Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Χρηματιστήριο: Τρίτωσε η άνοδος με τραπεζική βοήθεια

Κέρδη 4,8% έδωσε ο τραπεζικός κλάδος μετά από ένα σερί πέντε πτωτικών συνεδριάσεων. Μεγάλη άνοδος (9,%) για Jumbo μετά τις ανακοινώσεις για τις πωλήσεις. Κάμψη καταγράφηκε στην αξία των συναλλαγών.

Χρηματιστήριο: Τρίτωσε η άνοδος με τραπεζική βοήθεια

Ανοδικής αντίδρασης συνέχεια, για τις κύριες Ευρωπαϊκές Αγορές, με το βλέμμα των ενεργών Επενδυτών να είναι στραμμένο στην εκλογική αναμέτρηση των ΗΠΑ, στο ανοδικό ξεκίνημα της Wall Street και στα συνεχιζόμενα περιοριστικά μέτρα που ανακοινώνονται.

Σύμφωνα με Ξένους Διαχειριστές, τα ψήγματα αισιοδοξίας που επέστρεψαν στα κύρια Ευρωπαϊκά Χρηματιστήρια, την κίνηση των οποίων προσπάθησε να ακολουθήσει και το Χ.Α., οφείλονται σε εκτιμήσεις σύμφωνα με τις οποίες η ΕΚΤ θα προχωρήσει, εκτάκτως και πριν από το τέλος του 2020, σε νέα χρηματοδοτικά μέτρα τόνωσης, προκειμένου να κρατήσει τις Οικονομίες των Χωρών – Μελών στον “αναπνευστήρα”, για να αντιμετωπίσουν την ύφεση που προκαλεί η πανδημία, υποστηρίζοντας ότι “παρά τις πρωτοφανείς ποσότητες χρήματος που τύπωσε και τυπώνει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και το διανείμει μέσω του Τραπεζικού Συστήματος στις Οικονομίες, αγοράζοντας Κρατικά ομόλογα και δανείζοντας τις Τράπεζες με μηδενικό επιτόκιο, ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη παραμένει πολύ χαμηλότερα από τον στόχο του 2%”.

Η συγκρατημένα αισιόδοξη σχολή σκέψης, δεν αποκλείει την συνέχιση της ανοδικής κίνησης, αλλά με τη μεταβλητότητα να παραμένει σε υψηλά επίπεδα λόγω και των Προεδρικών εκλογών στις ΗΠΑ.

Τρίτη συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση και για τον Γενικό Δείκτη του Ελληνικού Χρηματιστηρίου, με τη διαφορά πως σήμερα πήρε βοήθειες και από το Δεικτοβαρές Τραπεζικό ταμπλώ, ο κλαδικός δείκτης του οποίου ερχόταν από “πενταρέ” πτωτικών συνεδριάσεων και από συνεχόμενα ιστορικά χαμηλά.

Μάλιστα, αξίζει να σημειωθεί ότι κατά τη σημερινή συνεδρίαση, οι μετοχές των τεσσάρων συστημικών Τραπεζών, κράτησαν το μεγαλύτερο μέρος των ενδοσυνεδριακών κερδών, έστω και αν υποχώρησαν σχετικά από τα υψηλά ημέρας.

Στα υπόλοιπα χαρακτηριστικά της σημερινής συνεδρίασης, η εμμονή του τζίρου σε ιδιαίτερα χαμηλά επίπεδα (ο χαμηλότερος των τελευταίων τεσσάρων συνεδριάσεων), η σημαντική κινητοποίηση σε όλο, σχεδόν, το εύρος του FTSE25, με προεξάρχοντες τους τίτλους που είχαν πιεστεί σημαντικά κατά το αμέσως προηγούμενο διάστημα και η σαφώς πιο επιφυλακτική εικόνα σε μεσαία και μικρότερη κεφαλαιοποίηση.

Απόλυτα συγκρατημένοι δηλώνουν οι περισσότεροι Επαγγελματίες του χώρου, επισημαίνοντας ότι τα αυξανόμενα τοπικά lockdown, θα συνεχίσουν να επηρεάζουν την επενδυτική ψυχολογία, αλλά και σημαντικό αριθμό Εισηγμένων Εταιρειών.

