Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Χρηματιστήριο: Επικράτησαν οι πωλητές στα blue chips

Τις 790 μονάδες διόρθωσε ο Γενικός Δείκτης με τις συναλλαγές να διαμορφώνονται στα 66 εκατ. ευρώ. Θετικό πρόσημο στον τραπεζικό κλάδο πλην της Πειραιώς. Ρευστοποιήσεις σε ΔΕΗ, Ελλάκτωρ, ΟΠΑΠ, Aegean.

Χρηματιστήριο: Επικράτησαν οι πωλητές στα blue chips

Με αρνητικά πρόσημα και αξιοσημείωτες απώλειες κινούνται τα κυριότερα Ευρωπαϊκά Χρηματιστήρια, με τους ενεργούς Επενδυτές να έχουν επικεντρωμένη την προσοχή τους στην “πέραν του Ατλαντικού όχθη”, καθώς ξεκίνησαν οι ανακοινώσεις αποτελεσμάτων των Εισηγμένων, ενώ ο εκλεγμένος Πρόεδρος Τζο Μπάιντεν παρουσίασε ένα σχέδιο αξίας $1,9 τρισ., για την ανάκαμψη της Αμερικανικής Οικονομίας.

Εν τω μεταξύ, “η Fed δεν θα αυξήσει τα επιτόκια, αν δεν δει ανησυχητικά σημάδια αύξησης του πληθωρισμού”, επανέλαβε ο πρόεδρος της Κεντρικής Τράπεζας των ΗΠΑ, Τζερόμ Πάουελ.

Από την άλλη, η Κυβέρνηση Τραμπ αυξάνει συνεχώς τη "μαύρη λίστα”, με τις Εταιρείες που έχουν σχέσεις με τον Κινεζικό Στρατό, εντείνοντας την ένταση μεταξύ ΗΠΑ και Πεκίνου.

Υπενθυμίζεται ότι τη Δευτέρα η Wall Street έχει αργία (Martin Luther King day). Την Τρίτη είναι η σειρά της Goldman Sachs και του Netflix να ανακοινώσουν αποτελέσματα, ενώ την Τετάρτη 20/01 ανακοινώνουν Alcoa, Procter & Gamble, Morgan Stanley. Την ίδια ημέρα θα γίνει η ορκωμοσία του νέου Προέδρου των ΗΠΑ.

Καθαρά πτωτική η τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας για το Ελληνικό Χρηματιστήριο, με τους βασικούς του δείκτες να κινούνται μόνιμα με αρνητικό πρόσημο και τον Γενικό Δείκτη να απομακρύνεται, αργά αλλά σταθερά, από την, μέχρι πρότινος, στήριξη των 800 μονάδων.

Μάλιστα το σημερινό κλείσιμο του ΓΔ είναι το χαμηλότερο των τελευταίων 13 συνεδριάσεων, με το αμέσως χαμηλότερο να έχει σημειωθεί στις 23/2 (787,48 μονάδες).

Παραμένει σε σχετικά χαμηλά επίπεδα η καθαρή αξία συναλλαγών, επιβεβαιώνοντας ότι τα Ξένα χαρτοφυλάκια “τράβηξαν μάρκες από το τραπέζι” και ορισμένα από αυτά έχουν ήδη αποχωρήσει από το Χ.Α.

Η εκτίμηση αυτή ενισχύεται και από τα τελευταία στοιχεία που ανακοίνωσε το Χρηματιστήριο.

Πιο συγκεκριμένα, με βάση τα στοιχεία του AXIA Numbers Δεκεμβρίου, οι Ξένοι Επενδυτές εμφάνισαν εκροές ύψους €11,82 εκατ., ενώ οι Έλληνες επενδυτές εισροές €12,00 εκατ.

Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με τα στοιχεία του AXIA Numbers Νοεμβρίου, οι Ξένοι Επενδυτές σημείωσαν εισροές της τάξεως των €14,67 εκατ. (μετά από 11 συνεχόμενους μήνες εκροών), ενώ οι Έλληνες Επενδυτές εκροές €14,73 εκατ.

Άρα, μετά το διάλειμμα εισροών του Νοεμβρίου, τα Ξένα χαρτοφυλάκια επέστρεψαν σε εκροές, με ότι αυτό μπορεί να συνεπάγεται για την συνέχεια, αν το Χ.Α. κληθεί να κινηθεί “ιδίαις δυνάμεις”.

Σε αντίθεση με το Χ.Α., επιστροφή των τοποθετήσεων σημειώνεται στην Αγορά ομολόγων, με αποτέλεσμα την επιφυλακτική αποκλιμάκωση των αποδόσεων (στο 0,653% η απόδοση του Ελληνικού 10ετους).

