Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Η... μεγάλη απόδραση των 11 στο Χρηματιστήριο

Με 11 συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις ο Γενικός Δείκτης κατάφερε να... αποδράσει από την κρίσιμη ζώνη αντίστασης στις 765-770 μονάδες. Το σερί κερδών για τις τράπεζες, οι σημερινοί πρωταγωνιστές και τα σινιάλα για τη συνέχεια.

Η... μεγάλη απόδραση των 11 στο Χρηματιστήριο

Το 1981, ο βραβευμένος με Όσκαρ Αμερικανός Σκηνοθέτης Τζον Χιούστον, συγκέντρωσε ένα ετερόκλητο σύνολο Ηθοποιών και Ποδοσφαιριστών για τις ανάγκες της ταινίας του: “η Μεγάλη Απόδραση των 11”. Ο Σιλβέστερ Σταλόνε, ο Μάικλ Κέιν και ο Μαξ Φον Σίντοφ, συνεργάζονται άψογα με τους Πελέ, Μπόμπυ Μουρ και Οσβάλντο Αρντίλες.

Η παραγωγή θέλησε να ανοίξει όσο το δυνατόν περισσότερο τη βεντάλια των αληθινών Ποδοσφαιριστών και έτσι στο κλαμπ των Αιχμαλώτων βρέθηκαν ο Κάζιμιρ Ντέινα (μπαλαδόρος και αρχηγός της Εθνικής Πολωνίας), ο Νορβηγός Χάλβαρ Θόρεσεν και ο Συμπαίκτης του στην Ολλανδική FC Twente, Δανός Σόρεν Λίντστεντ, (δέχθηκε όταν ο πολύ γνωστότερος Συμπατριώτης του Άλαν Σίμονσεν, αρνήθηκε την προσφορά). Στο παιχνίδι ο Θόρεσεν αντικαθιστά τον Ολλανδό Κο Πρινς (που ήταν 43 χρόνων, όταν έπαιξε στην ταινία), ενώ ο Βέλγος αμυντικός Πολ φαν Χιμστ, βρέθηκε, επίσης, στην αρχική ενδεκάδα.

Μια ταινία που έχει πλέον περάσει στη κατηγόρια των “all-time classics” και έκτοτε δικαίως δε λείπει από κανένα αφιέρωμα, που αναφέρεται στη σχέση Ποδοσφαίρου και Κινηματογράφου.

“Η μεγάλη απόδραση των 11” και στο Ελληνικό Χρηματιστήριο, όχι μόνο γιατί ο Γενικός Δείκτης συμπλήρωσε έντεκα συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις, αλλά και γιατί απέδρασε με χαρακτηριστική ευκολία, από την ζώνη αντίστασης των 765 – 770 μονάδων, που οι περισσότεροι των Αναλυτών, θεωρούσαν ιδιαίτερα δυσκολοκατάβλητη, τουλάχιστον αν οι αγοραστές επιχειρούσαν να την υπερκεράσουν με την πρώτη προσπάθεια.

Εννοείται ότι η ανοδική διαφυγή συνοδεύτηκε και από “short squeeze”, αυξάνοντας την δυναμική της ανοδικής κίνησης.

Μένει να φανεί αν τα Ελληνικά assets, έστω και σταδιακά, ξαναμπαίνουν στα ραντάρ Ξένων χαρτοφυλακίων μεσοπρόθεσμου επενδυτικού ορίζοντα, ή απλά θα συνεχίσουν να απασχολούν μόνο funds με βραχυπρόθεσμη επενδυτική οπτική, που κυνηγούν “ευκαιρίες” στις Αναδυόμενες Αγορές.

Έτσι, οι αμέσως επόμενες συνεδριάσεις, καλούνται να δείξουν αν τα deals των τελευταίων ημερών, ή η πρόσφατη ανακοίνωση της “The Capital Group Companies, Inc.” για αύξηση του ποσοστού της στην Eurobank στο 5,0635%, θα έχουν και συνέχεια.