Στο ίδιο μήκος κύματος και το ρεπορτάζ του Στεφ. Κοτζαμάνη, σύμφωνα με το οποίο “αν και τέτοια εποχή κάθε χρόνο, οι προϋπολογισμοί του επόμενου έτους βρίσκονται στο τελευταίο στάδιο της ετοιμασίας τους, φέτος τα πράγματα είναι πολύ διαφορετικά. Οι πρόσφατες εξελίξεις στο μέτωπο της πανδημίας, έχουν φέρει τα ‘πάνω, κάτω’, με αποτέλεσμα τα Στελέχη των Εταιρειών να έχουν ‘σηκώσει τα μολύβια’, περιμένοντας να δουν το πού τελικά θα κατασταλάξει η όλη κατάσταση”.

Υπενθυμίζεται πως αύριο, πριν το άνοιγμα της συνεδρίασης, θα ανακοινώσει την πορεία του εννεαμήνου της η Μυτιληναίος και στις 5/11, μετά το κλείσιμο του Χ.Α., ανακοινώνουν τα ΕΛΠΕ.

Από την άλλη, για τα νέα έκτακτα μέτρα μίλησε στον ΣΚΑΪ ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας, ο οποίος τόνισε ότι “δεν αποκλείεται ένα γενικό lockdown σε όλη τη Χώρα. Προετοιμαζόμαστε για το χειρότερο σενάριο. Παίρνουμε τα μέτρα αυτά νωρίς, για να μπορέσουμε να έχουμε έναν πιο αισιόδοξο Δεκέμβριο”.

Σταθερή η παρουσία αγοραστών στην Αγορά ομολόγων, με αποτέλεσμα την υποχώρηση των αποδόσεων σε νέα ιστορικά χαμηλά (στο 0,872% η απόδοση του Ελληνικού 10ετους).

Επιστρέφοντας στο Χ.Α., μόνιμα με θετικό πρόσημο κινήθηκαν οι Δεικτοβαρείς Τραπεζικοί τίτλοι, έστω και αν υποχώρησαν σχετικά από τα υψηλά ημέρας, όπως προαναφέρθηκε.

Πιο συγκεκριμένα, ο τίτλος της ΑΛΦΑ (+3,06%) αναρριχήθηκε μέχρι τα 0,443 ευρώ (+4,24%), της ΕΤΕ (+6,43%) μέχρι τα 0,968 ευρώ (+7,32%), της ΕΥΡΩΒ (+5,24%) μέχρι τα 0,3076 ευρώ (+6,81%) και της ΠΕΙΡ (+4,48%) μέχρι τα 0,663 ευρώ (+6,90%).

Μόνιμα με θετικό πρόσημο κινήθηκε και ο κλαδικός δείκτης των Τραπεζών, “σκαρφαλώνοντας” μέχρι τις 248,13 μονάδες (+5,6%). Πριν τις τελικές δημοπρασίες είχε υποχωρήσει στις 246,59 (+4,95%) και ολοκλήρωσε τις συναλλαγές στις 246,3 μονάδες, με ημερήσια κέρδη 4,82%.

Επαναλαμβάνεται ότι για τον ΔΤΡ, με τα τρέχοντα δεδομένα η όποια αντίδραση δείχνει δύσκολο να επεκταθεί υψηλότερα των 263 μονάδων. Σε περίπτωση θετικής έκπληξης, οι επόμενες αντιστάσεις στις 287 (ημερήσιο “stop short”), 294 και 310 μονάδες (ακραία αισιόδοξο σενάριο). Απόλυτα θεωρητική η επόμενη στήριξη στην ζώνη 220 – 200.

Μένοντας στον κλάδο, αξίζει υποσημείωσης ότι το fund Lansdowne Partners μείωσε την καθαρή αρνητική του θέση στην Πειραιώς στο 2,37%, από 2,57% προηγουμένως.

Ερχόμενοι στο ταμπλώ των μη Τραπεζικών μετοχών υψηλής κεφαλαιοποίησης, με αρνητική μεταβολή ολοκλήρωσαν τη συνεδρίαση οι ΕΛΛΑΚΤΩΡ (-0,65%), ΛΑΜΔΑ (-0,40%), ΟΛΠ (-0,12%), ΣΑΡ (-0,35%) και αμετάβλητη η μετοχή των ΕΛΠΕ.

