Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Αντίδραση χωρίς τζίρο στο Χρηματιστήριο

Καλύφθηκε ένα μέρος των χθεσινών απωλειών σε επίπεδο Γενικού Δείκτη, αλλά οι συναλλαγές ήταν υποτονικές. Οι τράπεζες παρέμειναν σε ρόλο οδηγού. Ανοδική κίνηση για το σύνολο των μετοχών του FTSE-25 με εξαίρεση τον τίτλο της ΕΧΑΕ.

Αντίδραση χωρίς τζίρο στο Χρηματιστήριο

Με θετικά πρόσημα κινούνται τα κυριότερα Ευρωπαϊκά Χρηματιστήρια, αν και έχουν υποχωρήσει αισθητά από τα υψηλά ημέρας, σε μια προσπάθεια αντίδρασης μετά τις χθεσινές σημαντικές απώλειες, που έφερε η είδηση για μεταλλαγμένο στέλεχος του κορωνοϊού.

Επιπλέον οι Αναλυτές ανησυχούν και για το “Brexit”, επισημαίνοντας ότι τελειώνει ο χρόνος των διαπραγματεύσεων.

Να σημειωθεί ότι “ο Διαπραγματευτής της Ε.Ε. για το ‘Brexit’, Μισέλ Μπαρνιέ, θα ενημερώσει τους Απεσταλμένους των 27 Χωρών - Μελών της Ένωσης για τις νεότερες εξελίξεις, σήμερα στις 17.00 ώρα Ελλάδας, με τις διαφωνίες για τα δικαιώματα Αλιείας να αποτελούν το βασικό εμπόδιο σε μια νέα εμπορική συμφωνία”, δήλωσαν πηγές από τις Βρυξέλλες.

Αλλαγή κλίματος και καθαρά ανοδική, η σημερινή συνεδρίαση στο Ελληνικό Χρηματιστήριο, με τον κλάδο των Τραπεζών να οδηγεί μέχρι κάποιο σημείο την αντίδραση, ενώ στο δεύτερο μισό των συναλλαγών, στους βασικούς δείκτες του Χ.Α., δόθηκαν σημαντικές βοήθειες και από τα μη Τραπεζικά blue chips.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η σημερινή ανοδική προσπάθεια του ΔΤΡ (+2,4%),, ασφαλώς και δεν κάλυψε το χθεσινό -6,39%.

Και αν η σημερινή προσπάθεια ανοδικής αντίδρασης ήταν, περίπου, αναμενόμενη, η αρνητική έκπληξη, δεν υπάρχει αμφιβολία ότι, ήλθε από την σημαντική συρρίκνωση του τζίρου, παρά το γεγονός ότι η πρώτη ώρα συναλλαγών, άφησε υποσχέσεις για κάτι σημαντικά καλύτερο.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το πρώτο ημίωρο συμπληρώθηκε με τζίρο 8,1 εκατ. και η πρώτη ώρα με 13,4 εκατ. για να ακολουθήσει σημαντική καθίζηση της συναλλακτικής δραστηριότητας, δικαιώνοντας όσους εκτιμούσαν σταδιακή αποκλιμάκωση της αξίας συναλλαγών, όσο πλησιάζουν οι αργίες Χριστουγέννων και Πρωτοχρονιάς. Ο σημερινός τζίρος ο χαμηλότερος των τελευταίων 27 συνεδριάσεων, με τον αμέσως χαμηλότερο να έχει σημειωθεί στις 13/11 (44,2 εκατ.).

Ανακωχή τοποθετήσεων στην Αγορά ομολόγων, είχε σαν αποτέλεσμα την πλάγια κίνηση των αποδόσεων (στο 0,654% η απόδοση του 10ετους τίτλου).

