Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Κίνηση πάνω από τις 780 μονάδες στο Χρηματιστήριο

Διευρύνονται σταδιακά τα κέρδη για το Γενικό Δείκτη, που ξεπέρασε τις κινήσεις κατοχύρωσης κερδών. Μοχλός ανόδου η Coca Cola, πονταρίσματα στις τράπεζες, τζίρος και κέρδη για Motor Oil, πιέσεις για Ελλάκτωρ. Ανεβαίνουν τα stop για τον FT 25.

Κίνηση πάνω από τις 780 μονάδες στο Χρηματιστήριο

Χωρίς σημαντική μεταβολή η συνεδρίαση στα ευρωπαϊκά, δεν έδειξαν να επηρεάζονται
από τα νεότερα για το ΑΕΠ τρίτου τριμήνου, traders και επενδυτές στο Χρηματιστήριο Αθηνών.

Σε «άνοιγμα» από 0,29% υψηλότερα και τις 3.675 μονάδες παραπέμπουν τα futures του S&P500.

Και στο χρηματιστήριό μας, αναμενόμενη η στάση των επενδυτών σήμερα, τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδα. Με απολύτως φυσιολογική τη διάθεσή τους να κατοχυρώσουν μέρος των σημαντικών αποδόσεων.

Στο 4,16% για την εβδομάδα, με τον Γενικό Δείκτη στις 767,46 μονάδες και στο 30,47% σε διάστημα μηνός.

Καθόλου άσχημα, με ενδεικτικό το δημοσίευμα της Handelsblatt για την υπεραπόδοση του ΧΑΑ, τον προηγούμενο μήνα, εκτιμώντας πως οι ξένοι βλέπουν... μισογεμάτο το ποτήρι.

Οντως, εάν κρίνει κάποιος από τη θεαματική αύξηση συναλλαγών/τζίρου, την ενίσχυση της θέσης ξένων παικτών λ.χ. στο μ.κ. της Eurobank, της ΕΧΑΕ , συνακόλουθα άλλων εισηγμένων, χωρίς αυτή να αποτυπώνεται με ποσοστά μεγαλύτερα του 5%.

Με διακυμάνσεις η εξέλιξη της συνεδρίασης, όπως και τις τελευταίες συνεδριάσεις με πωλήσεις στα υψηλά, αγορές χαμηλότερα, αναδιανομή θέσεων, προσυμφωνημένες πράξεις, εν γένει κινητικότητα. Και αυτά σε ανοδική αγορά, από επίπεδα χαμηλότερα των 580 μονάδων (για τον ΓΔ), με ισχυροποιούμενη τάση και πιθανό έναν επόμενο κύκλο πάνω από τις 800 μονάδες.

Χαμηλότερος -απ' ό,τι χθες- ο τζίρος, ικανοποιητικός ωστόσο, με συγκεκριμένα blue chips (Motor Oil, OTE, ΟΠΑΠ, Mytilineos, Coca Cola) στις υψηλότερες θέσεις της σχετικής κατάταξης αλλά και σταθερό το ενδιαφέρον για τραπεζικούς τίτλους (κυρίως Alpha Bank, Εθνική).

Στις 445 μονάδες ο Δείκτης Τραπεζών, με ζητούμενο ένα εβδομαδιαίο «κλείσιμο» πάνω από τις 440, προκειμένου να είναι διψήφια η απόδοση στην εβδομάδα (11,34%), ανεβάζοντας έτσι προς το 80% σε διάστημα μηνός.

Στην περιοχή των 1.835 μονάδων ο FTSE25, με το stop να έχει ανέβει στις 1.792 μονάδες, κάτι που -τεχνικά- λειτουργεί υπέρ των αγοραστών.

Στο 4,81% το ποσοστό θετικής μεταβολής (εβδομάδα) και στο 32,58% (μήνα), δίνοντας ρευστότητα (από υπεραξίες) σε traders και επενδυτές να συνεχίσουν με ορίζοντα την τρίτη Παρασκευή Δεκεμβρίου (18/12 με το τελευταίο triple witching του 2020) και ενδιάμεση την προσεχή Πέμπτη (10/12 με την συνεδρίαση της ΕΚΤ).

Μεγάλος τζίρος στη μετοχή της Motor Oil (με ένα πακέτο για 40.080 τμχ. στα 11,56 ευρώ), με μέρος της αγοράς να αποτιμά την επικείμενη ένταξη της «Διώρυγας Gas» στο πρόγραμμα του ΔΕΣΦΑ. Μία εκκρεμότητα που -επί της ουσίας- έχει διευθετηθεί.

Στα 14,13 ευρώ με πωλητές ο ΟΤΕ, στα 10,19 με αγοραστές ο ΟΠΑΠ.

Στα 11,30 ο Mytilineos με αγοραστές και βλέψεις για πάνω από τα 12 ευρώ, στα 25,68 η Coca Cola (με άνοδο μεγαλύτερη του 2% από τις πρώτες εντολές, στις 10:30).

Συνεχίζεται η διελκυστίνδα στη μετοχή του Ελλάκτωρα, στο εύρος των 1,555-1,644 ευρώ και την αγορά να προδικάζει πως η πλευρά που «θα δείξει το χρήμα»" θα έχει και στρατηγικό πλεονέκτημα ενόψει της έκτακτης γ.σ.

Ικανοποιητική η εικόνα και στα μεσαία, με τον FTMidCap στην περιοχή των 1.030-1.040 μονάδων.
Με αγοραστές σε Ικτίνο, MIG, Intrakat, Intracom, Autohellas, Πλαστικά Θράκης, ΚΡΙ-ΚΡΙ, Τεχνική Ολυμπιακή.

Από τις 60 μετοχές με θετική απόδοση ξεχωρίζουν CairoMezz, Ευρωσύμβουλοι, Alumil, Κέκροψ, Intralot, Mevaco, Κυριακούλης κ.α.

Στα 34,2 εκατ. η αξία των συναλλαγών, με το 1,5 εκατ. μέσω προσυμφωνημένων πράξεων.

Στις 14:37, με τον ΓΔ με 0,47% να «πατά» στις 770 μονάδες.

 

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v