Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Καθίζηση τζίρου και… καλλωπισμοί στο Χρηματιστήριο

Σταθερός στο κλείσιμο ο Γενικός Δείκτης, με σημαντική υποχώρηση των συναλλαγών και αποδόσεις από τις… ελαφρές ταξιαρχίες. Μεικτά πρόσημα στις τράπεζες. Ξεχώρισαν ανοδικά Lamda, Fourlis.

Καθίζηση τζίρου και… καλλωπισμοί στο Χρηματιστήριο

Με ήπιες και απόλυτα ελεγχόμενες απώλειες κινούνται οι κυριότερες Ευρωπαϊκές Αγορές και όλα δείχνουν ότι οι Ξένοι Διαχειριστές είναι ικανοποιημένοι από τις τρέχουσες αποτιμήσεις και ήδη καταστρώνουν τα επενδυτικά τους πλάνα για την ερχόμενη χρονιά.

Συνεδρίαση με συνεχείς εναλλαγές προσήμων, όσον αφορά τον Γενικό Δείκτη του Ελληνικού Χρηματιστηρίου, ο οποίος κινήθηκε σε ένα εύρος οριακά μεγαλύτερο των εννέα μονάδων, καθώς έλλειψαν οι πολλές βοήθειες από τους θεωρούμενους Δεικτοβαρείς τίτλους.

Αντίθετα, ιδιαίτερα αυξημένη κινητικότητα σημειώθηκε σε μεσαία και μικρότερη κεφαλαιοποίηση, καθώς συνεχίστηκαν και μάλιστα με ιδιαίτερη ένταση οι κινήσεις “ωραιοποίησης” των αποτιμήσεων (window dressing).

Από εκεί και πέρα, οι πρώτες συνεδριάσεις του επόμενου έτους, πιθανότατα, θα δείξουν αν η εν εξελίξει ανοδική κίνηση, που έβγαλε από το περιθώριο συναλλαγών και ενδιαφέροντος δεκάδες μετοχές, είχε κάποιο “υπόβαθρο”, ή ήταν αποτέλεσμα από τις τελευταίες “πινελιές” “καλλωπισμού” των αποτιμήσεων, λόγω επερχόμενης λήξης της χρηματιστηριακής χρονιάς.

Στα χαρακτηριστικά της σημερινής συνεδρίασης, η ιδιαίτερα χαμηλή καθαρή αξία συναλλαγών και ο σημαντικός αριθμός τίτλων που ολοκλήρωσε τις συναλλαγές με διόλου ευκαταφρόνητα ημερήσια κέρδη.

Προσοχή, μπορεί οι βοήθειες από τις Βαρύδεικτες μετοχές να είναι απαραίτητες για να κινηθούν οι βασικοί δείκτες προς υψηλότερα επίπεδα και τη νέα χρονιά, αν σε αυτή την κίνηση συνηγορήσουν και οι Διεθνείς Αγορές, όμως είναι περισσότερο από βέβαιο ότι οι σημαντικές υπεραξίες θα έλθουν και φέτος από τα “μεσαία και χαμηλότερα στρώματα του ταμπλώ”, καθώς εκεί θα συνεχίσουν να επικεντρώνονται τα περισσότερα deals με εξαγορές και συγχωνεύσεις Εταιρειών.

Χωρίς κάτι άξιο αναφοράς και τα τεκταινόμενα στην Αγορά ομολόγων, με αποτέλεσμα την πλάγια κίνηση των αποδόσεων (στο 0,624% η απόδοση του 10ετους τίτλου).

Μένοντας στα Ελληνικά Κρατικά “χαρτιά”, το ποσό των 812,5 εκατ. ευρώ άντλησε το Ελληνικό Δημόσιο από τη σημερινή δημοπρασία εντόκων γραμματίων εξάμηνης διάρκειας. Το επιτόκιο διαμορφώθηκε στο -0,22%, από -0,28% στην προηγούμενη δημοπρασία.

