Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Χρηματιστήριο: Το τραπεζικό ράλι και τα σενάρια

Το «δίπλωμα» στις τιμές των τραπεζικών μετοχών και τα περιθώρια για συνέχιση της ανοδικής κίνησης. Σε ποιες μετοχές κατευθύνθηκε ο αυξημένος τζίρος των τελευταίων συνεδριάσεων. Ποιοι τίτλοι δίνουν σήμα long για τη συνέχεια.

Χρηματιστήριο: Το τραπεζικό ράλι και τα σενάρια

Με το... δεξί η πρώτη εβδομάδα του Δεκεμβρίου, για το Χρηματιστήριο Αθηνών. Συμπληρώνοντας, ήδη, ένα σερί πέντε εβδομάδων με θετική απόδοση, και με το κλείσιμο της Παρασκευής στις 784,95 μονάδες (για τον Γενικό Δείκτη) έντεκα συνεχόμενες συνεδριάσεις στο "πράσινο".

Το γεγονός, πως στην τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας ούτε η ανακοίνωση των στοιχείων ΑΕΠ τρίτου τριμήνου στάθηκε ικανή να μετριάσει την διάθεση των αγοραστών, δείχνει- για μερίδα παραγόντων της αγοράς- την δυναμική της προεξόφλησης που αναπτύσσεται από τα "ισχυρά χέρια".

Αντιθέτως, οι εντολές αγοράς εντάθηκαν από τις 14.00'- 14.30' και σταδιακά μέχρι το τέλος της συνεδρίασης προσέγγισαν τα 100 εκατ. ευρώ (με συναλλαγές 48,5 εκατ. μετοχών). Κατά μέσο όρο στα 128,2 εκατ. ο τζίρος (ενισχυμένος 69,6% σε σχέση με την αμέσως προηγούμενη) συνεκτιμώντας την κατακόρυφη αύξηση του λόγω MSCI/rebalancing.

Εάν συνεκτιμηθούν οι προηγούμενες τέσσερεις εβδομάδες ανόδου με τζίρο (τουλάχιστον) 70 εκατ. (κατά μέσο όρο) καταδεικνύεται η δυναμική της ανοδικής διόρθωσης (από τιμές χαμηλότερες των 590 μονάδων). Τζίρος, που κατά κύριο λόγο πραγματοποιήθηκε στις τραπεζικές μετοχές, και σύμφωνα με τα διάφορα στοιχεία αφορά από επενδυτικές θέσεις (λ.χ Capital στο μ.κ της Eurobank) trading από hedge funds, μέχρι αντιστάθμιση ανοιχτών θέσεων πώλησης. Μείγμα, που οδήγησε τον ΔΤΡ στις 470,22 μονάδες με 17,41% σε διάστημα εβδομάδος και 92,91% σε μηνιαίο. Σχεδόν "δίπλωμα" από τα χαμηλά, που συνέβαλε στον απεγκλωβισμό όσων ήταν "αγορασμένοι" σε βάθος 6 μηνών.

Ωστόσο στο μείον 46,41% οι απώλειες από την αρχή του έτους, γεγονός που αφήνει περιθώριο για περαιτέρω συμμάζεμα των (ετήσιων) ζημιών/υποαξιών.

Στις 889,92 το υψηλό 52 εβδομάδων, με την κοντινότερη αντίσταση τις 493 μονάδες, για τον τραπεζικό δείκτη και στηρίξεις στις 433 και 417 μονάδες (σύμφωνα με τη μέτρηση του Ηλία Ζαχαράκη).

Το ράλι... ανακούφισης των τραπεζικών επηρέασε και τα blue chips, με τον δείκτη να διαμορφώνεται στις 1.882,60 μονάδες. Με 7,36% σε διάστημα εβδομάδος, κέρδη σε όλες τις χρονικές περιόδους (μέχρι 9μηνο) μειώνοντας στο 18,08% τις ετήσιες απώλειες. Χωρίς τις τραπεζικές η μεγάλη κεφαλαιοποίηση έχει επανέλθει- στο μεγαλύτερο μέρος της- στα προ Covid-19 επίπεδα ή και ακόμη υψηλότερα.

Βραχυπρόθεσμα στην περιοχή των 1.900-1.922 μονάδες ενδεχομένως να ενεργοποιηθούν περισσότερες πωλήσεις, για αυτό και θα χρειασθεί περισσότερη προσοχή. Φιλόδοξος στόχος των ultra long οι 2.100 μονάδες, για τους πιο συντηρητικούς προέχει η επιβεβαίωση των 1.792 ως στήριξη, σημείο αναφοράς.

Το κέρδος της υπεραντίδρασης του Νοεμβρίου αποτυπώνεται και στα χαρτοφυλάκια αμοιβαίων κεφαλαίων, με ότι αυτό μπορεί να σημαίνει για τη συνέχεια.