Μένοντας στα Κρατικά “χαρτιά”, “η Ελλάδα σκοπεύει να δανειστεί 10 δισ. - 12 δισ. ευρώ μέσω της έκδοσης βραχυπρόθεσμου και μακροπρόθεσμου χρέους το 2021, περίπου όσο και φέτος, σε μια προσπάθεια να διασφαλίσει τη συνεχή παρουσία της στις Αγορές χρέους”, όπως δήλωσαν στο Reuters δυο Κυβερνητικές πηγές.

Επιστρέφοντας στο Χ.Α. και ξεκινώντας από το Βαρύδεικτο Τραπεζικό ταμπλώ, μόνιμα με θετικό πρόσημο κινήθηκαν οι μετοχές των τεσσάρων συστημικών Τραπεζών, αλλά υποχώρησαν σημαντικά από τα υψηλά ημέρας.

Πιο συγκεκριμένα, ο τίτλος της Alpha Bank (+0,78% και κλείσιμο στο χαμηλό ημέρας) αναρριχήθηκε μέχρι τα 0,945 ευρώ (+5%), της Εθνικής (+2,55%) μέχρι τα 2,159 ευρώ (+5,83%), της Eurobank (+4,06%) μέχρι τα 0,586 ευρώ (+6,16%) και της Πειραιώς (+0,28% και κλείσιμο στο χαμηλό ημέρας) μέχρι τα 1,144 ευρώ (+5,63%).

Μόνιμα με θετικό πρόσημο κινήθηκε και ο κλαδικός δείκτης των Τραπεζών, αναρριχόμενος μέχρι τις 505,55 μονάδες (+5,25%). Πριν τις τελικές δημοπρασίες είχε υποχωρήσει στις 494,55 (+2,96%) και ολοκλήρωσε τις συναλλαγές στις 491,83 μονάδες, με ημερήσια κέρδη 2,4%.

Υπενθυμίζεται ότι από την χθεσινή συνεδρίαση, ο ΔΤΡ έχει δώσει ημερήσιο σήμα πώλησης, το οποίο αναιρείται με κλείσιμο υψηλότερα των 536 μονάδων.

Μένοντας στον κλάδο, την πρότασή της για τη δημιουργία μίας Εταιρείας Διαχείρισης Στοιχείων Ενεργητικού (Asset Management Company), η οποία θα μπορούσε να απορροφήσει μη εξυπηρετούμενα δάνεια 40 δισ. ευρώ, κατέθεσε σήμερα στις Διοικήσεις των Τραπεζών, η Τράπεζα της Ελλάδος, όπως αποκάλυψε ο διοικητής της Γιάννης Στουρνάρας, μιλώντας χθες στο πλαίσιο κλειστής συνάντησης εργασίας NPL Summit, που διοργάνωσε η Ethos Group.

Σαφέστατη υπεροχή των “πράσινων” τίτλων, δείχνει η τελική εικόνα στον μη Τραπεζικό 25αρη, όπου υστέρησε η ΕΧΑΕ (-2,08%), ενώ αμετάβλητος ολοκλήρωσε τη συνεδρίαση ο τίτλος του ΟΤΕ.

Από εκεί και πέρα και σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Χρ. Κολώνα, “το μεγαλύτερο σε ύψος επένδυσης έργο ΑΠΕ στην Ελλάδα δρομολογεί η ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή, μετά την υπαγωγή του στην ταχεία αδειοδοτική διαδικασία των στρατηγικών επενδύσεων. Η επένδυση ανέρχεται στα 585 εκατ. ευρώ και το project ‘Καρυστία’ θα αποτελείται από 18 Αιολικούς Σταθμούς Ηλεκτροπαραγωγής, συνολικής ισχύος 360 MW. Πρόκειται για έργο σύνθετο καθώς θα διασυνδέεται ηλεκτρικά με υποθαλάσσιο καλώδιο μήκους 69 χλμ. Θα ξεκινά από την Εύβοια και θα καταλήγει στην Αττική. Σύμφωνα με πληροφορίες, μέρος των αδειών από το σύνολο των 360 MW προέρχεται από το χαρτοφυλάκιο των Αιολικών Πάρκων συνολικής ισχύος 270 MW της Εταιρείας ‘RF Ομαλιές Μ.Α.Ε.’, που εξαγόρασε τον περασμένο Μάρτιο από την ‘RF Energy A.E.”.