Την Τρίτη 5 Ιανουαρίου 2021 θα διενεργηθεί δημοπρασία εντόκων γραμματίων διάρκειας 13 εβδομάδων του Ελληνικού Δημοσίου, σε άυλη μορφή, ποσού 625 εκατομμυρίων ευρώ, λήξεως 9 Απριλίου 2021.

Επιστρέφοντας στο Χ.Α. και στα της σημερινής συνεδρίασης και ξεκινώντας, ως είθισται, από το Δεικτοβαρές Τραπεζικό ταμπλώ και τα δύο πρόσημα άλλαξαν οι τίτλοι των τεσσάρων συστημικών Τραπεζών, με την τελική εικόνα να χαρακτηρίζεται μικτή (Alpha Bank -1,25%, Εθνική +0,18%, Eurobank -1,05%, Πειραιώς +2,12%).

Και τα δύο πρόσημα άλλαξε ο κλαδικός δείκτης των Τραπεζών, κινούμενος μεταξύ 526,12 (+0,88%) και 513,93 μονάδων (-1,46%). Πριν τις τελικές δημοπρασίες βρέθηκε στις 517,18 (-0,83%) και ολοκλήρωσε τις συναλλαγές στις 518,86 μονάδες, με ημερήσιες απώλειες 0,51%.

Υπενθυμίζεται ότι όσο ο εν λόγω δείκτης δίνει κλεισίματα υψηλότερα των 448 μονάδων (εκθετικός ΚΜΟ 60 εβδομάδων), οι αγοραστές μπορούν να ελπίζουν σε κίνηση προς τις 535 (ημερήσιο “stop short”) - 539, 560 (εκθετικός ΚΜΟ 90 εβδομάδων) και 573 μονάδες. Οι πρώτες στηρίξεις στις 494 – 489 και 456 μονάδες.

Μένοντας στον κλάδο και σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Χρ. Κίτσιου, “σύμφωνα με πληροφορίες, ολοκληρώθηκε ο μετασχηματισμός των διεθνών Τραπεζικών δραστηριοτήτων της Alpha Bank. H Τράπεζα προχώρησε στη σύσταση Θυγατρικής Εταιρείας Συμμετοχών, η οποία ελέγχεται κατά 100% και στην οποία μεταβίβασε τις διεθνείς δραστηριότητες της (Αlpha Βank Romania, Αlpha Βank Cyprus, Αlpha Βank Albania). Η αποτίμηση των διεθνών δραστηριοτήτων από Ελεγκτική Εταιρεία ανήλθε στα €700 εκατ., με το εύρος αποτίμησης μεταξύ €533 εκατ. και €868 εκατ.”

Σύμφωνα με άλλο ρεπορτάζ του ιδίου, “αισθητή μείωση στα καθαρά έσοδα από τόκους, η οποία θα περάσει σχεδόν αυτούσια στα οργανικά προ προβλέψεων κέρδη, θα εμφανίσουν οι συστημικές Τράπεζες την επόμενη διετία, συνεπεία των μεγάλης κλίμακας τιτλοποιήσεων”.

Μεταφερόμενοι στο ταμπλώ των μη Τραπεζικών μετοχών υψηλής κεφαλαιοποίησης, όπου η τελική εικόνα θα μπορούσε και εδώ, να χαρακτηριστεί μικτή, οι τίτλοι που επεδίωξαν κάπως καλύτερες αποτιμήσεις και ολοκλήρωσαν τις συναλλαγές με θετική ημερήσια μεταβολή ήταν οι ΑΔΜΗΕ (+0,38%), ΕΛΛΑΚΤΩΡ (+1,50%), ΕΥΔΑΠ (+0,58%), ΕΧΑΕ (+0,26%), ΛΑΜΔΑ (+2,29%), ΜΥΤΙΛ (+0,26%), ΣΑΡ (+1,09%), ΤΕΝΕΡΓ (+0,31%), ΦΡΛΚ (+2,97%) και TITC (+0,87%), ενώ αμετάβλητες ολοκλήρωσαν τη συνεδρίαση οι μετοχές των ΔΕΗ, ΟΛΠ και ΟΠΑΠ.

