Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Χρηματιστήριο: Κρίσιμη συνεδρίαση με ζητούμενο... αντίδραση

Οι ρευστοποιήσεις των τελευταίων ημερών έφεραν τον Γενικό Δείκτη κάτω από τις 800 μονάδες. Τα επίπεδα που έχουν σημασία για την εγχώρια αγορά. Τι σηματοδοτεί η πτώση με χαμηλότερο τζίρο από αυτόν της ανοδικής κίνησης.

Χρηματιστήριο: Κρίσιμη συνεδρίαση με ζητούμενο... αντίδραση

Με το βλέμμα στις πολιτικές εξελίξεις στις ΗΠΑ, η χθεσινοβραδινή προσεκτική οριακή άνοδος στη
Wall Street. Στις 3.801 μονάδες ο S&P500, που για τους τεχνικάριους σημαίνει πολύ απλά πως σήμερα-αύριο θα πρέπει να βγει αντίδραση, ειδάλλως ο δείκτης-σημείο αναφοράς κινδυνεύει με περαιτέρω διόρθωση προς την περιοχή των 3.700 μονάδων.

Σε αναμονή τα ευρωπαϊκά, τρίτη συνεχόμενη συνεδρίαση με αρνητικό πρόσημο στο Χρηματιστήριο Αθηνών. Με «κλείσιμο» του Γενικού Δείκτη στις 796,73 μονάδες, του Δείκτη Τραπεζών στις 477,90 και του FTSE25 στις 1.899,82 μονάδες.

Νέες ρευστοποιήσεις σε τραπεζικές μετοχές και blue chips, με τις πρώτες να έχουν ξεκινήσει, όμως, από τα υψηλά της προηγούμενης Δευτέρας-Τρίτης, για να ακολουθήσουν τα «βαριά χαρτιά» μία-δύο συνεδριάσεις αργότερα. Πρακτικά, διάθεση και εντολές για κατοχύρωση μέρους long θέσεων υπήρχε, πριν δοθεί το έναυσμα στις διεθνείς αγορές, από τη Νέα Υόρκη.

Αρχικά στον τραπεζικό κλάδο, απόρροια εύλογου «κλειδώματος» διψήφιων αποδόσεων (σε διάστημα τριμήνου), συνακόλουθα σε blue chips, μετοχές-σηματωρούς. Ενδεικτικά αναφέρω πως η Εθνική στο 1,959 ευρώ μετρά απώλειες 2,54% σε διάστημα μηνός αλλά υπεραξίες 79,89% σε τρίμηνο. Αντίστοιχα η Alpha Bank στο 0,853 σημειώνει μείον 6,47% αλλά συν 65,31%.

Τυπικά περιθώριο για περαιτέρω πωλήσεις υπάρχει, ενδεχόμενο που θα μπορούσε να φέρει τον κλαδικό δείκτη χαμηλότερα. Ωστόσο για τον ΔΤΡ θα πρέπει να ενεργοποιηθούν αγορές που θα τον επαναφέρουν προς τις 487, ειδάλλως πιθανότατα θα δοκιμασθεί χαμηλότερα, στην περιοχή των 450 μονάδων. Οπου και το stop για τις long θέσεις, σημείο που η απώλειά του (σε κλείσιμο) θα επιβεβαιώνει την κλίση του σε short τάση, σε διάστημα μηνός. Γι' αυτό, η σημερινή και η αυριανή συνεδρίαση χρήζουν αυξημένης προσοχής.

Συνεκτιμώντας πως σε μετοχές όπως Coca Cola/HBC, ΟΠΑΠ, TITAN, OTE αλλά και ΑΔΜΗΕ, Fourlis, ΕΛΛΑΚΤΩΡ βγήκαν, χθες, αγορές, ενώ σε Mytilineos, Motor Oil, Viohalco οι πωλητές ήταν ιδιαίτερα προσεκτικοί. Να δούμε, σήμερα, τη συμπεριφορά των ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ-Ενεργειακή, μετά τη διόρθωση, μεγαλύτερη του 4%, στα 7,41 και 13,68 ευρώ αντίστοιχα.

Οπως και το ότι στη διόρθωση, η αξία συναλλαγών είναι αισθητά χαμηλότερη της ανόδου και δη του σερί 13 συνεδριάσεων. Ειδικότερα, χθες, ο τζίρος ήταν 44,914 εκατ. ευρώ, με 27,758 εκατ. μετοχές έναντι μέσου ημερήσιου τζίρου 73 εκατ. την προηγούμενη εβδομάδα. Και για σειρά εβδομάδων σταθερά μεγαλύτερος των 70 εκατ. ευρώ. Αλλά και το επικείμενο «κλείσιμο» μεθαύριο Παρασκευή -τρίτη του Ιανουαρίου-, με τα ΣΜΕ του δείκτη σε μικρό discount, για τις δύο σειρές με 2.104 και 1.661 ΣΜΕ σε λήξη τρέχοντος μηνός και επόμενου αντίστοιχα.

Σε αναμονή των εξελίξεων για το Galaxy στην Αlpha Βank, των νεότερων στο σίριαλ της ΕΕΓΑ στην Εθνική, της έκτακτης γενικής συνέλευσης στην ΕΛΛΑΚΤΩΡ. Με ορίζοντα προς το 2ήμερο 21-22 του μηνός, οπότε και η συνεδρίαση της ΕΚΤ και η αξιολόγηση της οικονομίας από τον οίκο Fitch.

Και με την Αθήνα, ανά πάσα στιγμή έτοιμη να ανοίξει την αυλαία εξόδου στις αγορές, σε διάστημα από... χθες μέχρι τις αρχές Φεβρουαρίου. Ευτυχώς που η ελληνική πλευρά διαθέτει ένα «μαξιλάρι» (32,1 δισ., με στοιχεία Δευτέρας) και έχει την απόλυτη ευχέρεια επιλογής χρόνου και σύνθεσης του ομολόγου που θα εκδώσει. Οσον αφορά χρονική διάρκεια και ύψος κεφαλαίου.

Στο 0,686%, νωρίτερα, το 10ετές.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v