Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Νέο έδαφος χάνει το Χρηματιστήριο στη σκιά των διεθνών αγορών

Βαρύ κλίμα στην ελληνική αγορά. Οι επενδυτές συγχρονίζονται με το γενικότερο κλίμα πωλήσεων από τη Φρανκφούρτη μέχρι το Μιλάνο. Κλάδος-βαρίδι, για πολλοστή φορά, ο τραπεζικός, με την Τράπεζα Πειραιώς στο επίκεντρο. Παρασύρονται τα blue chips.

Νέο έδαφος χάνει το Χρηματιστήριο στη σκιά των διεθνών αγορών

Σε κλοιό πωλητών τα ευρωπαϊκά, με νέες απώλειες το Χρηματιστήριο Αθηνών. Η έξαρση της πανδημίας στην Ευρώπη, με συνακόλουθες οικονομικές συνέπειες, η ρευστότητα και η αβεβαιότητα ενόψει των εκλογών της Τρίτης 3 Νοεμβρίου στις ΗΠΑ, συντηρούν το προβάδισμα για τους πωλητές. Πλεονέκτημα που ισχυροποιείται λόγω της -εκ νέου- αρνητικής εικόνας στη Wall Street, με τα features του S&P500 από 1,56% χαμηλότερα, από τις 3.250 μονάδες.

Σε αυτό το ασταθές διεθνές περιβάλλον, το σκηνικό στο χρηματιστήριό μας δεν θα μπορούσε να είναι διαφορετικό, πολλώ δε μάλλον από τη στιγμή που πρωταγωνιστεί στην πτώση, όπως εύστοχα ανέλυε νωρίτερα ο Γιώργος Α. Σαββάκης.

Με μικρό πτωτικό χάσμα, το ξεκίνημα της συνεδρίασης από τις 564,13, gap που διευρύνθηκε σταδιακά έως τις 555,44 μονάδες, καθώς traders και επενδυτές συγχρονίζονταν με το γενικότερο πωλητικό κλίμα/τάση από Φρανκφούρτη μέχρι Μιλάνο.

Κλάδος-βαρίδι, για ακόμη μία -πολλοστή- φορά ο τραπεζικός, η Πειραιώς στο επίκεντρο, με την περίπτωσή της να έχει φτάσει μέχρι το Μαξίμου. Σύμφωνα με σχετικό θέμα του E2D, αναφέρονται -από πολύ νωρίς, σήμερα- όλα όσα συζητήθηκαν στη χθεσινή σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό.

Αναπόφευκτο το «άνοιγμα» για τον ΔΤΡ με νέο πτωτικό κενό, από τις 233,59 με τη μετοχή της Πειραιώς να διορθώνει έως 18,46% στο 0,53 ευρώ στα πρώτα 40' της συνεδρίασης.

Παρασύροντας ακόμη χαμηλότερα τον κλαδικό δείκτη, προς τις 222,88 μονάδες, με άμεση συνέπεια την επιβάρυνση του κλίματος. Συνακόλουθα οι εντολές πώλησης σε Alpha Bank, Eurobank και Εθνική, με το... ντόμινο να παρασύρει και την πλειονότητα των blue chips.

Eτσι στις 11:15 οι απώλειες για τον ΔΤΡ είχαν φτάσει το 6%, βαραίνοντας τόσο τη μεγάλη κεφαλαιοποίηση, με τον 25άρη να διορθώνει 2,68%, όσο και τον Γενικό Δείκτη με 2,46%.

Αυτά με 6,2 εκατ. ευρώ, με το μεγαλύτερο μέρος των συναλλαγών να έχει αλλάξει χέρια στη μετοχή της Τραπέζης Πειραιώς.

Σε «κόκκινο»-«βαθύ κόκκινο» οι 23 από τις μετοχές του δείκτη, με μόνο 2 να διασώζονται. ΕΥΔΑΠ με λίγους αγοραστές στα 6,57 και χωρίς μεταβολή, στα 8,12, η Sarantis.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v