Επιστροφή αγοραστών σήμερα στον τίτλο της ΤΕΝΕΡΓ (+2,75%) και κίνηση χωρίς να έλθει σε επαφή με το αρνητικό πρόσημο. Ύστατη αντίσταση στα 13,66 ευρώ και το ημερήσιο “stop long” στα 12,36 ευρώ.

Τουλάχιστον αξιοπρόσεκτο, το σημερινό “σβήσιμο” των συναλλαγών στον τίτλο του ΟΛΠ (+1,34% και κλείσιμο στο υψηλό ημέρας), που δείχνει εμφανή διστακτικότητα μπροστά στο ψυχολογικό και τεχνικό όριο των 20,00 ευρώ. Αν πετύχει ανοδική διαφυγή, η επόμενη αντίσταση στα 21,10. Το ημερήσιο “stop long” στα 19,16 ευρώ.

Κατά τη χθεσινή συνεδρίαση επέδειξε αξιοσημείωτες αμυντικές ικανότητες ο τίτλος του Σαράντη (+1,12%), καθώς ήταν η μοναδική μετοχή της υψηλής κεφαλαιοποίησης, που ολοκλήρωσε τις συναλλαγές με θετική ημερήσια μεταβολή. Για να διεκδικήσει σημαντικά υψηλότερες αποτιμήσεις, έχει σαν πρώτο ζητούμενο την ανοδική διαφυγή υψηλότερα των 9,20 ευρώ (ημερήσιο “stop short”), αλλά και το κλείσιμο υψηλότερα των 9,49 – 9,57 ευρώ.

Δεν ήταν και η καλύτερη μέρα για τις χαμηλότερες κεφαλαιοποιήσεις, καθώς η χθεσινή σφοδρή, για πολλούς τίτλους, πτώση, επανέφερε την επιφυλακτικότητα στα “χαμηλότερα στρώματα του ταμπλώ”.

Από εκεί και πέρα, 11 οι συνεχόμενες θετικές συνεδριάσεις για την Βιοτέρ (+10%), τρεις για την CPI (+10,64%), θέλει υψηλότερους όγκους για να απομακρυνθεί από τα πρόσφατα χαμηλά η Sato (0%), προσπαθεί πλαγιοανοδικά η Ελλάδος (+0,90%), ενώ η ανάληψη της μελέτης - κατασκευής των έργων στη Μαρίνα Αλίμου, με συμβατικό τίμημα στα 48,3 εκατ. ευρώ, έδωσε αυξημένη κινητικότητα στην Reds (+9,09%).

Το “bid” χαμηλότερα από το προηγούμενο κλείσιμο σε Τζιρακιάν (+1,48%) και Εβροφάρμα (+2,42%), επιστροφή αγοραστών, αγνώστου διαρκείας, σε Intralot (+5,59%), Lavipharm (+5,53%), Frigoglass (+3,81%), Τρ. Αττικής (+13,86%), Τεχν. Ολυμπιακή (+2,86%) και ΕΥΑΘ (+2,57%), ενώ επιμένει πλαγιοκαθοδικά από τα 6,00 ευρώ (κλείσιμο 15/12) ο Πετρόπουλος (-0,89%).

Από την άλλη και σύμφωνα με πληροφορίες από Χρηματιστηριακά Γραφεία, συνεχίζεται, έστω και με αυξομειώσεις, το ενδιαφέρον για τις Εισηγμένες του κλάδου της Πληροφορικής, από θεωρούμενα “διορατικά” χαρτοφυλάκια, καθώς η “πίτα” των 6 και πλέον δισ. έργων, που αναφέρονται και στην “Βίβλο Ψηφιακού Μετασχηματισμού”, είναι ιδιαίτερα μεγάλη και πρωτοφανής για τα Ελληνικά δεδομένα.