Δεύτερη συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση για την μετοχή της Jumbo (+9,68%), που σήμερα κινήθηκε μόνιμα με θετικό πρόσημο, στον απόηχο των ανακοινώσεων για τις πωλήσεις Οκτωβρίου και 10μηνου. Ο τίτλος στο τελευταίο καθοδικό κύμα δεν απείλησε την ισχυρή στήριξη στα 11,50 ευρώ και στην προσπάθεια αντίδρασης, άφησε πίσω του τις πρώτες αντιστάσεις στα 12,18 και 12,70 ευρώ. Αν συνεχίσουν στο ίδιο τέμπο οι αγοραστές, η αμέσως επόμενη αντίσταση εντοπίζεται στα 13,49 ευρώ, ενώ ανοδική διαφυγή θα δώσει και ημερήσιο σήμα επανατοποθετήσεων.

Τρεις οι συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις για τον τίτλο της ΔΕΗ (+1,43%), που σήμερα κινήθηκε μόνιμα με θετικό πρόσημο, αλλά υποχώρησε από το υψηλό ημέρας των 5,02 ευρώ (+2,45%). Έχει σαν πρώτο ζητούμενο το κλείσιμο υψηλότερα των 4,97 – 5,04 ευρώ, προκειμένου να αναβληθούν τα σενάρια για πιθανή υποχώρηση προς τα 4,60 και 4,21 ευρώ. Από την περιοχή των 3,85 ευρώ, διέρχονται οι δύο ΚΜΟ 200 ημερών. Ανοδική διαφυγή πάνω από τα 5,04, θα δώσει κίνηση προς τα 5,29 (ημερήσιο “stop short”) και 5,52 – 5,62 ευρώ (ακραία αισιόδοξο σενάριο).

Δύο ανοδικές και μία αμετάβλητη, στις τελευταίες τρεις συνεδριάσεις, συμπλήρωσε η μετοχή του ΑΔΜΗΕ (+2,59%), η οποία σήμερα κινήθηκε χωρίς να έλθει σε επαφή με το αρνητικό πρόσημο. Έχει σαν πρώτο ζητούμενο το κλείσιμο υψηλότερα της ζώνης 2,22 – 2,24, ενώ για την σχετική αποκατάσταση της διαγραμματικής εικόνας, θα ήθελε κλείσιμο υψηλότερα των 2,285 ευρώ (ημερήσιο “stop short”). Το αισιόδοξο σενάριο, δείχνει να εξαντλείται στην περιοχή των 2,315 ευρώ. Σε περίπτωση επιστροφής των πωλητών, οι πρώτε στηρίξεις στα 2,03, 1,97, 1,902 (gap) και 1,85 ευρώ.

Δίπλωσε τις ανοδικές συνεδριάσεις και ο τίτλος του ΟΠΑΠ (+4,43%), που σήμερα κινήθηκε μόνιμα με θετικό πρόσημο, στην προσπάθεια αντίδρασης από τα πρόσφατα χαμηλά επτά μηνών. Για την σχετική βελτίωση της τεχνικής εικόνας, θα ήθελε κλείσιμο υψηλότερα των 7,37 ευρώ, προκειμένου να κινηθεί προς τα 7,80 και 8,20 ευρώ (ημερήσιο “stop short”). Για την ραγδαία επιδείνωση, αρκεί κλείσιμο χαμηλότερα των 6,80 – 6,45 ευρώ.

Χαμηλώνοντας σε κεφαλαιοποιήσεις, από σήμερα οι μετοχές της Inform Λύκος (-0,91%) ήταν διαπραγματεύσιμες χωρίς το προμέρισμα χρήσης 2020, €0,05 ανά μετοχή, από το οποίο θα παρακρατηθεί ο αναλογούν φόρος, βάσει της κείμενης νομοθεσίας (καθαρό ποσό: €0,0475 ανά μετοχή).

Από εκεί και πέρα, αξιοπρόσεκτη αύξηση των συναλλαγών στην CPI (+12,07%), το τελευταίο θετικό κλείσιμο στις 23/10 για την Mediterra (-0,67%), διατηρεί επαφή με τα πρόσφατα ιστορικά υψηλά η Epsilon Net (+1,38%), αξιοπρόσεκτη εντολή αγοράς στα 252 ευρώ για τον Καρέλια (+1,57%), έφθασε την τιμή της νέας Α.Μ.Κ. η Pasal (+29,41%), αντέδρασε μετά από οκτώ πτωτικές συνεδριάσεις ο Σπύρου (+2,76%), ενώ επιστροφή αγοραστών σημειώθηκε στην MIG (+2,70%).

