Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πώς κλείνει το έτος στο Χρηματιστήριο

Θα αποτελέσουν οι επιδόσεις του τελευταίου τριμήνου προοίμιο για την κίνηση του ΓΔ στο νέο έτος; Η θεαματική πορεία του τραπεζικού δείκτη, οι ευχάριστες εκπλήξεις και τα σινιάλα για τις επόμενες συνεδριάσεις.

Πώς κλείνει το έτος στο Χρηματιστήριο

Από τις 800 συν ή μείον, η εκκίνηση του 2021 για το Χρηματιστήριο Αθηνών.

Περισσότερο σημειολογικού παρά ουσιαστικού χαρακτήρα το ερώτημα, θα απαντηθεί μετά τις 15:00,
στο πέρας μίας συνεδρίασης που αναμένεται πως θα έχει μέτρια συναλλακτική δραστηριότητα και ανάλογο τζίρο.

Σε πλάγια κίνηση ο Γενικός Δείκτης, αυτή την τελευταία για φέτος εβδομάδα, δίνοντας αρχικά μία αντίδραση για τον Γενικό Δείκτη έως την περιοχή των 812 μονάδων (τη Δευτέρα) και σταδιακό «χώνεμα» αυτών των επιπέδων με (κυρίως) traders να «κλειδώνουν» και άλλο μέρος των θέσεών τους.

Στις 809,08 μονάδες ο ΓΔ, με απώλειες 11,74% σε ετήσια μέτρηση αλλά με ανοδική διόρθωση σε διαστήματα μηνός (9,79%), τριμήνου (29,50%) και εξαμήνου (26,64%).

Ειδικότερα, για τον τραπεζικό κλάδο οι απώλειες είναι μεγαλύτερες (για το 2020), όπως όμως και η απόδοση στα αντίστοιχα χρονικά διαστήματα. Στις 518,86 μονάδες ο ΔΤΡ, χαμηλότερα 41,38% αλλά και διορθώνοντας ανοδικά κατά 29,56% στον μήνα, 71,10% στο τρίμηνο και 42,50% στο εξάμηνο.

Ο τραπεζικός κλάδος ήταν και θα είναι το «κλειδί» για τη διαμόρφωση της τάσης, από τη Δευτέρα κιόλας.

Τα blue chips, οι μετοχές-σηματωροί θα ακολουθήσουν ανάλογα, με τον FTSE25 στις 1.936,38 μονάδες.

ΔΕΗ και Τέρνα Ενεργειακή με θετική μεταβολή 79,18% και 74,28% αντίστοιχα, για φέτος, αποτέλεσαν την ευχάριστη έκπληξη (η πρώτη) και την επιβεβαίωση (η δεύτερη). Αμφότερες σηματωροί για τον κλάδο της ενέργειας, που μέλλει να παραμείνει πρωταγωνιστής και το 2021. Αλλωστε, με μία μεγάλη συμφωνία (ΔΕΗ Ανανεώσιμες-ΜΕΤΚΑ EGN) κλείνει η χρονιά, προϊδεάζοντάς μας για τις συμφωνίες, διεργασίες που θα γίνουν με το νέο έτος. Στα 11,70 ευρώ η Mytilineos, άλλη μία από τις μετοχές του δείκτη, με θετικό πρόσημο (19,63%) για φέτος.

Κλάδος αιχμής και αυτός της «ευρύτερης πληροφορικής», με το σύνολο των μετοχών/εταιρειών να καταγράφει υψηλά διψήφια ποσοστά, συνακόλουθα οι αποτιμήσεις να διαμορφώνονται σε ικανοποιητικά επίπεδα. Δεν είναι τυχαίο πως τις τελευταίες συνεδριάσεις καταγράφονται «τοπικά» ή και «ιστορικά» υψηλά για τις μετοχές εταιρειών του κλάδου, με τη συνέχεια να προοιωνίζεται ανάλογη.

Μεσαία και χαμηλότερη κεφαλαιοποίηση έχουν την τιμητική τους αυτές τις ημέρες, με πιθανότερο το ενδεχόμενο να έχουμε και σήμερα ακόμη μία συνεδρίαση με «χρώμα» μόχλευσης.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v