Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Εσπασε το πτωτικό σερί στο Χρηματιστήριο

«Προσεκτικά» επέστρεψε σε ανοδική τροχιά η εγχώρια με τις συναλλαγές ωστόσο να παραμένουν υποτονικές. Ο τραπεζικός κλάδος λειτούργησε για μια ακόμα φορά σε ρόλο οδηγού. Αντίδραση για Τέρνα Ενεργειακή, πίεση σε Coca Cola και ΔΕΗ.

Εσπασε το πτωτικό σερί στο Χρηματιστήριο

Με μικτά πρόσημα και οριακές μεταβολές κινούνται τα κύρια Ευρωπαϊκά Χρηματιστήρια, καθώς οι Επενδυτές εστιάζουν στις εξελίξεις που αφορούν το μέτωπο της πανδημίας, την ίδια ώρα που ισχύουν, ή επεκτείνονται τα περιοριστικά μέτρα, στις περισσότερες Χώρες της Ευρώπης.

Ερχόμενοι στο Ελληνικό Χρηματιστήριο, ο Γενικός Δείκτης του οποίου ερχόταν από τρεις συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις, με αθροιστικές απώλειες 2,84% και ο κλαδικός δείκτης των Τραπεζών από “πενταρέ” πτωτικών συνεδριάσεων, με αθροιστικές απώλειες 14,97%, σήμερα επιχειρήθηκε προσπάθεια αντίδρασης και ανακατάληψης του ψυχολογικού και τεχνικού ορίου των 800 μονάδων, σε μία συνεδρίαση με έκδηλη την επιφυλακτικότητα και στην οποία δεν έλλειψαν οι εναλλαγές προσήμων, τουλάχιστον στο πρώτο μέρος των συναλλαγών.

Σύμφωνα με τις συγκλίνουσες εκτιμήσεις Εγχώριων Αναλυτών, δεν μπορούν να αποκλειστούν επιλεκτικές τοποθετήσεις σε Δεικτοβαρείς μετοχές που έχουν διορθώσει αρκετά και έχουν ικανοποιητικά θεμελιώδη, ενώ στο επίκεντρο της προσοχής των traders θα παραμείνουν οι μετοχές των Τραπεζών και ειδικά της Πειραιώς, όπου οι 394,4 εκατ. νέες μετοχές, από τη μετατροπή των Cocos, θα εισαχθούν προς διαπραγμάτευση αύριο 14/1, ενώ είναι όλο και πιο ευδιάκριτη, η επερχόμενη Α.Μ.Κ. της Τράπεζας.

Επίσης στο επίκεντρο θα παραμείνει και η μετοχή του Ελλάκτωρα, λόγω των πληροφοριών για εξάσκηση της option από την Invesco.

Να σημειωθεί ότι ο τίτλος του Ελλάκτωρα (+6,43%) συμπλήρωσε δεύτερη συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση (είχαν προηγηθεί πέντε συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις) και τεχνικά, θα ήθελε κλείσιμο υψηλότερα των 1,70 ευρώ (ημερήσιο “stop short”), για να κινηθεί προς την επόμενη και ιδιαίτερα ισχυρή αντίσταση των 1,90 – 2,00 ευρώ.

Διιστάμενες δείχνουν οι εκτιμήσεις Επαγγελματιών του χώρου, όσον αφορά τις βραχυπρόθεσμες διαθέσεις της Αγοράς.

Σύμφωνα με την άποψη του Μάνου Χατζηδάκη (Beta Sec.), που δείχνει να εκφράζει τους συγκρατημένα αισιόδοξους, “η αποφόρτιση των Ελληνοτουρκικών σχέσεων, δεν βοήθησε στην επιστροφή της ανοδικής τάσης στην Ελληνική Αγορά, η οποία έδειξε να μένει από τζίρο στις τελευταίες συνεδριάσεις. Το βασικό ζητούμενο είναι το πότε θα υπάρξει ουσιώδης αλλαγή στο Λιανεμπόριο, ώστε να κινηθεί ζωηρότερα το χρήμα και να μειωθούν οι κίνδυνοι των επισφαλειών. Σε αυτό το διάστημα οι Επιχειρήσεις θα συνεχίζουν να ‘παίζουν άμυνα’, αξιοποιώντας τα εργαλεία για την αντιμετώπιση της κατάστασης (χαμηλότοκα δάνεια, επιδοτήσεις) διατηρώντας παράλληλα υψηλό βαθμό λειτουργικής εγρήγορσης. Παρόλα αυτά η αδυναμία σε μια Αγορά που έχει, θεωρητικά, καλά νέα μπροστά της, μπορεί να είναι και ευκαιρία. Η αντίληψη αυτής της προσωρινής φάσης, είναι βασική για την κατανόηση των επιμέρους ευκαιριών που θα προκύψουν από την διόρθωση. Η εμπειρία έχει δείξει ότι όσο πιο πολύ συσσωρεύει μια Αγορά, τόσο μεγαλύτερη είναι η εκτόνωση που ακολουθεί. Επίσης οι τιμές είναι πιο ‘δεμένες’ και οι διορθώσεις που ακολουθούν πολύ πιο συνεκτικές και ήπιες. Σε ένα περιβάλλον ισχνών επιχειρηματικών νέων, μοιραία το εξωτερικό θα έχει αυξημένη βαρύτητα στην διαμόρφωση των τάσεων. Και από ότι φαίνεται και οι Ξένες Αγορές έχουν μπει σε μια ανάλογη διαδικασία αναμονής, σχετική με το άνοιγμα των Οικονομιών, αλλά και τις δημοσιεύσεις του τετάρτου τριμήνου. Ας θεωρήσουμε την τωρινή στάση μια διαδικασία ‘χωνέματος’ των τιμών, κάτι σαν το ‘base camp’ για τους Ορειβάτες”.