Τρεις οι συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις για Τρ. Αττικής (+3,94%), Ιατρικό (+4,35%) και Frigoglass (+2,27%), δύο οι συνεχόμενες ανοδικές για Ιντρακάτ (+1,71%), Ιντρακόμ (+1,42%), Autohellas (+1,60%) και ΕΛΒΕ (+2,95%, θέλει σταδιακή αύξηση των συναλλαγών για να διεκδικήσει υψηλότερες αποτιμήσεις), ευδιάκριτη η παρουσία πωλητών σε Πλαίσιο (-3,34%), Ικτίνο (-2,96%), ΚΛΜ (-2,78%), Κέκροπα (-1,52%) και Cairo Mezz (-3,87%), ενώ αύξηση των συναλλαγών σημειώθηκε στον Πετρόπουλο (+3,27%) και λόγω δύο “πακέτων”, αθροιστικά, 300000 τεμ., που έγιναν στην τιμή των 4,00 ευρώ.

Όσον αφορά την τεχνική εικόνα των βασικών δεικτών, υπενθυμίζεται ότι για τον Γενικό Δείκτη, η μέχρι πρότινος στήριξη των 618 μονάδων, έχει μετατραπεί σε ιδιαίτερα ισχυρή αντίσταση. Η ζώνη 552 – 539 αποτελεί την τελευταία γραμμή αμύνης για τους “buyers” και πιθανόν, αν σε αυτό συνηγορήσουν και οι Διεθνείς Αγορές, να επιχειρηθεί αντίδραση, έστω και τεχνικού χαρακτήρα, η οποία δύσκολα θα επεκταθεί υψηλότερα των 582 – 593 μονάδων. Το πλέον αισιόδοξο σενάριο, με τα τρέχοντα δεδομένα, δείχνει να εξαντλείται στις 618 και σε ακρότητα στις 647 μονάδες (ημερήσιο “stop short”).

Για τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης, η μέχρι πρότινος στήριξη των 1414 – 1402 μονάδων, έχει μετατραπεί σε βραχυπρόθεσμη αντίσταση. Η πρώτη στήριξη στις 1324 – 1312 μονάδες. Το ημερήσιο “stop short” στις 1552 μονάδες.

Τι λένε οι Αναλυτές

“Η Αγορά παρέμεινε σε θετικό έδαφος, αλλά με αυξημένη νευρικότητα, λόγω της συνεχιζόμενης αβεβαιότητας αναφορικά με τις σημερινές Προεδρικές εκλογές στις ΗΠΑ”, εκτιμά η Euroxx Sec.

“Αν και με προσεκτικό ρυθμό, η Εγχώρια Αγορά ευθυγραμμίζεται με την τάση των Διεθνών Χρηματιστηρίων, επομένως αναμένουμε ισχυρή συσχέτιση με τις Ξένες Αγορές, οι οποίες εστιάζουν στο αποτέλεσμα των Προεδρικών εκλογών στις ΗΠΑ”, αναφέρει στις εκτιμήσεις της η Beta Sec.

“Η τρίτη συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση διαμόρφωσε συγκρατημένη αισιοδοξία, με την τεχνική ανάλυση, ωστόσο, να επισημαίνει ότι οι 582 μονάδες του ΓΔ συνιστούν ισχυρό ‘οχυρό’ αντίστασης. Ολοκληρώνεται σήμερα η διαδικασία των Αμερικανικών εκλογών, με τον Τζο Μπάιντεν να αποτελεί το πρόσωπο που είναι ο πιθανότερος νέος Πρόεδρος των ΗΠΑ”, εκτιμά η Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ.