Εδώ αξίζει να προστεθεί ότι η “The Goldman Sachs Group Inc”, με γραπτή γνωστοποίηση προς την ΕΧΑΕ, ενημέρωσε ότι κατέχει, πλέον, έμμεσα το 5,05% των δικαιωμάτων ψήφου της Εταιρείας (4,85% σε δικαιώματα ψήφου προερχόμενα από μετοχές και 0,19% σε δικαιώματα ψήφου προερχόμενα από Χρηματοπιστωτικά Μέσα), από λιγότερο του 5% προ της συναλλαγής.

Όλα τα παραπάνω, εν μέσω επιφυλακτικού κλίματος και μετρημένης ανόδου στις Διεθνείς Αγορές, καθώς οι ενεργοί Επενδυτές περιμένουν τις τελευταίες εξελίξεις από το μέτωπο του “Brexit”, ενώ τηρούν στάση αναμονής και μετά τις τελευταίες ανακοινώσεις της Pfizer.

Πιο συγκεκριμένα, η Pfizer ανακοίνωσε χθες ότι αναμένει, πλέον, να διανείμει τις μισές εκ των δόσεων που είχε προϋπολογίσει στον σχεδιασμό της για το 2020 (50 εκατ., αντί για 100 εκατ.), εξαιτίας δυσκολιών με την αλυσίδα εφοδιασμού Πρώτων Υλών για την παραγωγή του εμβολίου της. Η Εταιρεία, ωστόσο, συνεχίζει να υπολογίζει ότι θα παραγάγει άνω του 1 δισ. δόσεις εντός του 2021, αναφέροντας στην Wall Street Journal ότι, “οι δοκιμές και η δημιουργία της εφοδιαστικής αλυσίδας, χρειάζονται περισσότερο χρόνο απ’ ότι περίμενε αρχικά”.

Σταθερά παρόντες οι αγοραστές στην Αγορά ομολόγων, με αποτέλεσμα την υποχώρηση των αποδόσεων σε νέα ιστορικά χαμηλά (στο 0,63% η απόδοση του Ελληνικού 10ετους).

Επιστρέφοντας στο Χ.Α., για όσους επιμένουν να ασχολούνται με τα στατιστικά, οι έντεκα συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις του Γενικού Δείκτη, είναι ρεκόρ 44 μηνών και παραπέμπουν στην περίοδο 24/4/2017 έως και 11/5/2017, όταν ο ΓΔ είχε σημειώσει 13 συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις (αθροιστικά κέρδη 18,7%), ενώ το ανοδικό 11ημερο, πρόσθεσε στην συνολική κεφαλαιοποίηση του Χ.Α. 4,2 δισ. ευρώ και στον Γενικό Δείκτη αθροιστικά κέρδη 12,26%.

Επίσης το σημερινό κλείσιμο του ΓΔ είναι το υψηλότερο των τελευταίων 10 μηνών, με το αμέσως υψηλότερο να έχει σημειωθεί στις 26/2 (811,34 μονάδες).

Η σημερινή συνεδρίαση ολοκλήρωσε την πέμπτη συνεχόμενη ανοδική εβδομάδα, με εβδομαδιαία κέρδη 6,56% για τον Γενικό Δείκτη. Στο ίδιο διάστημα ο κλαδικός δείκτης των Τραπεζών, κατέγραψε κέρδη 17,32%.

Να σημειωθεί ότι πέντε συνεχόμενες ανοδικές εβδομάδες, ο ΓΔ είχε να “δει” από το διάστημα 18/1/2019 έως και 1/3/2019, όταν, σύμφωνα με στοιχεία της Beta Sec., είχε συμπληρώσει έξι συνεχόμενες ανοδικές εβδομάδες.

Από την αρχή του χρόνου, ο ΓΔ σημειώνει απώλειες 14,37% και ο ΔΤΡ απώλειες 46,88%

Συνεδρίαση δύο όψεων στον Βαρύδεικτο Τραπεζικό κλάδο, που ξεκίνησε τις συναλλαγές επιφυλακτικά και με συνεχείς εναλλαγές προσήμων, όμως στο δεύτερο μισό της συνεδρίασης οι αγοραστές κινήθηκαν επιθετικά, με αποτέλεσμα το κλείσιμο κοντά στα υψηλά ημέρας και μάλιστα με αξιοπρόσεκτες ημερήσιες αποδόσεις (Alpha Bank +4,84%, Εθνική +8,81%, Eurobank +4,19%, Πειραιώς +3,97%).

