και τα 2,50, 2,00 και 1,88 ευρώ. Πλησιέστερη αντίσταση στα 3,18 ευρώ (ημερήσιο “stop short”).

Σε χαμηλό 44 μηνών, ολοκλήρωσε τις συναλλαγές ο τίτλος των Ελ. Πετρελαίων (-2,12%), που σήμερα κινήθηκε μόνιμα με αρνητικό πρόσημο, υποχωρώντας μέχρι τα 4,27 ευρώ (-4,90%). Εξαιρετικά αρνητική ένδειξη η απώλεια της στήριξης στα 4,40 ευρώ, επαναφέρει τα σενάρια δοκιμασίας του ψυχολογικού ορίου στα 4,00 ευρώ. Για να δημιουργηθούν κάποιες ελπίδες αναστροφής της τάσης, απαιτούνται κλεισίματα υψηλότερα των 4,60 και 4,72 ευρώ (εκθετικός ΚΜΟ 30 ημερών και ημερήσιο “stop short”).

Μόνιμα με αρνητικό πρόσημο κινήθηκε ο τίτλος της Motor Oil (-3,26%), που ολοκλήρωσε τις συναλλαγές σε χαμηλά 56 μηνών. Η απώλεια του ύστατου “οχυρού” στα 8,60 ευρώ, επιδείνωσε έτι περαιτέρω την ήδη δραματική τεχνική εικόνα, ανοίγοντας πτωτικό διάδρομο προς τα 8,10 – 8,00 ευρώ. Εξαιρετικά ισχυροποιημένες οι πρώτες αντιστάσεις στα 10,54 (ημερήσιο “stop short”) και 11,70 ευρώ.

Ερχόμενοι στις χαμηλότερες κεφαλαιοποιήσεις, όπου για πολλοστή συνεδρίαση έμειναν σταθερές στην αστάθεια που τις διακρίνει, η Fitch επιβεβαίωσε την πιστοληπτική αξιολόγηση “CC” της Intralot, ενώ αναβάθμισε την αξιολόγηση των ομολόγων που εκδίδει η Intralot Capital Luxembourg σε “CC/RR4”, από “C/RR5”. Η αναβάθμιση αντανακλά το χαμηλότερο ύψος κύριου χρέους της Εταιρείας μετά τη λήξη ανακυκλούμενης γραμμής πίστωσης ύψους $40 εκατ.

Από εκεί και πέρα, το τελευταίο αρνητικό κλείσιμο στις 6/10 για τον Δρομέα (+4,67%, αλλά οι αγοραστές μόνιμα χαμηλότερα από το προηγούμενο κλείσιμο), διεκδίκησε κλείσιμο σε νέα ιστορικά υψηλά η Epsilon Net (0%), ο πρώτος αγοραστής στο -8,70% για την Doppler (+9,18%), τέταρτη συνεχόμενη πτωτική συνεδρίαση για την MIG (-3,54%), ενώ στις 9/10 καταγράφεται το τελευταίο θετικό κλείσιμο για τον Μαθιό (-5,44%).

Επιμένουν πλαγιοκαθοδικά οι Ελγέκα (-12,07%), Ιντρακόμ (-3,7%) και Λύκος (-4,74%), ενώ περισσότερο από ευδιάκριτη ήταν η παρουσία πωλητών σε Optronics (-4,05%), Unibios (-4,59%), Cenergy (-4,62%), Intralot (-2,26%), ΕΚΤΕΡ (-7,07%), Ιντρακάτ (-5,47%), Εβροφάρμα (-7,96%) και Τρ. Αττικής (-11,48%).

Τεχνικά και ξεκινώντας από τον Γενικό Δείκτη, η παραβίαση της στήριξης στις 607 – 605 μονάδες, αλλά και του ψυχολογικού ορίου των 600 μονάδων, πυροδότησε νέο κύμα πωλήσεων, ενώ επιβεβαιωμένο κλείσιμο χαμηλότερα των 593 μονάδων, θα βάλει σε δοκιμασία την επόμενη στήριξη στις 582 μονάδες. Η μέχρι πρότινος στήριξη στις 618 μονάδες, έχει μετατραπεί σε πλησιέστερη αντίσταση, με τις αμέσως επόμενες να εντοπίζονται στις 623 – 625, 632 (εκθετικός ΚΜΟ 30 εβδομάδων), 637 και 647 μονάδες (ημερήσιο “stop short”).