Επιστρέφοντας στα του Ελληνικού Χρηματιστηρίου, αξίζει υποσημείωσης η προσπάθεια αντίδρασης από τα χαμηλά ημέρας, μετά την είδηση σύμφωνα με την οποία “το ‘πράσινο φως’ για να ανοίξει παντού το σύνολο του Λιανεμπορίου, με τη μέθοδο του ραντεβού μέσα στο κατάστημα (click in shop) και του click away, έδωσε η Επιτροπή των Λοιμωξιολόγων”, ενώ στα πρωινά χαμηλά, δεν υπήρχε τίτλος του FTSE25 που να διασώζεται, έστω αμετάβλητος.

Στα ενδιαφέροντα της ημέρας και η λήξη των συμβολαίων Ιανουαρίου στην Αγορά Παραγώγων, με το κλίμα να παραμένει επιφυλακτικό και μετά τις 14.00, στο εγχώριο χρηματιστηριακό ταμπλώ, ενώ υπενθυμίζεται ότι η πρώτη αξιολόγηση, για το 2021, του Ελληνικού αξιόχρεου θα γίνει από την Fitch την προσεχή Παρασκευή, μετά το κλείσιμο της συνεδρίασης.

Από εκεί και πέρα, η σημερινή ήταν η τελευταία συνεδρίαση της, πλήρους μετά τις αργίες των εορτών, χρηματιστηριακής εβδομάδας, που αποδείχθηκε πτωτική κατά 3,56% για τον Γενικό Δείκτη. Στο ίδιο διάστημα, ο κλαδικός δείκτης των Τραπεζών, κατέγραψε απώλειες 4,71%.

Από την αρχή του χρόνου ο ΓΔ σημειώνει απώλειες 2,33% και ο ΔΤΡ έφθασε, ήδη, σε απώλειες το 8%.

Αισθητή αντίδραση από τα χαμηλά ημέρας και συγκριτικό πλεονέκτημα των αγοραστών, δείχνει η τελική εικόνα στο Βαρύδεικτο Τραπεζικό ταμπλώ, όπου μόνιμα με αρνητικό πρόσημο κινήθηκε ο τίτλος της Πειραιώς (-1,74%), ενώ και τα δύο πρόσημα άλλαξαν οι τίτλοι των Alpha Bank (+0,35%), Εθνικής (+1,10%) και Eurobank (+0,17%).

Να σημειωθεί ότι πρώτος σε θετικό πρόσημο γύρισε ο τίτλος της ΕΤΕ, όμως η γενικότερη εικόνα των Δεικτοβαρών Τραπεζικών μετοχών, δείχνει ότι η υπάρχουσα επιφυλακτικότητα θα συνεχιστεί.

Στο ίδιο μήκος κύματος και οι δηλώσεις Στουρνάρα.

Πιο συγκεκριμένα, “το βάρος από τα ‘κόκκινα’ δάνεια που θα κληροδοτήσει η κρίση της Covid-19 υπολογίζεται στα 8 - 10 δισ. ευρώ για τις Ελληνικές Τράπεζες και θα είναι, αναλογικά, μεγαλύτερο σε σχέση με αυτό που θα επωμιστούν τα άλλα Πιστωτικά Ιδρύματα της Ευρώπης. Τράπεζες όπως οι Ελληνικές, οι οποίες ήδη διαθέτουν ένα υψηλό απόθεμα ‘κόκκινων’ δανείων, θα κληθούν να σηκώσουν μεγαλύτερο βάρος στη συνέχεια. Και τούτο διότι ήδη έχουν εξαντλήσει το μεγαλύτερο μέρος, αν όχι το σύνολο, από το απόθεμα των κεφαλαίων που διαθέτουν, προκειμένου να αντιμετωπίσουν το μεγάλο βάρος των ‘κόκκινων’ δανείων που κουβαλούν”, τόνισε, στο πλαίσιο του 8ου Banking Forum, ο κ. Γιάννης Στουρνάρας.

Και τα δύο πρόσημα άλλαξε ο κλαδικός δείκτης των Τραπεζών. Βρέθηκε να υποχωρεί μέχρι τις 466,93 (-1,93%), για να ακολουθήσει αντίδραση μέχρι τις 480,17 μονάδες (+0,85%). Πριν τις τελικές δημοπρασίες βρέθηκε στις 477,66 (+0,33%) και ολοκλήρωσε τις συναλλαγές στις 477,46 μονάδες, με ημερήσια κέρδη 0,29%.

Να σημειωθεί ότι η σημερινή αντίδραση στο δεύτερο μισό της συνεδρίασης, μπορεί να απέτρεψε τα χειρότερα για τον ΔΤΡ, αλλά δεν άλλαξε τα επιφυλακτικά, τεχνικά, δεδομένα.