Και τα δύο πρόσημα άλλαξε ο κλαδικός δείκτης των Τραπεζών, κινούμενος μεταξύ 442,67 (-0,62%) και 471,19 μονάδων (+5,78%). Πριν τις τελικές δημοπρασίες βρέθηκε στις 471,17 (+5,78%) και ολοκλήρωσε τη συνεδρίαση στις 470,22 μονάδες, με ημερήσια κέρδη 5,56%.

Αν οι αγοραστές συνεχίσουν με τον ίδιο “ενθουσιασμό”, η αμέσως επόμενες αντιστάσεις εντοπίζονται στις 490 – 494 και στις 500 μονάδες.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της Έλενας Λάσκαρη, “χωρίς στοιχεία ‘έκρηξης’, όπως συνέβη στις μεγάλες Οικονομίες της Ευρωζώνης, η Ελληνική Οικονομία έκανε το πέρασμα στην ανάκαμψη το τρίτο τρίμηνο του έτους, με τριμηνιαίο ρυθμό 2,3%, σύμφωνα με τις ανακοινώσεις της ΕΛΣΤΑΤ. Σε ετήσια βάση, η ύφεση παραμένει ισχυρή στο 11,7%”.

Από την άλλη, νέα NAVTEX εξέδωσε η Τουρκία για ασκήσεις με πραγματικά πυρά. Η άσκηση θα πραγματοποιηθεί στις 9 και 10 Δεκεμβρίου στα Διεθνή Ύδατα, στην Περιοχή μεταξύ Ρόδου και Καστελόριζου.

Επιστρέφοντας στο Χ.Α. και στα της σημερινής συνεδρίασης και μεταφερόμενοι στο ταμπλώ των μη Τραπεζικών blue chips, όπου η τελική εικόνα δίνει σαφές προβάδισμα στους τίτλους με θετικό πρόσημο, με αρνητική μεταβολή ολοκλήρωσαν τις συναλλαγές οι ΑΔΜΗΕ (-0,76%), ΑΡΑΙΓ (-0,23%), ΔΕΗ (-1,06%0, ΛΑΜΔΑ (-0,15%), ΣΑΡ (-1,64%) και ΤΕΝΕΡΓ (-0,78%).

Με “καύσιμα” από την επικείμενη ελαφρύτερη φορολογία, σε υψηλά 10μηνου αναρριχήθηκε η μετοχή του ΟΠΑΠ (+4,04%). Όσο δίνει κλεισίματα υψηλότερα των 10,22 ευρώ, μπορεί να ελπίζει σε κίνηση προς τα 11,65 και 12,19 ευρώ.

Μετά από δύο συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις, σήμερα επέστρεψαν οι αγοραστές στον τίτλο των Ελ. Πετρελαίων (+2,01%). Η μέχρι πρότινος αντίσταση στα 5,22 ευρώ, δείχνει ότι έχει μετατραπεί σε πρώτη στήριξη, δημιουργώντας τις τεχνικές προϋποθέσεις για κίνηση προς τα 5,90, 6,19 και 6,70 ευρώ (ακραία αισιόδοξο σενάριο).

Δεν μπόρεσαν να κάνουν το 4Χ4 οι αγοραστές στην μετοχή της Lamda Development (-0,15%). Παρά ταύτα η μετοχή έχει αφήσει πίσω της την ζώνη αντίστασης 6,26 – 6,45 και θέλει να κινηθεί προς τα 7,00 – 7,20 ευρώ, όμως από εκεί και ψηλότερα θα χρειαστεί είδηση.

Χαμηλώνοντας σε κεφαλαιοποιήσεις, από σήμερα οι μετοχές της Quest (-3,10%) ήταν διαπραγματεύσιμες χωρίς το ποσό €0,30 ανά μετοχή, προερχόμενο από διανομή κερδών προηγουμένων ετών, από το οποίο θα παρακρατηθεί ο αναλογούν φόρος, βάσει της κείμενης νομοθεσίας (καθαρό ποσό: €0,285 ανά μετοχή).