Χάθηκαν, εν σειρά, οι στηρίξεις στις 1426 και 1414 μονάδες για τον FTSE25, ενώ ο εν λόγω δείκτης έκλεισε οριακά ψηλότερα από την στήριξη στις 1402 μονάδες. Καθοδική διαφυγή θα ανοίξει δρόμο προς τις 1352 – 1340 και 1315 μονάδες. Οι πρώτες αντιστάσεις στις 1456 – 1470, 1491 και 1552 μονάδες (ημερήσιο “stop short”).

Οι εκτιμήσεις των Αναλυτών

Ο Τραπεζικός δείκτης συνεχίζει να καταγράφει νέα ιστορικά χαμηλά, και όσο δεν βρίσκεται λύση, θα παραμείνει στο “έλεος” των εν δυνάμει πωλητών, ενώ οι τζίροι δεν βοηθάνε σε καμία περίπτωση την Αγορά, επισημαίνει ο Ηλίας Ζαχαράκης.

Την ίδια ώρα, ο Κατασκευαστικός είναι ο κλάδος φαίνεται να θέλει να αυτονομηθεί στην παρούσα.

Τα δύο βασικά θέματα της Αγορά αυτά του COVID και της Τουρκίας συνεχίζουν να είναι στα όρια, επηρεάζοντας σημαντικά την ψυχολογία, ενώ παράλληλα προέκυψε και το θέμα κεφαλαιακής ενίσχυσης της Πειραιώς.

Από την άλλη, είμαστε μία ανάσα από τις Αμερικάνικες εκλογές, με τις Ξένες Αγορές να τηρούν μία στάση αμυντική για την επόμενη μέρα, ενώ “το QE κάνει σταθερά την δουλειά του” με την Ελλάδα να καταφέρνει να βγει στις Αγορές με 15ετες ομόλογο.

Η Εγχώρια Αγορά προσπαθεί να αμυνθεί, περιμένοντας κάποια θετικά νέα για να μπορέσει να αντιδράσει.

Οι Κυβερνήσεις και μαζί και η δικιά μας, κάνουν προσπάθεια να μειώσουν την ύφεση με μέτρα που παίρνουν, ενώ ακολουθούν πολύ σημαντικά Ευρωπαϊκά πακέτα το 2021.

Η αλήθεια είναι ότι όλα τα δύσκολα προηγούμενα χρόνια είχαμε συνηθίσει με πολύ πιο δύσκολες καταστάσεις και χωρίς βοήθειες, οπότε το σήμερα μας φαίνεται ένα ακόμα εμπόδιο που θα ξεπεράσουμε.

Το μόνο σοβαρό πρόβλημα το έχει ο Τουρισμός, που ήταν και ο μόνος που είχε βγει από την κρίση πολύ νωρίτερα από την υπόλοιπη Οικονομία και κτυπήθηκε πολύ περισσότερο από τους υπόλοιπους κλάδους.

“Η πτώση φαίνεται να είναι της τάξεως του 80% για το έτος και πλέον περιμένουν να δουν αν μέχρι την επόμενη σεζόν έχει λυθεί το θέμα Covid”, σημειώνει ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Fast Finance ΑΕΠΕΥ.

Οι διεθνείς οικονομικές εξελίξεις

Συγκριτικό πλεονέκτημα για τους πωλητές, έστω και αν έλειψαν οι ακραίες μεταβολές, δείχνει η τελική εικόνα για τις μεγάλες Ασιατικές Αγορές.

Αρνητικό το κλίμα στην Ευρώπη, υπό πίεση οι δείκτες και στην Wall Street.

Αξιοσημείωτες πιέσεις για το Πετρέλαιο, οριακές απώλειες για το Ευρώ.

“Παλεύει” με τα $1900 ο Χρυσός, ελεγχόμενη υποχώρηση για το Ασήμι, πάνω από τα $13000 κινείται το Bitcoin.

Χαμηλότερα από τις προσδοκίες υποχώρησε το επιχειρηματικό κλίμα στη Γερμανία τον Οκτώβριο. Σύμφωνα με τον Ερευνητικό Οργανισμό Ifo, ο δείκτης διαμορφώθηκε στις 92,7 μονάδες. Η κατηγορία που μετράει τις προσδοκίες επίσης κινήθηκε αρνητικά, σε σύγκριση με τον Σεπτέμβριο, φτάνοντας στις 95 μονάδες.