Έτσι, αν μετά την απώλεια της ζώνης στήριξης στις 494 – 489 μονάδες, χαθεί και η αμέσως επόμενη στήριξη στις 471 μονάδες, οι αμέσως επόμενες στηρίξεις εντοπίζονται στις 461 – 456 και 448 μονάδες (εκθετικός ΚΜΟ 60 εβδομάδων). Μέγιστη αποδεκτή διόρθωση, αλλά με σαφώς “χαλασμένη” εικόνα, μέχρι τις 418 (διέρχονται οι δύο ΚΜΟ 200 ημερών) και 404 μονάδες (εκθετικός ΚΜΟ 30 εβδομάδων). Ο εν λόγω δείκτης για να διεκδικήσει κάτι σημαντικά καλύτερο, θα ήθελε εντυπωσιακό “come back” με κλεισίματα υψηλότερα των 532 (ημερήσιο “stop short”) και 557 μονάδων (εκθετικός ΚΜΟ 90 εβδομάδων). Το συγκρατημένα αισιόδοξο σενάριο, εδώ και πολλές συνεδριάσεις φαίνεται να το απενεργοποιεί η Αγορά.

Σαφώς καλύτερη της ενδοσυνεδριακής, η τελική εικόνα στο ταμπλώ του μη Τραπεζικού 25αρη, όπου με θετική ημερήσια μεταβολή επέπλευσαν οι ΒΙΟ (+1,02%), ΓΕΚΤΕΡΝΑ (+0,81%), ΛΑΜΔΑ (+0,73%), ΜΠΕΛΑ (+2,68%), ενώ αμετάβλητη ολοκλήρωσε τις συναλλαγές η μετοχή του ΟΛΠ.

Υπενθυμίζεται ότι από σήμερα, έπαυσε η διαπραγμάτευση και διεγράφησαν από το Χ.Α. οι 9965956 ίδιες (ΚΟ) μετοχές του ΟΤΕ. Το σύνολο των μετοχών του Οργανισμού που είναι διαπραγματεύσιμες στο Χρηματιστήριο Αθηνών ανέρχεται σε 460208620.

Πέντε οι συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις για την μετοχή της ΔΕΗ (-1,10%), που σήμερα κινήθηκε μόνιμα με αρνητικό πρόσημο. Χάθηκε η πρώτη στήριξη στα 7,30 ευρώ και αν παραβιαστεί και η αμέσως επόμενη στα 6,97 ευρώ (εκθετικός ΚΜΟ 30 ημερών), δεν μπορεί να αποκλειστεί υποχώρηση προς τα 6,92 και 6,82 ευρώ (ημερήσιο “stop long”). Παραμένει πρώτο ζητούμενο, η επιστροφή με κλείσιμο υψηλότερα των 7,30 ευρώ.

Δίπλωσε τις πτωτικές συνεδριάσεις η Μυτιληναίος (-1,77%), ενώ σήμερα η μετοχή κινήθηκε χωρίς να έλθει σε επαφή με το θετικό πρόσημο, αλλά δεν έχει απομακρυνθεί ιδιαίτερα από τα πρόσφατα υψηλά 13 ετών. Όλα δείχνουν ότι, σε βραχυπρόθεσμο ορίζοντα, πολύ δύσκολα θα πετύχει ανοδική διαφυγή υψηλότερα των 12,88 ευρώ. Σε περίπτωση θετικής έκπληξης, επόμενος στόχος τα 14,20 ευρώ. Αντίθετα κλείσιμο χαμηλότερα των 12,00 ευρώ, αφήνει περιθώρια υποχώρησης προς τα 11,43, 11,18 και 10,85 ευρώ (ημερήσιο “stop long”).

Κρατάει τα υψηλά 11 μηνών, η TITC (-0,13%). Όσο δίνει κλεισίματα υψηλότερα των 14,02 ευρώ, οι αγοραστές μπορούν να ελπίζουν σε κίνηση προς τα 15,30 ευρώ. Μέγιστη αποδεκτή διόρθωση, στα 13,64 ευρώ (ημερήσιο “stop long”).

Αν και σήμερα αντέδρασε από το χαμηλό ημέρας των 6,73 ευρώ (-1,75%) και μάλιστα γύρισε και ολοκλήρωσε τη συνεδρίαση και με θετικό πρόσημο, η μετοχή της Lamda Development (+0,73%), συνεχίζουν να επιβεβαιώνονται όσοι Αναλυτές υποστηρίζουν ότι θα χρειαστεί είδηση για να κινηθεί επιθετικά ψηλότερα της ζώνης 7,20 – 7,45.

Να σημειωθεί ότι ο τίτλος κινείται πλαγιοκαθοδικά από τα 7,34 ευρώ (κλείσιμο 4/1). Αν χαθούν οι πρώτες στηρίξεις στα 6,87 και 6,78 ευρώ (παραβιάστηκαν σήμερα ενδοσυνεδριακά), δεν μπορεί να αποκλειστεί υποχώρηση προς τα 6,58 (ημερήσιο “stop long”).

