Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Χρηματιστήριο: Τελευταίες κινήσεις για τους γρήγορους παίκτες

Ολοκληρώνεται σήμερα χρηματιστηριακά η εβδομάδα. Τα μηνύματα από τη χθεσινή αντίδραση με χαμηλή αξία συναλλαγών και οι μετοχές υψηλής κεφαλαιοποίησης που βρίσκονται στο επίκεντρο της προσοχής των επενδυτών.

Χρηματιστήριο: Τελευταίες κινήσεις για τους γρήγορους παίκτες

Επαναφορά των αγοραστών στα διεθνή, με εορταστικό τζίρο στο Χρηματιστήριο Αθηνών. Τελευταία συνεδρίαση η σημερινή, για αυτή την εβδομάδα, καθώς αργία είναι και η αυριανή της Παραμονής των Χριστουγέννων, με ό,τι αυτό μπορεί να σημαίνει βραχυπρόθεσμα. Ειδικότερα για όσους θα επιδιώξουν να «κλειδώσουν» μέρος των κερδοφόρων θέσεών τους, καθώς η επόμενη συνεδρίαση είναι τη Δευτέρα 28 Δεκεμβρίου.

«Ταύρος» για τη Wall Street, εν γένει τις αγορές, η BofA/ML στην έκθεσή της για τις προοπτικές του 2021, σύμφωνα με όσα από νωρίς σημειώνει ο Γιώργος Α. Σαββάκης. Στα καθ' ημάς, αίφνης το σκάνδαλο Folli Follie επισκίασε τα πάντα, αν και για την επιχειρηματική και επενδυτική κοινότητα ζητούμενο είναι και η διασφάλιση της όποιας αξιοπιστίας επανακτήθηκε από τον Μάιο του 2018, που αποκαλύφθηκαν οι πομπές των βασικών μετόχων.

Σε μία κρίσιμη συγκυρία για την αγορά, εν μέσω ανησυχιών αλλά και προσδοκιών για την εξέλιξη της κατάστασης στο μέτωπο της πανδημίας, στο χρηματιστήριό μας ενήργησαν δυνάμεις που το οδήγησαν προς την περιοχή των 800 μονάδων. Και αυτό θα πρέπει να διαφυλαχθεί.

Στις 780,21 μονάδες ο Γενικός Δείκτης, στις 1.865,35 ο FTSE25, στις 491,83 ο Δείκτης Τραπεζών και στις 1.073,22 ο FTMidCap.

Από τα χαρακτηριστικά της χθεσινής συνεδρίασης, ο χαμηλός τζίρος, ως είθισται σε ανάλογες εορταστικές περιόδους. Ωστόσο η αξία συναλλαγών είναι μεν μέτρια σε σχέση με τον μέσο όρο 45 ημερών, είναι όμως ικανοποιητικός με τον αντίστοιχο της περιόδου Μαρτίου-Οκτωβρίου.

Πρακτικά αυτό σημαίνει, πως χρήμα που τοποθετήθηκε το τελευταίο διάστημα σε τραπεζικές μετοχές, σε blue chips, ήρθε για να μείνει. Μέρος του προφανώς και αφορά σε συναλλαγές intraday/trading -κυρίως στις τραπεζικές-, όμως σημαντικό τμήμα του αφορά σε επενδυτικές θέσεις. Θέσεις που προσβλέπουν στη δημιουργία αξίας στη συνέχεια, από την αρχή του 2021 και μετά.

Σε μία 10άδα εισηγμένων/μετοχών η μερίδα του λέοντος, χθες, σε Alpha Bank, ΟΤΕ, ΔΕΗ, Εθνική, ΟΠΑΠ, Eurobank, Πειραιώς, ΕΛΛΑΚΤΩΡ, Mytilineos και Jumbo, που εάν συμπληρωθούν και με τις Motor Oil, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, Τέρνα Ενεργειακή, Viohalco, συνθέτουν το «καλάθι» κύριων επιλογών (κυρίως) ξένων αλλά και Ελλήνων επενδυτών.

Και σε αυτές θα παραμείνει εστιασμένη η προσοχή μας και σήμερα, ξαναθυμίζοντας, τελευταία συνεδρίαση για αυτή την εβδομάδα.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v