Ασφαλώς και υπάρχει και η πιο επιφυλακτική σχολή σκέψης, σύμφωνα με την οποία “οι περισσότεροι Δεικτοβαρείς τίτλοι, που έπαιξαν τον ρόλο ‘ταγού’ στην ανοδική κίνηση που ξεκίνησε στις αρχές του περασμένου Νοέμβρη, παρουσιάζουν εμφανέστατα σημάδια κόπωσης, προεξάρχοντος του Τραπεζικού κλάδου. Απλά το συνεχιζόμενο ‘rotation’ δεν επιτρέπει στους βασικούς δείκτες του Χ.Α. να κινηθούν προς σημαντικά χαμηλότερα επίπεδα. Εξαιρετικά ανησυχητική η καθίζηση του τζίρου, αν συνεχιστεί θα κατεβάσει πολύ τον πήχη των προσδοκιών, ενώ εικόνα αυξανόμενης ‘εγκατάλειψης’ παρουσιάζουν μεσαία και μικρότερη κεφαλαιοποίηση, ακόμα και σε ‘χαρτιά’ θεωρούμενα ‘αντιδείκτες’, που έχουν αποδείξει ότι μπορούν να διεκδικήσουν υψηλότερες αποτιμήσεις και σε συνεδριάσεις έκδηλης επιφυλακτικότητας. Ιδιαίτερα ανησυχητικό το γεγονός, ότι όλο και περισσότεροι από τους θετικούς ημερήσιους πρωταγωνιστές των ‘ελαφρών ταξιαρχιών’, αναρριχώνται ψηλότερα με πολύ χαμηλές συναλλαγές και τους λίγους αγοραστές στοιχημένους, σημαντικά χαμηλότερα από το αμέσως προηγούμενο κλείσιμο”.

Κινήσεων κατοχύρωσης κερδών συνέχεια και στην Αγορά ομολόγων, με αποτέλεσμα την, μικρή, περαιτέρω άνοδος των αποδόσεων (στο 0,694% η απόδοση του Ελληνικού 10ετους).

Επιστρέφοντας στο Χ.Α. και ξεκινώντας από το Βαρύδεικτο Τραπεζικό ταμπλώ, μόνιμα με θετικό πρόσημο κινήθηκε ο τίτλος της Alpha Bank (+3,26%), ενώ και τα δύο πρόσημα άλλαξαν οι τίτλοι των Εθνικής (+1,33%), Eurobank (+0,62%) και Πειραιώς (+1,31%), με την τελική εικόνα να δίνει απόλυτο πλεονέκτημα στους αγοραστές, όμως τα θεωρούμενα συντηρητικά χαρτοφυλάκια, καλό θα ήταν να τηρήσουν στάση αναμονής.

Και τα δύο πρόσημα άλλαξε και ο κλαδικός δείκτης των Τραπεζών, κινούμενος μεταξύ 477,18 (-0,15%) και 491,05 μονάδων (+2,75%). Πριν τις τελικές δημοπρασίες είχε υποχωρήσει στις 487,6 (+2,03%) και ολοκλήρωσε τις συναλλαγές στις 485,71 μονάδες, με ημερήσια κέρδη 1,63%.

