Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Προσέκρουσε στις 700 μονάδες το Χρηματιστήριο

Δεν έκανε το βήμα παραπάνω, αλλά ούτε δεν απώλεσε τα πρόσφατα κέρδη η εγχώρια αγορά. Ρευστοποιήσεις βραχυπρόθεσμων κερδών στον τραπεζικό κλάδο αλλά και σε ΟΠΑΠ, Motor Oil. Συνέχισε ανοδικά η Πειραιώς και η Aegean.

Προσέκρουσε στις 700 μονάδες το Χρηματιστήριο

Με ελεγχόμενες απώλειες κινούνται οι κύριες Ευρωπαϊκές Αγορές, οι οποίες δείχνουν να αυξάνονται μετά το αρνητικό ξεκίνημα στην Wall Street, καθώς επικρατούν οι κινήσεις κατοχύρωσης σημαντικών βραχυπρόθεσμων κερδών, ενώ σχετική επιφυλακτικότητα στις τάξεις των ενεργών Επενδυτών, έφερε η ανακοίνωση σύμφωνα με την οποία, “Βουδαπέστη και Βαρσοβία μπλόκαραν το πολυετές δημοσιονομικό πλαίσιο της ΕΕ για την περίοδο 2021 – 2027, καθώς και το σχέδιο οικονομικής ανάκαμψης για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της πανδημίας του νέου κορωνοϊού, που είχαν εγκρίνει οι ‘27’ τον Ιούλιο”, ξεκινώντας, με αυτόν τον τρόπο, μια αναταραχή στους κόλπους της Ένωσης, εν όψει και της επερχόμενης Συνόδου Κορυφής.

Συνεδρίαση εναλλαγής προσήμων στο Ελληνικό Χρηματιστήριο, με τον Γενικό του Δείκτη να κάνει μία πρώτη ανιχνευτική κίνηση οριακά ψηλότερα των 700 μονάδων, δοκιμάζοντας νέα υψηλά οκταμήνου, για να ακολουθήσει ήπια διόρθωση και επιλεκτικές κινήσεις των αγοραστών, σε σημαντικό κομμάτι του ταμπλώ.

Ο τζίρος, μπορεί να υποχώρησε σχετικά, σε σχέση με την αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση, όμως παραμένει σε ικανοποιητικά επίπεδα και αυτό επιβεβαιώνει την συνεχιζόμενη ενεργοποίηση χαρτοφυλακίων που μέχρι πρότινος απείχαν από το Ελληνικό Χρηματιστήριο.

Σύμφωνα με τον Μάνο Χατζηδάκη (Beta Sec.), “μπορεί η Εγχώρια Χρηματιστηριακή Αγορά, κατά τις τελευταίες συνεδριάσεις, να παρουσιάζει κάποια χαρακτηριστικά βιαστικής υπερβολής. Είχε όμως τα ίδια χαρακτηριστικά και στην πτώση που προηγήθηκε. Άλλωστε τα Χρηματιστήρια ποτέ δεν τιμολογούν το τώρα. Ακόμα και αν οι Τράπεζες προχωρήσουν σε Α.Μ.Κ. Άλλωστε όλες οι Τράπεζες προχωρούν σε κεφαλαιακές ενισχύσεις. Είναι σαν να λέει κάποιος ότι το Χειμώνα θα βρέξει. Όποιος δεν συμφωνεί, ιδού η Αγορά Παραγώγων, ιδού και το πήδημα”.

Μένοντας στον Τραπεζικό κλάδο και σύμφωνα με την άποψη του Ηλία Ζαχαράκη (Fast Finance ΑΕΠΕΥ), “η Αγορά έχει λόγους να προβληματίζεται για την ενδεχόμενη υλοποίηση Τραπεζικών Α.Μ.Κ. σε χαμηλές τιμές και δεν έχει ακόμα τα δεδομένα για να τις τιμολογήσει. Οπότε όλα θα εξαρτηθούν από το είδος της λύσης που θα δοθεί. Επειδή ακόμη κανείς, ουσιαστικά, δεν γνωρίζει ‘τι θα συναντήσει στο τέλος του δρόμου’ για να κάνει τις σωστές εκτιμήσεις, βλέπουμε κάθε φορά μεγάλες ταλαντώσεις χωρίς ουσιαστική μεσοπρόθεσμη κατεύθυνση”.