“Το Ιταλικό Υπουργικό Συμβούλιο θα συναντηθεί για να εγκρίνει μέτρα αξίας 4,5 ως 5 δισ. ευρώ, για Επιχειρήσεις που έχουν επηρεαστεί από τους περιορισμούς”, ανέφεραν πηγές στο Reuters.

Οι πωλήσεις νεόδμητων κατοικιών στις ΗΠΑ κατέγραψαν πτώση τον Σεπτέμβριο, σύμφωνα με στοιχεία που ανακοίνωσε το Υπουργείο Εμπορίου και υποχώρησαν 3,5% στο εποχικά προσαρμοσμένο μέγεθος των 959000 μονάδων, από 994000 τον Αύγουστο. Αναλυτές που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters προέβλεπαν άνοδο των πωλήσεων κατά 2,8%, στο 1,025 εκατ.

“Πράσινο φως” πήρε η ΕΕ, για δασμούς σε “made in USA” Προϊόντα. Πιο συγκεκριμένα, την έγκρισή του έδωσε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Εμπορίου για επιβολή δασμών σε Αμερικανικά Προϊόντα αξίας $4 δισ. Διαπραγμάτευση με το Μπλοκ ζητάει η Αμερικανική Πλευρά. Εμπορική κόντρα για Airbus και Boeing.

Ξεπέρασε τα $4 τρισ. το χρέος των Αναδυόμενων Αγορών, για πρώτη φορά, μετά την αύξηση των εκδόσεων κατά τη διάρκεια της κρίσης Covid-19, σύμφωνα με στοιχεία της Τράπεζας Διεθνών Διακανονισμών (BIS).

Επιστροφή στο ΧΑ

Επιστρέφοντας “εντός των τειχών”, πρωτογενές έλλειμμα 7 δισ. ευρώ καταγράφει ο προϋπολογισμός στο 9μηνο. Κόστισε ακριβά στα έσοδα από ΦΠΑ και ΕΦΚ η πανδημία. Οι φορολογικές διευκολύνσεις αύξησαν περαιτέρω τα προβλήματα. Αυξημένες οι δαπάνες.

Σε απάντηση ερωτημάτων από Επενδυτές, η Τράπεζα Πειραιώς ενημέρωσε την Επενδυτική Κοινότητα ότι, “παρά το γεγονός πως αξιολογεί σε διαρκή βάση διάφορες επιλογές για την επιτάχυνση της εξυγίανσης του ισολογισμού της, δεν σχεδιάζει να προχωρήσει σε αύξηση κεφαλαίου στο αμέσως προσεχές διάστημα”.

Σύμφωνα με πληροφορίες η παραπάνω ανακοίνωση εκδόθηκε κατόπιν συνεννοήσεων με τους Μετόχους της Τράπεζας, εκ των οποίων ο βασικός Μέτοχος είναι το ΤΧΣ με ποσοστό 26,5%.

Ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε μόνιμα με αρνητικό πρόσημο, υποχωρώντας μέχρι τις 591,62 μονάδες (-3,38%). Στις 17.00 βρέθηκε στις 596,10 (-2,65%) και ολοκλήρωσε τις συναλλαγές στις 595,97 μονάδες, με ημερήσιες απώλειες 2,67%.

Ο τζίρος αναρριχήθηκε στα 69,1 εκατ., από τα οποία τα 11,6 εκατ. αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές (ΜΠΕΛΑ, ΜΟΗ, ΟΤΕ, ΑΛΦΑ), ενώ ΟΤΕ και ΠΕΙΡ απασχόλησαν το 32% της συνολικής μικτής αξίας συναλλαγών.

Από τις μετοχές του FTSE25, δεν ήλθαν σε επαφή με το θετικό πρόσημο οι ΑΛΦΑ, ΕΤΕ, ΕΥΡΩΒ, ΠΕΙΡ, ΒΙΟ, ΓΕΚΤΕΡΝΑ, ΕΛΛΑΚΤΩΡ, ΕΛΠΕ, ΦΡΛΚ, ΕΧΑΕ, ΛΑΜΔΑ, ΜΟΗ, ΟΠΑΠ, ΤΕΝΕΡΓ και TITC.

Μέσω των τελικών δημοπρασιών, στο χαμηλό ημέρας έκλεισε ο Fourlis.