Μετά από τέσσερις συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις, σήμερα κινήθηκε χωρίς να έλθει σε επαφή με το θετικό πρόσημο ο τίτλος της ΓΕΚΤΕΡΝΑ (-0,39%).

Όσο η μετοχή δίνει κλεισίματα υψηλότερα των 7,32 ευρώ, οι αγοραστές έχουν κάθε λόγο να βλέπουν μα αισιοδοξία τους επόμενους στόχους στα 7,80 και 8,32 ευρώ, με απώτερο στόχο τα 8,90 ευρώ. Αντίθετα κλείσιμο χαμηλότερα των 7,32 ευρώ, ανοίγει δρόμο υποχώρησης προς την μέγιστη αποδεκτή διόρθωση των 6,76 ευρώ (ημερήσιο “stop long”).

Ο μοναδικός τίτλος από όλες τις μετοχές που απαρτίζουν τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης και σήμερα κινήθηκε μόνιμα με θετικό πρόσημο, ήταν αυτός του Fourli (+2,97% και κλείσιμο στο υψηλό ημέρας).

Όμως συνεχίζει να κωλυσιεργεί στις παρυφές των 4,00 ευρώ. Θα ήθελε κλείσιμο υψηλότερα των 4,14 ευρώ, για να αλλάξει, τεχνικά, επίπεδο. Να σημειωθεί ότι ο τίτλος, με το σημερινό κλείσιμο υψηλότερα των 3,97 ευρώ, έδωσε και ημερήσιο σήμα επανατοποθετήσεων, το οποίο αναιρείται με “pull back” και κλείσιμο χαμηλότερα των 3,67 ευρώ.

Χαμηλώνοντας σε κεφαλαιοποιήσεις, σε απάντηση των από 30/12/20 επιστολών - ερωτημάτων της Ε.Κ και του Χ.Α. σχετικά με δημοσιεύματα στον Τύπο περί πώλησης του Ξενοδοχείου “President”, έναντι ποσού 110 εκατ. ευρώ, ιδιοκτησίας της Εταιρείας ΓΕΚΕ και εξόδου της Εταιρείας από το Χ.Α., η Εταιρεία διαψεύδει τα διαλαμβανόμενα στα σχετικά δημοσιεύματα.

Η Marfin Investment Group αφενός και το Επενδυτικό Σχήμα Epsilon Net Α.Ε. και Space Hellas, αφετέρου, ανακοινώνουν, για την πληρέστερη ενημέρωση του Επενδυτικού Κοινού ότι, μετά την ολοκλήρωση του διενεργηθέντος επιβεβαιωτικού νομικού και λογιστικού ελέγχου από τις Αγοράστριες, η μεταβίβαση της (άμεσης κι έμμεσης) συμμετοχής της MIG στη SingularLogic Α.Ε. που ανέρχεται σε ποσοστό 99,61% προς τις Αγοράστριες θα λάβει χώρα τη Δευτέρα, 11 Ιανουαρίου 2021, σύμφωνα με τους όρους της από 27.11.2020 σύμβασης πώλησης μεταξύ των μερών.

Εν τω μεταξύ, η Entersoft ανακοίνωσε σήμερα την εξαγορά της Optimum προς 5,1 εκατ. ευρώ. Η εξαγορασθείσα είχε τζίρο το 2019 2,36 εκατ. ευρώ και κέρδη προ φόρων 440 χιλ. ευρώ. Είχε μηδενικό δανεισμό και ταμειακά διαθέσιμα άνω των 0,7 εκατ. ευρώ.

Εννοείται ότι η είδηση ενέτεινε την κινητικότητα στον κλάδο της Πληροφορικής.

Έτσι σε νέα ιστορικά υψηλά έκλεισαν οι Epsilon Net (+9,91%), Entersoft (+9,32%), Performance (+6,51%), Profile (+1,23%) και Quest (+0,98%) και σημαντική κινητικότητα σημειώθηκε στην Byte (+5,38%) και στην Space (+2,29%).