Συμπερασματικά, στην υφιστάμενη οικονομική κρίση - αποτέλεσμα της πανδημίας, ήλθαν σε πρώτη ζήτηση οι μετοχές των Τεχνολογικών Εταιρειών, βοηθούμενες από την άνοδο της Τηλεργασίας και του Ηλεκτρονικού Εμπορίου. Η πιθανολογούμενη, αργή, επιστροφή στην κανονικότητα, μετέφερε επενδυτικά κεφάλαια, βραχυπρόθεσμου επενδυτικού ορίζοντα, σε τίτλους Τραπεζών και Εταιρειών που επλήγησαν αναστέλλοντας, ή μειώνοντας δραστηριότητα, κίνηση που εμπεριέχει σημαντικό ρίσκο, ιδιαίτερα αν παραταθούν τα περιοριστικά μέτρα.

“Non stop” οι τοποθετήσεις στην Αγορά ομολόγων, με αποτέλεσμα την καταβαράθρωση των αποδόσεων σε νέα ιστορικά χαμηλά (στο 0,657% η απόδοση του Ελληνικού 10ετους τίτλου).

Επιστρέφοντας στο Χ.Α. και ξεκινώντας, ως είθισται, από το Βαρύδεικτο Τραπεζικό ταμπλώ και τα δύο πρόσημα άλλαξαν οι μετοχές των τεσσάρων συστημικών Τραπεζών, με την τελική εικόνα να δίνει συγκριτικό πλεονέκτημα σε αυτούς που προχώρησαν σε κινήσεις κατοχύρωσης κερδών (Alpha Bank -2,36%, Εθνική -4,31%, Eurobank -2,20%, Πειραιώς +5,34%).

Για όσους επιμένουν στο Τραπεζικό trading και σύμφωνα με το τμήμα ανάλυσης της Fast Finance ΑΕΠΕΥ, τα ημερήσια “stop long” ενεργοποιούνται με κλείσιμο χαμηλότερα των 0,41 ευρώ για την Alpha Bank, χαμηλότερα των 0,92 ευρώ για την Εθνική, χαμηλότερα των 0,3135 ευρώ για την Eurobank και χαμηλότερα των 0,69 ευρώ για την Πειραιώς.

Και τα δύο πρόσημα άλλαξε ο κλαδικός δείκτης των Τραπεζών, κινούμενος μεταξύ 361,74 (+2%) και 341,89 μονάδων (-3,6%). Πριν τις τελικές δημοπρασίες βρέθηκε στις 346,01 (-2,44%) και ολοκλήρωσε τη συνεδρίαση στις 346,96 μονάδες, με ημερήσιες απώλειες 2,17%.

Το σημερινό κλείσιμο του ΔΤΡ χαμηλότερα των 350 μονάδων, είναι μία πρώτη “νίκη” των “sellers”, που ενδέχεται να αναβάλει την κίνηση προς τις 387 – 395 μονάδες. Οι επόμενες στηρίξεις στις 334 – 324 και 317 – 313 μονάδες.

Συγκριτικό πλεονέκτημα στους “πράσινους” τίτλους, δίνει η τελική εικόνα, στο ταμπλώ των μη Τραπεζικών blue chips, όπου με αρνητική μεταβολή ολοκλήρωσαν τις συναλλαγές οι ΕΛΛΑΚΤΩΡ (-0,74%), ΜΟΗ (-1,96%), ΟΠΑΠ (-3,17%), ΣΑΡ (-1,52%), ΤΕΝΕΡΓ (-0,68%), ΦΡΛΚ (-1,41%) και αμετάβλητες οι μετοχές των ΔΕΗ, ΕΕΕ και TITC.

Δεύτερη συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση για τον ΑΔΜΗΕ (+0,63%), με τον τίτλο να κινείται σε υψηλά 2μηνου. Η μετοχή πρέπει να συνεχίσει να δίνει κλεισίματα υψηλότερα της ζώνης 2,315 – 2,37, για να ελπίζει σε κίνηση προς τα 2,395 και 2,46 – 2,495 ευρώ. Σε αντίθετη περίπτωση, οι πρώτες στηρίξεις στα 2,23 – 2,21, 2,17 και 2,08 ευρώ (ημερήσιο “stop long”).

