Χρηματιστήριο: Τα ορόσημα και οι προσδοκίες για υψηλότερες τιμές

Σημαντικά κέρδη αποκόμισε η εγχώρια αγορά, μετά τις ανακοινώσεις για τα εμβόλια. Το φρέσκο χρήμα που μπήκε στην αγορά και η στάση των ξένων οίκων. Ποιες είναι οι μετοχές που συγκεντρώνουν το ενδιαφέρον την εβδομάδα που ξεκινά.

Χρηματιστήριο: Τα ορόσημα και οι προσδοκίες για υψηλότερες τιμές

Μήνας ουσιαστικής αλλαγής τάσης ή μήνας που το «κλείσιμο βιβλίων» δικαιολογεί την ωραιοποίηση των αποτιμήσεων, θα το ξέρουμε σε πέντε συν την συνεδρίαση της Δευτέρας.

Με απόδοση 23% σε διάστημα 15 συνεδριάσεων, ο Νοέμβριος, εξελίσσεται σε έναν από τους καλύτερους των τελευταίων ετών, με την επαναφορά τιμών και χρηματιστηριακής αξίας να φτάνει -σε ορισμένες περιπτώσεις- μέχρι το «δίπλωμα» τους. Και για βασικούς δείκτες την επιστροφή τους σε επίπεδα, προ του πρώτου «καθολικού απαγορευτικού», καλλιεργώντας προσδοκίες σε ένα μέρος της επενδυτικής κοινότητας πως η αγορά μπορεί να συνεχίσει υψηλότερα.

Ας μην διαφεύγει της προσοχής μας, πως το Χρηματιστήριο παρά την θεαματική επαναφορά των τελευταίων εβδομάδων, παραμένει το δεύτερο χειρότερο (μεταξύ των ευρωπαϊκών), έχοντας μία συνολική αποτίμηση στα 50 δισ. με μέση μερισματική απόδοση στο 5,5% και έναν προβληματικό κλάδο- βαρίδι- μέχρι και τον Οκτώβριο- τον τραπεζικό.

Οι δύο ισχυρές ανοδικές αντιδράσεις, την Δευτέρα 9 και Δευτέρα 16 Νοεμβρίου (ανακοινώσεις Pfizer και Moderna) συνέβαλαν στον απεγκλωβισμό του από το πολύμηνο «τέλμα», οδήγησαν σε σημαντική ενίσχυση της συναλλακτικής δραστηριότητας, συνακόλουθα του τζίρου. Ενεργοποιήθηκαν αρκετά χαρτοφυλάκια -πολλά εγχώρια- εισέρρευσε «νέο χρήμα», φάνηκε να αλλάζουν στάση συγκεκριμένοι επενδυτικοί οίκοι, δημιουργήθηκε κλίμα συγκρατημένης αισιοδοξίας εν μέσω δραματικής επιβάρυνσης στο «υγειονομικό μέτωπο».

Το πιο βαθύ σκοτάδι είναι πριν την χαραυγή, λένε θυμόσοφα οι παλαιότεροι, και μένει να φανεί εάν όντως ο Νοέμβριος θα μπορούσε να αποτελέσει τον «μήνα καμπής», εάν όντως η βελτίωση των αποτιμήσεων θα έχει συνέχεια.

Στις 699,45 μονάδες ο Γενικός Δείκτης, στις 1.656,52 ο FTSE25, στις 373,09 ο Δείκτης Τραπεζών και στις 1.022,52 μονάδες ο FT MidCap.

Στο 23% περιορίζονται, πλέον, οι απώλειες (για τον ΓΔ) για το 2020, με τον τραπεζικό στο μείον 58% και τη μεγάλη κεφαλαιοποίηση στο -28% καταδεικνύοντας το discount των τραπεζικών έναντι των blue chips. Απόκλιση, που «κρύβει» και το κλειδί της τάσης, για τη συνέχεια. Κατ' αρχήν για το κλείσιμο Νοεμβρίου και σε επόμενη φάση προς τις 18 Δεκεμβρίου.

Δύο οι κυρίαρχες προσεγγίσεις των ανθρώπων της αγοράς, των πιο αισιόδοξων που θεωρούν τον Νοέμβριο, μήνα εφαλτήριο, για την συνέχιση της ανοδικής διόρθωσης και των πιο συντηρητικών που βλέπουν την προσπάθεια των «ισχυρών χεριών» να βελτιώσουν την εικόνα των «βιβλίων» τους.