Επίσης, οι μετοχές της Entersoft (+2,51%) ήταν διαπραγματεύσιμες χωρίς το ποσό €0,045 ανά μετοχή, προερχόμενο από διανομή κερδών προηγουμένων ετών, από το οποίο θα παρακρατηθεί ο αναλογούν φόρος, βάσει της κείμενης νομοθεσίας (καθαρό ποσό: €0,04275 ανά μετοχή).

Τέλος από σήμερα, κατόπιν της απόφασης της Επιτροπής Εισαγωγών & Λειτουργίας Αγορών του Χρηματιστηρίου Αθηνών της 19/11/2020, οι μετοχές των Εταιρειών Βωβός, Τηλέτυπος, Άλφα Γκρίσιν, Πήγασος και Χατζηκρανιώτη, αφαιρέθηκαν από τα Συστήματα διαπραγμάτευσης του Χ.Α.

Από εκεί και πέρα, τρεις οι συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις για τον Logismo (+9,09%), η σύμβαση αναδιάρθρωσης χρέους επανέφερε τους αγοραστές στην Αλουμύλ (+15,31%), επιμένουν πλαγιοανοδικά οι Ευρωσύμβουλοι (+0,68%) και το Ιατρικό (+1,63%), αύξησαν συναλλαγές Mevaco (+6,37%) και Κορδέλλου (+7,27%), θα πρέπει να ανέβουν ψηλότερα οι αγοραστές στον Παϊρη (+2,38%), ενώ αγοραστικό σήμα έδωσε ο Κέκροπας (+8,23%, αλλά χωρίς απόφαση του Δικαστηρίου, τα ανοδικά περιθώρια δείχνουν περιορισμένα).

Επιστροφή αγοραστών σε MIG (+4,17%), Intralot (+11,18%) και Autohellas (+7,18%), σταθερή η παρουσία πωλητή στα Πλ. Θράκης (+0,92%), σε νέα ιστορικά υψηλά έκλεισαν Entersoft (+2,51%), Epsilon Net (+1,08%) και Performance (+2,08%), ενώ σήμα επιβίβασης έδωσε και η Cairo Mezz (+13,50%, προσοχή στο “πακέτο” 8513502 τεμ. στα 0,1194 ευρώ). Τεχνικά πρώτος στόχος τα 0,13 ευρώ και αμέσως επόμενος … θα δείξει.

Για τον Γενικό Δείκτη, η επόμενη αντίσταση στη ζώνη 786 – 795 και για τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης στις 1898 και 1903 - 1910 μονάδες.

Οι εκτιμήσεις των Αναλυτών

“Μέχρι τώρα η Αγορά διορθώνει ενδοσυνεδριακά, ή κάνει στάση μερικών ημερών και μάλιστα όχι στο σύνολό της, αλλά ανά κλάδο. Μην ψάχνετε να βρείτε ‘κορυφή’, μιας και είναι άδικος κόπος και περισσότερα θα είναι τα διαφυγόντα παρά το trading”, σημειώνει η Fast Finance ΑΕΠΕΥ.

“Η μακροπρόθεσμη τάση παραμένει ανοδική, όσο βρίσκεται πάνω από τον ΚΜΟ 200 ημερών, στις 674 μονάδες. Πρώτο σημείο στήριξης οι 750 και δεύτερο οι 740 μονάδες. Σύμφωνα με πληροφορίες, η Τρ. Πειραιώς σχεδιάζει νέα τιτλοποίηση ΜΕΑ ύψους €13 δισ.- 14 δισ. που θα εντάξει στον ‘Ηρακλή 2”, αναφέρει η Merit Sec.

“Επεκτείνει τα κέρδη του ο ΓΔΧΑ πάνω από τις 750 μονάδες, απορροφώντας τις όποιες πωλήσεις ενδοσυνεδριακά. Συνολικά παραμένουμε θετικοί και θα εκμεταλλευτούμε πιθανές μειώσεις τιμών”, αναφέρει στις δικές της εκτιμήσεις η Leon Depolas Sec.

Πέμπτη ανοδική εβδομάδα για το Χ.Α., καθώς συνεχίζεται η όρεξη των Επενδυτών για την ανάληψη ρίσκου. Η μακροπρόθεσμη τάση παραμένει ανοδική, καθώς ο ΓΔ βρίσκεται πάνω από τις 674 μονάδες (ΚΜΟ 200 ημερών), σύμφωνα με την άποψη του Πέτρου Τσούρτη.