Δεν μπόρεσε να διπλώσει τις ανοδικές συνεδριάσεις η μετοχή της ΔΕΗ (0%) και να κινηθεί προς νέα υψηλά 67 μηνών, ενώ σημείωσε ευδιάκριτη υποχώρηση από το υψηλό ημέρας των 6,105 ευρώ (+4,27%). Οι “buyers” έχουν βάλει σαν επόμενο στόχο τα 6,90 ευρώ. Οι πρώτες στηρίξεις στα 5,54 – 5,52, 5,26 – 5,16, 5,07 – 5,00 και 4,80 ευρώ (ημερήσιο “stop long”).

Χαμηλώνοντας σε κεφαλαιοποιήσεις, σήμερα εισήχθησαν προς διαπραγμάτευση οι 39865605 (ΚΟ) μετοχές της Νίκας, οι οποίες προέκυψαν από το πρόσφατο Reverse Split των μετοχών, σε αντικατάσταση των 119596817 παλαιών (ΚΟ) μετοχών της Εταιρείας. Η νέα ονομαστική αξία μετοχής τα €0,12 και η προσαρμοσμένη τιμή εκκίνησης μετοχής τα €1,8000.

Από εκεί και πέρα, τελευταίο αρνητικό κλείσιμο στις 5/11 για την AVE (+8,46%), στις 9/11 για την Pasal (+2,40%) και στις 10/11 για ΚΛΜ (+6,8%) και Ευρ. Πίστη (+5,41%), “καρέ” ανοδικών συνεδριάσεων για Άβακα (+3,33%) και Ικτίνο (+2,55%), ενώ τρεις συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις συμπλήρωσαν οι MIG (+5,35%), Reds (+0,93%) και Τεχν. Ολυμπιακή (+1,63%).

Δίπλωσαν τις ανοδικές συνεδριάσεις οι AS Company (+3,44%) και Κυριακούλης (+3,77%), επιμένουν πλαγιοανοδικά Τρ. Αττικής (+0,55%), Πετρόπουλος (+5,17%) και ΕΛΧΑ (+2,45%), βγήκε προσφορά μετά από οκτώ ανοδικές συνεδριάσεις στην ΕΚΤΕΡ (-1,69%), αξιοπρόσεκτη αύξηση των συναλλαγών στον Σπύρου (+10,81%), ενώ σημαντική εντολή πώλησης στα 0,45 ευρώ, που δεν απορροφήθηκε, εμφανίστηκε στον Ακρίτα (-2,17%).

Η σημερινή συνεδρίαση, λόγω οριακών μεταβολών, δεν θα μπορούσε να αλλάξει τα τεχνικά δεδομένα, για τους βασικούς δείκτες του Χ.Α.

Έτσι, ο Γενικός Δείκτης συνεχίζει να ελπίζει σε κίνηση προς τις 700 - 709 και 726 μονάδες. Η όποια διόρθωση, δεν πρέπει να επεκταθεί χαμηλότερα των 652 μονάδων.

Για τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης, συνεχίζουν να υπάρχουν τα περιθώρια αναρρίχησης προς τις 1650 και 1665 – 1668 μονάδες. Μέγιστη επιτρεπτή διόρθωση, μέχρι τις 1470 – 1465 μονάδες.

Οι εκτιμήσεις των Αναλυτών

“Η Αγορά θα προσπαθήσει να αφομοιώσει τα πρόσφατα κέρδη, πριν προσπαθήσει να ξεπεράσει τις 700 μονάδες”, εκτιμά η Euroxx Sec.

“Παρά τα θετικά νέα από το μέτωπο των εμβολίων, περιμένουμε το ράλι των Διεθνών Αγορών να δείξει σημάδια ανακοπής, καθώς οι Επενδυτές αξιολογούν την επιδεινούμενη κατάσταση του Covid-19 σε διάφορες Οικονομίες και την προοπτική για αυστηρότερα μέτρα σε πολλές Πολιτείες των ΗΠΑ”, αναφέρει η Eurobank Eq.

“Οι διάφορες αποτελεσματικές εξελίξεις για την ανάπτυξη εμβολίων κατά του Covid-19 μειώνουν τις ανησυχίες, υποστηρίζοντας το momentum και οδηγώντας τις Αγορές σε υψηλότερα επίπεδα, με τις Αγορές στις ΗΠΑ να καταγράφουν νέα ιστορικά υψηλά. Το θετικό momentum στο Χ.Α. αναμένεται να διατηρηθεί, αλλά με ηπιότερο βαθμό. Το ενδιαφέρον επίσης θα είναι στραμμένο και στα εταιρικά αποτελέσματα εννεαμήνου, που ανακοινώνονται αργότερα μέσα στην εβδομάδα”, αναφέρει στις δικές της εκτιμήσεις η Beta Sec.