Έτσι, διατηρούν την επαφή τους με τα πρόσφατα ιστορικά υψηλά οι Entersoft (+0,94%), Quest (+1%), Epsilon Net (+0,52%), Profile (+1,44%) και Performance (-0,61%) και σε υψηλά 6μηνου η Space (+1,01%, στο εννεάμηνο ο ενοποιημένος κύκλος εργασιών σημείωσε αύξηση 4,27% και τα κέρδη προ φόρων στα 2,1 εκατ., αυξημένα κατά 5%).

Αυξάνει κινητικότητα η Byte (+5,06%), ο τίτλος της οποίας κινείται σε υψηλά 16 μηνών, ενώ δεν αποκλείεται κάποια στιγμή να ανεβάσει συναλλαγές και η Ίλυδα (+7,29%).

Η πρώτη εμφάνισε ικανοποιητικά αποτελέσματα εννεαμήνου, παρά την κατά 3,2% μείωση του τζίρου. Τα EBITDA βελτιώθηκαν κατά 47,96% και τα κέρδη προ φόρων και τόκων ενισχύθηκαν κατά 55,68%. Η τρέχουσα αποτίμηση θεωρείται χαμηλή, από τους ασχολούμενους με τον κλάδο, συγκρινόμενη με τα κέρδη προ φόρων και τόκων, ενώ και ο δανεισμός διατηρείται σε χαμηλά επίπεδα.

Βελτιωμένα αποτελέσματα εννεαμήνου εμφάνισε και η Ίλυδα (+7,29%) με αύξηση πωλήσεων κατά 38% και αύξηση κερδών προ φόρων κατά 68%. Με την αποτίμηση οριακά ψηλότερα από τα 4 εκατ. ευρώ (ίση σχεδόν με τα ίδια κεφάλαια της Εταιρείας) και αν δεν υπάρξουν αρνητικές εκπλήξεις στο τελευταίο τρίμηνο του τρέχοντος έτους, το p/e θα μπορούσε να είναι αρκετά χαμηλό σε σύγκριση με τις υπόλοιπες Εισηγμένες του κλάδου.

Σύμφωνα με την Διοίκηση, “το 2020 και το 2021 θα είναι δύο ακόμη καλύτερες χρονιές για την Ίλυδα, ενώ οι ζημιές του 2019 αποδίδονται, κυρίως, σε έκτακτη απομείωση στην αποτίμηση της Θυγατρικής Cardisoft (με βάση τα Ελληνικά λογιστικά πρότυπα, τα αποτελέσματα θα ήταν κερδοφόρα). Στόχος η αποπληρωμή των Τραπεζικών υποχρεώσεων μέχρι το τέλος του 2021 και η διανομή μερίσματος στους Μετόχους το 2021, από τα κέρδη της τρέχουσας χρήσης (φέτος η Εταιρεία δεν θα προχωρήσει σε οποιαδήποτε χρηματική διανομή προς τους Μετόχους της)”.

Ο τίτλος θα ήθελε σημαντική αύξηση της συναλλακτικής δραστηριότητας, για να διεκδικήσει κάτι καλύτερο.