Υπενθυμίζεται για τον εν λόγω δείκτη, ότι το κλείσιμο χαμηλότερα της πρώτης ζώνης στήριξης στις 494 – 489 μονάδες, διατηρεί περιθώρια υποχώρησης προς τις 471, 461 – 456 και 448 μονάδες (εκθετικός ΚΜΟ 60 εβδομάδων). Μέγιστη αποδεικτή διόρθωση, αλλά με σαφώς “χαλασμένη” εικόνα, μέχρι τις 418 (διέρχονται οι δύο ΚΜΟ 200 ημερών) και 404 μονάδες (εκθετικός ΚΜΟ 30 εβδομάδων). Ο εν λόγω δείκτης για να διεκδικήσει κάτι σημαντικά καλύτερο, θα ήθελε εντυπωσιακό “come back” με κλεισίματα υψηλότερα των 532 (ημερήσιο “stop short”) και 557 μονάδων (εκθετικός ΚΜΟ 90 εβδομάδων). Σε μία τέτοια περίπτωση, η οποία δεν διαφαίνεται με τα τρέχοντα δεδομένα, δεν μπορεί να αποκλειστεί αναρρίχηση μέχρι τις 573 μονάδες.

Μένοντας στον κλάδο και σύμφωνα με το ρεπορτάζ της Αν. Παπαϊωάννου, “την έκδοση ομολόγου Tier I ύψους 650 εκατ. ευρώ, πωλήσεις δύο πακέτων μη εξυπηρετούμενων δανείων shipping (600 εκατ. ευρώ) και leasing, αλλά και Α.Μ.Κ. 800 εκατ. έως 1,1 δισ. ευρώ ετοιμάζει εκ παραλλήλου η Τράπεζα Πειραιώς, σε συνδυασμό με τη μεγάλη τιτλοποίηση των 13 δισ. ευρώ. Το πλάνο που ‘χτίζουν’ η Διοίκηση της Τράπεζας σε συνεργασία με τους Συμβούλους (Goldman Sachs - UBS) έχει ετοιμασθεί σε μεγάλο βαθμό και οι υφιστάμενοι Μέτοχοι Τζον Πόλσον, Άλεξ Μυστακίδης και τα funds που κατέχουν ήδη ικανό ποσοστό μετοχών έχουν, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του ‘Euro2day.gr’, εκδηλώσει το ενδιαφέρον τους να μετάσχουν στην επικείμενη Α.Μ.Κ.”.

Ερχόμενοι στο ταμπλώ των μη Τραπεζικών blue chips, όπου η τελική εικόνα δίνει σαφές πλεονέκτημα στους “buyers”, με αρνητική ημερήσια μεταβολή ολοκλήρωσαν τις συναλλαγές οι ΑΔΜΗΕ (-0,57%), ΒΙΟ (-0,85%), ΔΕΗ (-1,21%), ΕΕΕ (-0,99%), ΜΠΕΛΑ (-2,76%), ΟΛΠ (-0,42%) και ΦΡΛΚ (-1,26%).

Την παύση της διαπραγμάτευσης 9965956 ιδίων μετοχών, που είχε αποφασιστεί κατά την έκτακτη γ.σ. της 4/12/2020, ανακοίνωσε ο ΟΤΕ.

Οι εν λόγω μετοχές αποκτήθηκαν στο διάστημα από 4/3/2020 έως 31/10/2020, με μέση τιμή αγοράς €12,14 ανά μετοχή, στο πλαίσιο του εγκεκριμένου από την έκτακτη γ.σ. (20/2/2020) προγράμματος απόκτησης ιδίων μετοχών. Μετά την ως άνω μείωση, λόγω της ακύρωσης των μετοχών, το μετοχικό κεφάλαιο της Εταιρείας ανέρχεται, πλέον, σε €1.302.390.394,60 (από €1.330.594.050,08 προ της μείωσης) και διαιρείται σε 460.208.620 κοινές ονομαστικές μετοχές (από 470.174.576 κοινές ονομαστικές μετοχές προ της ακύρωσης), ονομαστικής αξίας €2,83 η κάθε μία.

Ως ημερομηνία ακύρωσης και διαγραφής από το Χ.Α. των άνω ιδίων μετοχών ορίστηκε η 15/1/2021.

Ο τίτλος του ΟΤΕ (+1%) σήμερα κινήθηκε χωρίς να έλθει σε επαφή με το αρνητικό πρόσημο (είχαν προηγηθεί μία αμετάβλητη και τρεις συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις), αλλά υποχώρησε αισθητά από το ενδοσυνεδριακό υψηλό των 13,28 ευρώ (+2,15%).

Αν η μετοχή πετύχει επιβεβαιωμένο κλείσιμο υψηλότερα των 13,30 ευρώ, οι αγοραστές μπορούν να ελπίζουν σε κίνηση προς τα 13,50 (gap), 13,85 – 14,00 και 14,43 ευρώ (ημερήσιο “stop short”). Αντίθετα, επιστροφή με κλείσιμο χαμηλότερα των 13,18 ευρώ, μπορεί να “σπρώξει” τον τίτλο προς τα 12,80 (εκθετικός ΚΜΟ 200 ημερών) και 10,97 ευρώ.

