Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Οπισθοδρόμησε στις 699 μονάδες το Χρηματιστήριο

Ρευστοποιήσεις κερδών καταγράφηκαν σήμερα στο χρηματιστήριο οδηγώντας σε ελεγχόμενη διόρθωση. Από τις μετοχές που απαρτίζουν τον FTSE-25 σε θετικό έδαφος κινήθηκαν Πειραιώς, Ελλάκτωρ, Viohalco, Lamda Development.

Οπισθοδρόμησε στις 699 μονάδες το Χρηματιστήριο

Με αρνητικά πρόσημα, αλλά έχοντας αντιδράσει από τα πρωινά χαμηλά, κινούνται τα κυριότερα Ευρωπαϊκά Χρηματιστήρια, καθώς η δεύτερη συνεχόμενη συνεδρίαση διόρθωσης στην Wall Street, σήμανε “red alert” για τους βραχυπρόθεσμους Επενδυτές, την ίδια ώρα που συνεχίζουν την, Παγκόσμια, αυξητική τους τάση τα κρούσματα της πανδημίας και τα περιοριστικά μέτρα που επιβάλουν οι Κυβερνήσεις, με τους Ξένους Διαχειριστές να επισημαίνουν ότι οι “traders δείχνουν εγκλωβισμένοι στις εναλλαγές συναισθημάτων μεταξύ της απαισιοδοξίας για την πορεία της πανδημίας και της αισιοδοξίας για την πρόοδο στα εμβόλια”.

Οι αμέσως επόμενες συνεδριάσεις, θα κληθούν να δείξουν αν οι Αγορές θα επιστρέψουν σε “reality check”, ή θα συνεχίσουν να υπερισχύουν οι συγκρατημένα αισιόδοξοι, έστω και με βραχυχρόνιες διορθώσεις.

Η επιστροφή της επιφυλακτικότητας, δεν μπορούσε να αφήσει ανεπηρέαστο και το Ελληνικό Χρηματιστήριο, δίνοντας αφορμή για ελεγχόμενη διόρθωση, αν και οι περισσότεροι Επαγγελματίες του χώρου, συνεχίζουν να δηλώνουν αισιόδοξοι, παρά τα αρνητικά μηνύματα από το μέτωπο της πανδημίας.

Στο βιβλίο του “η ψυχολογία του Χρηματιστηρίου”, ο Andre Kostolany, μεταξύ άλλων, γράφει: “ Η πιο αδύναμη μετοχή στα Χρηματιστήρια του Κόσμου, είναι η μετοχή της λογικής. Η φαντασία είναι σπουδαιότερη από τη γνώση”.

Όπως επισημαίνει και ο Ηλίας Ζαχαράκης (Fast Finance ΑΕΠΕΥ)“το Χρηματιστήριο κινείται διαφορετικά. Έχει τους δικούς του κανόνες. Πρόσφατο παράδειγμα η ανακοίνωση του δεύτερου lockdown. Η Αγορά αμέσως μετά ξεκίνησε μία ανοδική πορεία, η οποία έκανε πολλούς πρώτα να απορήσουν, μετά να την αμφισβητήσουν και εν συνεχεία να την ακολουθήσουν. Τα καλά νέα από το μέτωπο των εμβολίων, απλά ήρθαν να δώσουν μεγαλύτερη ισχύ στην ανοδική κίνηση”.

Σύμφωνα με τον διευθύνοντα σύμβουλο της Fast Finance, “Η Αγορά δεν είναι επιστήμη. Σίγουρα χρειάζεται εμπειρία και διάβασμα, παρόλα αυτά το πιο σημαντικό είναι οι καλές επιλογές, το ‘κρύο αίμα’, η προσπάθεια να μην παρασύρεται κανείς από το συναίσθημα και το σωστό money management. Η τεχνική ανάλυση είναι ένα σοβαρό εργαλείο για να μπορέσει κάποιος να αποφύγει τις άσχημες περιόδους, πάντα στους χρόνους που κινείται. Τα θεμελιώδη μεγέθη σίγουρα έχουν μεγάλη βαρύτητα ως προς την επιλογή, αλλά όχι πάντα τόσο ως προς την καλή απόδοση. Για να κερδίσεις στις Αγορές, χρειάζεται να τρέξεις μαραθώνιο και όχι 100σταρι”.

