Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Βραχεία κεφαλή για τους πωλητές στο Χρηματιστήριο

Κάτω από τις 800 μονάδες υποχωρεί ο Γενικός Δείκτης, με τράπεζες και blue chips να περνούν σε αρνητικό έδαφος παρά το θετικό ξεκίνημα. Επιμένουν υψηλότερα Ελλάκτωρ, Jumbo, Aegean και ΕΤΕ. Μειωμένος ο τζίρος, τι εκτιμούν χρηματιστές.

Βραχεία κεφαλή για τους πωλητές στο Χρηματιστήριο

Τρίτη σερί συνεδρίαση με αυτονόμηση του Χρηματιστηρίου Αθηνών.

Σε άνοδο τα κύρια ευρωπαϊκά, σε διόρθωση το ελληνικό, καθώς η αρχικά ενθαρρυντική εκκίνηση γρήγορα
έδωσε τη σειρά της στους πωλητές, με την υποχώρηση του Γενικού Δείκτη χαμηλότερα των 800 μονάδων.

Με συναλλαγές αναλογικά στο 1/2 αυτών που είχαν πραγματοποιηθεί στην πρόσφατη ανοδική αντίδραση τραπεζικών και blue chips, οι long αποτυγχάνουν να οδηγήσουν την αγορά πάνω από τις 807-810 μονάδες.
Παρότι η συνεδρίαση ξεκίνησε με καλές προϋποθέσεις, με κίνηση προς την περιοχή των 810 μονάδων, χωρίς εμφανή αφορμή ενεργοποιήθηκαν πωλήσεις σε τραπεζικές μετοχές και blue chips.

Κάτι ανάλογο συνέβη και στη χθεσινή συνεδρίαση, με χρηματιστές να υποστηρίζουν πως από τα «τοπικά υψηλά» βγαίνουν πωλήσεις, κυρίως από την πλευρά εγχώριων θεσμικών. Παράλληλα νέες εισροές ρευστότητας δεν καταγράφονται, γεγονός που απονευρώνει την προσπάθεια όσων προσβλέπουν σε άνοδο της αγοράς.

Από το «πράσινο» του ταμπλό, στα πρώτα 35' σταδιακά στο όλο και πιο «κόκκινο», με τον τραπεζικό κλάδο και μετοχές-σηματωρούς του δείκτη να «γυρίζουν» και μετά τις 11:10 να περνούν σε αρνητικό πρόσημο.

Από τις 509,29 σχεδόν 12 μονάδες ο ΔΤΡ, από τις 1.935, περί τις 35 διορθώνει ο FTSE25.

Στα 26,8 εκατ. (*) ο τζίρος, με το 1,12 εκατ. να έχει αλλαξει χέρια μέσω πακέτου για 84.920 μετοχές της Motor Oil, στα 12,99 ευρώ.

Συναλλακτικά ξεχωρίζουν Εθνική, Alpha Bank, OTE, Motor Oil, Πειραιώς, με μόνη την ΕΤΕ σε άνοδο, στα 2,15 ευρώ. Επίσης Jumbo, Eurobank, ΔΕΗ, ΓΕΚ Τέρνα, Mytilineos και εδώ με μόνη την Jumbo σε θετικό έδαφος, στα 13,35 ευρώ.

Αξιον αναφοράς πως για την πλειονότητα των blue chips η διόρθωση συντελείται με αισθητά μικρότερους τζίρους απ' ό,τι στην άνοδό τους, με εμφανή όμως -και σήμερα- την απροθυμία αγοραστών να ενεργοποιηθούν πάνω από ένα συγκεκριμένο όριο τιμών.

Χρηματιστές κάνουν λόγο για «μάζεμα» στα χαμηλά μηνός, υπονοώντας πως πρόκειται για «ψευδοδιόρθωση». Εκτίμηση που μένει να επιβεβαιωθεί (ή όχι), με το «κλείσιμο» της συνεδρίασης την Παρασκευή και την όποια αντίδραση της αγοράς, Δευτέρα-Τρίτη.

Στις 42/59 η σχέση ανοδικών/πτωτικών, με 71 τίτλους χωρίς μεταβολή.

Εθνική, Aegean, ΕΛΛΑΚΤΩΡ, Jumbo, Sarantis, Fourlis, ΕΥΔΑΠ, Τέρνα Ενεργειακή με θετικό πρόσημο από τις μετοχές του δείκτη.

Και Intrakat, Quest, ΚΡΙ-ΚΡΙ, οι μόνες 3 από τις 20 του FTMidCap, με υπερίσχυση των αγοραστών.

(*) λίγο μετά τις 14:30

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v