Από τις χαμηλότερες κεφαλαιοποιήσεις, αυξημένη συναλλακτική δραστηριότητα στην Newsphone (0%), το “bid” χαμηλότερα από το προηγούμενο κλείσιμο σε Προοδευτική (+18,81%) και AVE (+1,42%), δίπλωσε τις ανοδικές συνεδριάσεις, αλλά με μεγάλη αύξηση των συναλλαγών, η Intralot (+4,17%), πέντε οι συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις για την Attica Group (-1,17%) προσπάθησε να αντιδράσει μετά από “εξαρέ” πτωτικών συνεδριάσεων η Q&R (+3,39%), ενώ αύξησαν συναλλαγές οι Ναύπακτος (+9,40%), ΕΥΑΘ (-2,80%) και Byte (+0,97%).

Βραχύβιο αποδείχθηκε το ανοδικό διάλειμμα στον Ικτίνο (-1,32%), τρεις οι συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις για Revoil (+1,11%) και ΞΥΛΚ (+9,66%), μικρός πωλητής σε Κρέκα (-19,58%) και Μινέρβα (-7,27%), συνεχίστηκαν οι κινήσεις κατοχύρωσης κερδών στην Epsilon Net (-0,43%), επέστρεψε σε χαμηλότερα επίπεδα η ΓΕΚΕ (-5,45%), ενώ οι πωλητές δήλωσαν παρουσία σε Mediterra (-8,82%), Doppler (-2,41%), Cenergy (-0,12%), Ιντεάλ (-5,22%), Άβακα (-0,47%), Ιντερτέκ (-4,11%) και ΕΛΧΑ (-0,60%).

“Relance” των αγοραστών στην Sato (+18,18%), στις 7/1 το τελευταίο θετικό κλείσιμο για τον Κέκροπα (0%), επιμένει πλαγιοκαθοδικά ο Δρομέας (-3,06%), αξιοπρόσεκτες αμυντικές ικανότητες από την Ίλυδα (0%), ενώ “διορατικά” χαρτοφυλάκια μαζεύουν AS Company (0%).

Για τον Γενικό Δείκτη, οι επόμενες στηρίξεις εντοπίζονται στις 789 και 775 μονάδες. Η διόρθωση δεν πρέπει να επεκταθεί χαμηλότερα των 749 μονάδων (ημερήσιο “stop long”, ενώ συγκλίνουν και οι δύο ΚΜΟ 200 εβδομάδων) και σε ακρότητα χαμηλότερα των 733 μονάδων (εκθετικός ΚΜΟ 30 μηνών). Σε περίπτωση επιστροφής των αγοραστών, οι πρώτες αντιστάσεις στις 824 – 836 και 846 μονάδες.

Για τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης, όσο αυτός δίνει κλεισίματα χαμηλότερα των 1909 (απλός ΚΜΟ 200 εβδομάδων) και πολύ περισσότερο χαμηλότερα των 1893 μονάδων, δεν μπορεί να αποκλειστεί υποχώρηση προς τις 1870, 1850 και 1784 μονάδες (ημερήσιο “stop long”). Οι πλησιέστερες αντιστάσεις στις 1959 – 1967 και 1997 μονάδες.

Οι εκτιμήσεις των Αναλυτών

“Περιμένουμε η Εγχώρια Αγορά να παραμείνει υπό πίεση, λόγω της αρνητικής ψυχολογίας που επικρατεί στις Αγορές του εξωτερικού, καθώς η ανακοίνωση της πρότασης πακέτου αρωγής στις ΗΠΑ, απέτυχε να δώσει περαιτέρω ώθηση στο momentum” εκτιμά η Eurobank Eq.

“Ολική πτωτική επαναφορά καταγράφει ο ΓΔΧΑ. Επιφυλακτική η εικόνα στις Διεθνείς Αγορές, εν μέσω προσέγγισης 2 εκατ. θανάτων Παγκοσμίως από την πανδημία, αλλά και της έγκρισης του νέου πακέτου στήριξης της Κυβέρνησης Μπάιντεν. Δύσκολη παραμένει η εξίσωση για την βραχυπρόθεσμη πορεία του ΓΔΧΑ, καθώς βρισκόμαστε στο μέσο του πιθανού εκτιμώμενου εύρους διακύμανσης μεταξύ των 750 και 850 μονάδων. Θετικές εξελίξεις στο μέτωπο του Λιανεμπορίου, ωστόσο, αυτές δεν θα αφορούν το σύνολο των Επιχειρήσεων”, αναφέρει η Leon Depolas Sec.

Πτωτική η εβδομάδα για το Χ.Α. μετά από δυο ανοδικές. Αρνητικός πρωταγωνιστής, ο Τραπεζικός κλάδος, ο οποίος υποχώρησε για δεύτερη εβδομάδα, σημειώνει ο Πέτρος Τσούρτης.