Ασφαλώς υπάρχει και η πιο συντηρητική σχολή σκέψης, που σπεύδει να επισημάνει ότι “χρειάζεται αυξημένη προσοχή, καθώς οι ασχολούμενοι με το trading, συνήθως, έχουν ‘κοντή μνήμη’, με αποτέλεσμα να κάνουν τα ίδια λάθη, ακολουθώντας τους τίτλους που δίνουν κίνηση και όχι τις μετοχές που, με βάση τα θεμελιώδη των Εταιρειών που αντιπροσωπεύουν, δικαιούνται σαφώς υψηλότερης αποτίμησης”.

Από εκεί και πέρα, καθαρά πτωτική ήταν η σημερινή συνεδρίαση, με τους βασικούς δείκτες του Χ.Α. να κινούνται μόνιμα με αρνητικό πρόσημο, στα αρχικά χαμηλά, όλοι ανεξαιρέτως οι τίτλοι του FTSE25 βρέθηκαν με αρνητικό πρόσημο, εικόνα που ελάχιστα βελτιώθηκε προς το τέλος, ενώ η σημερινή συνεδρίαση χαρακτηρίστηκε και από αισθητή υποχώρηση του τζίρου (ο χαμηλότερος των τελευταίων τεσσάρων συνεδριάσεων).

Λίγο τα σημαντικά κέρδη που έχουν προηγηθεί και οι κινήσεις κατοχύρωσης κερδών, λίγο η ευδιάκριτη απόσυρση των αγοραστών σε χαμηλότερα επίπεδα, είχαν σαν αποτέλεσμα να βρεθούν υπό πίεση και μετοχές Εταιρειών που δεν είχαν ακολουθήσει το τελευταίο ανοδικό κύμα, ή, λόγω αποτελεσμάτων, δικαιούνταν σαφώς καλύτερη χρηματιστηριακή “μεταχείριση”.

Ανακωχή τοποθετήσεων στην Αγορά ομολόγων και αυτό σε συνδυασμό με το ελεγχόμενο “profit taking”, είχαν σαν αποτέλεσμα την μικρή αύξηση των αποδόσεων (στο 0,696% η απόδοση του Ελληνικού 10ετους τίτλου).

Επιστρέφοντας στο Χ.Α. και στα της σημερινής συνεδρίασης, μόνιμα με αρνητικό πρόσημο κινήθηκε η μετοχή της Eurobank, δεν ήλθε σε επαφή με το “πράσινο” ο τίτλος της Εθνικής, ενώ και τα δύο πρόσημα άλλαξαν οι μετοχές των Alpha Bank και Πειραιώς.Αξίζει να σημειωθεί ότι όλοι ανεξαιρέτως οι τίτλοι, αντέδρασαν από τα αρχικά χαμηλά.

Πιο συγκεκριμένα, ο τίτλος της Alpha Bank (-0,96%) βρέθηκε να υποχωρεί μέχρι τα 0,6482 ευρώ (-3,25%), της Εθνικής (0%) μέχρι τα 1,365 ευρώ (-2,50%), της Eurobank (-0,20%) μέχρι τα 0,4271 ευρώ (-6,93%) και της Πειραιώς (+2,99%) μέχρι τα 0,95 ευρώ (-2,16%).

Μόνιμα με αρνητικό πρόσημο κινήθηκε ο κλαδικός δείκτης των Τραπεζών, υποχωρώντας μέχρι τις 357,83 μονάδες (-3,28%). Πριν τις τελικές δημοπρασίες είχε αντιδράσει στις 367,49 (-0,67%) και ολοκλήρωσε τις συναλλαγές στις 369,68 μονάδες, με ημερήσιες απώλειες 0,08%.

Όσο ο εν λόγω δείκτης δίνει κλεισίματα υψηλότερα των 350 μονάδων, δείχνει εφικτός ο στόχος για κίνηση προς τις 387 – 395 μονάδες. “Pullback” με κλείσιμο χαμηλότερα του 350, θα βάλει σε δοκιμασία τις επόμενες στηρίξεις στις 334 – 324 και 317 – 313 μονάδες.

Μένοντας στον κλάδο και σύμφωνα με το ρεπορτάζ της Αν. Παπαϊωάννου, “θετική δυναμική αποκτά το αίτημα των Τραπεζών του Ευρωπαϊκού Νότου, για παράταση της αναστολής της πληρωμής των μηνιαίων δόσεων στα δάνεια και το πρώτο τρίμηνο του 2021, με αιχμή τις Επιχειρήσεις που πλήττονται (με βάση τους ΚΑΔ) αλλά και τα πληττόμενα Φυσικά Πρόσωπα. Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του ‘Euro2day.gr’, η ΕΚΤ αναμένεται να δεχθεί την παράταση των moratorium, καθώς η επιστροφή στην κανονικότητα τοποθετείται χρονικά στο τέλος του πρώτου 3μηνου του 2021 και υπό την προϋπόθεση της επιτυχούς έκβασης των εμβολιασμών”.