Το ΑΕΠ ενισχύθηκε μόλις κατά 2,3% στο Γ’ τρίμηνο, σε σχέση με το Β’ τρίμηνο και συρρικνώθηκε κατά 11,7% σε ετήσια βάση. Λαμβάνοντας υπόψη και την διάρκεια του 2ου lockdown, τότε η ύφεση θα ξεπεράσει το 10% το 2020.

Αδύναμη ήταν η εικόνα των αποτελεσμάτων Γ΄ τριμήνου των Τραπεζών, με εξαίρεση την Εθνική Τράπεζα. Βελτιωμένη όμως ήταν, όπως αναμενόταν, η εικόνα των αποτελεσμάτων Γ΄ τριμήνου των μη Χρηματοοικονομικών Εταιρειών, σε σύγκριση με το Β΄ τρίμηνο. Πολύ καλά αποτελέσματα ανακοίνωσαν οι TITC, ΟΠΑΠ και ΔΕΗ.

Παραμένουμε θετικοί για μετοχές αξίας που προσφέρουν υψηλές μερισματικές αποδόσεις όπως οι ΑΔΜΗΕ Συμμετοχών, ΟΤΕ και ΟΠΑΠ. Συνεχίζουμε να πιστεύουμε ότι οι Τραπεζικές μετοχές προσφέρονται μόνο για trading, ωστόσο μετά τις ΑΜΚ θα αποτελούν καλή επένδυση με μακροπρόθεσμο ορίζοντα, εάν δεν υπάρξει πάλι κάποιος απροσδόκητος παράγοντας.

Ο καταλύτης της επόμενης εβδομάδας είναι η συνεδρίαση της ΕΚΤ την Πέμπτη 10 Δεκεμβρίου, όπου οι Επενδυτές περιμένουν να ανακοινώσει την αύξηση του προγράμματος αντιμετώπισης της πανδημίας (PEPP).

Ανοδική η εβδομάδα που πέρασε για τον S&P 500. Τα μακροοικονομικά νέα που ενδέχεται να επηρεάσουν την τάση της επόμενης εβδομάδας είναι η ανακοίνωση του δείκτη τιμών καταναλωτή για τον Νοέμβριο και των εβδομαδιαίων επιδομάτων ανεργίας την Πέμπτη.

Σημεία στήριξης οι 3620, 3570 και 3393 μονάδες. Σημεία αντίστασης οι 3680 και 3804 μονάδες.

“Η FED θα συνεδριάσει στις 15 και 16 Δεκεμβρίου”, υπενθυμίζει ο υπεύθυνος τμήματος ανάλυσης της Merit Sec.

Οι ανοδικές Αγορές είθισται να γράφουν στατιστικά έξω από την συνήθη καμπύλη των παρατηρήσεων και το φετινό ράλι δεν είναι αποτελεί εξαίρεση στον κανόνα, επισημαίνει ο Μάνος Χατζηδάκης.

Πέντε συνεχόμενες ανοδικές εβδομάδες μετράει ο Γενικός Δείκτης και 11 συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις με αυξημένο τζίρο και αξιόλογες αποδόσεις σχεδόν σε όλο φάσμα του ταμπλώ.

Η υποψία εισόδου νέων Παικτών στην Αγορά αρχίζει να επιβεβαιώνεται, αφενός από τις ανακοινώσεις εισόδου της Capital στο μετοχικό κεφάλαιο της Eurobank, αφετέρου από την συμμετοχή ρεκόρ των ενδιαφερόμενων Επενδυτών, στην τηλεδιάσκεψη του επιχειρηματικού πλάνου της ΔΕΗ την περασμένη Τετάρτη.

Η είσοδος “νέου χρήματος” αποτελεί βασική παράμετρο για την συστηματική άνοδο των τιμών, η ποιότητα ωστόσο των νεών Παικτών είναι ακόμα πιο σημαντική, καθώς ο ορίζοντας διακράτησης αλλάζει συμβαδίζοντας με την προοπτική του μακροοικονομικού περιβάλλοντος.