Η βραχυπρόθεσμη τάση του Τραπεζικού δείκτη είναι πλέον πτωτική, ενώ ο ΓΔ βρίσκεται χαμηλότερα από τον ΚΜΟ 20 ημερών (795 μονάδες). Σημεία στήριξης οι 770 και 750 μονάδες, ενώ σημεία αντίστασης οι 800 και 810 μονάδες.

Παραμένουμε θετικοί για μετοχές αξίας που προσφέρουν υψηλές μερισματικές αποδόσεις όπως οι ΑΔΜΗΕ Συμ., ΟΤΕ και ΟΠΑΠ, αλλά και για κυκλικές Εταιρείες όπως οι Jumbo και Fourlis. Συνεχίζουμε να πιστεύουμε ότι οι Τραπεζικές μετοχές προσφέρονται μόνο για trading, ωστόσο μετά τις Α.Μ.Κ. θα αποτελούν καλή επένδυση με μακροπρόθεσμο ορίζοντα, εάν δεν υπάρξει πάλι κάποιος απροσδόκητος παράγοντας.

Τα νέα που ενδέχεται να επηρεάσουν την τάση της επόμενης εβδομάδας είναι η συνεδρίαση της ΕΚΤ την Πέμπτη, η ανακοίνωση του δείκτη υπεύθυνων προμηθειών της Markit και η αξιολόγηση της Fitch την Παρασκευή.

Πτωτική η εβδομάδα και για τον S&P 500. Τα μακροοικονομικά νέα που ενδέχεται να επηρεάσουν την τάση της επόμενης εβδομάδας είναι τα εβδομαδιαία επιδόματα ανεργίας την Πέμπτη και ο δείκτης υπεύθυνων προμηθειών της Markit την Παρασκευή.

“Σημεία στήριξης οι 3764 και 3706 μονάδες, ενώ σημεία αντίστασης οι 3825 και οι 3920 μονάδες”, σύμφωνα με την άποψη του υπεύθυνου τμήματος έρευνας και ανάλυσης της Merit Sec.

Διστακτική να συνεχίσει το ράλι των δύο προηγούμενων μηνών φαίνεται η Ελληνική Αγορά, ακολουθώντας μια επιφυλακτική πορεία στο ξεκίνημα του 2021, όπως επισημαίνει ο Μάνος Χατζηδάκης.

Η εσωτερική ειδησεογραφία δεν προσφέρει, ακόμα, εναύσματα ζωηρότερων διακυμάνσεων, ενώ και στο εξωτερικό καταγράφεται μια κόπωση, μετά την καταγραφή των πρόσφατων ιστορικών υψηλών.

Αν και τα επιδημιολογικά δεδομένα της Χώρας κινούνται καλύτερα από άλλες Ευρωπαϊκές Χώρες, το κλείσιμο πολλών κλάδων οικονομικής δραστηριότητας επιτείνει την ανησυχία, για τις μακροοικονομικές επιπτώσεις της ύφεσης σε ανεργία και αύξηση των επισφαλειών.

Την ίδια στιγμή η αναθεώρηση του ρυθμού των εμβολιασμών περιόρισε κάπως την αισιοδοξία και έκανε πιο επιλεκτική την παρουσία των αγοραστών στην Εγχώρια Αγορά.

Κάπως έτσι περιγράφεται το πρώτο χρηματιστηριακό δεκαπενθήμερο της νέας χρονιάς, το οποίο χαρακτηρίστηκε από εσωστρέφεια.

Η έναρξη της περιόδου ανακοίνωσης αποτελεσμάτων στις ΗΠΑ, ενδεχομένως να δώσει περισσότερες αφορμές και στο εσωτερικό, αφού έστω και παθητικά το Χ.Α. θα ακολουθήσει την τάση που θα διαμορφωθεί.

Γεγονός είναι πάντως ότι η Ελληνική Αγορά έφθασε ως εδώ με Εγχώριες Δυνάμεις. Σύμφωνα με τις επίσημες ανακοινώσεις του Χ.Α. η περυσινή χρονιά βρήκε τους Ξένους Επενδυτές πωλητές κατά 625 εκατ. ευρώ.

Αντίθετα παρατηρήθηκε αισθητή αύξηση της συμμετοχής της Λιανικής Επενδυτικής, η οποία τον Δεκέμβριο ήταν κυρίαρχη στις συναλλαγές, αντιπροσωπεύοντας το 28% του συνόλου. Η τάση αυτή δεν ξεκίνησε στο τέλος του 2020, ενδυναμώθηκε ωστόσο αισθητά στους δύο τελευταίους μήνες της χρονιάς, όπου το Χρηματιστήριο έδωσε πολύ αξιόλογες αποδόσεις.