Εν τω μεταξύ, μνημόνιο συνεργασίας υπέγραψαν η doValue και η Bain Capital Credit για τη διαχείριση των “κόκκινων” δανείων της Εθνικής στην Κύπρο, τα οποία έχει αποκτήσει η Δεύτερη (Project “Marina”). Το μνημόνιο συνεργασίας αφορά την αποκλειστική διαχείριση χαρτοφυλακίου μη εξυπηρετούμενων δανείων από την Κύπρο, τα οποία αντιστοιχούν σε συνολική απαίτηση περίπου 650 εκατομμυρίων ευρώ.

Ερχόμενοι στον μη Τραπεζικό 25αρη, όπου η τελική εικόνα δεν είναι εντυπωσιακά καλύτερη του Τραπεζικού κλάδου, με θετική ημερήσια μεταβολή διασώθηκαν μόνο οι τίτλοι των ΒΙΟ (+0,13%), ΛΑΜΔΑ (+0,34%) και ΕΛΛΑΚΤΩΡΑ (+1,58%).

Διορθωτική συνεδρίαση για την ΓΕΚΤΕΡΝΑ (-2,05%), μετά από τρεις συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις. Παραμένει ζητούμενο το κλείσιμο υψηλότερα της ζώνης 6,94 – 7,00 ευρώ, με τις πρώτες στηρίξεις να εντοπίζονται στα 6,48 και 6,15 ευρώ.

Δεύτερη μέρα διόρθωσης για τον τίτλο της ΕΕΕ (-1,85%), στην πλαγιοανοδική κίνηση που ξεκίνησε από τα 19,915 ευρώ (κλείσιμο 6/11), ενώ σήμερα η μετοχή κινήθηκε μόνιμα με αρνητικό πρόσημο. Η πρώτη αντίσταση στη ζώνη 25,28 – 25,65 και η αμέσως επόμενη και σαφώς πιο ισχυρή στα 26,92 ευρώ. Αν χαθεί η πρώτη στήριξη στα 24,36 ευρώ, η αμέσως επόμενη εντοπίζεται στα 22,94 ευρώ.

Μετά από τέσσερις συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις, σήμερα επέστρεψαν οι αγοραστές στον τίτλο του Ελλάκτωρα (+1,58%). Συνεχίζεται το trading πέριξ των 1,40 ευρώ, εν αναμονή ανακοινώσεων. Όσο ο τίτλος δίνει κλεισίματα μεταξύ 1,60 και 1,20 ευρώ, τα θεωρούμενα συντηρητικά χαρτοφυλάκια, δεν έχουν λόγους ενασχόλησης με την μετοχή.

Χαμηλώνοντας σε κεφαλαιοποιήσεις, ελεγχόμενο “profit taking” σε Foodlink (-4,17%) και ΟΛΘ (-3,24%), συνεχίστηκαν τα βραχυπρόθεσμα πονταρίσματα στην MIG (+1,86%, αλλά ο τίτλος υποχώρησε εντυπωσιακά από τα υψηλά ημέρας των 0,0422 ευρώ, +11,94%), έχει ζητούμενο το κλείσιμο υψηλότερα των 0,1120 ευρώ, για να αλλάξει, τεχνικά, επίπεδο η Cairo Mezz (+2,24%), μία ανάσα από το ιστορικά υψηλότερο κλείσιμο η Entersoft (+2,22%), επιστροφή αγοραστών σημειώθηκε σε BriQ (+2,56%, λόγω ικανοποιητικών αποτελεσμάτων) και ΕΚΤΕΡ (+3,03%, λόγω ανάληψης νέου έργου), ενώ τα θεμελιώδη υποστηρίζουν σημαντικά υψηλότερη αποτίμηση για τα Πλ. Θράκης (+1,61%).

Επιμένουν πλαγιοανοδικά οι AVE (+2,52%), Έλαστρον (+2,71%) και Παϊρης (+3,33%), τρεις ανοδικές συνεδριάσεις αλλά χωρίς πειστικό “bid” για Μαθιό (+1,17%) και Centric (+1,33%), τέσσερις οι συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις για την Τρ. Αττικής (+2,81%), δίπλωσε τις ανοδικές συνεδριάσεις η Ελγέκα (+1,72%), ενώ συνεχίζει να μαζεύεται η προσφορά στην Cenergy (+0,94%) με τον τίτλο να κλείνει σε νέα ιστορικά υψηλά (!)

