Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ελεγχόμενη η διόρθωση στο Χρηματιστήριο

Περιορίζονται σημαντικά οι απώλειες για τον Γενικό Δείκτη, μετά και τις ανακοινώσεις για το lockdown, με... πυροσβεστικές κινήσεις από «ισχυρά χέρια» σε blue chips. Ανάχωμα στην πτώση η άνοδος της Coca Cola. Πιο ευάλωτος ο τραπεζικός κλάδος.

Ελεγχόμενη η διόρθωση στο Χρηματιστήριο

Ανοδικά στα ευρωπαϊκά, με ελεγχόμενη διόρθωση στο Χρηματιστήριο Αθηνών.

Αρκετά ψύχραιμη η διαχείριση των τελευταίων εξελίξεων, της αναμενόμενης ανακοίνωσης του νέου «σκληρού» lockdown από τον πρωθυπουργό, με τα «ισχυρά χέρια» και τους insiders να ελέγχουν την κατάσταση. Αυτό, ως μία πρώτη εκτίμηση, καθώς όπως σημειώναμε στο προσυνεδριακό σχόλιό μας, αρκετοί παράγοντες της αγοράς ήταν ψυλλιασμένοι, ανάλογα δε επιχειρηματίες, βασικοί μέτοχοι.

Στο αρχικό σχόλιό μας, αναφερθήκαμε στα χαμηλά σημεία της Δευτέρας ως ικανά να λειτουργήσουν για άμυνες των traders και δευτερευόντως των επενδυτών.

Για να δούμε, τα χαμηλά αρχής, για τον ΓΔ στις 576,11 μονάδες, για τον FTSE25 οι 1.351,56, για τον ΔΤΡ οι 237,89 και οι 864,45 μονάδες για τον FTMidCap.

Χαμηλά στο πρώτο 5'-10' όπως λίγο έως πολύ αναμενόταν, με την αξία των συναλλαγών στα περίπου 2 εκατ. με την προσφορά να απορροφάται και στη συνέχεια, σταδιακά, οι traders να δοκιμάζουν να ανέβουν λίγο υψηλότερα.

Από την αρχή οι long ενεργοποιήθηκαν στην Coca Cola, λειτουργώντας ως ανάχωμα στην πίεση που δέχονταν άλλες δεικτοβαρείς μετοχές. Παρέμβαση ικανοποιητική, καθώς οι απώλειες για τον ΓΔ σταθεροποιήθηκαν στο μείον 1,70%.

Αλλα 5 εκατ. ευρώ πραγματοποιήθηκαν στη συνέχεια σε τίτλους των Mytilineos, Jumbo, ΔΕΗ, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, Motor Oil, Viohalco, TITAN κ.α., στους περισσότερους έχουν βγει «ισχυρά χέρια» και περιορίζουν την προσφορά.

Και αν αυτή τη φορά, όπως την προηγούμενη, για αρκετά blue chips ενεργοποιήθηκαν μηχανισμοί άμυνας, με αποτέλεσμα ο δείκτης της μεγάλης κεφαλαιοποίησης να μη δοκιμαστεί στο χαμηλό της Δευτέρας, ο τραπεζικός κλάδος παραμένει ο πλέον ευάλωτος. Απόδειξη πως ο ΔΤΡ ήταν ο μόνος που χωρίς ιδιαίτερες αντιστάσεις διόρθωσε έως το κάτω όριο, που είχε διαμορφωθεί.

 

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v