“Καρέ” ανοδικών συνεδριάσεων στην Δομική Κρήτης (+7,43%, καθώς τα σενάρια επέστρεψαν δριμύτερα), έκανε συναλλαγές ο Λιβάνης (+20%), χωρίς υποτυπώδεις συναλλαγές δεν ανεβαίνει η Sato (0%), βραχύβια αποδείχθηκε η διόρθωση σε Βιοτέρ (+20%), Ίλυδα (+5,88%) και Λύκο (+4%), αύξησαν συναλλαγές οι Fieratex (+11,14%), MIG (-3,79%), Δούρος (+10,29%) και Ιντεάλ (-8,94%), ενώ προσπαθούν για ψηλότερα Κτήμα Λαζαρίδη (+5,98%) και CPI (+3,64%), αλλά το “bid” δείχνει αδύναμο.

Τρεις οι συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις για Logismo (+8,84%), Attica Group (+5,97%), Μαθιό (+4,86%) και Ιντρακόμ (+4,19%), τέσσερις οι ανοδικές για την ΚΛΜ (+0,91%), πέντε οι ανοδικές για Κέκροπα (+7%), Άβακα (+6,59%), Κορδέλλου (+4,93%) και Ιντρακάτ (+0,76%), επιστροφή αγοραστών σε Έλαστρον (+5,62%) και Q&R (+5,06%), ενώ προσπαθεί για ψηλότερα ο Δρομέας (+3,54%, αλλά βρίσκει αυξημένη προσφορά).

Η πλησιέστερη ισχυρή στήριξη για τον Γενικό Δείκτη εντοπίζεται στις 749 μονάδες (ημερήσιο “stop long”) όπου συγκλίνουν και οι δύο ΚΜΟ 200 εβδομάδων. Το κλείσιμο υψηλότερα της ζώνης 795 – 805, αφήνει περιθώρια αναρρίχησης προς τις 824 – 828 και 846 μονάδες. Ανοδική διαφυγή υψηλότερα των 846 μονάδων, βάζει σαν στόχο τις 900 – 908 μονάδες.

Για τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης, το κλείσιμο υψηλότερα της ζώνης 1870 – 1933 και υψηλότερα των 1903 μονάδων από όπου διέρχεται ο απλός ΚΜΟ 200 εβδομάδων, βάζει σαν επόμενο στόχο των αγοραστών τις 1959 – 1967 και 2000 μονάδες. Κλείσιμο χαμηλότερα των 1870, αφήνει περιθώρια υποχώρησης προς τις 1814 και 1784 μονάδες (ημερήσιο “stop long” και εκθετικός ΚΜΟ 30 ημερών).

Οι εκτιμήσεις των Αναλυτών

“Ο απεγκλωβισμός από κάποιους τίτλους που επέστρεψαν κοντά σε τιμές προ πανδημίας, ή η ρευστοποίηση κερδοφόρων θέσεων, ωθούν την ρευστότητα στο σύνολο της Αγοράς. Κάθε μέρα ανόδου προσελκύει και νέα κεφάλαια, που ουσιαστικά ανατροφοδοτούν την τάση. Αν ο Τραπεζικός δείκτης καταφέρει το επόμενο διάστημα να κλείσει πάνω από το κομβικό επίπεδο των 535 μονάδων, είναι δεδομένο ότι η κίνηση θα αποκτήσει ακόμη πιο επιθετικά χαρακτηριστικά.