Καλύτερη της ενδοσυνεδριακής αλλά κακή η τελική εικόνα με 21 ανοδικές μετοχές, έναντι 81 πτωτικών, ενώ 13 τίτλοι τερμάτισαν τη συνεδρίαση με απώλειες μεγαλύτερες των πέντε ποσοστιαίων μονάδων.

---ΧΠΑ

Με σημαντικές απώλειες, ολοκληρώθηκε η πρώτη συνεδρίαση της νέας χρηματιστηριακής εβδομάδας και στην Αγορά Παραγώγων, με τις συναλλαγές να παρουσιάζουν αξιοπρόσεκτη αύξηση τόσο στο συμβόλαιο του δείκτη, όσο και στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών (55.960 συμβόλαια).

Στα 3.115 συμβόλαια του δείκτη οι ανοιχτές θέσεις (από 3.067 στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο μήνα (Νοέμβριος).

Το συμβόλαιο του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (συνολικά 1.170, 1.038 για τον Νοέμβριο και 132 για τον Δεκέμβριο, τιμή κλεισίματος για τον πρώτο μήνα 1.399,5) κινήθηκε μεταξύ 1.385 και 1.422 μονάδων.

Ελάχιστος ο αξιοσημείωτος δανεισμός τίτλων (5.100 Πειραιώς, 6.500 Μυτιληναίος, 50.000 Εθνική), ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Eurobank (7.273), Alpha Bank (15.048), Πειραιώς (18.391), ΔΕΗ (638), Εθνική (9.299), Ελλάκτωρα (1.838), ΟΤΕ (611), ΟΠΑΠ (340), ΑΔΜΗΕ (216), Ελ. Πετρέλαια (229), Μυτιληναίος (638), ΓΕΚ (118), Jumbo (206), Lamda Development (275), MIG (105), Viohalco (303).

Οι μεγαλύτερες ανοιχτές θέσεις - συμβόλαια (Μέγεθος Συμβολαίου: 100 Μετοχές, Φυσική Παράδοση), για τον πρώτο μήνα (Δεκέμβριος), στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών σε: Eurobank 47.785, MIG 44.636, Alpha Bank 86.360, Εθνική 39.976, Πειραιώς 14.206.

Έκλεισαν μικρές “long” θέσεις σε Πειραιώς και Εθνική.

Οι σημαντικότερες καθαρές αρνητικές θέσεις που δημοσιοποιήθηκαν στην Επ. Κεφαλαιαγοράς και ξεπερνούν το 0,5% του συνόλου των μετοχών:

      Position Holder                                  Name of Issuer                 NSP           Date

Lansdowne Partners (UK) LLP

PIRAEUS BANK S.A.

2,57%

2020-06-19

Lansdowne Partners (UK) LLP

EUROBANK ERGASIAS S.A.

0,90%

2020-05-13

Lansdowne Partners (UK) LLP

 

PUBLIC POWER CORP. SA

 

1,59%

 

2020-06-16

 

 

 

 

 

Oasis Investments II Master Fund LTD

 

FOLLI FOLLIE S.A.

 

0,55%

 

2019-10-15

Lansdowne Partners (UK) LLP

 

ALPHA BANK S.A

1%

2020-05-13

    

Lansdowne Partners (UK) LLP

CAIRO MEZZ PLC

0,77%

2020-10-07

Οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι, μόνο από OTC (*), καθώς το Χ.Α., στην συγκεντρωτική κατάσταση του ΗΔΤ, δεν δημοσιεύει τους δανεισμούς από την ΕΧΑΕ, είναι: Alpha Bank 46.870.810 τεμ., (από 46.870.810 τεμ. στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση), Πειραιώς 15.336.205 τεμ. (16.008.030), ΔΕΗ 5.109.478 τεμ. (5.109.478), Eurobank 72.739.040 τεμ. (74.379.040), ΟΠΑΠ 1.320.319 τεμ. (1.320.319), Εθνική 11.324.261 (11.324.261), Folli Follie Group 1.067.847 τεμ. (1.067.847).

(*) Τα στοιχεία συναλλαγές δανεισμού τίτλων μέσω OTC δηλώνονται από τους Χειριστές ΣΑΤ και αφορούν τις ποσότητες που έχουν καταγραφεί στο ΣΑΤ, έως και τη προηγούμενη εργάσιμη ημέρα.

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v