“Πρώτο σημείο στήριξης οι 550 μονάδες και πρώτο σημείο αντίστασης οι 600. Τα βλέμματα των Επενδυτών είναι επικεντρωμένα στο αποτέλεσμα των Αμερικανικών Προεδρικών εκλογών. Σύμφωνα με πληροφορίες, η Εθνική θα ανακοινώσει νέα εθελούσια έξοδο μέσα στην εβδομάδα. Το νέο πρόγραμμα θα έχει μειωμένο πλαφόν αποζημίωσης, στα €150k, ενώ θα προβλέπει και επιλογές αναγκαστικής άδειας με αποδοχές, διετούς, τριετούς και πενταετούς (ή τετραετούς) διάρκειας. Στόχος του προγράμματος είναι η αποχώρηση 800 – 1.000 Εργαζομένων. Η Ευρ. Πίστη ανακοίνωσε ότι τα μέχρι τώρα στοιχεία δείχνουν ότι δεν θα υπάρξει κάποια σημαντική αρνητική επίδραση στα κύρια μεγέθη του Ομίλου, για το ΄β εξάμηνο του έτους 2020. Συγκεκριμένα η Διοίκηση εκτιμά ότι τα δεδουλευμένα (μικτά) ασφάλιστρα και άλλα συναφή έσοδα θα διαμορφωθούν αυξημένα σε σχέση με το 2019, στο βαθμό που οι απώλειες από την κάμψη στην τουριστική δραστηριότητα, αντικαθίστανται από την πρόσκτηση σημαντικών νέων εργασιών από άλλους κλάδους Ασφάλισης, ενώ το Δίκτυο πωλήσεων συνεχίζει αδιάκοπτα τις νέες εργασίες μέσω ψηφιακών εργαλείων. Αντίθετα, αναμένεται μια μείωση στα έσοδα από τις επενδύσεις στις μετοχικές αξίες, οι οποίες εκτιμάται ότι δεν θα μπορέσουν να ανακάμψουν έως το τέλος του τρέχοντος έτους. Η εν΄ λόγω ζημία αντισταθμίζεται από την πτώση του συντελεστή ζημιών του κλάδου Αυτοκινήτων, λόγω της μειωμένης κυκλοφορίας των οχημάτων, απόρροια των περιορισμών, κυρίως, τις νυχτερινές ώρες και των τοπικών lockdown. Τα γεγονότα αυτά εκτιμούμε ότι θα έχουν σαν αποτέλεσμα την διατήρηση της κερδοφορίας του Ομίλου σε υψηλά επίπεδα. Με βάση τα ως άνω, αναμένεται ενίσχυση της καθαρής θέσης και η περαιτέρω αύξηση του συντελεστή φερεγγυότητας της Εταιρείας, εφόσον δεν αποφασιστεί από τις Κρατικές Αρχές γενικό LockDown μέχρι την 31/12/2020. Η Εταιρεία πρόκειται να δημοσιεύσει τα βασικά χρηματοοικονομικά στοιχεία του πρώτου ενεαμήνου για το έτος 2020, την Πέμπτη 5 Νοεμβρίου 2020”, σημειώνει η Merit Sec.

“Ένα ξεκάθαρο εκλογικό αποτέλεσμα είναι αυτό που ζητούν οι Αγορές για αύριο το πρωί. Καλύτερα των εκτιμήσεων ήταν τα μεγέθη της Μεταποίησης για Ευρωζώνη και ΗΠΑ, ενώ για την Ελλάδα έδειξαν εκ νέου συρρίκνωση (48,7_PMI Markit μεταποίησης)”, σημειώνει η Leon Depolas Sec.

Ο προηγούμενος μήνας, ο Οκτώβριος, άφησε το έντονα αρνητικό του αποτύπωμα στις Διεθνείς Αγορές, με τους δείκτες τόσο στη Wall Street, όσο και στα Ευρωπαϊκά Χρηματιστήρια να καταγράφουν μεγάλες μονοψήφιες απώλειες (στο -9% το Χ.Α.), ενώ διψήφια (ύψους 10%) ήταν και η υποχώρηση της τιμής του Πετρελαίου, επισημαίνει ο Δημήτρης Τζάνας.

Αυτό ήταν το αποτέλεσμα του γενικευμένου φόβου, εξαιτίας του αυξανόμενου αριθμού κρουσμάτων, λόγω της πανδημίας, που αναγκάζει αρκετές Ευρωπαϊκές Κυβερνήσεις (Γαλλία, Γερμανία, Αγγλία, ανάμεσά τους) να υιοθετήσουν ακόμη και το γενικό lockdown, για να αποφύγουν τα χειρότερα.

Με την επιστροφή των περιορισμών να ακυρώνει την ανάκαμψη στις Οικονομίες και να οδηγεί σε ύφεση για το 4ο τρίμηνο του 2020, μετά από την πρόσκαιρη ανάκαμψη που καταγράφηκε στο 3ο τρίμηνο σε σχέση με το 2ο (+33,1% στις ΗΠΑ, +12,7% στην Ευρωζώνη).