Το μόνο σίγουρο είναι ότι οι αναβαθμίσεις για την Ελληνική Οικονομία θα συνεχιστούν, όποτε αυτό από μόνο του είναι ένα ακόμα δεδομένο που κάνει την Αγορά ‘bullish’, πολύ δε περισσότερο όταν το Χ.Α. έχει παραμείνει αισθητά πίσω, σε όρους αποτίμησης, από τις μεγάλες Ευρωπαϊκές Αγορές, σε μια περίοδο που όλο και περισσότερα κεφάλαια αναζητούν καλές επενδυτικές ευκαιρίες σε Αναδυόμενες Οικονομίες, με την Ελλάδα να παρουσιάζει την θετική ιδιαιτερότητα μιας φθηνής Αγοράς, εντός της Ζώνης του Ευρώ, που εξέρχεται μιας υπερδεκαετούς κρίσης με σημαντικές προοπτικές ανάκαμψης”, αναφέρει στις εκτιμήσεις της η Fast Finance ΑΕΠΕΥ.

“Η βραχυπρόθεσμη τάση παραμένει ανοδική, με τον ΚΜΟ 20 ημερών στις 774 μονάδες. Σημεία στήριξης οι 800 και 780 μονάδες, ενώ σημεία αντίστασης οι 820 και 830 μονάδες. Σύμφωνα με πληροφορίες, το στρατηγικό σχέδιο της Τρ. Πειραιώς για το 2021 στηρίζεται σε τέσσερις άξονες: 1) νέες χορηγήσεις €6 δισ., 2) νέα μείωση των ΜΕΑ μέσω νέας τιτλοποίησης ύψους €13 δισ., 3) κεφαλαιακή ενίσχυση, χωρίς Α.Μ.Κ., αλλά με τη δημιουργία ‘μαξιλαριού’ €1 δισ. και 4) ολοκλήρωση του σχεδίου εταιρικού μετασχηματισμού. Οι ομολογίες της ΓΕΚΤΕΡΝΑ διαπραγματεύονται από σήμερα χωρίς το 1ο τοκομερίδιο (Ex coupon date). Το μικτό ποσό των οφειλόμενων τόκων ανέρχεται στα €14.1319444444/ομολογία, το οποίο έχει υπολογισθεί με επιτόκιο 2.75% ετησίως (προ φόρων) και αντιστοιχεί σε 500.000 ομολογίες και οι οποίες τελούν υπό διαπραγμάτευση στην Οργανωμένη Αγορά του Χ.Α. Ημερομηνία προσδιορισμού των Δικαιούχων τόκου (Record Date) είναι η Πέμπτη 31η Δεκεμβρίου 2020. Η καταβολή των οφειλόμενων τόκων προς τους Δικαιούχους των ομολογιών θα πραγματοποιηθεί την Δευτέρα 04 Ιανουαρίου 2021”, σημειώνει η Merit Sec.

“Είναι δεδομένο ότι ο ρυθμός ανόδου του Χ.Α. θα είναι χαμηλότερος στο εξής, αλλά η Αγορά εστιάζει στην οικονομική ανάκαμψη που εκτιμάται ότι θα είναι σημαντική για τα επόμενα 2 χρόνια. Πιθανή υποχώρηση των αποτιμήσεων θα προσφέρει νέες ευκαιρίες εισόδου, καθώς η διάθεση για αυξημένο ρίσκο δεν αναμένουμε να μειωθεί. Η πρώτη ενδιάμεση στήριξη του ΓΔΧΑ εντοπίζεται στην ζώνη των 790 - 770 μονάδων, ενώ οι 750 μονάδες αποτελούν μια κρίσιμη περιοχή μεσοπρόθεσμα”, εκτιμά η Leon Depolas Sec.

“Ο ΓΔ δοκιμάζει και πάλι την αντίσταση στις 810 μονάδες. Ακόμα θεωρούμε ως πιθανότερο σενάριο την συσσώρευση μεταξύ 755 - 810 μονάδων. Οι 810 μονάδες αποτελούν ουσιαστική αντίσταση και έχουν επιβεβαιωθεί αρκετές φορές μέχρι τώρα, Σε περίπτωση ανοδικής διάσπασης αναμένουμε ήπιο κύμα ως τις 835 μονάδες. Και ο ΔΤΡ δυσκολεύεται να κινηθεί πάνω από τις 525 μονάδες. Άρα παραμένει το σενάριο της βραχυχρόνιας συσσώρευσης μεταξύ 455 -525 μονάδων όπως είχε οριστεί στα προηγούμενα σχόλιά μας. Αν παρόλα αυτά διασπαστεί το επίπεδο αντίστασης των 525 μονάδων, τα περιθώρια ανοδικής κίνησης είναι σημαντικά, καθώς το επόμενο επίπεδο αντίστασης εντοπίζεται στις 580 μονάδες”, εκτιμά η Ελληνοαμερικανική ΑΧΕΠΕΥ.