Στους πρωταγωνιστές της επαναφοράς, εστίασε εχθές ο Γιώργος Α. Σαββάκης, και πλέον μένει να φανεί εάν-όντως- τίθενται οι βάσεις για να αποτελέσει παρελθόν το αρνητικό δεκάμηνο του 2020. Στο σχετικό θέμα, ο Γιώργος αναφέρεται (και) στην στάση πέντε ξένων οίκων (Morgan Stanley), Citigroup, HSBC, JP Morgan και Jefferies) που βγαίνουν από bullish μέχρι neutral (στην χειρότερη περίπτωση).

Πρακτικά αυτό σημαίνει, πως τα «ξένα σπίτια» θα (υπό)στηρίξουν την προσπάθεια περαιτέρω ανάκαμψης της αγοράς, με τα μεγαλύτερα περιθώρια- κατά μείζονα λόγο- να "κρύβονται" στον τραπεζικό κλάδο.

Η ανακοίνωση των οικονομικών αποτελεσμάτων από την Eurobank, το «κλείσιμο» του deal της Alpha Βank με το Davidson Kempner, η σειρά της Πειραιώς, αύριο Δευτέρα, για τα μεγέθη εννεαμήνου/τρίτου τριμήνου, η αναμονή για την συμφωνία Εθνικής και CVC Capital για την Εθνική Ασφαλιστική θα συντηρήσουν τις προϋποθέσεις μόχλευσης μέχρι και το «κλείσιμο» Νοεμβρίου. Και βλέπουμε.

Προσδοκίες, που αποτυπώθηκαν (και ) στην λήξη της σειράς μηνός, στα Παράγωγα, την Παρασκευή. Με μεγαλύτερο (1,09%) ή μικρότερο (0,47%) premium και οι δύο σειρές ΣΜΕ παραπέμπουν σε αυτή την προσδοκία, με παράγοντες της αγοράς να την σχετίζουν και με την συνεδρίαση της ΕΚΤ, στις 10 Δεκεμβρίου.

Στα 0,6612 η μετοχή της Alpha Bank, με απόδοση 31,71% σε μηνιαίο είναι, εκ των πραγμάτων, ο πρωταγωνιστής αύριο. Τα 0,682 κοντινότερη αντίσταση, που πρέπει να υπερβεί και 0,652 η πλησιέστερη στήριξη, που δεν πρέπει να χαθεί. Ενδεχόμενη υπέρβαση της αντίστασης ανοίγει τον δρόμο προς τα 0,722 ευρώ (23 Ιουνίου).

Στα 0,4645 η μετοχή της Eurobank, με τεχνικά σημεία τα 0,468 και 0,443 ευρώ. Στα 1,04 η Πειραιώς, με αντίστοιχα σημεία τα 1,0725 και 1,006 ευρώ. Για την Εθνική (1,4075) οι τιμές προσοχής μας είναι στα 1,4365 και 1,375 ευρώ.

Αύριο ανακοινώνει τα αποτελέσματα της η Ελλάκτωρ, αλλά η προσοχή της αγοράς είναι στραμμένη στις εξελίξεις, με επίκεντρο το fund Reggeborgh.  Σημαντική και η συνεδρίαση της Τρίτης, καθώς θα ανακοινωθούν τα μεγέθη των Aegean, Fourlis, Motor Oil. Για διαφορετικούς λόγους το ενδιαφέρον, με την αεροπορική να έχει «πληρώσει» βαρύ το τίμημα των συνεπειών της πανδημίας και τον όμιλο διύλισης/πετρελαίου να έχει υποστεί την καθίζηση του κλάδου διεθνώς. Σε αμφότερες τις περιπτώσεις ο Νοέμβριος είναι μήνας επανάκτησης μέρους των σημαντικών απωλειών, με το τρίτο τρίμηνο να αποτυπώνει την έκταση της ζημιάς αλλά και τα περιθώρια ενδεχόμενης επαναφοράς.

Στα 4,22 ευρώ η μετοχή της Aegean, έχει ανακάμψει 49,38% σε μηνιαίο αλλά παραμένει 49,76% χαμηλότερα σε σχέση με την αρχή του έτους. Στα 10,03 η ΜΟΗ, με 16,63% αλλά και μείον 51,36% στα αντίστοιχα διαστήματα.