Ούτε τα στοιχεία του ΑΕΠ του γ΄ τριμήνου δεν στάθηκαν ικανά να αλλάξουν τις διαθέσεις και να διορθώσουν, μετριοπαθώς, τα υψηλά 10 μηνών που καταγράφει το Χ.Α. Η εναλλαγή των ημερήσιων πρωταγωνιστών, μεταξύ Τραπεζικών και Εμποροβιομηχανικών τίτλων, έχει συμβάλει στην ομαλή απορρόφηση των κινήσεων κατοχύρωσης κερδών, που σε άλλες συνθήκες σηματοδοτούσε και το τέλος της τάσης.

Πίσω από όλα βρίσκεται η προοπτική του εμβολίου και η πίστη ότι μετά την Άνοιξη η οικονομική δραστηριότητα θα επιστρέψει σε ένα σημαντικό βαθμό κανονικότητας.

Από τα τρίμηνα των Τραπεζών διαπιστώθηκε ακόμα ότι η ζημιά από την πανδημία είναι διαχειρίσιμη και εντός των δυνατοτήτων της επόμενης χρήσης.

Πολύ ικανοποιητική ήταν και η εικόνα των αποτελεσμάτων της ΔΕΗ και του ΑΔΜΗΕ, συμπληρώνοντας μια ομάδα αρκετών Δεικτοβαρών Εταιρειών που όχι μόνο άντεξε, αλλά εξέπληξε με τις επιδόσεις τους.

Επομένως η Αγορά δικαιούται να ανακτήσει το μεγαλύτερο μέρος από αυτά που έχασε μετά το Μάρτιο, καθώς το κλίμα στο εξωτερικό κάθε άλλο παρά απαισιόδοξο μπορεί να χαρακτηριστεί.

Τεχνικά, ο Γενικός Δείκτης βρίσκεται πλέον πάνω στην αντίσταση, παίζοντας τις “καθυστερήσεις των καθυστερήσεων” πριν την διόρθωση.

Από τις αρχές Νοεμβρίου και μέχρι τώρα η εικόνα ήταν μονότονα ανοδική, με συνεχή νεότερα υψηλά και κλεισίματα προς το υψηλό ημέρας.

Έχοντας μια τέτοια ορμή η Αγορά, είναι επόμενο τα τεχνικά όρια να πέφτουν σαν “χάρτινοι πύργοι”. Ωστόσο δεν πρέπει να παραγνωριστεί ότι οι ταλαντωτές έχουν εισέλθει σε πολυήμερες υπερτιμήσεις, έχοντας πλέον και την εβδομάδα σε απόσταση αναπνοής από το επίπεδο που ορίζει το σημείο υπερτίμησης.

Η μεγάλη εικόνα έχει πλέον ξεκάθαρο σχηματισμό αντιστροφής “W” και απομένει μια ακόμα ανοδική φάση που θα φέρει το Γενικό Δείκτη στις 884 μονάδες. Πριν από αυτό το σημείο θα υπάρξει μια μικρή στάση για ανάσες, κατοχύρωση κερδών και εναλλαγή πρωταγωνιστών. Το τεχνικό ζητούμενο, για να μείνει το σενάριο των 884 μονάδων ενεργό, είναι η διατήρηση πάνω από τις 730 μονάδες.

Με αποτελέσματα ξεκινάει η επόμενη εβδομάδα καθώς η Intralot παίρνει σειρά την Δευτέρα, ωστόσο το βάρος θα πέσει στην τηλεδιάσκεψη που θα ακολουθήσει το απόγευμα της ίδια ημέρας.

Η Δευτέρα είναι η τελευταία ημέρα άσκησης του δικαιώματος προτίμησης στην Α.Μ.Κ. της Νίκας, η διαδικασία συμμετοχής στην αύξηση ολοκληρώνεται την Πέμπτη.

Στις 10 Δεκεμβρίου οι Αγορές περιμένουν την ΕΚΤ, η οποία μπορεί να μην αλλάξει τα επιτόκια, αλλά σίγουρα θα δώσει στοιχεία για το Ευρωσύστημα και πιθανόν κάποιες κατευθύνσεις για την νέα χρονιά.

Την ίδια ημέρα θα διεξαχθεί η Σύνοδος Κορυφής των Ευρωπαίων Ηγετών, με θέμα την επιβολή κυρώσεων στην Τουρκία.