Με το δεξί μπαίνει το 2021 για τις Αγορές, με τους εμβολιασμούς κατά του Covid-19 να έχουν ήδη ξεκινήσει και την εμπορική συμφωνία Ευρωπαϊκής Ένωσης και Ηνωμένου Βασιλείου να έχει επιτευχθεί, σημειώνει ο Νικόλας Πετράκης.

Το έτος που φεύγει επεφύλαξε πολλές συγκινήσεις και πολλά “ups” and “downs”, από την βίαιη κατάρρευση του Φεβρουαρίου – Μαρτίου, απόρροια των επιπτώσεων της πανδημίας και το ιστορικό ράλι Νοεμβρίου – Δεκεμβρίου, ενόψει των προοπτικών επιστροφής στην κανονικότητα που προσδίδει το νέο εμβόλιο.

Παρά την τεράστια αβεβαιότητα που έφερε ο ιός και τα δυσθεώρητα υφεσιακά επίπεδα, οι παρεμβάσεις των Κεντρικών Τραπεζών κατάφεραν να “παραδώσουν” στο νέο έτος την πλειονότητα των κορυφαίων χρηματιστηριακών δεικτών σε πολυετή, ή και ιστορικά υψηλά, αποδεικνύοντας ακόμη μία φορά την εξάρτηση από αυτές.

Οι εμβολιασμοί των ευπαθών Ομάδων για αρχή, θα μειώσουν την πίεση στο Εθνικό Σύστημα Υγείας, ώστε να επιτραπεί από τους Υγειονομικούς ένα ευρύτερο άνοιγμα της Οικονομίας.

Το μεγάλο στοίχημα όμως παραμένει η ομαλότερη λειτουργία της τουριστικής περιόδου, από την οποία εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό η Ελληνική Οικονομία. Η λεγόμενη “ανοσία της αγέλης” ενδέχεται να επιτευχθεί σε μεγάλο βαθμό έως την Θερινή σεζόν και από τους Πελάτες μας, ώστε να καλυφθεί μεγαλύτερο μέρος των φετινών απωλειών στον Τουριστικό κλάδο.

Κρίσιμη χρονιά και για τις Τράπεζες, οι οποίες ενώ ακόμη παλεύουν να αποβάλουν τα προβλήματα του παρελθόντος, έχουν ένα νέο πρόβλημα να διαχειριστούν. Ένα ενδεχόμενο ενός νέου κύκλου “κόκκινων” δανείων είναι υπαρκτό, συνέπεια των οικονομικών επιπτώσεων της πανδημίας και αποτελεί ένα νέο “πονοκέφαλο” για τους τραπεζίτες. Το θετικό της υπόθεσης είναι ότι καθώς το πρόβλημα είναι Πανευρωπαϊκό, όταν οι συνέπειες της πανδημίας ξεπεραστούν και έρθει ο “τελικός λογαριασμός”, δύναται να βρεθεί συνολικά μια Πανευρωπαϊκή λύση, που θα απορροφήσει μεγάλο μέρος των κραδασμών.

Αν και η τρικυμία φαίνεται να έχει περάσει, με τις ζημιές στο “σκαρί” της Παγκόσμιας Οικονομίας να είναι διαχειρίσιμες, τίποτα δεν έχει τελειώσει και θα χρειαστεί σκληρή δουλειά και υπομονή για να επανέλθουν τα πράγματα στους γνώριμους ρυθμούς.