Τι λένε οι Αναλυτές

“Το 2020 σε μερικές μέρες μας αφήνει. Ξεκίνησε με απογοήτευση, αλλά το τέλος του κομίζει αισιοδοξία για τη συνέχεια. Ενώ η χρονιά κλείνει σε αρνητικό έδαφος, στα μάτια των περισσότερων, που δεν παρακολουθούν στενά τα τεκταινόμενα, φαίνεται ότι βιώσαμε μια μεγάλη άνοδο το 2020. Μάλιστα όλο αυτό το σκηνικό εξελίσσεται με μία κρίση που όμοια δεν έχουμε ξαναζήσει και που Παγκοσμίως μείωσε πολύ μεγάλο μέρος του ΑΕΠ. Παρόλα αυτά οι Αγορές έχουν τους δικούς τους κανόνες και πάντα εκπλήσσουν θετικά, ή αρνητικά τους Συμμετέχοντες και όχι μόνο. Να θυμόμαστε παρόλα αυτά και με όλες τις υπερβολές πάντα υπάρχει λογική, ή και αν δεν υπάρχει, στην πορεία έρχεται μια διόρθωση που συμβάλλει ώστε να βρεθούν εκ νέου οι ισορροπίες”, αναφέρει η Fast Finance ΑΕΠΕΥ.

“Η χθεσινή διόρθωση δημιούργησε ευκαιρία για χτίσιμο θέσεων, σε επιλεγμένες μετοχές της υψηλής και της μικρής κεφαλαιοποίησης με ισχυρά θεμελιώδη, λόγω της εκτιμώμενης ανάκαμψης το 2021”, αναφέρει στις δικές της εκτιμήσεις η Beta Sec.

“Το θετικό momentum των Αγορών, διαταράχτηκε από την καχυποψία ότι ο μεταλλαγμένος ιός είναι δυνατό να προκαλέσει νέα υγειονομική κρίση, ανατρέποντας τις προσδοκίες για γρήγορη επανεκκίνηση της Οικονομίας. Την ίδια ώρα στο Ελληνικό Χρηματιστήριο, η επιβεβαίωση της στήριξης των 765 μονάδων του ΓΔ, συνιστά ελπιδοφόρα ένδειξη για τη συνέχεια”, επισημαίνει η Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ.

“Η βραχυπρόθεσμη τάση παραμένει ανοδική, με τον ΚΜΟ 20 ημερών του ΓΔ στις 762 μονάδες και τον ΚΜΟ 20 ημερών του ΔΤΡ στις 461 μονάδες. Σημεία στήριξης οι 762, 750 και 740 μονάδες, ενώ σημείο αντίστασης οι 800 μονάδες. Υπενθυμίζεται ότι τα Χρηματιστήρια θα είναι κλειστά την Πέμπτη 24/12 και την Παρασκευή 25/12”, σημειώνει η Merit Sec.

Ο μεταλλαγμένος κορωνοϊός και τα σχετικά περιστατικά που εμφανίστηκαν στη Μ. Βρετανία, προκάλεσαν γενικευμένες αναταράξεις σε όλες τις Αγορές του Πλανήτη, στις Μετοχές, στα Νομίσματα και στα Εμπορεύματα. Αυτές ήταν το αποτέλεσμα της πρόσκαιρης ανατροπής του κλίματος θετικών προσδοκιών για έλεγχο της υγειονομικής κρίσης με την έναρξη των εμβολιασμών και κατ’ επέκταση της επανεκκίνησης της Παγκόσμιας Οικονομίας, αναφέρει ο Δημήτρης Τζάνας.

Μάλιστα, η εικόνα της ουράς ακινητοποιημένων φορτηγών γεμάτων Εμπορεύματα έξω από τη Βρετανία, με το σήριαλ των άγονων διαπραγματεύσεων με την Ε.Ε. να συνεχίζεται, μετέδωσε το μήνυμα ότι το Παγκόσμιο Εμπόριο δύσκολα θα αποκαταστήσει κανονικούς ρυθμούς στο εγγύς μέλλον.

Οι Επιστήμονες θα αποφανθούν σύντομα κατά πόσον η κατάσταση εγκυμονεί σοβαρούς, ή όχι κινδύνους σε σχέση με τη διαμόρφωση συνθηκών που επιβάλλουν νέο κύκλο περιοριστικών μέτρων.

