Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Αποκόμιση κερδών στο Χρηματιστήριο

Κάτω από τις 700 μονάδες υποχωρεί ο Γενικός Δείκτης, με κινήσεις κατοχύρωσης θέσεων από τους βραχυπρόθεσμους. Πειραιώς και Alpha ξεχωρίζουν από το τραπεζικό ταμπλό, έντονες πιέσεις για Aegean. Υπεραπόδοση για Πλαστικά Θράκης.

Αποκόμιση κερδών στο Χρηματιστήριο

«Κλειδώνουν» μέρος των βραχυπρόθεσμων θέσεών τους οι traders στα ευρωπαϊκά.

Σε ανάλογο ρυθμό και στο Χρηματιστήριο Αθηνών, με αφορμή τη διολίσθηση των κύριων δεικτών από Φρανκφούρτη, Παρίσι, μέχρι Μιλάνο.

Παραμένουν στο «πράσινο» τα συμβόλαια στην αγορά της Νέας Υόρκης, συνεκτιμώντας την επικείμενη αργία της Πέμπτης (Ημέρα των Ευχαριστιών), με ό,τι αυτό θα μπορούσε να σημαίνει, κυρίως για τους βραχυπρόθεσμους παίκτες. Ειδικότερα για όσους έχουν τοποθετηθεί από χαμηλότερες τιμές τις προηγούμενες 2-3 συνεδριάσεις.

Εως τις 708,88 μονάδες η ανοδική κίνηση για τον Γενικό Δείκτη, με τη συμπλήρωση της πρώτης ώρας, για να ακολουθήσει μία δεύτερη «τοπική κορυφή» περί τα 20' αργότερα. Από το σημείο εκείνο και μετά, σταθερή ήταν η κατοχύρωση μέρους θέσεων έως και πριν από μισή ώρα, που οι εντολές από την πλευρά των πωλητών έγιναν πιεστικότερες.

Σε τραπεζικές, blue chips και επιλεγμένες μετοχές της μεσαίας κεφαλαιοποίησης η επικέντρωση των επενδυτών, με γνώμονα τις εξελίξεις, ανακοινώσεις και σενάρια που διαμορφώνουν κλίμα και τάση στην αγορά.

Εως τις 390,96 μονάδες ο Δείκτης Τραπεζών, έως τις 1.681,23 ο FTSE25, με τις εν λόγω τιμές να θεωρούνται -σε ημερήσιο- σημεία αναφοράς και κοντινότερες αντιστάσεις για τη συνέχεια.

Στα 33,2 εκατ. η αξία των συναλλαγών (*), τα περίπου 12 εκατ. πραγματοποιήθηκαν στο διάστημα της ανοδικής αντίδρασης (μέχρι τις 11:50), με το μεγαλύτερο μέρος σε μετοχές των Alpha Bank, Πειραιώς και ΟΤΕ για λογαριασμό των αγοραστών και της Aegean για τους πωλητές.

Χρηματιστηριακοί παράγοντες θεωρούσαν απολύτως φυσιολογική την προσπάθεια «κλειδώματος» μέρους των υπεραξιών, χωρίς να μεταβάλλεται η ανοδική φορά της αγοράς για τον Νοέμβριο.

Αlpha Bank και Πειραιώς στο επίκεντρο από τον τραπεζικό κλάδο, με τις εντολές να φθάνουν έως τα 0,70 και 1,1325 ευρώ αντίστοιχα, επίπεδα όπου ενεργοποιήθηκαν περιορισμένης έκτασης (και ελεγχόμενης ροής) ρευστοποιήσεις.

Αυξημένες συναλλαγές στον τίτλο του ΟΤΕ, συμπεριλαμβανόμενου του πακέτου για 100.000 στα 12,98 (10:59) και άλλων δύο που ακολούθησαν, επίσης για 150.000 στα 13,03 και 150.000 στα 13,05 ευρώ.

Στη διάρκεια της συνεδρίασης έγιναν προσυμφωνημένες συναλλαγές και σε τίτλους των Πειραιώς, Jumbo, Eurobank, ανεβάζοντας την αξία στα, συνολικά, 9,36 εκατ.

Αυξημένες συναλλαγές, με τους πωλητές έως τα 3,75 ευρώ στη μετοχή της Aegean. Νωρίτερα επιβεβαιώθηκε, από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, το σχέδιο (υπο)στήριξης της εταιρείας από το Δημόσιο με τη συμμετοχή και ιδιωτών επενδυτών. Από τα 4,10 ευρώ η έως 9,25% διόρθωση.

Πωλητές στην Jumbo (14,13), αγοραστές σε Motor Oil (10,31), ΟΠΑΠ (8,63), ΔΕΗ (5,98), ΑΔΜΗΕ (2,355), ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ (6,55).

Από τη μεσαία κατηγορία, ξεχωρίζουν η υπεραντίδραση των Πλαστικών Θράκης με νέο υψηλό στα 3,465 ευρώ, με τη διοίκηση να προχωρά σε επιστροφή κεφαλαίου (από κέρδη προηγούμενων χρήσεων/εξαιρούνται επιβάρυνσης εισφοράς αλληλεγγύης) και η συνακόλουθη της Aegean διόρθωση και για τη μετοχή της Autohellas. Στα 4,86 (-6,36%) οι πωλητές.

Από τις μετοχές του δείκτη, να σημειωθεί πως «διπλώνει» στο 0,2155 η τιμή της Attica Bank.

Στις 57/49 η σχέση ανοδικών/πτωτικών, με μεγαλύτερο ποσοστό θετικής μεταβολής για Μαθιό, Πλαστικά Θράκης, Πειραιώς, Ελινόιλ, Performance, Ιατρικό, Πετρόπουλο, Αlpha Βank, Motor Oil, Εθνική, MIG, Attica Bank κ.α.

(*) στις 15:00

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v