Μόνο λίγες δεν είναι οι επτά συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις για την μετοχή της Jumbo (-2,76%), η οποία σήμερα κινήθηκε χωρίς να έλθει σε επαφή με το θετικό πρόσημο. Το κλείσιμο χαμηλότερα των 13,57 ευρώ απαιτεί, περαιτέρω, μείωση “long” θέσεων, με τις επόμενες στηρίξεις να εντοπίζονται στα 13,16 και 12,96 ευρώ. Το ημερήσιο “stop short” κατέβηκε στα 14,36 ευρώ.

Στις χαμηλότερες κεφαλαιοποιήσεις, που αργά αλλά σταθερά αποσύρονται στο παρασκήνιο του ενδιαφέροντος, εντολή πώλησης αξιοπρόσεκτου “ειδικού βάρους” (27600 τεμ. στα 1,57 ευρώ) απορροφήθηκε στην Ελινόιλ (0%), ξαφνική αύξηση των συναλλαγών στην ΞΥΛΚ (+9,59%), δίπλωσε τις ανοδικές συνεδριάσεις η Ίλυδα (+6,77%), προσπάθεια αντίδρασης μετά από πέντε συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις για την Cairo Mezz (+2,18%), αύξησε συναλλαγές η Mevaco (+5%), επιμένει πλαγιοκαθοδικά η AVE (-2,30%), ενώ επιστροφή αγοραστών σημειώθηκε σε Παπουτσάνη (+3,33%), ΕΚΤΕΡ (+4,29%) και Πλ. Θράκης (+1,22%).

Παρουσία πωλητή σε Μαθιό (-14,67%), Sato (-20%), Intralot (-4,19%) και Βιοτέρ (-6,43%), πίεση με αυξημένες συναλλαγές για τον Δρομέα (-5,36%), προσπάθεια αντίδρασης μετά από έξι συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις για το Ιατρικό (+1,43%), ενώ επτά συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις συμπλήρωσε ο Ικτίνος (-0,75%).

Κινήσεις κατοχύρωσης κερδών σε Epsilon Net (-1,62%) και Κέκροπα (-0,31%), σε νέα ιστορικά υψηλά έκλεισε η Profile (+0,74%), δεν έχει “δει” θετικό κλείσιμο στον καινούργιο χρόνο η Performance (-1,10%), ενώ τουλάχιστον “εντυπωσιακή” θα μπορούσε να χαρακτηριστεί η συναλλακτική δραστηριότητα στα Πλ. Κρήτης (0%) κατά τις τελευταίες συνεδριάσεις (4 τεμ. προχθές, 110 τεμ. χθες και μηδέν συναλλαγές σήμερα) (!)

Τεχνικά και ξεκινώντας από τον Γενικό Δείκτη, οι επόμενες στηρίξεις εντοπίζονται στις 793 (gap) – 789 και 775 μονάδες (εκθετικός ΚΜΟ 30 ημερών). Η διόρθωση δεν πρέπει να επεκταθεί χαμηλότερα των 749 μονάδων (ημερήσιο “stop long”, ενώ συγκλίνουν και οι δύο ΚΜΟ 200 εβδομάδων) και σε ακρότητα χαμηλότερα των 733 μονάδων (εκθετικός ΚΜΟ 30 μηνών). Σε περίπτωση επιστροφής των αγοραστών, οι πρώτες αντιστάσεις στις 824 – 836 και 846 μονάδες.

Για τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης η πρώτη στήριξη στις 1909 μονάδες (απλός ΚΜΟ 200 εβδομάδων) και η αμέσως επόμενη στις 1893 μονάδες. Δεν μπορεί να αποκλειστεί υποχώρηση προς τις 1870, 1850 (εκθετικός ΚΜΟ 30 ημερών) και 1784 μονάδες (ημερήσιο “stop long”). Οι πλησιέστερες αντιστάσεις στις 1959 – 1967 και 1997 μονάδες.

Οι εκτιμήσεις των Αναλυτών

“Το 805 - 810 είναι κοντινή αντίσταση για τον ΓΔ, που κατοχύρωση μπορεί να οδηγήσει στο 827. Το 794 κοντινή στήριξη και 200αρης ώρας, που διάσπαση θα μπορούσαμε να έχουμε ανοχές μέχρι το 783. Το “stop” στο ωριαίο, στην παρούσα, στις 827 μονάδες”, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Fast Finance ΑΕΠΕΥ.

“Η απουσία σημαντικών ειδήσεων από το εσωτερικό και η στάση αναμονής μπορούν να οδηγήσουν σε συσσώρευση και να αυξήσουν τη συσχέτιση με τις μεγάλες Αγορές της Ευρώπης”, εκτιμά η Beta Sec.