Διαφορετική περίπτωση η Fourlis, σηματωρός ωστόσο του ευρύτερου κλάδου-όπου είναι leader. Στα 3,74 ευρώ, με μικρό θετικό πρόσημο (0,40%) σε μηνιαίο και διψήφιο αρνητικό (35,41%) για το 2020.

Την Τετάρτη είναι η σειρά των ΟΠΑΠ, Alpha Bank, Quest σύμφωνα με το «ημερολόγιο» του Μάνου Χατζηδάκη να ολοκληρώνεται με τις Lamda Development και Attica Bank.

Με το μέρος των long η τεχνική ανάλυση, καθώς η υπέρβαση του επιπέδου 200 ημερών πραγματοποιήθηκε με αυξημένες συναλλαγές, μεταφορά ρευστότητας προς τις τράπεζες αλλά και μετακύληση από blue chips σε άλλα της ίδιας κατηγορίας, με ότι αυτό μπορεί να σημαίνει για τις προσεχείς 5+1 συνεδριάσεις.

Στόχος των long η επέκταση της κίνησης προς τις 750 μονάδες, επίπεδο όπου το «κλείσιμο βιβλίων» θα γινόταν σε- συγκριτικά πάντα- καλύτερες τιμές για το 2020 αλλά και σε αρκετά «φθηνές» (σε σχέση με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο) εν όψει του 2021. Από πολύ χαμηλότερο σημείο εκκίνησης το ΧΑ θα μπορούσε από ουραγός (για φέτος) να αναδειχθεί σε εκ των πρωταγωνιστών (για του χρόνου).

Μία συνολική αποτίμηση 55 δισ. (2020) θα αντιστοιχούσε σε διψήφιες αποδόσεις για τα διαστήματα μέχρι 30 Νοεμβρίου και 18 Δεκεμβρίου. Συνολική χρηματιστηριακή αξία ως προς το ΑΕΠ στο, περίπου, 1 / 3 από τα χαμηλότερα στην Ευρώπη, έχοντας περιθώριο να ενισχυθεί προς το 1/2 σε ορίζοντα 2021. Με την αναγκαία και ικανή συνθήκη πως διεθνώς (και) οι αγορές θα κινηθούν προς την κατεύθυνση της επαναφοράς στην νέα πραγματικότητα.

Αρκετά θα κριθούν -κατ' αρχήν βραχυπρόθεσμα- από τον τραπεζικό κλάδο, με τον Λουκά Παπαϊωάννου να σημειώνει ότι «παρά την πρόσφατη απογοητευτική του πορεία, οδηγεί πλέον την ανοδική αντίδραση της αγοράς, με τον επόμενο στόχο του να τίθεται στις 390 μονάδες. Προϋπόθεση αποτελεί η διάσπαση της σημαντική αντίστασης των 370 μονάδων. Τεχνικά ΕΥΡΩΒ, ΕΤΕ προσέγγισαν τον ΚΜΟ expo 200 ημερων , ενώ η ΑΛΦΑ απέχει ακόμα 16%. Η ΠΕΙΡ λόγω και της επικείμενης κρατικοποίησης της πλησιάζει τον ΚΜΟexpo 50 ημερων και απέχει σημαντικά από τον 200ρη ΚΜΟ. Επισημαίνουμε ότι μόνο έγκυρη διάσπαση των σημαντικών ανωτέρω αντιστάσεων, θα αυξήσεις τις προσδοκίες για συνέχιση του ράλι των τραπεζών. Τυχόν υποχώρηση των τιμών στις πρώτες σημαντικές τεχνικές στηρίξεις, μπορεί να εκληφθεί από βραχυπρόθεσμους επενδύτες με αυξημένη διάθεση ανάληψης ρίσκου, σαν ευκαιρία επανατοποθέτησης, αρκεί να ενεργοποιήσουν τεχνικές stop loss για αυτοπροστασία τους, συμβουλευόμενοι πάντα τους επενδυτικούς τους συμβούλους».

Στο δια ταύτα: 5+1 -η αυριανή- συνεδριάσεις για να βεβαιωθούμε πως η μέχρι τώρα θεαματικά βελτιωμένη εικόνα του Νοεμβρίου δεν είναι αποτέλεσμα κλεισίματος βιβλίων των ξένων Θεσμικών επενδυτών, συνεπώς έχουν κάθε λόγω να επιθυμούν καλύτερες αποδόσεις για να εισπράξουν μεγαλύτερα bonus, διευκολύνοντας την ωραιοποίηση των αγορών, με ότι αυτό συνεπάγεται για την αγορά μας..

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v