Την ίδια ώρα, το Κογκρέσο των ΗΠΑ συνομολόγησε στην έγκριση ενός νέου πακέτου μέτρων ύψους $900 δισ., διαχέοντας το μήνυμα ότι Κυβερνήσεις και Κεντρικές Τράπεζες είναι σε εγρήγορση, συνεχίζοντας με κατάλληλες παρεμβάσεις να αμβλύνουν τις αρνητικές επιπτώσεις της πανδημίας στις Οικονομίες.

Με αυτά τα δεδομένα, οι Αγορές εξέλαβαν τα του μεταλλαγμένου κορωνοϊού ως μια ενδεδειγμένη αφορμή για ρευστοποιήσεις, προκειμένου να καταγραφούν τα σημαντικά κέρδη των τελευταίων εβδομάδων, κινούμενες συγχρονισμένα πτωτικά αρχικά και ανοδικά στη συνέχεια. Έτσι, το Ελληνικό Χρηματιστήριο, σε συνέχεια των επανειλημμένων ανεπιτυχών προσπαθειών να υπερβεί τις 800 μονάδες και κινούμενο γύρω από αυτές, υποχώρησε χαμηλότερα με το πρώτο επίπεδο στήριξης των 760 μονάδων να κινητοποιεί τα αντανακλαστικά των αγοραστών, που εύκολα απέκτησαν πάλι υπεροπλία έναντι των πωλητών.

Με την θετική ψυχολογία να αποκαθίσταται, προσώρας τουλάχιστον, διαμορφώνοντας ενισχυμένη πιθανότητα για συνέχιση της ανοδικής κίνησης τις επόμενες ημέρες (end year rally).

Την ίδια ώρα, η συμφωνία της Γερμανικής Προεδρίας με το Ευρωκοινοβούλιο, επιτρέπει την καταβολή αυξημένης προκαταβολής ύψους 13%, αναφορικά με τα κονδύλια του Ταμείου Ανάκαμψης, διαμορφώνοντας για τη Χώρα μας προϋποθέσεις εκταμιεύσεων ύψους €3,8 δισ. για έργα που θα συμβασιοποιηθούν από την Ελληνική Κυβέρνηση. Επιπρόσθετα, η Ελλάδα εμφανίζεται έτοιμη να συμμορφωθεί με τον “οδικό χάρτη” για τα Εθνικά Σχέδια Ανάκαμψης, που υποδεικνύει η Κομισιόν προς τις Χώρες Μέλη, επιτρέποντας αισιόδοξες προσδοκίες για θετικούς ρυθμούς μεγέθυνσης το 2021.

“Την ίδια ώρα, τόσο το νέο πρόγραμμα εγγυήσεων ‘Ηρακλής 2’ για νέες τιτλοποιήσεις, όσο το σχέδιο Εθνικής bad bank από την ΤτΕ, επιτρέπουν συγκρατημένη αισιοδοξία για ένα ‘άλλο Τραπεζικό Σύστημα, που αναμένεται να οδηγήσει σε αυξημένη χρηματοδότηση της Ελληνικής Οικονομίας το επόμενο έτος”, επισημαίνει ο διευθυντής επενδύσεων της Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ.

Οι διεθνείς οικονομικές εξελίξεις

Απόλυτη επικράτηση των πωλητών, δείχνει η τελική εικόνα για τις μεγάλες Αγορές Ασίας και Ειρηνικού.

Προσπάθεια ανοδικής αντίδρασης στην Ευρώπη, μικτά τα πρόσημα στην Wall Street.

Πιέζεται το Πετρέλαιο, προς χαμηλότερα επίπεδα το Ευρώ.

Ελεγχόμενες πιέσεις στον Χρυσό, σαφώς μεγαλύτερες στο Ασήμι, πάνω από τα $23300 κινείται το Bitcoin.