“Την Παρασκευή ακολουθούν δύο συνελεύσεις με ενδιαφέρον, αφενός η Ελγέκα με θέμα την Α.Μ.Κ. με μετρητά (7 εκατ. ευρώ), αφετέρου η Forthnet θα εκλέξει νέο Δ.Σ.”, σημειώνει ο υπεύθυνος του τμήματος ανάλυσης της Beta Sec.

Οι διεθνείς οικονομικές εξελίξεις

Σαφές πλεονέκτημα για τους αγοραστές, δείχνει η τελική εικόνα των μεγάλων Ασιατικών Αγορών.

Μικρά κέρδη στην Ευρώπη και στις πρώτες ώρες συναλλαγών στο NYSE.

Προσπαθεί για ψηλότερα το Πετρέλαιο, ελεγχόμενες πιέσεις σε Χρυσό και Ασήμι, κάτω από τα $19000 υποχωρεί το Bitcoin.

“Η Γαλλία θα ασκήσει βέτο σε μια εμπορική συμφωνία του ‘Brexit’, εάν αυτή δεν πληροί ορισμένες προϋποθέσεις, ειδικότερα σε ότι αφορά την Αλιεία”, δήλωσε σήμερα ο Γάλλος Υφυπουργός αρμόδιος για τις Ευρωπαϊκές υποθέσεις Κλεμάν Μπον.

“Επίκειται μια εμπορική συμφωνία κατόπιν διαπραγματεύσεων μεταξύ της ΕΕ και του Ηνωμένου Βασιλείου”, σύμφωνα με Αξιωματούχο της ΕΕ, ο οποίος δήλωσε στο Reuters πως αναμένεται πριν το τέλος του Σαββατοκύριακου, εκτός απροόπτου.

Η Αμερικανική Οικονομία δημιούργησε πολύ λιγότερες θέσεις εργασίας τον Νοέμβριο, σε σχέση με τον Οκτώβριο. Όπως ανακοίνωσε το Υπουργείο Εργασίας, τον περασμένο μήνα δημιουργήθηκαν 245000 θέσεις εργασίας, από 610000 τον Οκτώβριο. Οι Αναλυτές προέβλεπαν 470000 νέες θέσεις εργασίας. Αυτός ήταν ο πέμπτος διαδοχικός μήνας, στον οποίο καταγράφηκε επιβράδυνση της απασχόλησης στις ΗΠΑ.

Εν τω μεταξύ, το ποσοστό της ανεργίας υποχώρησε στο 6,7% από 6,9% έναν μήνα νωρίτερα.

Τo εμπορικό έλλειμμα των ΗΠΑ διευρύνθηκε κατά 1,7%, στα $63,1 δισ. τον Οκτώβριο. Αναλυτές που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters προέβλεπαν αύξηση στα $64,8 δισ.

Επιστορφή στο ΧΑ

Ερχόμενοι στα δικά μας, την Τετάρτη 9 Δεκεμβρίου 2020 θα διενεργηθεί δημοπρασία εντόκων γραμματίων διάρκειας 52 εβδομάδων του Ελληνικού Δημοσίου, σε άυλη μορφή, ποσού 625 εκατ. ευρώ, λήξεως 10 Δεκεμβρίου 2021.

Ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε μεταξύ 764,98 (-0,24%) και 789,42 μονάδων (+2,95%). Στις 17.00 βρέθηκε στις 787,52 (+2,70%) και ολοκλήρωσε τις συναλλαγές στις 784,95 μονάδες, με ημερήσια κέρδη 2,36%.

Ο τζίρος στα 98,7 εκατ., από τα οποία τα 2,5 εκατ. αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές (ΜΠΕΛΑ, ΕΤΕ, ΜΟΗ, ΕΕΕ, ΚΑΙΡΟ ΜΕΖΖ), ενώ ΑΛΦΑ, ΕΤΕ και ΟΤΕ απέσπασαν το 30% της συνολικής μικτής αξίας συναλλαγών.

Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης, δεν ήλθαν σε επαφή με το αρνητικό πρόσημο οι ΕΕΕ, ΜΟΗ, ΟΛΠ και ΦΡΛΚ. Όλοι ανεξαιρέτως οι τίτλοι του FTSE25, απέφυγαν να κλείσουν στο υψηλό, ή στο χαμηλό ημέρας.