“Οι αυξανόμενες αβεβαιότητες, τόσο σε σχέση με τη διάρκεια της υγειονομικής κρίσης, όσο και εκείνες που αφορούν τα δρώμενα στις ΗΠΑ, προκαλούν αμηχανία στους Επενδυτές και επαναφέρουν την απροθυμία ανάληψης επενδυτικού κινδύνου. Σαν αποτέλεσμα, η συναλλακτική υποτονικότητα επανέρχεται στο Ελληνικό Χρηματιστήριο, με την διάθεση για αποεπένδυση να υπερισχύει, προϊδεάζοντας για πιθανή συνέχιση της πλαγιοκαθοδικής κίνησης, με κρίσιμο όριο στήριξης τις 765 μονάδες για τον ΓΔ”, αναφέρει στις δικές της εκτιμήσεις η Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ.

“Το Χ.Α. βρίσκεται μία ανάσα πάνω από τον ΚΜΟ 20 ημερών (794). Η βραχυπρόθεσμη τάση στον Τραπεζικό δείκτη έχει γυρίσει πτωτική (ΚΜΟ 20 στις 491 μονάδες). Σημεία στήριξης οι 780 και 750 μονάδες, ενώ σημεία αντίστασης οι 800 και 810 μονάδες. Αύριο αρχίζει η διαπραγμάτευση στο Χ.Α. των 394,4 εκατ. νέων κοινών ονομαστικών μετοχών της Πειραιώς, ονομαστικής αξίας €6 η κάθε μία, που προέκυψαν από την Α.Μ.Κ. κατά €2.366,4 εκατ. κατόπιν μετατροπής του συνόλου των υπό αίρεση μετατρέψιμων ομολογιών (CoCos), οι οποίες είχαν καλυφθεί πλήρως από το ΤΧΣ. Το μετοχικό κεφάλαιο ανέρχεται πλέον σε €4986354984 διαιρούμενο σε 831059164 κοινές, ονομαστικές, μετά ψήφου μετοχές ονομαστικής αξίας €6 εκάστη. Σύμφωνα με πληροφορίες, η Διοίκηση ετοιμάζει την έκδοση ομολόγου Tier I ύψους €650 εκατ., πωλήσεις δύο πακέτων μη εξυπηρετούμενων δανείων ναυτιλιακών (€600 εκατ.) και leasing, αλλά και Α.Μ.Κ. €800 εκατ. - €1,1 δισ., σε συνδυασμό με την μεγάλη τιτλοποίηση των €13 δισ. Όσον αφορά την Α.Μ.Κ. στόχος είναι να πραγματοποιηθεί τον Απρίλιο. Το Δ.Σ. της Quest αποφάσισε ότι η Εταιρεία, στο χρονικό διάστημα μεταξύ 8/1/2021 και 31/12/2021 θα μπορεί να προβαίνει σε αγορές ιδίων μετοχών, συνολικού αριθμού μέχρι 500000, με κατώτατη τιμή αγοράς τα €1 και ανώτατη τα €20 ανά μετοχή. Σύμφωνα με πληροφορίες της ‘Bild,’ η Γερμανίδα Καγκελάριος ανακοίνωσε στους Βουλευτές του Συντηρητικού Κόμματος ότι αναμένει πως το lockdown που έχει επιβληθεί στη Γερμανία, θα διαρκέσει μέχρι τις αρχές Απριλίου”, επισημαίνει η Merit Sec.

“Εν μέσω πιθανού νέου κύματος έξαρσης της πανδημίας και με την διαδικασία του εμβολιασμού να βρίσκεται ακόμα στην αρχή, ο ανοδικός βηματισμός της Αγοράς μπαίνει σε προσωρινή καραντίνα. Υπενθυμίζουμε ότι τα βραχυπρόθεσμα επίπεδα στήριξης εντοπίζονται στην περιοχή των 780 - 770 μονάδων, ενώ μεγαλύτερη υποχώρηση του ΓΔΧΑ, ενδέχεται να ανακοπεί στην ζώνη των 750 μονάδων. Συνολικά, παραμένουμε θετικοί για την Αγορά”, αναφέρει η Leon Depolas Sec.