Αύξησε συναλλαγές η Ιντεάλ (-5%), συνεχίστηκαν οι κινήσεις κατοχύρωσης κερδών στον Πετρόπουλο (-5,83%), ευδιάκριτη η παρουσία πωλητών σε Παπουτσάνη (-3,63%) και Μοτοδυναμική (-0,80%), “προσέχεται” η Pasal (-0,75%), ενώ τα αποτελέσματα που ανακοίνωσε η Frigoglass, έφεραν το σημερινό -10,8%. Να σημειωθεί ότι στο conference call της Εταιρείας με τους Αναλυτές, η Διοίκηση τόνισε πως “η Εισηγμένη έχει προϊόν έτοιμο για την μεταφορά εμβολίων και το έχει ήδη παρουσιάσει στην Ρωσική Αγορά”.

Τεχνικά, με κίνηση “μονομπλόκ”, ο Γενικός Δείκτης άφησε πίσω του τις αντιστάσεις στις 662, 667, 685 και 700 μονάδες, για να ακολουθήσει ελεγχόμενη διόρθωση. Συνεχίζει να ελπίζει σε κίνηση προς τις 709 – 716, 726 και 740 μονάδες. Η όποια διόρθωση, δεν πρέπει να επεκταθεί χαμηλότερα των 662 - 652 μονάδων.

Μετά την ανοδική διαφυγή υψηλότερα των 1577 – 1585, 1607 – 1629,1650 και 1665 – 1668 μονάδων, ακολούθησε ελεγχόμενο “pullback”, για τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης. Ευδιάκριτα τα περιθώρια κίνησης προς τις 1750 – 1770 μονάδες. Μέγιστη επιτρεπτή διόρθωση, μέχρι τις 1470 – 1465 μονάδες.

Τι λένε οι Αναλυτές

“Η μακροπρόθεσμη τάση είναι πλέον ανοδική, καθώς ο ΓΔ βρίσκεται πάνω από τον ΚΜΟ 200 ημερών. Πρώτο σημείο στήριξης οι 700 μονάδες, δεύτερο οι 668 (ΚΜΟ 200) και σημεία αντίστασης οι 720 και 730 μονάδες. Σύμφωνα με πληροφορίες, στα αποτελέσματα των ‘stress tests’ των Τραπεζών που θα ανακοινωθούν τον Ιούλιο 2021, δεν θα συμπεριληφθούν τα moratorium στα δάνεια. Σύμφωνα με άλλες πληροφορίες, το ΔΣ της Alpha Bank θα συνεδριάσει την επόμενη εβδομάδα με θέμα την ανάδειξη του προτιμητέου Επενδυτή για την τιτλοποίηση του χαρτοφυλακίου ‘Galaxy’ και την πώληση της Εταιρείας διαχείρισης ‘κόκκινων’ δανείων ‘Cepal’. Η Pimco και η Davidson Kempner έχουν καταθέσει δεσμευτικές προσφορές, ενώ στόχος της Διοίκησης είναι η συναλλαγή να κλείσει έως τα τέλη του χρόνου. Επίσης, η Εθνική θα υποβάλλει αίτημα στις αρχές Δεκεμβρίου για να εντάξει στο σχέδιο ‘Ηρακλής’ την τιτλοποίηση €6,3 δισ. ΜΕΑ (πρόγραμμα ‘Frontier’) και η Διοίκηση της Πειραιώς θα δώσει παράταση στο πρόγραμμα εθελουσίας εξόδου μέχρι τα τέλη του μήνα, για τους Εργαζόμενους σε καταστήματα του Δικτύου που πρόκειται να κλείσουν. Η Jumbo ανακοίνωσε το πάγωμα των ηλεκτρονικών αγορών έως και τις 26 Νοεμβρίου, λόγω του τεράστιου όγκου παραγγελιών”, αναφέρει η Merit Sec.

“Με εμπόδια θα είναι η ανοδική διαδρομή του ΓΔΧΑ, καθώς, όπως φαίνεται, η πορεία των κρουσμάτων στο εσωτερικό δεν εμφανίζει σημάδια βελτίωσης, με αποτέλεσμα να αυξάνονται οι πιθανότητες επιμήκυνσης των περιορισμών. Ήτοι, ανάκαμψη, αλλά από χαμηλότερο σημείο εκκίνησης. Η κατάσταση είναι παρόμοια και σε πολλά σημεία του Πλανήτη. Το θετικό είναι ότι με τις εξελίξεις γύρω από το εμβόλιο, εκτός απροόπτου, οι όποιες διορθώσεις τιμών αναμένεται να είναι ελεγχόμενες”, εκτιμά η Leon Depolas Sec.

