Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ψάχνει κατεύθυνση το Χρηματιστήριο

Ανοδικό το ξεκίνημα για τον ΓΔ. Πρώτο ζητούμενο η διασφάλιση των... μετόπισθεν, με τους επενδυτές να κοιτούν λίγο ψηλότερα, με το stock picking να παραμένει κυρίαρχη στρατηγική των «παικτών». Η διακοπή του πτωτικού σερί και τα σινιάλα.

Ψάχνει κατεύθυνση το Χρηματιστήριο

Σε στάση αναμονής οι αγορές, οριακή άνοδος στη Wall Street, επαναφορά πάνω από τις 800 μονάδες στο Χρηματιστήριο Αθηνών.

Η νέα παραπομπή σε δίκη του απερχόμενου προέδρου των ΗΠΑ, οικονομικά στοιχεία και αποτελέσματα τέταρτου τριμήνου στο επίκεντρο traders και επενδυτών, με τα futures από λίγο υψηλότερες τιμές.

Στα ευρωπαϊκά, στη Φρανκφούρτη με μικρή άνοδο, χθες, στις 13.939,71 μονάδες, με τα μεγαλύτερα κέρδη για τη μετοχή της Bayer (4,16%), της RWE (1,96%), της Infineon (1,23%).

Στα καθ' ημάς, διακόπηκε το μίνι πτωτικό σερί, με τον Γενικό Δείκτη στις 802,19 (0,69%), τον Δείκτη Τραπεζών στις 485,71 (1,63%) και τον FTSE25 στις 1.911,91 (0,64%).

Συναλλαγές 25,569 εκατ. μτχ., τζίρος 49,734 εκατ., με μεγαλύτερη δραστηριότητα σε Εθνική, ΟΤΕ, Jumbo, ΟΠΑΠ, Alpha Bank, Eurobank, Τέρνα Ενεργειακή, Mytilineos, ΔΕΗ και Motor Oil. Ενδεικτικές του επενδυτικού ενδιαφέροντος και δη σε κλάδους όπως της ενέργειας, των πετρελαϊκών/διύλισης, τραπεζικών, μέρος της αγοράς που προεξοφλείται ότι θα διαδραματίσει πρωταγωνιστικό ρόλο.

Εχοντας ως εξαρχής ζητούμενο (από τη συνεδρίαση της Τρίτης 5 Ιανουαρίου) τη διασφάλιση των μετόπισθεν, την τεχνική επιβεβαίωση των στηρίξεων, θα παραμείνουμε σε αυτή την προσέγγιση, τουλάχιστον μέχρι και αύριο. Συνεδρίαση τρίτης Παρασκευή του Ιανουαρίου, με λήξη της απλής σειράς μηνός στην αγορά Παραγώγων (*).

Με την προϋπόθεση πως η ευρύτερη ζώνη των 790 μονάδων επιβεβαιώνεται ως στήριξή μας, η προσοχή στρέφεται στη διασφάλιση επιπέδων λίγο υψηλότερα των 808-810 μονάδων για τον ΓΔ και των 490-492 για τον ΔΤΡ.

Ο μέτριος τζίρος -συγκριτικά με τον μέσο όρο των τελευταίων αρκετών εβδομάδων- δείχνει τη στάση αναμονής των επενδυτών, τον μετριασμό των συναλλαγών από την πλευρά των ξένων, σε μία συγκυρία εμφανούς αναζήτησης κατεύθυνσης.

Δεδομένου ότι τα «μεγάλα γεγονότα» λείπουν, η στάση (κυρίως) των traders θα επικεντρωθεί σε επιλεγμένες μετοχές. Stock picking, που στη χθεσινή συνεδρίαση απέδωσε το 5,85% (14,48) για την Τέρνα Ενεργειακή, το 3,26% (0,8808) για την Αlpha Βank, το 6,43% (1,655) για τον ΕΛΛΑΚΤΩΡα, το 1,92% (14,88) για τον ΤΙΤΑΝα, το 1% (13,13) για τον ΟΤΕ, το 1,88% (12,45) για τη Mytilineos, επίσης άνοδο για ΕΥΔΑΠ, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, Lamda, Motor Oil, EXAE, Aegean, Ελληνικά Πετρέλαια, ΟΠΑΠ, Πειραιώς, Sarantis από τη μεγάλη κεφαλαιοποίηση.
Και 65 μετοχές με άνοδο έναντι 44 με απώλειες.

(*) Περισσότερα για την αυριανή λήξη στα Παράγωγα και στις εισηγμένες της Wall Street που ανακοινώνουν οικονομικά αποτελέσματα -τέταρτου τριμήνου- στη συνέχεια, στον Εκηβόλο.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v