“Η ανακοίνωση της Moderna προκάλεσε ευφορία σε όλες τις Αγορές του Πλανήτη, που προεξοφλούν ότι τα επερχόμενα εμβόλια θα οδηγήσουν σύντομα σε καλύτερες ημέρες, τις σκληρά, επί του παρόντος, δοκιμαζόμενες Οικονομίες πολλών Χωρών. Στο Ελληνικό Χρηματιστήριο, η συναλλακτική έκρηξη επέτρεψε στο ΓΔ να σαρώσει όλα τα όρια που συνάντησε και να προϊδεάζει για κίνηση πάνω από τις 700 μονάδες πλέον”, επισημαίνει η Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ.

“Πρώτο σημείο στήριξης οι 667 (ΚΜΟ 200) και σημεία αντίστασης οι 700 και 710 μονάδες. Η Τρ. Πειραιώς έλαβε προσχέδιο προκαταρκτικής απόφασης από το Εποπτικό Συμβούλιο της ΕΚΤ, στο οποίο αναφέρεται η πρόθεση της Εποπτικής Αρχής να μην εγκρίνει το αίτημα της Τράπεζας για πληρωμή σε μετρητά στο ΤΧΣ των τόκων του Μετατρέψιμου Ομολόγου (Contingent Convertible Security-CoCo) ύψους €165 εκατ., το οποίο είναι πληρωτέο στις 2 Δεκεμβρίου 2020. Σύμφωνα με την ισχύουσα διαδικασία, η οριστική απόφαση θα ληφθεί από το ΔΣ της ΕΚΤ και αναμένεται να κοινοποιηθεί στην Τράπεζα τις επόμενες ημέρες. Σε περίπτωση που η τελική απόφαση της ΕΚΤ αποκλείσει την πληρωμή των τόκων του CoCo με μετρητά και η μη πληρωμή των τόκων προκαλέσει μετατροπή του CoCo σε κοινές μετοχές, τότε η εξέλιξη του κεφαλαίου θα ενισχυθεί σημαντικά δεδομένου ότι: (α) θα συμπεριληφθεί η ονομαστική αξία του CoCo στα ενσώματα λογιστικά κεφάλαια και (β) από την εξοικονόμηση των τόκων του CoCo θα δημιουργούνται κάθε χρόνο επιπρόσθετα κεφάλαια CET1 της τάξης των 40 μονάδων βάσης ετησίως, δηλαδή €495 εκατ. για τα τρία έτη έως το 2022, ενισχύοντας περαιτέρω την κεφαλαιακή διάρθρωση. Εκτιμούμε ότι θα εκδοθούν 368εκ. νέες μετοχές με τιμή εξάσκησης €6, με αποτέλεσμα ο συνολικός αριθμός μετοχών να ανέλθει σε 804 εκατ. Το ΤΧΣ θα ανεβάσει το ποσοστό του στο 60%, από 26,42% και θα κατέχει 483 εκατ. μετοχές. Τα ενσώματα ίδια κεφάλαια θα αυξηθούν στα €7,26 δισ., από €5,22 δισ. και τα πραγματικά ενσώματα ίδια κεφάλαια θα ανέλθουν στα €717 εκατ., από -€1,32 δισ. Παρά το γεγονός ότι η αραίωση (dilution) για τους υφιστάμενους Μετόχους είναι πολύ μεγάλη (84%), η απόφαση είναι προς την σωστή κατεύθυνση για να εξυγιανθεί η Τράπεζα. Σύμφωνα με πληροφορίες, η απόφαση της Κυβέρνησης είναι η Τράπεζα να προβεί σε μελλοντική ΑΜΚ, ώστε να Ιδιωτικοποιηθεί πάλι. Υπενθυμίζουμε ότι η Πειραιώς έχει τα υψηλότερα ΜΕΑ ύψους €23,3 δισ. στον κλάδο. Η Τράπεζα θα δημοσιεύσει τα αποτελέσματα του γ΄ τριμήνου τη Δευτέρα 23 Νοεμβρίου 2020, μετά τη λήξη της συνεδρίασης του Χ.Α.”, σημειώνει η Merit Sec.