Μάλιστα, μεγάλο μέρος των εισροών που παρατηρήθηκαν από τους Ιδιώτες Επενδυτές, κατευθύνθηκε προς τα Μετοχικά Αμοιβαία εσωτερικού, τα οποία κατέγραψαν το Δεκέμβριο εισροές 22 εκατ. ευρώ, μια επίδοση που δεν έχει καταγραφεί ποτέ στον τελευταίο μήνα του έτους.

Η εξέλιξη αυτή έχει δύο αναγνώσεις: α) Το Ελληνικό Χρηματιστήριο έχει δυνητικά σημαντικό περιθώριο από το εξωτερικό και β) οι Ξένοι παραμένουν ακόμα απόλυτα επιφυλακτικοί και επιλεκτικοί απέναντι στην Ελληνική Αγορά, αναμένοντας περισσότερες κινήσεις που θα ενδυναμώσουν την εμπιστοσύνη τους στο Χ.Α.

Τεχνικά, ο Γενικός Δείκτης φλέρταρε την Παρασκευή με την στήριξη του ΚΜΟ των 30 ημερών, μετά από δύο μήνες καθαρής ανόδου. Τα συναλλακτικά δεδομένα έχουν υποχωρήσει, υποδηλώνοντας την επιφυλακτικότητα των αγοραστών στα τρέχοντα επίπεδα, ωστόσο, επί του παρόντος, η κίνηση του Γενικού Δείκτη βρίσκεται εντός των φυσιολογικών επιπέδων διόρθωσης, από τα υψηλά των 827 μονάδων.

Οι ταλαντωτές κινούνται σε ουδέτερες ζώνες, ενώ στα ωριαία διαγράμματα έχουν υποχωρήσει σε βραχυπρόθεσμα υποτιμημένα επίπεδα.

Με την υποχώρηση της Παρασκευής στις 784 μονάδες, έκλεισε και η διαγραμματική “εκκρεμότητα” του ανοδικού “χάσματος” της 23ης Δεκεμβρίου (789 – 793). Πριν από οτιδήποτε άλλο, ο Γενικός Δείκτης “χρωστάει” μια κίνηση προς τις 800 μονάδες, όπου εκεί θα εξεταστούν οι συναλλακτικές προϋποθέσεις παραμονής, ή υποχώρησης προς νεότερα χαμηλά.

“Προς το παρόν οι 785 μονάδες συνιστούν μια πρώτη στήριξη, ωστόσο η μεγάλη εικόνα δείχνει ως πιο συμπαγές το πεδίο των 750 μονάδων” τονίζει ο υπεύθυνος τμήματος ανάλυσης της Beta Sec.

Οι διεθνείς οικονομικές εξελίξεις

Σαφές προβάδισμα στους πωλητές, δίνει η τελική εικόνα για τις μεγάλες Ασιατικές Αγορές.

Αξιοσημείωτες οι απώλειες στην Ευρώπη, αρνητικά πρόσημα, αλλά και προσπάθεια αντίδρασης από τα αρχικά χαμηλά, για τους δείκτες στο NYSE.

Αξιοσημείωτες πιέσεις στο Πετρέλαιο, υποχωρεί το Ευρώ.

Πιέζεται και ο Χρυσός, ακόμα μεγαλύτερες οι πιέσεις σε Ασήμι και Bitcoin, με το τελευταίο να υποχωρεί προς τα $36000.

Κατά 2,6% συρρικνώθηκε η Βρετανική Οικονομία τον Νοέμβριο, σημειώνοντας την πρώτη μηνιαία πτώση από τότε που η Χώρα μπήκε στο πρώτο lockdown για την αντιμετώπιση της πανδημίας, τον περασμένο Απρίλιο.

Το μέγεθος της πτώσης ήταν μικρότερο από αυτό που ανέμεναν οι περισσότεροι Αναλυτές σε έρευνα του Reuters, που προέβλεπαν συρρίκνωση κατά 5,7%.

Αυξήθηκε το εμπορικό πλεόνασμα της Ευρωζώνης τον Νοέμβριο. Σύμφωνα με το Reuters, το εμπορικό πλεόνασμα των 19 Χωρών του Ευρώ με τον υπόλοιπο Κόσμο ήταν 25,8 δισ. ευρώ τον Νοέμβριο, καταγράφοντας άνοδο από τα €20,2 δισ. έναν χρόνο πριν.

“Η Γαλλική Κυβέρνηση εκφράζει την ξεκάθαρη και οριστική της άρνηση στην προσέγγιση, μεταξύ του Γαλλικού Ομίλου S/M Carrefour και του Καναδικού Couche-Tard”, όπως δήλωσε ο Γάλλος Υπουργός Οικονομίας Μπρουνό Λεμέρ.