Στην Ελλάδα, το δυσμενές σκηνικό, λόγω του κορωνοϊού, συμπληρώνεται από δύο ακόμη αρνητικούς παράγοντες: Τον γεωπολιτικό κίνδυνο, καθώς η Τουρκική επιθετικότητα δεν ανακόπηκε ούτε από τον καταστροφικό σεισμό που έπληξε τη Σμύρνη, αλλά και τη Σάμο, με τον Αμερικανό Υπουργό Εξωτερικών Μ. Πομπέο να κάνει πάλι την παρέμβασή του.

Επιπλέον, οι δρομολογούμενες εξελίξεις στην Τράπεζα Πειραιώς, στο βαθμό που ο SSM αρνηθεί την καταβολή των τοκομεριδίων προς το ΤΧΣ, οδηγούν σε σειρά εξελίξεων, με πρώτη εκείνη της Κρατικοποίησης της Τράπεζας, λόγω της έκδοσης νέων μετοχών με Δικαιούχο το ΤΧΣ.

Παραμένει έτσι υψηλός βαθμός αβεβαιότητας, σε σχέση με το ενδεχόμενο απρόβλεπτων εξελίξεων και για άλλες συστημικές Τράπεζες, ενόψει της πιθανολογούμενης αύξησης των μη εξυπηρετούμενων δανείων, στις συνθήκες της πανδημίας.

Ταυτόχρονα, λιανικές πωλήσεις, βιομηχανικές παραγγελίες, πληθωρισμός και κυρίως ο πολύπαθος κλάδος των Υπηρεσιών, καταγράφουν επιδόσεις που επιβεβαιώνουν τη βαθιά ύφεση της Ελληνικής Οικονομίας, με τα πακέτα στήριξης να επανέρχονται.

Τα παραπάνω δεδομένα έχουν ήδη διαμορφώσει εντεινόμενο κύμα ρευστοποιήσεων των Ξένων funds στο Ελληνικό Χρηματιστήριο, που ήταν ήδη €564 εκατ. στο 9μηνο και τώρα πιθανόν κοντά στα €700 εκατ., με ορατό το ενδεχόμενο να φτάσουν το €1 δισ. για ολόκληρο το 2020 !

Με τον Γενικό Δείκτη να κινείται πλέον κάτω από τις 600 μονάδες και με το πλαγιοκαθοδικό σενάριο να συνιστά το πιθανότερο ενδεχόμενο, για το επόμενο διάστημα, παρά την αντίδραση του τελευταίου τριημέρου στο ξεκίνημα του Νοεμβρίου, με το Ελληνικό Χρηματιστήριο να προσπαθεί να συγχρονιστεί με το θετικό momentum των Διεθνών Αγορών, αλλά με τη ζώνη των 582 - 585 μονάδων, να συνιστά, πλέον, ισχυρό “οχυρό” αντίστασης.

Ολοκληρώνεται σήμερα η εκλογική διαδικασία στις ΗΠΑ. Ο Τζο Μπάϊντεν αποτελεί το ακλόνητο φαβορί, αλλά βασικό ζητούμενο παραμένει η ολοκλήρωση της διαδικασίας ανακήρυξης νέου Προέδρου το ταχύτερο δυνατό, καθώς η συντήρηση συνθηκών αμφισβήτησης επί μακρόν, θα προκαλέσει αναταράξεις στις Αγορές. “Επιθυμητό λοιπόν σενάριο για τις Αγορές είναι εκείνο που είτε ο Τραμπ, είτε ο Μπάϊντεν, θα πετύχουν εκλογική επίδοση, που δεν μπορεί να προσβληθεί από τον Αντίπαλό τους”, τονίζει ο διευθυντής επενδύσεων της Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ.

Οι εξελίξεις στις διεθνείς αγορές

Με θετικά πρόσημα ολοκλήρωσαν τη σημερινή συνεδρίαση, οι μεγάλες Αγορές Ασίας και Ειρηνικού. Αργία στην Ιαπωνία.

Τουλάχιστον αξιοπρόσεκτα τα κέρδη στην Ευρώπη και στις πρώτες ώρες συναλλαγών στο NYSE.

Αξιοσημείωτα κέρδη για το Πετρέλαιο, ανοδικά κινείται και το Ευρώ.