“Νέα ώθηση έλαβαν οι Αγορές από την ανακοίνωση του εμβολίου της Moderna, για αποτελεσματικότητα της τάξεως του 94,5%. Ομοίως και ο ΓΔΧΑ υπερέβη το προηγούμενο εύρος τιμών, με πιθανό στόχο την περιοχή των 720 - 730 μονάδων, η οποία θα αποτελεί και το άνω όριο του Δείκτη στην παρούσα φάση, όπως έχουμε ξανά αναφέρει. Ο αυξημένος όγκος συναλλαγών, αλλά και η διάθεση για ρίσκο, ‘συνωμοτούν’ για το σενάριο αυτό. Ως αντίβαρο λειτουργεί η πορεία της πανδημίας και οι οικονομικές επιπτώσεις που προκαλούν οι περιορισμοί κατά το τελευταίο, πιθανώς, lockdown της Οικονομίας”, εκτιμά η Leon Depolas Sec.

Η Moderna πήρε τη σκυτάλη από τη Pfizer, αναγγέλλοντας ένα ακόμη εμβόλιο κατά του κορωνοϊού, με ακόμη μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα και ευκολότερες προϋποθέσεις συντήρησής του, προκαλώντας ένα δεύτερο κύμα ευφορίας σε όλες τις Αγορές του Πλανήτη, επισημαίνει ο Δημήτρης Τζάνας.

Στο Ελληνικό Χρηματιστήριο, το οποίο δεν ήταν στο ραντάρ των Διαχειριστών εξαιτίας της ένδειας κατάλληλων επενδυτικών επιλογών, που στην εποχή της πανδημίας επικεντρώθηκαν στις τεχνολογικών χαρακτηριστικών Εταιρείες (growth stocks), το σκηνικό άλλαξε: οι μετοχές των Εταιρειών της “παλιάς Οικονομίας”, αλλά με ισχυρά θεμελιώδη (value stocks), που επί μήνες οι Διαχειριστές των Ξένων funds τις ξεπουλούσαν, έγιναν πάλι ελκυστικές. Έτσι, μετοχές Βιομηχανικών κλάδων, Εταιρειών Πετρελαιοειδών, Λιανεμπορίου, αλλά και Τραπεζικές μετοχές, περιλήφθηκαν στη γενικευμένη ανοδική κίνηση που ξεκίνησε στις αρχές της προηγούμενης εβδομάδος και συνεχίζεται και στην τρέχουσα.

Την ίδια ώρα, το fund CVC συντηρεί κλίμα επικείμενων deals, καθώς διαπραγματεύεται με την Εθνική τη μεταβίβαση πλειοψηφικού πακέτου της ΕΕΓΑ, αλλά και με τη MIG τη Vivartia, κορυφαίο Όμιλο Διατροφής, ενώ ο Όμιλος Viohalco διαπραγματεύεται με τη Nexans μια συμφωνία, που θα συμβάλει στη μεγαλύτερη εξωστρέφεια του κλάδου καλωδίων που προωθεί η Cenergy. Παράλληλα, οι εξελίξεις στην Τράπεζα Πειραιώς ανεβάζουν το ποσοστό του ΤΧΣ στο 61,3% και θωρακίζουν κεφαλαιακά την Τράπεζα, συμβάλλοντας και στη βελτίωση της ρευστότητας, με “ηττημένους” τους λοιπούς Μετόχους, που υποδιπλασιάζουν τα ποσοστά συμμετοχής τους.

Ωστόσο, η ανάγκη σύντομης επανιδιωτικοποίησης της Τράπεζας, αναμένεται να αποτελέσει τον καταλύτη για επιτάχυνση της δραστικής μείωσης των μη εξυπηρετούμενων δανείων, εξέλιξη που θα συμπεριλάβει και τις λοιπές συστημικές Τράπεζες (Alpha - Εθνική) που έχουν καθυστερήσει. Με την Επενδυτική Κοινότητα να αλλάζει στάση απέναντι στον κλάδο προεξοφλώντας, πρόωρα ίσως, ότι σύντομα θα δρομολογηθεί εξυγίανση των χαρτοφυλακίων και βελτίωση της οργανικής κερδοφορίας.