Κατά 16% αυξήθηκε το Βρετανικό ΑΕΠ το τρίτο τρίμηνο της χρονιάς, σε σύγκριση με ένα τρίμηνο πριν, σύμφωνα με την Εθνική Στατιστική Υπηρεσία. Το αποτέλεσμα έχει αναθεωρηθεί υψηλότερα, σε σχέση με την προηγούμενη εκτίμηση που έκανε λόγο για άνοδο κατά 15,5%, ενώ ήταν μεγαλύτερο από τις προβλέψεις των Αναλυτών.

Σε ετήσια βάση, το ΑΕΠ υποχώρησε κατά 8,6%.

Κατά 0,5 μονάδες υποχώρησε η καταναλωτική εμπιστοσύνη στη Γερμανία τον Δεκέμβριο σε μηνιαία βάση, φτάνοντας στις -7,3 μονάδες, έναντι προσδοκίας για -7,6, σύμφωνα με τον Ερευνητικό Οργανισμό GfK.

Κατά 33,4% αυξήθηκε το ΑΕΠ στις Ηνωμένες Πολιτείες το τρίτο τρίμηνο, σύμφωνα με την αναθεωρημένη εκτίμηση που δημοσιεύθηκε. Η προηγούμενη εκτίμηση έκανε λόγο για άνοδο κατά 33,1%, που ήταν ήδη η μεγαλύτερη ανάκαμψη στην Αμερικανική ιστορία.

Χαμηλότερα κινήθηκαν οι μεταπωλήσεις κατοικιών στις ΗΠΑ τον Νοέμβριο μετά από πέντε διαδοχικούς μήνες ανόδου. Σύμφωνα με την Εθνική Ένωση Μεσιτών, οι μεταπωλήσεις κατοικιών διολίσθησαν 2,5%, στο εποχικά προσαρμοσμένο ετήσιο μέγεθος των 6,69 εκατομμυρίων.

Επιστροφή στο ΧΑ

Επιστρέφοντας στα της σημερινής συνεδρίασης, ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε μόνιμα με θετικό πρόσημο, σημειώνοντας υψηλό ημέρας στις 787,04 μονάδες. Πριν τις τελικές δημοπρασίες είχε υποχωρήσει στις 780,76 (+1,45%) και ολοκλήρωσε τις συναλλαγές στις 780,21 μονάδες, με ημερήσια κέρδη 1,38%.

Ο τζίρος υποχώρησε στα 48 εκατ., από τα οποία τα 1,7 εκατ. αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές (ΟΠΑΠ, ΦΡΛΚ, ΜΠΕΛΑ), ενώ ΑΛΦΑ, ΟΤΕ, ΔΕΗ και ΕΤΕ απασχόλησαν το 47% της συνολικής μικτής αξίας συναλλαγών.

Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης, δεν ήλθαν σε επαφή με το αρνητικό πρόσημο οι ΑΛΦΑ, ΕΤΕ, ΕΥΡΩΒ, ΠΕΙΡ, ΑΔΜΗΕ, ΒΙΟ, ΓΕΚΤΕΡΝΑ, ΔΕΗ, ΕΕΕ, ΕΛΠΕ, ΜΟΗ, ΜΠΕΛΑ, ΜΥΤΙΛ, ΟΠΑΠ, ΟΤΕ, ΤΕΝΕΡΓ και ΦΡΛΚ.

Μέσω των τελικών δημοπρασιών, στο υψηλό ημέρας έκλεισαν ΓΕΚΤΕΡΝΑ και ΟΛΠ και στο χαμηλό οι Alpha Bank, Πειραιώς, ΑΔΜΗΕ, ΕΧΑΕ και ΟΤΕ.

Ικανοποιητική η τελική εικόνα με 96 ανοδικές μετοχές, έναντι 19 πτωτικών, ενώ 11 τίτλοι ολοκλήρωσαν τη συνεδρίαση με κέρδη μεγαλύτερα του 5%.