Ικανοποιητική η τελική εικόνα με 95 ανοδικές μετοχές, έναντι 27 πτωτικών ενώ 16 τίτλοι έκλεισαν με κέρδη μεγαλύτερα των έξι ποσοστιαίων μονάδων.

---ΧΠΑ

Με σημαντική άνοδο, ολοκληρώθηκε η τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας και στην Αγορά Παραγώγων, με τις συναλλαγές να παρουσιάζουν μικρή αύξηση τόσο στο συμβόλαιο του δείκτη, όσο και στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών (39.935 συμβόλαια).

Στα 5.619 συμβόλαια του δείκτη οι ανοιχτές θέσεις (από 5.572 στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο μήνα (Δεκέμβριος).

Το συμβόλαιο του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (συνολικά 2.332, 2.219 για τον Δεκέμβριο και 113 για τον Ιανουάριο, τιμή κλεισίματος για τον πρώτο μήνα 1.885,5) κινήθηκε μεταξύ 1.826 και 1.898 μονάδων.

Ελάχιστος ο αξιοσημείωτος δανεισμός τίτλων (23.100 Alpha Bank, 8.958 ΟΤΕ), ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Eurobank (3.739), Alpha Bank (1.824), Πειραιώς (6.829), ΔΕΗ (753), Εθνική (9.124), Ελλάκτωρα (2.041), Μυτιληναίος (876), Cenergy (307), MIG (245), Motor Oil (541), ΑΔΜΗΕ (580), ΓΕΚ (390), ΕΧΑΕ (974), ΟΠΑΠ (294), ΟΤΕ (130), Viohalco (140), Jumbo (256), Lamda Development (297), Ελ. Πετρέλαια (323).

Οι μεγαλύτερες ανοιχτές θέσεις - συμβόλαια (Μέγεθος Συμβολαίου: 100 Μετοχές, Φυσική Παράδοση), για τον πρώτο μήνα (Δεκέμβριος), στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών σε: Eurobank 33.405, MIG 50.492, Alpha Bank 76.380, Εθνική 28.843, Πειραιώς 37.980.

Οι σημαντικότερες καθαρές αρνητικές θέσεις που δημοσιοποιήθηκαν στην Επ. Κεφαλαιαγοράς και ξεπερνούν το 0,5% του συνόλου των μετοχών:

        Position Holder                                  Name of Issuer               NSP              Date

Lansdowne Partners (UK) LLP

PIRAEUS BANK S.A.

2,23%

2020-11-02

Lansdowne Partners (UK) LLP

EUROBANK ERGASIAS S.A.

0,90%

2020-05-13

Lansdowne Partners (UK) LLP

 

PUBLIC POWER CORP. SA

 

1,59%

 

2020-06-16

 

 

 

 

 

Oasis Investments II Master Fund LTD

 

FOLLI FOLLIE S.A.

 

0,55%

 

2019-10-15

Lansdowne Partners (UK) LLP

 

ALPHA BANK S.A

1%

2020-05-13

    

Lansdowne Partners (UK) LLP

CAIRO MEZZ PLC

0,77%

2020-10-07

Οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι, μόνο από OTC (*), καθώς το Χ.Α., στην συγκεντρωτική κατάσταση του ΗΔΤ, δεν δημοσιεύει τους δανεισμούς από την ΕΧΑΕ, είναι: Alpha Bank 43.061.165 τεμ., (από 43.804.957 τεμ. στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση), Πειραιώς 16.641.418 τεμ. (16.641.418), ΔΕΗ 5.060.972 τεμ. (5.061.108), Eurobank 59.891.314 τεμ. (59.891.314), ΟΠΑΠ 1.372.950 τεμ. (1.372.950), Εθνική 10.816.380 (12.240.931), Folli Follie Group 1.067.847 τεμ. (1.067.847), Motor Oil 2.024.685 τεμ. (2.124.658).

(*) Τα στοιχεία συναλλαγές δανεισμού τίτλων μέσω OTC δηλώνονται από τους Χειριστές ΣΑΤ και αφορούν τις ποσότητες που έχουν καταγραφεί στο ΣΑΤ, έως και τη προηγούμενη εργάσιμη ημέρα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v