Τα δεδομένα αυτά από κοινού με την επικείμενη αναγγελία επέκτασης του προγράμματος αγοράς ομολόγων από την ΕΚΤ το Δεκέμβριο (ήδη οι αποδόσεις των 10ετων τίτλων οδεύουν προς το 0,7%), αλλάζουν το σκηνικό στο Ελληνικό Χρηματιστήριο. Από τις 588 μονάδες του στις 6 Νοεμβρίου, ο ΓΔ βρέθηκε συντομότατα στις παρυφές των 700 μονάδων, με την αναβαθμισμένη ψυχολογία να καθοδηγεί τους αγοραστές. Με την περιοχή των 710 μονάδων, να εμφανίζεται ως η περιοχή αντίστασης για την επόμενη αναμέτρηση των αγοραστών με τους πωλητές. Την ίδια ώρα, ωστόσο, τα δεδομένα της πραγματικής Οικονομίας συνεχίζουν να προβληματίζουν.

Ο χρόνος άρσης των περιοριστικών μέτρων παραμένει αβέβαιος και η Κυβέρνηση συνεχίζει την πολιτική στήριξης των πληττόμενων με την καταβολή επιδομάτων για τα Φυσικά Πρόσωπα και νέων ποσών “επιστρεπτέας προκαταβολής” για τις Επιχειρήσεις.

Με το πρωτογενές έλλειμμα του 10μηνου να ξεπερνά τα €9 δισ. οδηγώντας το χρέος πάνω από το 200% του ΑΕΠ, χωρίς ωστόσο επίπτωση στη βιωσιμότητά του. Παράλληλα, ο προϋπολογισμός για το 2021 επανασυντάσσεται με νέες παραδοχές (+4,5% ανάπτυξη, πρωτογενές έλλειμμα 3%) καθώς διαφαίνεται ότι η ύφεση θα συνεχιστεί και στους πρώτους μήνες του νέου έτους.

Στο εξωτερικό, τα δεδομένα είναι αρκετά σύνθετα, λόγω του αχαρτογράφητου σκηνικού που έχει διαμορφώσει η πανδημία, με τις Αγορές να σπεύδουν, με ευκολία, να προεξοφλήσουν την έλευση “καλύτερων ημερών”, λόγω των ανακοινώσεων για τα εμβόλια.

Στην Ασία, Κίνα και Ιαπωνία παρουσιάζουν ήδη βελτιωμένα στοιχεία στα μεγέθη της παραγωγής, των λιανικών πωλήσεων και του ΑΕΠ, δείχνοντας ότι είναι πιο μπροστά από τις άλλες Χώρες στη διαδικασία επανόδου των Οικονομιών τους σε φάση ανάπτυξης.

Στις ΗΠΑ, οι Αγορές θα αναμείνουν τις εξαγγελίες του νέου Προέδρου, σε σχέση με την οικονομική πολιτική που θα ακολουθήσει και ιδιαίτερα στα ζητήματα της δημοσιονομικής πολιτικής και των εμπορικών σχέσεων με την Κίνα και την Ε.Ε.

Στην Ευρώπη, η Σύνοδος Κορυφής της Πέμπτης καλείται να επιβεβαιώσει ότι ο σχεδιασμός του ΠΔΠ (Πολυετούς Δημοσιονομικού Πλαισίου) της περιόδου 2021 -2027 από κοινού με το Ταμείο Ανάκαμψης, με σύνολο πακέτων €1 τρισ. δεν θα “φρενάρει” από το επαπειλούμενο veto της Ουγγαρίας με την Πολωνία, που επιθυμούν να μη συνδέονται οι χρηματοδοτήσεις με τους κανόνες του Κράτους δικαίου !

Με την πανδημία να φέρνει την 4η βιομηχανική επανάσταση κάθε μέρα και πιο κοντά, γίνεται επίκαιρη η πνευματώδης αναφορά του John Kenneth Galbraith σε όσους αποπειρώνται να κάνουν προβλέψεις που τους κατατάσσει σε δύο κατηγορίες: εκείνους που δεν γνωρίζουν και εκείνους που δεν γνωρίζουν ότι δεν γνωρίζουν!

“Επιβάλλοντας ωστόσο στους Διαχειριστές την αποστολή να εκτεθούν στη ‘παλέτα’ των επενδυτικών επιλογών που εκτιμούν ότι θα τους δικαιώσουν, αναλαμβάνοντας τους ανάλογους επενδυτικούς κινδύνους, καθώς ήδη ομόλογα €17 τρισ. έχουν αρνητικές αποδόσεις”, σημειώνει ο διευθυντής επενδύσεων της Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ.