“Ο ΓΔ διέσπασε ανοδικά τις 81Ο κάνοντας μια κίνηση ως τις 825 μονάδες, αλλά επέστρεψε άμεσα χαμηλότερα. Προς το παρόν πάντως, ο ΓΔ εξακολουθεί να κάνει νέα υψηλά, παρά την πολύ μεγάλη ανοδική κίνηση που έχει προηγηθεί. Εξακολουθούμε να πιστεύουμε ότι η περιοχή των 800 μονάδων θα αποτελέσει βραχυπρόθεσμη αντίσταση. Ο ΔΤΡ έχει αποκτήσει πολύ πιο ξεκάθαρη αντίσταση στις 535 μονάδες. Άρα παραμένει το σενάριο της βραχυχρόνιας συσσώρευσης μεταξύ 455 - 535 μονάδων, όπως είχε οριστεί στα προηγούμενα σχόλιά μας. Σε περίπτωση πτωτικής διάσπασης και των 450 μονάδων, αυτό το επίπεδο συσσώρευσης θα αποτελέσει ουσιαστικό σημείο αναφοράς μελλοντικά”, σημειώνει η Ελληνοαμερικανική ΑΧΕΠΕΥ.

Παρά την απροθυμία των Διεθνών Αγορών να επιλέξουν κατεύθυνση στη σημερινή συνεδρίαση, η Ελληνική Αγορά κατάφερε να αντιδράσει θετικά, μετά από την τριήμερη πτώση. Αν και αναιμική και με χαμηλό τζίρο, αποτελεί θετική εξέλιξη, η προσπάθεια ανάκτησης των 800 μονάδων, ελλείψει ουσιαστικών ειδήσεων, επισημαίνει ο Νικόλας Πετράκης.

Διαγραμματικά ο Γενικός Δείκτης έχει χάσει το ισχυρό Momentum των τελευταίων εβδομάδων, εμφανίζοντας σταθερά σημάδια κόπωσης. Ένα “πάτημα” στην στήριξη των 780 μονάδων θα αποτελούσε υγιή εξέλιξη, όσον αφορά την βραχυπρόθεσμη τάση, με μία μέγιστη διόρθωση στην περιοχή των 760 μονάδων να είναι ανεκτή. Η κατοχύρωση των 800 μονάδων βέβαια, επαναφέρει στο στόχαστρο των αγοραστών την περιοχή των 820 μονάδων, όπου δεν κατάφερε να ξεπεράσει έως τώρα ο ΓΔ, την φετινή χρονιά.

Ελάχιστα χειρότερη εμφανίζεται η εικόνα του δείκτη Τραπεζών, με την στήριξη των 475 μονάδων να διατηρείται, προς το παρόν, ανέπαφη. Υπέρβαση των 500 μονάδων θα ανοίξει τον δρόμο προς τις 540, όπου και αποτελούν τα πρόσφατα υψηλά του κλαδικού δείκτη. Απώλεια των 475 μονάδων θα οδηγήσει τον ΔΤΡ στις 440 μονάδες, όπου και κρίνεται η μεσοπρόθεσμη τάση του εν λόγω δείκτη.

Η μειούμενη τάση των όγκων συναλλαγών, υποδηλώνει ότι η εισροή κεφαλαίων των τελευταίων εβδομάδων έχει περιοριστεί αισθητά, με την Αγορά να επιχειρεί να συντηρήσει τις δυνάμεις τις στα τρέχοντα επίπεδα τιμών. Η ειδησεογραφία παραμένει φτωχή, ενώ η πλειονότητα των ειδήσεων έχει αποτυπωθεί στις τιμές.

“Με την αυτονόμηση της Αγοράς να έχει παρέλθει, τα βλέμματα των Επενδυτών πρέπει να είναι στραμμένα στα Διεθνή Χρηματιστήρια, που δύνανται να διαμορφώσουν την τάση το επόμενο διάστημα”, τονίζει ο κ. Πετράκης (Whitetip Investments ΑΕΠΕΥ).

Οι διεθνείς οικονομικές εξελίξεις

Με μικτά πρόσημα ολοκλήρωσαν τη σημερινή συνεδρίαση οι μεγάλες Ασιατικές Αγορές.

Μικτές οι διαθέσεις και στην Ευρώπη, οριακά ψηλότερα οι δείκτες στην Wall Street.

Οριακές μεταβολές στο Πετρέλαιο, μικρές απώλειες για το Ευρώ.

Αδύναμη προσπάθεια αντίδρασης από Χρυσό και Ασήμι, πάνω από τα $34500 προσπαθεί το Bitcoin.

“Η πρόβλεψη της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας για οικονομική ανάκαμψη φέτος παραμένει, παρά τους νέους περιορισμούς στη δραστηριότητα σε πολλές Χώρες της Ευρωζώνης, υπό την προϋπόθεση ότι τα μέτρα αυτά θα αρθούν μέχρι τα τέλη Μαρτίου”, δήλωσε η πρόεδρος της ΕΚΤ Κριστίν Λαγκάρντ.