“Αν και η Οικονομία της Ευρωζώνης συρρικνώθηκε πολύ, τα ‘κόκκινα’ δάνεια των Τραπεζών μειώθηκαν στο τρίτο τρίμηνο του 2020, χάρη στις πρωτοφανείς Κρατικές εγγυήσεις και στις αναστολές καταβολής δόσεων δανείων καθώς και τη στήριξη που παρείχε η ίδια η ΕΚΤ”. Ο επικεφαλής της Εποπτείας της ΕΚΤ Αντρέα Ενρία, ωστόσο, τόνισε ότι “δεν υπάρχουν περιθώρια εφησυχασμού”.

Η Κυβέρνηση Τραμπ πρόσθεσε στη "μαύρη λίστα” των ΗΠΑ με τις Εταιρείες που έχουν σχέσεις με τον Κινεζικό Στρατό, εννέα ακόμη Κινεζικές Επιχειρήσεις, περιλαμβανομένης της Εταιρείας κατασκευής αεροσκαφών Comac και της Εταιρείας κατασκευής τηλεφώνων Xiaomi. Οι υπόλοιπες εταιρείες είναι οι Advanced Micro-Fabrication Equipment, Luokung Technology, Beijing Zhongguancun Development Investment Center, GOWIN Semiconductor, Grand China Air, Global Tone Communication Technology και China National Aviation Holding.

Ως εκ τούτου, με βάση το εκτελεστικό διάταγμα του Ντόναλντ Τραμπ, που απαγορεύσει τις Αμερικανικές επενδύσεις σε Κινεζικές Εταιρείες που συνδέονται με τον Στρατό της Κίνας, οι Αμερικανοί Επενδυτές θα πρέπει να εκποιήσουν τους συμμετοχές τους και σε αυτές, έως τις 11 Νοεμβρίου 2021.

Οι λιανικές πωλήσεις κινήθηκαν πτωτικά και τον Δεκέμβριο στις ΗΠΑ. Όπως ανακοίνωσε το Υπουργείο Εμπορίου, οι λιανικές πωλήσεις υποχώρησαν κατά 0,7%. Αναλυτές που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters προέβλεπαν ότι οι λιανικές πωλήσεις θα μείνουν αμετάβλητες.

Επιστροφή στο ΧΑ

Επιστρέφοντας στα δικά μας, σε διαγραφή πέντε Εταιρειών προχωρά, με σημερινή της απόφαση, η Επιτροπή Εισαγωγών και Λειτουργίας Αγορών. Πρόκειται για τις Κεραμεία Αλλατίνη, Axon Συμ., ΝΕΛ, Eurobrokers και Diversa. Ως ημερομηνία αφαίρεσης των μετοχών των προαναφερόμενων Εταιρειών από τα συστήματα διαπραγμάτευσης του Χ.Α., ορίστηκε η Τρίτη, 2 Φεβρουαρίου 2021. Η Επιτροπή αποφάσισε επίσης τη χορήγηση προθεσμίας έως τις 30 Ιουνίου 2021 στην Μπουτάρης Συμ., κατόπιν σχετικού αιτιολογημένου αιτήματός της, προκειμένου να άρει τους λόγους διαγραφής των μετοχών της.

Σε αύξηση της τιμής - στόχου για την μετοχή του ΟΠΑΠ στα 14,5 ευρώ ανά μετοχή, από 11,60 ευρώ προηγουμένως, προχώρησε η Euroxx Sec., διατηρώντας αμετάβλητη τη σύσταση “overweight”.

Νέα, υψηλότερη τιμή - στόχο για τη μετοχή της ΕΧΑΕ στα 4,6, από 3,75 ευρώ, δίνει η Optima Bank σε έκθεσή της στην οποία διατηρεί σύσταση “Buy”. Προβλέπει ότι το 2020 η Εταιρεία θα εμφανίσει κέρδη 4,5 εκατ. ευρώ, μειωμένα κατά 25% σε ετήσια βάση. Παράλληλα, κάνει λόγο για καλύτερες προοπτικές στο Χ.Α. το 2021, εκτιμώντας ότι ο μέσος ημερήσιος τζίρος θα κυμανθεί στα 85 εκατ. ευρώ, οδηγώντας σε αύξηση των καθαρών κερδών κατά 72% στα 8 εκατ. ευρώ.

Ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε μόνιμα με αρνητικό πρόσημο, υποχωρώντας μέχρι τις 784,37 μονάδες (-1,22%). Στις 17.00 είχε αντιδράσει στις 790,27 (-0,47%) και ολοκλήρωσε τις συναλλαγές στις 790,14 μονάδες, με ημερήσιες απώλειες 0,49%.

Ο τζίρος στα 66,2 εκατ., από τα οποία τα 6,5 εκατ. αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές (ΠΡΟΦ, ΕΤΕ, ΟΤΕ, ΟΠΑΠ, ΑΛΦΑ), ενώ ΟΠΑΠ, ΟΤΕ, ΑΛΦΑ και ΕΤΕ απασχόλησαν το 47% της συνολικής μικτής αξίας συναλλαγών.

Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης, δεν ήλθαν σε επαφή με το θετικό πρόσημο οι ΠΕΙΡ, ΑΔΜΗΕ, ΔΕΗ, ΕΕΕ, ΕΧΑΕ, ΜΥΤΙΛ, ΟΠΑΠ και ΦΡΛΚ.

Μέσω των τελικών δημοπρασιών, στο υψηλό ημέρας έκλεισε η ΕΕΕ και στο χαμηλό οι Ελλάκτωρ, Ελ. Πετρέλαια, ΕΥΔΑΠ, Μυτιληναίος και ΟΤΕ.

Καλύτερη της αρχικής αλλά κακή η τελική εικόνα με 44 ανοδικές μετοχές, έναντι 72 πτωτικών, ενώ 9 τίτλοι έκλεισαν με κέρδη μεγαλύτερα των τεσσάρων ποσοστιαίων μονάδων.

---ΧΠΑ

Πτωτικά, ολοκληρώθηκε η τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας και στην Αγορά Παραγώγων, με τις συναλλαγές να παρουσιάζουν μικρή υποχώρηση στο συμβόλαιο του δείκτη και οριακή αύξηση στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών (27.688 συμβόλαια).

Στα 3.848 συμβόλαια του δείκτη οι ανοιχτές θέσεις (από 3.234 στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο μήνα (Φεβρουάριος).

Το συμβόλαιο του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (συνολικά 2.126, 589 για τον Ιανουάριο, 1.500 για τον Φεβρουάριο και 37 για τον Μάρτιο, τιμή κλεισίματος για τον δεύτερο μήνα 1.882,75) κινήθηκε μεταξύ 1.868 και 1.890 μονάδων.

Ελάχιστος ο αξιοσημείωτος δανεισμός τίτλων (7.000 ΓΕΚ, 5.034 Jumbo), ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Eurobank (3.789), Alpha Bank (9.091), Πειραιώς (3.943), ΔΕΗ (1.047), Εθνική (7.332), ΟΠΑΠ (170), ΑΔΜΗΕ (312), Lamda Development (281), Ελλάκτωρα (238), MIG (284), ΓΕΚ (116), Jumbo (189), Μυτιληναίος (233), ΟΤΕ (203), Motor Oil (143).

Οι μεγαλύτερες ανοιχτές θέσεις - συμβόλαια (Μέγεθος Συμβολαίου: 100 Μετοχές, Φυσική Παράδοση), για τον πρώτο μήνα (Μάρτιος), στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών σε: Eurobank 48.683, MIG 52.134, Alpha Bank 79.586, Πειραιώς 65.648, Εθνική 37.683, ΔΕΗ 11.806.

Οι σημαντικότερες καθαρές αρνητικές θέσεις που δημοσιοποιήθηκαν στην Επ. Κεφαλαιαγοράς και ξεπερνούν το 0,5% του συνόλου των μετοχών:

            Position Holder                               Name of Issuer              NSP            Date

Lansdowne Partners (UK) LLP

PIRAEUS BANK S.A.

2,23%

2020-11-02

Lansdowne Partners (UK) LLP

EUROBANK ERGASIAS S.A.

0,90%

2020-05-13

Lansdowne Partners (UK) LLP

 

PUBLIC POWER CORP. SA

 

1,59%

 

2020-06-16

 

 

 

 

 

Oasis Investments II Master Fund LTD

 

FOLLI FOLLIE S.A.

 

0,55%

 

2019-10-15

Lansdowne Partners (UK) LLP

 

ALPHA BANK S.A

1%

2020-05-13

    

Lansdowne Partners (UK) LLP

CAIRO MEZZ PLC

0,77%

2020-10-07

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

NSPNet Short Position

Οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι, μόνο από OTC (*), καθώς το Χ.Α., στην συγκεντρωτική κατάσταση του ΗΔΤ, δεν δημοσιεύει τους δανεισμούς από την ΕΧΑΕ, είναι: Alpha Bank 40.339.364 τεμ., (από 40.361.084 τεμ. στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση), Πειραιώς 17.154.127 τεμ. (16.976.733), ΔΕΗ 4.879.601 τεμ. (4.979.601), Eurobank 52.085.142 τεμ. (52.102.778), ΟΠΑΠ 1.350.378 τεμ. (1.358.950), Εθνική 10.373.365 (10.373.365), Folli Follie Group 1.067.847 τεμ. (1.067.847).

(*) Τα στοιχεία συναλλαγές δανεισμού τίτλων μέσω OTC δηλώνονται από τους Χειριστές ΣΑΤ και αφορούν τις ποσότητες που έχουν καταγραφεί στο ΣΑΤ, έως και τη προηγούμενη εργάσιμη ημέρα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v