Προσπαθεί για υψηλότερα των $1900 ο Χρυσός, μικρά κέρδη για το Ασήμι, προς τα $13700 κινείται το Bitcoin.

Η Κεντρική Τράπεζα της Αυστραλίας μείωσε το βασικό της επιτόκιο κατά 0,15 ποσοστιαίες μονάδες, στο χαμηλό ρεκόρ του 0,1%.

Αναβλήθηκε η αρχική δημόσια προσφορά της Ant Group σε Σανγκάη και Χονγκ Κονγκ.

H Ant ενημέρωσε ότι “η εγγραφή της αναβάλλεται. Ενδέχεται να μην πληροί τις προϋποθέσεις για την εγγραφή της στα Χρηματιστήρια, καθώς υπήρξαν πρόσφατα αλλαγές στο ρυθμιστικό περιβάλλον των fintech Εταιρειών”. Υπενθυμίζεται ότι η Ant Group είχε στόχο να συγκεντρώσει $34,5 δισ., στη διπλή αρχική δημόσια προσφορά της.

“Η Βρετανική Κυβέρνηση αγνόησε το τελεσίγραφο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σχετικά με τον Νόμο που ανατρέπει δεσμεύσεις που το Λονδίνο έχει αναλάβει, στο πλαίσιο της συνθήκης αποχώρησης του Ηνωμένου Βασιλείου από το Ευρωπαϊκό Μπλοκ, αποφεύγοντας να απαντήσει σε ‘προειδοποιητική επιστολή’ των Βρυξελλών”, ανακοίνωσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, την ώρα που οι διαπραγματεύσεις για τη μελλοντική σχέση βρίσκονται στην τελική ευθεία.

Επιστροφή στο ΧΑ

Επιστρέφοντας στα εγχώριου ενδιαφέροντος, η Axia αναλύει πέντε διαφορετικά σενάρια για την Τράπεζα Πειραιώς, καταλήγοντας στο ποιο θα ήταν το ιδανικό για την Τράπεζα, έτσι ώστε να οδηγηθεί σε επιτάχυνση της βελτίωσης της ποιότητας του ενεργητικού της, ενώ διατηρεί τη σύσταση αγοράς για τον τίτλο, με τιμή - στόχο τα 2 ευρώ.

Τα πέντε διαφορετικά σενάρια που εξετάζει η Axia είναι τα εξής: 1) Α.Μ.Κ. ύψους 1 δισ. ευρώ, 2) Α.Μ.Κ. ύψους 2 δισ. ευρώ, 3) μετατροπή των CoCos σε μετοχές, 4) Α.Μ.Κ. κατά 1 δισ. ευρώ, σε συνδυασμό με τη μετατροπή των CoCos σε μετοχές και 5) Α.Μ.Κ. κατά 2 δισ. ευρώ, σε συνδυασμό με τη μετατροπή των CoCos σε μετοχές.

Ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε μόνιμα με θετικό πρόσημο, αναρριχόμενος μέχρι τις 585,52 μονάδες (+2,21%). Στις 17.00 είχε υποχωρήσει στις 583,79 (+1,90%) και ολοκλήρωσε τις συναλλαγές στις 584,48 μονάδες, με ημερήσια κέρδη 2,02%.

Ο τζίρος υποχώρησε στα 42,2 εκατ., από τα οποία τα 3 εκατ. αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές (ΜΠΕΛΑ, ΜΟΗ, ΠΕΙΡ, ΕΥΡΩΒ, ΠΕΤΡΟ, ΔΕΗ), ενώ ΟΤΕ, ΜΠΕΛΑ, ΜΥΤΙΛ, ΜΟΗ και ΔΕΗ απασχόλησαν το 50% της συνολικής μικτής αξίας συναλλαγών.

Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης, δεν ήλθαν σε επαφή με το αρνητικό πρόσημο οι ΑΛΦΑ, ΕΤΕ, ΕΥΡΩΒ, ΠΕΙΡ, ΑΔΜΗΕ, ΑΡΑΙΓ, ΓΕΚΤΕΡΝΑ, ΔΕΗ, ΕΧΑΕ, ΜΟΗ, ΜΠΕΛΑ, ΜΥΤΙΛ, ΟΠΑΠ, ΟΤΕ, ΤΕΝΕΡΓ και TITC.