"Σβήστηκαν" πλέον οι απώλειες, σημειώνει ο Κώστας Σιαμπράκος με σημαντική την ολική επαναφορά των "μετοχικών" που αποτελούν αθροιστικά σε μερίδιο αγοράς έναντι του Ενεργητικού το 12,66%. Στα 7,846 δισ. η συνολική κεφαλαιοποίηση της αγοράς Α/Κ, και η κάλυψη των ζημιών στα "μετοχικά" αποτελεί μία θετική υποθήκη για το διάστημα που ακολουθεί μέχρι το triple witching της Παρασκευής 18 Δεκεμβρίου.
Πέραν των εγχώριων διαχειριστών όμως, σημαντικότερος ήταν (και θα είναι ) των ξένων, ειδικότερα όσων ενεργούν μέσω "καλαθιών" ETFs. Αυτό γιατί στην διάρκεια του Νοεμβρίου ενισχύθηκαν με τραπεζικές θέσεις, με την τάση ενεργή για τις μετοχές του κλάδου.

Ο Γιώργος Α. Σαββάκης, μας δίνει (από νωρίς) τα περιθώρια συνέχισης της κίνησης, και τιμές στόχους, με τις τραπεζικές να έχουν ανακτήσει ένα, μικρό, μέρος από την θέση τους στην κατηγορία των billionaires.
Στα 2,067 δισ. η αποτίμηση της Eurobank, πλέον, στην 5η θέση της σχετικής κατάταξης μόλις 3 εκατ. λιγότερα της Jumbo και 97 εκατ. της στάσιμης Prodea. Με 1,791 δισ. η Εθνική, στην 7η θέση, με 1,278 δισ. στην 12η θέση η Alpha Bank σε σύνολο 15 εισηγμένων, που αποτιμώνται από 1 δισ. και πάνω.

Κλάδος-κλειδί παραμένει ο τραπεζικός, με την προσοχή να στρέφεται, πλέον, στην συνεδρίαση της ΕΚΤ, την Πέμπτη. Ενδεχόμενη επιβεβαίωση όσων προεξοφλούν ενίσχυση (ποσοτική και χρονική) του προγράμματος ΡΕΡΡ θα έχει θετικό αντίκτυπο και για τον τραπεζικό κλάδο.

Και αν ο τραπεζικός έχει περιθώρια επανάκτησης μεγαλύτερου μέρους των απωλειών (έτους) η ενθαρρυντική ένδειξη έρχεται από την εμπροσθοφυλακή του εγχώριου επιχειρείν, τους μεγάλους ομίλους αλλά και αρκετές ανθεκτικές εταιρείες της μεσαίας- χαμηλότερης κεφαλαιοποίησης. Η "ακτινογραφία" των μερισμάτων, του Στέφανου Κοτζαμάνη είναι ενδεικτική της ανθεκτικότητας πολλών εισηγμένων. Σύμφωνα με την ανάλυση του Στέφανου 63 εισηγμένες επέστρεψαν χρήμα στους μετόχους τους, μάλιστα 33 περισσότερο από πέρυσι. Και για φορολογικούς λόγους πλην όμως είναι μία ισχυρή ένδειξη, χρήσιμη στην περίπτωση που από κάποια στιγμή, το 2021, θα είναι ορατή η προσαρμογή στη νέα πραγματικότητα.

Με οικονομικά αποτελέσματα ξεκινά η εβδομάδα, μας θυμίζει ο Μάνος Χατζηδάκης με την Intralot στο επίκεντρο (καθώς θα ακολουθήσει ενημέρωση των αναλυτών, το απόγευμα), συνεχίζεται με την τακτική δημοπρασία εντόκων (6μηνης διάρκειας) την Τετάρτη και ολοκληρώνεται με τις ενδιαφέρουσες γ.σ της Ελγέκα (θέμα η αμκ με 7 εκατ.) και της Forthnet (εκλογή νέου δ.σ).

Στο επίκεντρο και οι εξελίξεις, που "τρέχουν" σε αρκετά επιχειρηματικά μέτωπα, σε κλάδους πρωταγωνιστές και κλάδους που θεωρούνται hot για το 2021. Από "ενέργεια", "υποδομές/κατασκευές" μέχρι "κοινής ωφέλειας", "πληροφορικής" και φυσικά "τράπεζες".

Με long τάση οι περισσότερες μετοχές ενός "ενδεικτικού καλαθιού" με Εθνική, Alpha Bank, Eurobank από τον τραπεζικό, ΟΤΕ, ΔΕΗ, ΑΔΜΗΕ, ΟΠΑΠ, Mytilineos, Motor Oil, Lamda Development, Aegean, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, ΕΧΑΕ από τα blue chips. Και πάντα από το "ενδεικτικό καλάθι" ElvalHalcor, ΚΡΙ-ΚΡΙ, Quest, Entersoft, Autohellas, Πλαστικά Θράκης του FTMidCap.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v