Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ψάχνει νέες ισορροπίες το Χρηματιστήριο

Σε θετικό έδαφος περνά ο ΓΔ, ξεπερνώντας την αρχική αδυναμία. Το νέο ράλι στις αγορές δίνει ώθηση, τη στιγμή που δεν αποκλείεται ένα «πέρασμα από το ταμείο» για όσους γράφουν διψήφια κέρδη. Η ορμητική αντίδραση των τραπεζών και τα σενάρια.

Ψάχνει νέες ισορροπίες το Χρηματιστήριο

Σε νέα ιστορικά υψηλά η Wall Street, ήπιες διακυμάνσεις στις ασιατικές αγορές, σε διαδικασία εξισορρόπησης στις ευρωπαϊκές, μετά τη χθεσινή αντίδραση.

Στο Χρηματιστήριο Αθηνών, οι long είχαν για δεύτερη συνεχόμενη Δευτέρα την τιμητική τους, καθώς για ακόμη μία φορά και με αφορμή τις ανακοινώσεις της Moderna για το εμβόλιό της κατά του κορωνοϊού, «έτρεξαν» ένα 5,44% για τον Γενικό Δείκτη στις 691,36 μονάδες και με 5,94% για τον FTSE25 στις 1.645,05 μονάδες.

Κλάδος-οδηγός ο τραπεζικός, εύλογα μετά την υπερπίεση που έχει προηγηθεί, καθιστώντας την όποια προσπάθεια για μόχλευση φθηνού κόστους και μέτριας επικινδυνότητας.

Στις 354,66 με 14,72% ο ΔΤΡ, με υπεραντίδραση και των 4 συστημικών τραπεζικών (όλες με διψήφιο ποσοστό μεταβολής), με θεαματική ενίσχυση των συναλλαγών (για Εθνική, Alpha Bank, Eurobank και Πειραιώς, στη σειρά), ενισχυμένες intraday-trading κινήσεις και υπέρβαση της πολύ σημαντικής (ευρύτερης) περιοχής των 350 μονάδων.

Γι' αυτό και από νωρίτερα η ανάρτησή μας στον Εκηβόλο, σε εσπευσμένη «μέτρηση» του κλαδικού δείκτη, των περιθωρίων διακύμανσης σήμερα-Πέμπτη, μέρα που η Eurobank ανακοινώνει τα οικονομικά αποτελέσματα τρίτου τριμήνου.

Συνεκτιμώντας την αντιστρόφως ανάλογη διακύμανση της απόδοσης των κρατικών ομολόγων, με το ελληνικό 10ετές στα ιστορικά χαμηλά του 0,711%.

Ορίζοντας των ενεργειών -σε ευρωπαϊκό επίπεδο, ειδικότερα για τις αγορές του Νότου-, η συνεδρίαση της ΕΚΤ (στις 10 Δεκεμβρίου), οπότε (πιθανότατα) θα αποφασισθεί η περαιτέρω ενίσχυση (χρονική και ποσοτική) του ΡΕΡΡ.

Με τον τραπεζικό κλάδο να αντιδρά ορμητικά, ήταν θέμα λεπτομερειών για να ακολουθήσει η πλειονότητα των μετοχών εισηγμένων του δείκτη, με την τάση να εκτείνεται στο μεγαλύτερο μέρος του ταμπλό. Οι 97 μετοχές με θετικό πρόσημο έναντι των 22 με αρνητικό είναι ενδεικτική σχέση της διαμορφούμενης αλλαγής τάσης.

Από τα τέλη Φεβρουαρίου - αρχές Μαρτίου, η αγορά είχε να δει τιμές πάνω από τις 700 μονάδες για τον ΓΔ.

Θα επανακτηθούν σε «κλείσιμο» εβδομάδας, όπως παραπέμπουν -τώρα- τα futures του δείκτη στα Παράγωγα;

Πιθανόν, συνεκτιμώντας τη λήξη της απλής σειράς μηνός Νοεμβρίου, την τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας.

Για σήμερα, ένα πέρασμα από το «ταμείο» θα συνεχιστεί -όπως και χθες- από αρκετούς που μετρούν διψήφιες αποδόσεις σε τόσο σύντομο διάστημα. Με τη λεπτομέρεια όμως, πως η εισροή ρευστότητας όπως και αυτή της προηγούμενης Δευτέρας πραγματοποιήθηκε σε τιμές από τις 610 (κατά μέσο όρο) μονάδες και πάνω.

 

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v