Μέσω των τελικών δημοπρασιών, το υψηλό ημέρας έκλεισαν οι ΑΔΜΗΕ, Viohalco, Jumbo, ΕΥΔΑΠ και Τέρνα Ενεργειακή και στο χαμηλό οι Αεροπορία Αιγαίου και Σαράντης.

Ικανοποιητική η τελική εικόνα με 68 ανοδικές μετοχές, έναντι 39 πτωτικών, ενώ 12 τίτλοι έκλεισαν με κέρδη μεγαλύτερα του 4%.

----ΧΠΑ

Συνεδρίαση αξιοσημείωτης ανόδου και στην Αγορά Παραγώγων, με τις συναλλαγές να παρουσιάζουν αύξηση στο συμβόλαιο του δείκτη και σχετική υποχώρηση στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών (27.825 συμβόλαια).

Στα 3.270 συμβόλαια του δείκτη οι ανοιχτές θέσεις (από 2.142 στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο μήνα (Νοέμβριος).

Το συμβόλαιο του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (συνολικά 2.007, 1.843 για τον Νοέμβριο και 164 για τον Δεκέμβριο, τιμή κλεισίματος για τον πρώτο μήνα 1.376,25) κινήθηκε μεταξύ 1.345,25 και 1.376,25 μονάδων.

Αυξήθηκε ο αξιοσημείωτος δανεισμός τίτλων (12.000 Μυτιληναίος, 10.000 ΟΠΑΠ, 10.000 Alpha Bank, 40.000 Lamda Development, 100.000 Εθνική, 10.000 ΟΤΕ), ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Eurobank (4.787), Alpha Bank (7.530), Πειραιώς (2.621), ΔΕΗ (811), Εθνική (4.721), Ελλάκτωρα (992), ΟΤΕ (365), ΟΠΑΠ (355), MIG (3.765), Cenergy (526), Μυτιληναίος (250), ΑΔΜΗΕ (257), Τέρνα Ενεργειακή (119), Jumbo (297).

Οι μεγαλύτερες ανοιχτές θέσεις - συμβόλαια (Μέγεθος Συμβολαίου: 100 Μετοχές, Φυσική Παράδοση), για τον πρώτο μήνα (Δεκέμβριος), στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών σε: Eurobank 45.535, MIG 44.487, Alpha Bank 68.521, Εθνική 35.325, Πειραιώς 14.653.

Οι σημαντικότερες καθαρές αρνητικές θέσεις που δημοσιοποιήθηκαν στην Επ. Κεφαλαιαγοράς και ξεπερνούν το 0,5% του συνόλου των μετοχών:

        Position Holder                                 Name of Issuer                    NSP          Date

Lansdowne Partners (UK) LLP

PIRAEUS BANK S.A.

2,37%

2020-10-30

Lansdowne Partners (UK) LLP

EUROBANK ERGASIAS S.A.

0,90%

2020-05-13

Lansdowne Partners (UK) LLP

 

PUBLIC POWER CORP. SA

 

1,59%

 

2020-06-16

 

 

 

 

 

Oasis Investments II Master Fund LTD

 

FOLLI FOLLIE S.A.

 

0,55%

 

2019-10-15

Lansdowne Partners (UK) LLP

 

ALPHA BANK S.A

1%

2020-05-13

    

Lansdowne Partners (UK) LLP

CAIRO MEZZ PLC

0,77%

2020-10-07

Οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι, μόνο από OTC (*), καθώς το Χ.Α., στην συγκεντρωτική κατάσταση του ΗΔΤ, δεν δημοσιεύει τους δανεισμούς από την ΕΧΑΕ, είναι: Alpha Bank 46.870.560 τεμ., (από 46.870.810 τεμ. στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση), Πειραιώς 15.288.205 τεμ. (15.336.205), ΔΕΗ 5.110.191 τεμ. (5.110.191), Eurobank 72.655.002 τεμ. (72.739.040), ΟΠΑΠ 1.320.319 τεμ. (1.320.319), Εθνική 11.341.274 (11.341.274), Folli Follie Group 1.067.847 τεμ. (1.067.847), Motor Oil 1.036.428 τεμ. (961.328).

(*) Τα στοιχεία συναλλαγές δανεισμού τίτλων μέσω OTC δηλώνονται από τους Χειριστές ΣΑΤ και αφορούν τις ποσότητες που έχουν καταγραφεί στο ΣΑΤ, έως και τη προηγούμενη εργάσιμη ημέρα.

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v