Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Κινήσεις με στόχο τα... κεκτημένα στο Χρηματιστήριο

Επιφυλακτικοί οι επενδυτές μετά τα σημαντικά κέρδη των τελευταίων συνεδριάσεων. Το πέρασμα από το «ταμείο» για κλείδωμα βραχυπρόθεσμων υπεραξιών και η εικόνα στις διεθνείς αγορές. Ποια είναι τα ζητούμενα για τους δείκτες.

Κινήσεις με στόχο τα... κεκτημένα στο Χρηματιστήριο

Διόρθωση από τα ιστορικά υψηλά στη Wall Street, προσέκρουσε στις 700 μονάδες το Χρηματιστήριο Αθηνών.
Συνεδρίαση διαμόρφωσης ισορροπιών από Φρανκφούρτη μέχρι Μιλάνο, με τα futures του S&P500 να παραπέμπουν σε «άνοιγμα» από 0,37% χαμηλότερα και τις 3.594 μονάδες, εν μέσω έξαρσης της πανδημίας στην πλειονότητα των χωρών της Ευρώπης.

Σε αυτή τη συγκυρία, το Βερολίνο επιλέγει να επιμένει στα προσφιλή του «γερμανικά γυμνάσια», σύμφωνα με το αποκαλυπτικό ρεπορτάζ της Αγγελικής Παπαμιλτιάδου, καθιστώντας έτσι ακόμη πιο κρίσιμη τη στάση της Φρανκφούρτης και τη συνεδρίαση της ΕΚΤ -τις ανακοινώσεις της Κριστίν Λαγκάρντ- στις 10 Δεκεμβρίου.

Σε αυτό το περιβάλλον, η χθεσινή διόρθωση στη Νέα Υόρκη προφανώς και «ακούγεται» και στην Αθήνα, όπου traders και επενδυτές θα επιχειρήσουν να διασφαλίσουν τα κεκτημένα των τελευταίων συνεδριάσεων. Ξεκινώντας από την κίνηση της Παρασκευής (6/11) - Δευτέρας (9/11) μέχρι τις χθεσινές «τοπικές κορυφές». Για τον ΓΔ οι 700,99 μονάδες, τον ΔΤΡ οι 361,74, τον FTSE25 οι 1.666,07 και οι 1.006,92 μονάδες για τον FTMidCap.

Ζητούμενο για όσους «έτρεξαν» σε αυτή την αντίδραση/ανοδική διόρθωση της αγοράς σε εύρος 110 μονάδων (για τον ΓΔ), η διασφάλιση του μεγαλύτερου μέρους των θέσεων που έλαβαν, με σταδιακά μεγαλύτερη αξία συναλλαγών.

Στα 76 εκατ. την προηγούμενη εβδομάδα (μέσος ημερήσιος τζίρος) από 39,9 εκατ. την αμέσως προηγούμενη, με συντήρησή του σε μεγέθη μεγαλύτερα των 70 εκατ. και στις συνεδριάσεις της Δευτέρας-Τρίτης.

Αναμενόμενο, αν όχι επιβεβλημένο, ένα μικρό πέρασμα από το «ταμείο» στη χθεσινή συνεδρίαση, με προφανές το μερικό «κλείδωμα» τραπεζικών θέσεων (και στις 4 μετοχές του κλάδου), με την Πειραιώς μόνη -από τις 4- με αγοραστές έως το «κλείσιμο». Στο 0,8722 με 5,34% η μετοχή. Στα blue chips επίσης μερική κατοχύρωση θέσεων, με μετακύλιση μέρους της ρευστότητας σε τίτλους που δεν είχαν ακολουθήσει στην ανοδική διόρθωση.

Οι 685 μονάδες, για τον ΓΔ, μία λογική στήριξη για τους traders, με ζητούμενη τη μη υποχώρηση του ΔΤΡ χαμηλότερα των 340 μονάδων.

Εξελίξεις σε επιχειρηματικό επίπεδο, οικονομικά αποτελέσματα θα μετρήσουν στην στάση των βραχυπρόθεσμων, με τα Πλαστικά Θράκης να ανακοινώνουν νωρίτερα τα μεγέθη εννεαμήνου. Για τον τραπεζικό κλάδο, η προσοχή στρέφεται στην αυριανή συνεδρίαση, καθώς ανακοινώνει η Eurobank και στην ενημέρωση που θα ακολουθήσει, θα δοθούν στοιχεία ενδεικτικά και των νέων μη εξυπηρετούμενων δανείων λόγω Covid-19, κάτι που αφορά συνολικά τον κλάδο και ενδιαφέρει ευρύτερα την αγορά (και όχι μόνο).

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v