Φυσιολογική κρίνεται η σημερινή διορθωτική κίνηση της Ελληνικής Αγοράς, μετά την εκρηκτική άνοδο των τελευταίων ημερών, σύμφωνα με την άποψη του Λουκά Παπαϊωάννου.

Η προσέγγιση σημαντικών τεχνικών αντιστάσεων και το άνω όριο του πλαγιοκαθοδικού καναλιού, που έχει σχηματιστεί από αρχές Ιουνίου, αλλά και τα βραχυχρόνια υψηλά κέρδη, βοηθούν στην μερική αποκόμιση κερδών.

Η Ελληνική Κεφαλαιαγορά βρίσκεται σε κομβικό σημείο μακροπρόθεσμης αλλαγής τάσης, αν στο κλείσιμο της εβδομάδας αποδειχθεί έγκυρη η επιτευχθείσα διάσπαση του εκθετικού ΚΜΟ 200 ημερών (ΓΔ 668,70 - FTSE25 1616,39), η οποία λειτουργεί πλέον και σαν σημαντική στήριξη.

Ο Τραπεζικός κλάδος, παρά την πρόσφατη απογοητευτική του πορεία, οδηγεί πλέον την ανοδική αντίδραση της Αγοράς, με τον επόμενο στόχο του να τίθεται στις 390 μονάδες. Προϋπόθεση αποτελεί η διάσπαση της σημαντικής αντίστασης των 370 μονάδων. Επισημαίνουμε ότι μόνο έγκυρη διάσπαση των σημαντικών ανωτέρω αντιστάσεων, θα αυξήσει τις προσδοκίες για συνέχιση του ράλι των Τραπεζών. Τυχόν υποχώρηση των τιμών στις πρώτες σημαντικές τεχνικές στηρίξεις, μπορεί να εκληφθεί από βραχυπρόθεσμους Επενδυτές με αυξημένη διάθεση ανάληψης ρίσκου, σαν ευκαιρία επανατοποθέτησης, αρκεί να ενεργοποιήσουν τεχνικές “stop loss” για αυτοπροστασία τους, συμβουλευόμενοι πάντα τους Επενδυτικούς τους Συμβούλους.

Η Ελληνική ομολογιακή Αγορά συνεχίζει να ενθουσιάζει και να κινείται σε νέα ιστορικά χαμηλά αποδόσεων, σε όλες τις εκδόσεις. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελούν οι αρνητικές αποδόσεις που εμφανίστηκαν (έστω και για λίγο) για 1η φορά στην 5ετη έκδοση.

Το παράδοξο, το χρέος να αυξάνει με ιλιγγιώδη ταχύτητα και το ΑΕΠ να υποχωρεί σημαντικά, δεν προβληματίζει κανένα σε ένα περιβάλλον μηδενικών επιτοκίων, ελέω των επεκτατικών πολιτικών της ΕΚΤ...

Η προσπάθεια αλλαγή τάσης, που διαφαίνεται στην Ελληνική Αγορά βασίζεται περισσότερο στις προσδοκίες που καλλιεργούνται για τον περιορισμό της πανδημίας και επιστροφή στην κανονικότητα, αλλά και τα τεράστια προγράμματα ανάκαμψης που αναμένονται (κάποια στιγμή), παρά στην σκληρή πραγματικότητα της Ελληνικής Οικονομίας…

Παρόλα αυτά οι προσδοκίες ήταν ανέκαθεν αυτές που οδηγούσαν τις Χρηματαγορές και όσο αυτές παραμένουν θετικές δίνουν και την κατεύθυνση στην τάση. Αν σε αυτό συνηγορούν και τα τεχνικά στοιχεία της Αγοράς, ακολουθούμε την τάση με προσοχή και αυξημένα αντανακλαστικά, αφού η μεταβλητότητα θα συνεχίσει να είναι αυξημένη.

Για μεγαλύτερη ασφάλεια προσπαθούμε να τοποθετηθούμε κοντά στις πρόσφατες τεχνικές διασπάσεις - στηρίξεις Εταιρειών με καλά θεμελιώδη μεγέθη, εξωστρέφεια, υψηλές μερισματικές αποδόσεις & ικανοποιητικούς όγκους συναλλαγών, που θα μας επιτρέψουν την ταχεία έξοδό μας αν κριθεί απαραίτητο.