Οι διεθνείς οικονομικές εξελίξεις

Πλεονέκτημα για τους αγοραστές, δείχνει η τελική εικόνα για τις μεγάλες Αγορές Ασίας και Ειρηνικού.

Ήπιες κινήσεις κατοχύρωσης κερδών στην Ευρώπη και στις πρώτες ώρες συναλλαγών στο NYSE.

Διορθώνει το Πετρέλαιο, οριακά ψηλότερα το Ευρώ.

Πλάγια κίνηση από τον Χρυσό, χαμηλότερα το Ασήμι, πάνω από τα $17250 το Bitcoin.

“Η Γερμανική Κυβέρνηση σκοπεύει να δαπανήσει περίπου 14 δισ. ευρώ τον Νοέμβριο, για να βοηθήσει να μετριαστεί η αρνητική επίπτωση της πανδημίας”, όπως δήλωσε ο Υπουργός Οικονομικών Ολαφ Σολτς.

Κατά 0,3% αυξήθηκε ο τζίρος των καταστημάτων Λιανικής στις Ηνωμένες Πολιτείες τον Οκτώβριο, σε σύγκριση με τον Σεπτέμβριο, φτάνοντας στα $553 δισ. Οι Αναλυτές εκτιμούσαν ότι οι λιανικές πωλήσεις θα κινηθούν 0,5% ανοδικά.

Επιταχύνθηκε η μεταποιητική παραγωγή των ΗΠΑ τον Οκτώβριο. Ενισχύθηκε κατά 1,0% τον περασμένο μήνα, σύμφωνα με την Αμερικανική Ομοσπονδιακή Τράπεζα, σε ευθυγράμμιση με τις προβλέψεις των Αναλυτών.

Ενισχύονται οι μετοχές της Tesla, καθώς οι δείκτες S&P 500 - Dow Jones επιβεβαίωσαν ότι θα προσθέσουν την Εταιρεία στον S&P 500 από τις 21 Δεκεμβρίου.

Επιστροφή στο ΧΑ

Επιστρέφοντας στα εγχώριου ενδιαφέροντος, “η μετατροπή του CoCo της Τράπεζας Πειραιώς θα αυξήσει τα ενσώματα ίδια κεφάλαια της Τράπεζας κατά περίπου 2 δισ. ευρώ, σε 7,65 δισ. ευρώ, χωρίς ωστόσο να αλλάξει το επίπεδο των εποπτικών κεφαλαίων. Ωστόσο, λαμβάνοντας υπόψη το μέγεθος των 2 δισ. ευρώ του CoCo, το dilution είναι σχετικά περιορισμένο, δεδομένης της τιμής εξάσκησης στα 6 ευρώ”, εξηγεί η JP Morgan.

Για τη μετοχή διατηρείται η σύσταση “neutral” με τιμή - στόχο τα 2 ευρώ ανά μετοχή.

Νέα, υψηλότερη τιμή - στόχο για τη μετοχή της Coca Cola Hellenic στα 25,5, από 23,9 ευρώ, δίνει η Eurobank Equities σε έκθεσή της, στην οποία διατηρεί σύσταση “hold”. Η Χρηματιστηριακή κάνει λόγο για ισχυρά αποτελέσματα τρίτου τριμήνου, που οδηγούν σε ανοδική αναθεώρηση των εκτιμήσεων για το επόμενο διάστημα.

Ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε μεταξύ 687,55 (-0,55%) και 700,99 μονάδων (+1,39%). Στις 17.00 βρέθηκε στις 690,96 (-0,06%) και ολοκλήρωσε τις συναλλαγές στις 690,99 μονάδες, με οριακές απώλειες 0,05%.

Ο τζίρος στα 83,7 εκατ., από τα οποία τα 2 εκατ. αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές (ΟΠΑΠ, ΟΛΠ, ΟΤΕ, ΟΛΘ, ΑΛΦΑ), ενώ ΑΛΦΑ, ΟΤΕ και ΜΥΤΙΛ απασχόλησαν το 34% της συνολικής μικτής αξίας συναλλαγών.

Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης, δεν ήλθαν σε επαφή με το αρνητικό πρόσημο οι ΕΛΠΕ, ΛΑΜΔΑ και ΟΛΠ. Όλοι ανεξαιρέτως οι τίτλοι απέφυγαν να κλείσουν στο υψηλό, ή στο χαμηλό ημέρας.