“Η μεταβλητότητα αναμένεται να διατηρηθεί και την επόμενη χρονιά, με τα αντανακλαστικά των Επενδυτών να παραμένουν ιδιαίτερα ευαίσθητα, ενώ παράλληλα οι Κεντρικές Τράπεζες θα συνεχίζουν να στηρίζουν το Χρηματιστηριακό Οικοδόμημα, με κάθε δυνατό τρόπο”, εκτιμά ο κ. Πετράκης (Whitetip Investments ΑΕΠΕΥ).

Οι διεθνείς οικονομικές εξελίξεις

Με μικτά πρόσημα, ολοκλήρωσαν τη σημερινή συνεδρίαση οι μεγάλες Ασιατικές Αγορές. Σημειώνεται πως αύριο οι Αγορές σε Ιαπωνία και Νότια Κορέα θα είναι κλειστές λόγω αργίας.

Ήπιες απώλειες στην Ευρώπη, με μικρά κέρδη κινούνται οι δείκτες στην Wall Street.

Οριακές μεταβολές για το Πετρέλαιο, λίγο ψηλότερα το Ευρώ.

Προσπαθούν για κάτι καλύτερο Χρυσός και Ασήμι, πάνω από τα $28000 κινείται το Bitcoin.

Η FTSE Russell ανακοίνωσε πως ίσως διαγράψει περισσότερες Κινεζικές Εταιρείες από τους Παγκόσμιους δείκτες της, μετά την ενίσχυση από την Κυβέρνηση Τραμπ του εκτελεστικού διατάγματος, που απαγορεύει τις Αμερικανικές Επενδύσεις σε Κινεζικές Εταιρείες που φέρεται να έχουν στρατιωτική στήριξη.

Σημείωσε πως θα εκδώσει ανακοίνωση στις 4 Ιανουαρίου του 2021, στην οποία θα αναφέρονται οι όποιες επιπλέον αφαιρέσεις θα τεθούν σε ισχύ από το άνοιγμα της 7ης Ιανουαρίου.

Χαμηλότερα κινήθηκαν για τρίτο διαδοχικό μήνα οι επικείμενες πωλήσεις κατοικιών τον Νοέμβριο στις ΗΠΑ. Με βάση τα στοιχεία της Αμερικάνικης Ένωσης Μεσιτών (NAR), ο δείκτης επικείμενων πωλήσεων σημείωσε πτώση 2,6% στις 125,7 μονάδες σε σχέση με τον Οκτώβριο. Οι Αναλυτές που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters προέβλεπαν ότι ο δείκτης θα παραμείνει αμετάβλητος.

Επιστροφή στο ΧΑ

Επιστρέφοντας στα δικά μας, ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε μεταξύ 812,7 (+0,43%) και 803,11 μονάδων (-0,76%). Στις 17.00 βρέθηκε στις 807,52 (-0,21%) και ολοκλήρωσε της συνεδρίαση στις 809,08 μονάδες, με οριακές απώλειες 0,02%.

Ο τζίρος στα 58,9 εκατ., από τα οποία τα 15,8 εκατ. αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές (ΟΠΑΠ, ΠΠΑΚ), ενώ η ΠΠΑΚ απασχόλησε το 27% της συνολικής μικτής αξίας συναλλαγών (τρία πακέτα μετοχών της Paperpack, σωρευτικά 2360845 τίτλων, ή του 59,7% της Εταιρείας, πέρασαν μέσω του Χ.Α., στην τιμή των 6,66 ευρώ ανά μετοχή, με το συνολικό ύψος της συναλλαγής να διαμορφώνεται στα 15,72 εκατ. ευρώ).

Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης, δεν ήλθε σε επαφή με το αρνητικό πρόσημο ο ΦΡΛΚ και με το θετικό οι ΒΙΟ, ΓΕΚΤΕΡΝΑ, ΟΛΠ και ΟΠΑΠ.

Μέσω των τελικών δημοπρασιών, στο υψηλό ημέρας έκλεισαν οι Ελλάκτωρ, ΟΛΠ, ΟΠΑΠ και Fourlis και στο χαμηλό η ΕΕΕ.