Υπενθυμίζουμε ότι Νοέμβριος αποτελεί μήνα κλεισίματος βιβλίων των Ξένων Θεσμικών Επενδυτών, συνεπώς έχουν κάθε λόγω να επιθυμούν καλύτερες αποδόσεις για να εισπράξουν μεγαλύτερα bonus, διευκολύνοντας την ωραιοποίηση των Αγορών, με ότι αυτό συνεπάγεται για την Αγορά μας..

“Συνεπώς, το ερώτημα αν η Αγορά μας αλλάζει τάση, ή απλώς ωραιοποιείται, κατά την ταπεινή μας εκτίμηση, θα περιμένει λίγο ακόμα για να απαντηθεί”, σημειώνει ο Οικονομολόγος της Fast Finance ΑΕΠΕΥ.

Οι διεθνείς οικονομικές εξελίξεις

Με μικτά πρόσημα ολοκλήρωσαν τη σημερινή συνεδρίαση οι μεγάλες Ασιατικές Αγορές.

Ελεγχόμενη διόρθωση στην Ευρώπη, μικτές οι διαθέσεις στην Wall Street.

Μικρή υποχώρηση για το Πετρέλαιο, οριακά χαμηλότερα το Ευρώ.

Πιέσεις στον Χρυσό, ακόμα μεγαλύτερες στο Ασήμι, τα $18000 επαναπροσεγγίζει το Bitcoin.

“Η Κίνα θα συνεχίσει να μειώνει τους δασμούς της και να επεκτείνει τις εισαγωγές Προϊόντων και Υπηρεσιών υψηλής ποιότητας”, δήλωσε σήμερα ο Πρόεδρος της Κίνας, Xi Jinping, ενώ δεσμεύτηκε να προωθήσει μεταρρυθμίσεις και να προάγει ένα αναπτυξιακό μοντέλο που θα βασίζεται στην καινοτομία.

“Οι Ηγέτες των 27 Χωρών Μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, θα ζητήσουν σήμερα από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να δημοσιοποιήσει τους σχεδιασμούς που έχει καταρτίσει για το πέρας της μεταβατικής περιόδου, έπειτα από την αποχώρηση της Βρετανίας από τους κόλπους της χωρίς να έχει συναφθεί στο μεταξύ συμφωνία, το λεγόμενο σενάριο ‘no deal” — αναφέρει η Βρετανική εφημερίδα “The Times”.

“Παρά τις πολύ ενθαρρυντικές ειδήσεις σχετικά με τα υποψήφια εμβόλια κορωνοϊού τις τελευταίες εβδομάδες, οι οικονομικές προοπτικές για την Ευρωζώνη εξακολουθούν να χαρακτηρίζονται από υψηλή αβεβαιότητα”, δήλωσε η πρόεδρος της ΕΚΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, επισημαίνοντας ότι “το σχέδιο οικονομικής ανάκαμψης πρέπει να τεθεί σε λειτουργία χωρίς καθυστέρηση, την στιγμή που η διαδικασία έχει ακινητοποιηθεί εξαιτίας του βέτο της Ουγγαρίας και της Πολωνίας”.

Κατά 2,9% υποχώρησε η εποχικά προσαρμοσμένη παραγωγή του Κατασκευαστικού τομέα της Ευρωζώνης τον Σεπτέμβριο, σε σύγκριση με τον Αύγουστο, σύμφωνα με τα προκαταρκτικά στοιχεία που δημοσίευσε η Εurostat. Σε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση, η κατασκευαστική παραγωγή ήταν χαμηλότερη κατά 2,5%. Σε ετήσια βάση, είχε απώλειες 2,5% στην Ευρωζώνη και κατά 2,7% στην ΕΕ.

Αύξηση σημείωσε ο αριθμός των Αμερικανών που υπέβαλε αίτηση για επίδομα ανεργίας, την περασμένη εβδομάδα. Όπως ανακοίνωσε το Υπουργείο Εργασίας, οι νέες αιτήσεις για επίδομα ανεργίας αυξήθηκαν κατά 31000 στις 742000, από 711000. Οι Αναλυτές που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters, προέβλεπαν οριακή πτώση στις 707000.

“H Παγκόσμια Οικονομία ανακάμπτει από τα χαμηλά επίπεδα της κρίσης του κορωνοϊού, αλλά υπάρχουν ενδείξεις επιβράδυνσης της δυναμικής σε Χώρες με νέα έξαρση των κρουσμάτων”, σύμφωνα με έκθεση του ΔΝΤ για την G20, ενόψει της διαδικτυακής Συνόδου της αυτή την εβδομάδα.