Τεχνικά, η πρώτη αντίσταση για τον Γενικό Δείκτη στις 805 μονάδες και για τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης στις 1929 μονάδες. Τα ημερήσια “stop long” υποχώρησαν στις 749 και 1784 μονάδες, αντίστοιχα.

---ΧΠΑ

Συνεδρίαση ανοδικής αντίδρασης και στην Αγορά Παραγώγων, όμως οι συναλλαγές παρουσίασαν σημαντική υποχώρηση τόσο στο συμβόλαιο του δείκτη, όσο και στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών (24.195 συμβόλαια).

Στα 5.332 συμβόλαια του δείκτη οι ανοιχτές θέσεις (από 5.601 στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο μήνα (Ιανουάριος).

Το συμβόλαιο του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (συνολικά 620, 607 για τον Ιανουάριο και 13 για τον Φεβρουάριο, τιμή κλεισίματος για τον πρώτο μήνα 1.868) κινήθηκε μεταξύ 1.854,5 και 1.884,25 μονάδων.

Ελάχιστος ο αξιοσημείωτος δανεισμός τίτλων (18.000 Εθνική), ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Eurobank (3.662), Alpha Bank (8.952), Πειραιώς (3.750), ΔΕΗ (541), Εθνική (4.516), Ελλάκτωρα (626), Μυτιληναίο (101), ΓΕΚ (123), ΟΤΕ (483), Viohalco (190), MIG (610), Τέρνα Ενεργειακή (112).

Οι μεγαλύτερες ανοιχτές θέσεις - συμβόλαια (Μέγεθος Συμβολαίου: 100 Μετοχές, Φυσική Παράδοση), για τον πρώτο μήνα (Μάρτιος), στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών σε: Eurobank 52.185, MIG 47.487, Alpha Bank 68.861, Πειραιώς 55.795, Εθνική 31.510, ΔΕΗ 10.857.

Οι σημαντικότερες καθαρές αρνητικές θέσεις που δημοσιοποιήθηκαν στην Επ. Κεφαλαιαγοράς και ξεπερνούν το 0,5% του συνόλου των μετοχών:

           Position Holder                                  Name of Issuer             NSP          Date

Lansdowne Partners (UK) LLP

PIRAEUS BANK S.A.

2,23%

2020-11-02

Lansdowne Partners (UK) LLP

EUROBANK ERGASIAS S.A.

0,90%

2020-05-13

Lansdowne Partners (UK) LLP

 

PUBLIC POWER CORP. SA

 

1,59%

 

2020-06-16

 

 

 

 

 

Oasis Investments II Master Fund LTD

 

FOLLI FOLLIE S.A.

 

0,55%

 

2019-10-15

Lansdowne Partners (UK) LLP

 

ALPHA BANK S.A

1%

2020-05-13

    

Lansdowne Partners (UK) LLP

CAIRO MEZZ PLC

0,77%

2020-10-07

Οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι, μόνο από OTC (*), καθώς το Χ.Α., στην συγκεντρωτική κατάσταση του ΗΔΤ, δεν δημοσιεύει τους δανεισμούς από την ΕΧΑΕ, είναι: Alpha Bank 40.584.359 τεμ., (από 40.584.359 τεμ. στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση), Πειραιώς 16.299.875 τεμ. (16.187.382), ΔΕΗ 5.047.567 τεμ. (5.047.567), Eurobank 60.323.814 τεμ. (55.323.814), ΟΠΑΠ 1.391.950 τεμ. (1.391.950), Εθνική 10.030.367 (9.940.372), Folli Follie Group 1.067.847 τεμ. (1.067.847).

(*) Τα στοιχεία συναλλαγές δανεισμού τίτλων μέσω OTC δηλώνονται από τους Χειριστές ΣΑΤ και αφορούν τις ποσότητες που έχουν καταγραφεί στο ΣΑΤ, έως και τη προηγούμενη εργάσιμη ημέρα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v