Σχεδόν μοιρασμένη η τελική εικόνα με 60 ανοδικές μετοχές, έναντι 58 πτωτικών, ενώ 12 τίτλοι έκλεισαν με κέρδη μεγαλύτερα των τεσσάρων ποσοστιαίων μονάδων.

---ΧΠΑ

Συνεδρίαση ελεγχόμενης υποχώρησης και στην Αγορά Παραγώγων.

Οι μετακυλίσεις θέσεων αύξησαν τις συναλλαγές στο συμβόλαιο του δείκτη, ενώ αισθητή υποχώρηση του όγκου σημειώθηκε στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών (57.998 συμβόλαια).

Στα 3.420 συμβόλαια του δείκτη οι ανοιχτές θέσεις (από 3.846 στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο μήνα (Νοέμβριος).

Το συμβόλαιο του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (συνολικά 4.577, 2.580 για τον Νοέμβριο, 1.997 για τον Δεκέμβριο και 0 για τον Ιανουάριο, τιμή κλεισίματος για τον πρώτο μήνα 1.639) κινήθηκε μεταξύ 1.631 και 1.664,5 μονάδων.

Ελάχιστος ο αξιοσημείωτος δανεισμός τίτλων (70.000 Eurobank), ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Eurobank (6.585), Alpha Bank (17.457), Πειραιώς (18.183), ΔΕΗ (1.317), Εθνική (6.706), Ελλάκτωρα (2.342), ΟΤΕ (318), Cenergy (664), Μυτιληναίος (516), Ελ. Πετρέλαια (546), MIG (270), Motor Oil (249), Viohalco (486), ΑΔΜΗΕ (942), ΓΕΚ (471), Jumbo (108), ΟΠΑΠ (247), Lamda Development (253), TITC (127).

Οι μεγαλύτερες ανοιχτές θέσεις - συμβόλαια (Μέγεθος Συμβολαίου: 100 Μετοχές, Φυσική Παράδοση), για τον πρώτο μήνα (Δεκέμβριος), στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών σε: Eurobank 33.128, MIG 50.221, Alpha Bank 63.965, Εθνική 33.577, Πειραιώς 28.083.

Οι σημαντικότερες καθαρές αρνητικές θέσεις που δημοσιοποιήθηκαν στην Επ. Κεφαλαιαγοράς και ξεπερνούν το 0,5% του συνόλου των μετοχών:

          Position Holder                              Name of Issuer               NSP           Date

Lansdowne Partners (UK) LLP

PIRAEUS BANK S.A.

2,23%

2020-11-02

Lansdowne Partners (UK) LLP

EUROBANK ERGASIAS S.A.

0,90%

2020-05-13

Lansdowne Partners (UK) LLP

 

PUBLIC POWER CORP. SA

 

1,59%

 

2020-06-16

 

 

 

 

 

Oasis Investments II Master Fund LTD

 

FOLLI FOLLIE S.A.

 

0,55%

 

2019-10-15

Lansdowne Partners (UK) LLP

 

ALPHA BANK S.A

1%

2020-05-13

    

Lansdowne Partners (UK) LLP

CAIRO MEZZ PLC

0,77%

2020-10-07

Millennium International Management

MOTOR OIL (HELLAS) CORINTH REFINERIES SA

0,51%

2020-11-12

Οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι, μόνο από OTC (*), καθώς το Χ.Α., στην συγκεντρωτική κατάσταση του ΗΔΤ, δεν δημοσιεύει τους δανεισμούς από την ΕΧΑΕ, είναι: Alpha Bank 46.870.560 τεμ., (από 46.870.560 τεμ. στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση), Πειραιώς 16.751.603 τεμ. (16.751.603), ΔΕΗ 5.033.491 τεμ. (5.033.491), Eurobank 67.890.306 τεμ. (67.890.306), ΟΠΑΠ 1.327.950 τεμ. (1.327.950), Εθνική 12.359.937 (12.295.016), Folli Follie Group 1.067.847 τεμ. (1.067.847), Motor Oil 1.528.220 τεμ. (1.558.220).

(*) Τα στοιχεία συναλλαγές δανεισμού τίτλων μέσω OTC δηλώνονται από τους Χειριστές ΣΑΤ και αφορούν τις ποσότητες που έχουν καταγραφεί στο ΣΑΤ, έως και τη προηγούμενη εργάσιμη ημέρα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v