“Σε νέο υψηλό οδήγησε το επίπεδο του Παγκόσμιου χρέους η κρίση του κορωνοϊού. Έφτασε στα $272 τρισ. το τρίτο τρίμηνο”, σύμφωνα με το Διεθνές Χρηματοπιστωτικό Ινστιτούτο, το οποίο προειδοποίησε για “επίθεση από τσουνάμι χρέους”. Το Ινστιτούτο σημείωσε ότι “το Παγκόσμιο χρέος θα σπάσει ρεκόρ τους επόμενους μήνες, καθώς θα αγγίξει τα $277 τρισ., αντιπροσωπεύοντας αναλογία χρέους προς ΑΕΠ 365%”.

Επιστροφή στο ΧΑ

Επιστρέφοντας στα δικά μας και σύμφωνα με το ρεπορτάζ της Έλενας Λάσκαρη, “προς το τέλος του πρώτου εξαμήνου του 2021, καλώς εχόντων των πραγμάτων, η Ελλάδα θα λάβει τα πρώτα κεφάλαια από το Ταμείο Ανάκαμψης. Η υπόθεση αυτή βασίζεται στην προσδοκία ότι έως το τέλος του έτους θα υπάρξει συμβιβασμός στους κόλπους της Ε.Ε, μετά το βέτο Ουγγαρίας και Πολωνίας στη σύνδεση των εκταμιεύσεων με τους κανόνες του Κράτους Δικαίου και το Ελληνικό προσχέδιο των 200 και πλέον σελίδων το οποίο εστάλη χθες στις Βρυξέλλες, θα πάρει ‘πράσινο φως’, όπως άλλωστε και το τελικό σχέδιο στις αρχές του 2021”.

Ανθεκτικά μεγέθη στο τρίτο τρίμηνο θα ανακοινώσει ο ΟΠΑΠ (ανακοινώνει αποτελέσματα τριμήνου στις 25/11, μετά το κλείσιμο του Χ.Α.), σύμφωνα με έκθεση της Optima Bank, στην οποία διατηρεί τη σύσταση "buy" και την τιμή - στόχο των 10,8 ευρώ για τη μετοχή. Η Χρηματιστηριακή εκτιμά ότι οι πιέσεις στα έσοδα λόγω της πανδημίας θα έχουν αντισταθμιστεί πλήρως από τις προσπάθειες περιορισμού κόστους.

Ειδικότερα, προβλέπει έσοδα (GGR) ύψους 380 εκατ. ευρώ, μειωμένα κατά 3,4% σε ετήσια βάση και τα καθαρά κέρδη να ενισχύονται 10% σε ετήσια βάση, στα 48,5 εκατ. ευρώ.

Όσον αφορά στο νέο lockdown, η Optima προβλέπει ότι η επίπτωση του Νοεμβρίου στα συνολικά EBITDA της χρήσης 2020, θα διαμορφωθεί στα 40 εκατ. ευρώ.

“Τα αποτελέσματα εννεαμήνου της TITC επιβεβαιώνουν τη θέση μας ότι η μετοχή είναι τουλάχιστον 25% υποτιμημένη”, τονίζει η Ν. Χρυσοχοϊδης ΑΕΠΕΥ σε έκθεσή της, δίνοντας τιμή – στόχο στα 16,3 ευρώ.

Η Χρηματιστηριακή σημειώνει ότι οι Βιομηχανίες Τσιμέντου έχουν αργοπορημένη αντίδραση στις αναταραχές, όπως η τρέχουσα πανδημία και θα είναι από τους πρώτους κλάδους που θα επωφεληθούν από τις επεκτατικές δημοσιονομικές πολιτικές.

Ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε μόνιμα με αρνητικό πρόσημο, υποχωρώντας μέχρι τις 694,58 μονάδες (-1,92%). Στις 17.00 βρέθηκε στις 698,42 (-1,38%) και ολοκλήρωσε τη συνεδρίαση στις 699,20 μονάδες, με ημερήσιες απώλειες 1,27%.

Ο τζίρος υποχώρησε στα 64,4 εκατ., από τα οποία τα 2,8 εκατ. αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές (ΟΤΕ, ΜΠΕΛΑ), ενώ ΟΤΕ και ΠΕΙΡ απέσπασαν το 30% της συνολικής μικτής αξίας συναλλαγών.

Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης, δεν ήλθαν σε επαφή με το θετικό πρόσημο οι ΕΤΕ, ΕΥΡΩΒ, ΑΔΜΗΕ, ΑΡΑΙΓ, ΔΕΗ, ΕΕΕ, ΕΥΔΑΠ, ΕΧΑΕ, ΜΟΗ, ΜΥΤΙΛ, ΟΠΑΠ, ΟΤΕ και ΤΕΝΕΡΓ.