Επιστροφή στο ΧΑ

Επιστρέφοντας στα εγχώριου ενδιαφέροντος και σύμφωνα με την Bank of America Sec. η Εγχώρια Χρηματιστηριακή Αγορά βρίσκεται στην προτελευταία θέση, σε όρους ελκυστικότητας, ανάμεσα σε δώδεκα Αναδυόμενες Αγορές μετοχών, με πρώτη την Αγορά της Τουρκίας και τελευταία την Πολωνία.

“Η Ελλάδα τοποθετείται στον πάτο σε όρους τρεχουσών αποτιμήσεων και σε σχέση με τις ιστορικές αποτιμήσεις της Αγοράς, πολύ χαμηλά σε όρους αύξησης των κερδών, σε σχέση τιμής και momentum κερδών, σε όρους τοποθετήσεων των Θεσμικών Διαχειριστών Κεφαλαίων και το μόνο πραγματικό στοιχείο όπου ξεχωρίζει θετικά η Χώρα, είναι σε όρους μερισματικών αποδόσεων”, εξηγεί η ΒofA Securities.

Στις χειρότερες των επιλογών της είναι οι Πειραιώς και Εθνική. Ταυτόχρονα, η Πειραιώς συμπεριλαμβάνεται και στη λίστα με τις μετοχές “Low growth - Bottom 20” μαζί με την Alpha Βank, που βρίσκεται στην τελευταία θέση της λίστας.

Στη λίστα με τις “top” επιλογές, χωρίς τιμή – στόχο, φιγουράρει ο ΟΠΑΠ, με την αξιολόγηση να θεωρεί ότι τα δυνατά του σημεία είναι η χαμηλή αποτίμησή του, σε σχέση με το παρελθόν, η αύξηση των κερδών, η σχέση τιμής και momentum κερδών και η μερισματική απόδοσή του. Ταυτόχρονα, η μετοχή της Motor Oil περιλαμβάνεται στη λίστα με τις “top” επιλογές αξίας (Current value - Top 20). Στον αντίποδα, η μετοχή της Jumbo είναι στη λίστα με τις “Falling momentum - Bottom 20” και στις τελευταίες θέσεις.

Το πλέον αρνητικό στοιχείο, σύμφωνα με την BofA, είναι ότι “οι Διαχειριστές Κεφαλαίων για τις Αναδυόμενες Αγορές, είναι ήδη τοποθετημένοι στην Εγχώρια Αγορά”.

Νέα χαμηλότερη τιμή - στόχο για τη μετοχή της Lamda Development δίνει η Eurobank Equities, ενώ διατηρεί τη σύσταση “Buy”. Αναπροσαρμόζει τις προβλέψεις της, για να συμπεριλάβει τις επιπτώσεις του δεύτερου lockdown, χαμηλώνοντας τον πήχη για τα EBITDA της Εισηγμένης, λόγω των μειωμένων ενοικίων, επισημαίνοντας ότι “μακροπρόθεσμα η υγειονομική κρίση δεν επηρεάζει την Εταιρεία και την τρέχουσα καθαρή της αξία, ενώ και το έργο του Ελληνικού εξελίσσεται χωρίς καθυστερήσεις. Η δίκαιη αξία για την Εισηγμένη εκτιμάται στα 1,7 δισ. ευρώ, ή στα 9,7 ευρώ ανά μετοχή”.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Χ.Α. και συνέπεια της έναρξης διαπραγμάτευσης των νέων κοινών ονομαστικών μετοχών της Πειραιώς και της αύξησης του ποσοστού συμμετοχής του ΤΧΣ στο μετοχικό κεφάλαιο της Εταιρείας στο 61,3%, θα αλλάξει το ποσοστό στάθμισης (free float) των μετοχών της Εισηγμένης από 65%, σε 39% σύμφωνα με τα κριτήρια των βασικών κανόνων των δεικτών. Οι αλλαγές θα ισχύσουν από τη συνεδρίαση της Πέμπτης 14 Ιανουαρίου 2021.

Ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε μεταξύ 794,97 (-0,22%) και 806,73 μονάδων (+1,26%). Στις 17.00 βρέθηκε στις 804,12 (+0,93%) και έκλεισε στις 802,19 μονάδες, με ημερήσια κέρδη 0,69%.

Ο τζίρος στα 49,8 εκατ., από τα οποία τα 1,9 εκατ. αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές (ΕΥΡΩΒ, ΕΤΕ), ενώ ΕΤΕ, ΟΤΕ, ΜΠΕΛΑ, ΟΠΑΠ και ΑΛΦΑ απασχόλησαν το 55% της συνολικής μικτής αξίας συναλλαγών.

Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης δεν ήλθε σε επαφή με το θετικό πρόσημο η ΜΠΕΛΑ, ενώ δεν “κοκκίνισαν” καθ΄ όλη την διάρκεια της συνεδρίασης οι ΑΛΦΑ, ΑΡΑΙΓ, ΓΕΚΤΕΡΝΑ, ΕΛΛΑΚΤΩΡ, ΕΥΔΑΠ, ΜΟΗ, ΟΤΕ, ΣΑΡ και TITC.

Μέσω των τελικών δημοπρασιών στο υψηλό ημέρας έκλεισε η Lamda Development και στο χαμηλό ο Fourlis.

Ικανοποιητική όσον αφορά την αναλογία, αλλά όχι όσον αφορά τα επιμέρους χαρακτηριστικά η τελική εικόνα με 72 ανοδικές μετοχές, έναντι 46 πτωτικών, ενώ 15 τίτλοι τερμάτισαν τις συναλλαγές με κέρδη μεγαλύτερα του 4%.

---ΧΠΑ

Συνεδρίαση ανοδικής αντίδρασης και στην Αγορά Παραγώγων, με τις συναλλαγές να παρουσιάζουν περαιτέρω αύξηση στο συμβόλαιο του δείκτη, καθώς συνεχίστηκαν οι μετακυλίσεις θέσεων και νεότερη μείωση στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών (17.294 συμβόλαια).

Στα 3.727 συμβόλαια του δείκτη οι ανοιχτές θέσεις (από 5.336 στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο μήνα (Ιανουάριος).

Το συμβόλαιο του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (συνολικά 4.073, 2.021 για τον Ιανουάριο, 2.052 για τον Φεβρουάριο και 0 για τον Μάρτιο, τιμή κλεισίματος για τον πρώτο μήνα 1.918,5) κινήθηκε μεταξύ 1.893 και 1.926,5 μονάδων.

Ελάχιστος ο αξιοσημείωτος δανεισμός τίτλων (13.000 ΟΠΑΠ), ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Eurobank (2.000), Alpha Bank (5.397), Πειραιώς (1.862), ΔΕΗ (240), Εθνική (4.720), ΟΠΑΠ (160), ΑΔΜΗΕ (297), Motor Oil (116), Ελλάκτωρα (721), MIG (499), Cenergy (133), ΓΕΚ (149), Jumbo (122), Τέρνα Ενεργειακή (119), Μυτιληναίος (117), ΟΤΕ (378).

Οι μεγαλύτερες ανοιχτές θέσεις - συμβόλαια (Μέγεθος Συμβολαίου: 100 Μετοχές, Φυσική Παράδοση), για τον πρώτο μήνα (Μάρτιος), στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών σε: Eurobank 49.194, MIG 52.230, Alpha Bank 82.953, Πειραιώς 64.968, Εθνική 37.165, ΔΕΗ 11.702.

Οι σημαντικότερες καθαρές αρνητικές θέσεις που δημοσιοποιήθηκαν στην Επ. Κεφαλαιαγοράς και ξεπερνούν το 0,5% του συνόλου των μετοχών:

      Position Holder                                 Name of Issuer                   NSP         Date

Lansdowne Partners (UK) LLP

PIRAEUS BANK S.A.

2,23%

2020-11-02

Lansdowne Partners (UK) LLP

EUROBANK ERGASIAS S.A.

0,90%

2020-05-13

Lansdowne Partners (UK) LLP

 

PUBLIC POWER CORP. SA

 

1,59%

 

2020-06-16

 

 

 

 

 

Oasis Investments II Master Fund LTD

 

FOLLI FOLLIE S.A.

 

0,55%

 

2019-10-15

Lansdowne Partners (UK) LLP

 

ALPHA BANK S.A

1%

2020-05-13

    

Lansdowne Partners (UK) LLP

CAIRO MEZZ PLC

0,77%

2020-10-07

Οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι, μόνο από OTC (*), καθώς το Χ.Α., στην συγκεντρωτική κατάσταση του ΗΔΤ, δεν δημοσιεύει τους δανεισμούς από την ΕΧΑΕ, είναι: Alpha Bank 40.361.084 τεμ., (από 40.370.655 τεμ. στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση), Πειραιώς 16.976.733 τεμ. (16.976.733), ΔΕΗ 4.973.664 τεμ. (4.962.234), Eurobank 54.551.319 τεμ. (55.135.312), ΟΠΑΠ 1.383.950 τεμ. (1.383.950), Εθνική 10.373.365 (10.738.228), Folli Follie Group 1.067.847 τεμ. (1.067.847).

(*) Τα στοιχεία συναλλαγές δανεισμού τίτλων μέσω OTC δηλώνονται από τους Χειριστές ΣΑΤ και αφορούν τις ποσότητες που έχουν καταγραφεί στο ΣΑΤ, έως και τη προηγούμενη εργάσιμη ημέρα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v