Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Αψιμαχίες αγοραστών-πωλητών στο Χρηματιστήριο

Ηπιες οι μεταβολές για τους βασικούς δείκτες της εγχώριας αγοράς. Οι κατοχυρώσεις κερδών και οι τίτλοι στους οποίους στρέφεται τώρα το επενδυτικό ενδιαφέρον. Τα σημεία αναφοράς για τράπεζες και Γενικό Δείκτη.

Αψιμαχίες αγοραστών-πωλητών στο Χρηματιστήριο

Εξισορροπητικά στα ευρωπαϊκά, με μικροαναταράξεις στο Χρηματιστήριο Αθηνών. Στο «πράσινο» τα futures στη Νέα Υόρκη και στην Αθήνα, με συναλλαγές αξίας 5,4 εκατ., δόθηκε μία πρώτη «μάχη» αγοραστών-πωλητών. Με τους πρώτους να «ανοίγουν» και ανεβαίνουν έως τις 773,95 μονάδες -στα πρώτα 15'- και τους δεύτερους να επαναφέρουν έως τις 765,32 μονάδες, στη συνέχεια.

Με το πρώτο ημίωρο να περνά με εκατέρωθεν εντολές, δόθηκε η δυνατότητα σε όσους ήθελαν να κατοχυρώσουν μέρος των θέσεών τους σε καλές τιμές και όσοι θέλησαν να τοποθετηθούν, να ενεργήσουν σε επίπεδα τιμών υψηλότερα των 750 μονάδων. Που μένει να φανεί εάν μπορεί να λειτουργήσει ως σημείο αναφοράς, προετοιμάζοντας τον επόμενο κύκλο.

Με τις μετοχές των Coca Cola και Jumbo από σημαντικά υψηλότερες τιμές ξεκίνησε η συνεδρίαση, ένδειξη πως traders ήθελαν ένα ανοδικό «άνοιγμα», καθώς στην Coca Cola οι εντολές δόθηκαν στα 25,44 (2%) και στην Jumbo στα 15,47 (2,19%).

Δεδομένης της βαρύτητάς τους, ο FTSE25 συνέχισε έως τις 1.853,32 μονάδες, εξέλιξη που ανέβασε το stop μας στις 1.792 μονάδες (σύμφωνα με μέτρηση του Ηλία Ζαχαράκη).

Πρακτικά αυτό σημαίνει πως αντίστοιχα για τον ΓΔ το stop ανεβαίνει στις 752 μονάδες, ουσιαστικά κερδίζοντας μικρά ανοδικά βήματα. Μεθοδικά και με τα «προγράμματα εντολών» συγχρονισμένα (και) με την τεχνικότητα της αγοράς δίνεται η ευχέρεια σε ισχυρούς παίκτες και να «κλειδώνουν» διψήφιες αποδόσεις και να ενισχύουν τις θέσεις τους. Αυτά πάνω από τις 750 μονάδες.

Συγχρονισμός που διευκολύνει και τα διάφορα «επενδυτικά καλάθια» (λ.χ. ETFs) να παραμένουν αγοραστές σε ανοδική αγορά, με τις τιμές τραπεζικών και blue chips να συνεχίζουν για 11η συνεδρίαση υψηλότερα.

Στις 443-452 μονάδες ο ΔΤΡ, με σημαντικό μέρος συναλλαγών σε Alpha Bank (0,789), αλλά με
μετοχές-σηματωρούς να... μεσολαβούν μέχρι την Εθνική (1,80).

Αυτό γιατί σε τίτλους των ΟΤΕ (14), ΜΟΗ (11,36), ΟΠΑΠ (10,19), Jumbo (15,10), Mytilineos (11,17) και ΔΕΗ (7 ευρώ), πωλητές και αγοραστές ενεργούν και με τη λογική του «κλεισίματος εβδομάδας».

Αυξημένη συναλλακτική δραστηριότητα και στη μετοχή της Ελλάκτωρ, με τις εξελίξεις να τρέχουν όπως και οι εκατέρωθεν εντολές. Στο εύρος 1,58-1,644 ευρώ, με εμφανές προβάδισμα των πωλητών και τον Φώτη Κόλλια να αναφέρεται λεπτομερώς από χθες και νωρίτερα σήμερα στα της «μάχης» για τη διοίκηση.

Για 42 μετοχές σημειώνεται θετικό πρόσημο, έναντι 27 που είναι αρνητικό. Με τις Alumil, Foodlink, Δρομέα, Κυριακούλη, Entersoft, Ικτίνο, Εκτέρ κ.α. να ξεχωρίζουν από τις μικρότερες κατηγορίες.

Ενας ικανοποιητικός ρυθμός συναλλαγών την πρώτη ώρα, με την αγορά να ισορροπεί πέριξ των 768 μονάδων. Με τζίρο 11,86 εκατ., από τα οποία το 1,03 με τη μορφή πακέτων. Για 25.000 μετοχές της Jumbo στα 15,10 ευρώ και για 362.000 της Εθνικής στο 1,80 ευρώ.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v