Μέσω των τελικών δημοπρασιών, στο υψηλό ημέρας έκλεισαν οι Eurobank, Εθνική, ΕΧΑΕ και ΤΕΝΕΡΓ και στο χαμηλό η Μυτιληναίος.

Καλύτερη της αρχικής, αλλά κακή η τελική εικόνα με 47 ανοδικές μετοχές, έναντι 62 πτωτικών, ενώ 11 τίτλοι τερμάτισαν τις συναλλαγές με απώλειες μεγαλύτερες των τριών ποσοστιαίων μονάδων.

----ΧΠΑ

Διορθωτική συνεδρίαση και στην Αγορά Παραγώγων, με τις συναλλαγές να παρουσιάζουν αυξητικές διαθέσεις στο συμβόλαιο του δείκτη. Αισθητή η υποχώρηση του όγκου στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών (56.282 συμβόλαια).

Στα 753 συμβόλαια του δείκτη οι ανοιχτές θέσεις (από 2.486 στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο μήνα (Νοέμβριος).

Το συμβόλαιο του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (συνολικά 3.800, 1.958 για τον Νοέμβριο, 1.842 για τον Δεκέμβριο και 0 για τον Ιανουάριο, τιμή κλεισίματος για τον πρώτο μήνα 1.660) κινήθηκε μεταξύ 1.645 και 1.667 μονάδων.

Ελάχιστος ο αξιοσημείωτος δανεισμός τίτλων (15.000 ΟΤΕ, 10.000 Πειραιώς, 8.391 Motor Oil), ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Eurobank (9.960), Alpha Bank (15.338), Πειραιώς (13.858), ΔΕΗ (549), Εθνική (4.774), Ελλάκτωρα (476), ΟΤΕ (161), Μυτιληναίος (615), Ελ. Πετρέλαια (509), MIG (7.705), Motor Oil (157), Viohalco (152), ΑΔΜΗΕ (700), ΓΕΚ (487), ΟΠΑΠ (353).

Οι μεγαλύτερες ανοιχτές θέσεις - συμβόλαια (Μέγεθος Συμβολαίου: 100 Μετοχές, Φυσική Παράδοση), για τον πρώτο μήνα (Δεκέμβριος), στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών σε: Eurobank 36.494, MIG 50.268, Alpha Bank 75.390, Εθνική 33.438, Πειραιώς 32.934.

Οι σημαντικότερες καθαρές αρνητικές θέσεις που δημοσιοποιήθηκαν στην Επ. Κεφαλαιαγοράς και ξεπερνούν το 0,5% του συνόλου των μετοχών:

          Position Holder                          Name of Issuer                   NSP            Date

Lansdowne Partners (UK) LLP

PIRAEUS BANK S.A.

2,23%

2020-11-02

Lansdowne Partners (UK) LLP

EUROBANK ERGASIAS S.A.

0,90%

2020-05-13

Lansdowne Partners (UK) LLP

 

PUBLIC POWER CORP. SA

 

1,59%

 

2020-06-16

 

 

 

 

 

Oasis Investments II Master Fund LTD

 

FOLLI FOLLIE S.A.

 

0,55%

 

2019-10-15

Lansdowne Partners (UK) LLP

 

ALPHA BANK S.A

1%

2020-05-13

    

Lansdowne Partners (UK) LLP

CAIRO MEZZ PLC

0,77%

2020-10-07

Millennium International Management

MOTOR OIL (HELLAS) CORINTH REFINERIES SA

0,51%

2020-11-12

Οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι, μόνο από OTC (*), καθώς το Χ.Α., στην συγκεντρωτική κατάσταση του ΗΔΤ, δεν δημοσιεύει τους δανεισμούς από την ΕΧΑΕ, είναι: Alpha Bank 45.962.641 τεμ., (από 46.526.641 τεμ. στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση), Πειραιώς 16.751.603 τεμ. (16.751.603), ΔΕΗ 5.033.491 τεμ. (5.033.491), Eurobank 67.890.306 τεμ. (67.890.306), ΟΠΑΠ 1.327.950 τεμ. (1.327.950), Εθνική 12.359.937 (12.359.937), Folli Follie Group 1.067.847 τεμ. (1.067.847), Motor Oil 1.509.220 τεμ. (1.534.220).

(*) Τα στοιχεία συναλλαγές δανεισμού τίτλων μέσω OTC δηλώνονται από τους Χειριστές ΣΑΤ και αφορούν τις ποσότητες που έχουν καταγραφεί στο ΣΑΤ, έως και τη προηγούμενη εργάσιμη ημέρα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v