Ικανοποιητική η τελική εικόνα με 87 ανοδικές μετοχές, έναντι 32 πτωτικών, ενώ 10 τίτλοι τερμάτισαν τη συνεδρίαση με κέρδη μεγαλύτερα του 8%.

---ΧΠΑ

Συνεδρίαση οριακής ανόδου στην Αγορά Παραγώγων, με τις συναλλαγές να παραμένουν χαμηλά στο συμβόλαιο του δείκτη και να παρουσιάζουν νεότερη υποχώρηση στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών (19.539 συμβόλαια).

Στα 5.591 συμβόλαια του δείκτη οι ανοιχτές θέσεις (από 5.595 στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο μήνα (Ιανουάριος).

Το συμβόλαιο του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (συνολικά 593, 591 για τον Ιανουάριο και 2 για τον Φεβρουάριο, τιμή κλεισίματος για τον πρώτο μήνα 1.938,5) κινήθηκε μεταξύ 1.928,25 και 1.943,5 μονάδων.

Δεν υπήρξε αξιοσημείωτος δανεισμός τίτλων, ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Eurobank (3.468), Alpha Bank (4.602), Πειραιώς (3.414), ΔΕΗ (865), Εθνική (1.991), Ελλάκτωρα (585), ΑΔΜΗΕ (115), Lamda Development (128), ΟΤΕ (346), MIG (3.303), ΟΠΑΠ (256).

Οι μεγαλύτερες ανοιχτές θέσεις - συμβόλαια (Μέγεθος Συμβολαίου: 100 Μετοχές, Φυσική Παράδοση), για τον πρώτο μήνα (Μάρτιος), στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών σε: Eurobank 54.084, MIG 50.020, Alpha Bank 76.672, Πειραιώς 58.067, Εθνική 36.068, ΔΕΗ 12.215.

Οι σημαντικότερες καθαρές αρνητικές θέσεις που δημοσιοποιήθηκαν στην Επ. Κεφαλαιαγοράς και ξεπερνούν το 0,5% του συνόλου των μετοχών:

          Position Holder                             Name of Issuer                NSP                    Date

Lansdowne Partners (UK) LLP

PIRAEUS BANK S.A.

2,23%

2020-11-02

Lansdowne Partners (UK) LLP

EUROBANK ERGASIAS S.A.

0,90%

2020-05-13

Lansdowne Partners (UK) LLP

 

PUBLIC POWER CORP. SA

 

1,59%

 

2020-06-16

 

 

 

 

 

Oasis Investments II Master Fund LTD

 

FOLLI FOLLIE S.A.

 

0,55%

 

2019-10-15

Lansdowne Partners (UK) LLP

 

ALPHA BANK S.A

1%

2020-05-13

    

Lansdowne Partners (UK) LLP

CAIRO MEZZ PLC

0,77%

2020-10-07

Οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι, μόνο από OTC (*), καθώς το Χ.Α., στην συγκεντρωτική κατάσταση του ΗΔΤ, δεν δημοσιεύει τους δανεισμούς από την ΕΧΑΕ, είναι: Alpha Bank 40.584.359 τεμ., (από 40.584.359 τεμ. στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση), Πειραιώς 16.507.478 τεμ. (16.507.478), ΔΕΗ 5.017.567 τεμ. (5.047.567), Eurobank 55.493.312 τεμ. (55.493.312), ΟΠΑΠ 1.396.950 τεμ. (1.396.950), Εθνική 10.719.515 (10.719.515), Folli Follie Group 1.067.847 τεμ. (1.067.847).

(*) Τα στοιχεία συναλλαγές δανεισμού τίτλων μέσω OTC δηλώνονται από τους Χειριστές ΣΑΤ και αφορούν τις ποσότητες που έχουν καταγραφεί στο ΣΑΤ, έως και τη προηγούμενη εργάσιμη ημέρα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v