Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Χρηματιστήριο: «Κόκκινος» Ιανουάριος με ζημιά 3,1 δισ.

Κάτω από τις 750 μονάδες ο Γενικός Δείκτης με απώλειες 7,3% στο μήνα και διπλάσια πτώση για τις τράπεζες, οι οποίες σήμαναν την υποχώρηση και στη σημερινή συνεδρίαση. Τα στατιστικά, η μετοχή του μήνα και τα σινιάλα για τη συνέχεια.

Χρηματιστήριο: «Κόκκινος» Ιανουάριος με ζημιά 3,1 δισ.

Αδυναμία ουσιαστικής αντίδρασης, συνεχίζουν να επιδεικνύουν οι κύριες Ευρωπαϊκές Αγορές, καθώς εντείνεται ο προβληματισμός των ενεργών Επενδυτών με τα όσα λαμβάνουν χώρα στο μέτωπο της πανδημίας, αλλά και από την επίθεση που έχει εξαπολύσει πληθώρα Μικροεπενδυτών, εναντίον των Επαγγελματιών του χώρου στη Wall Street με επίκεντρο μετοχές Εταιρειών όπως της “GameStop”, της “Blackberry” και της “AMC Entertainment”.

Συνεδρίαση εναλλαγής προσήμων, η τελευταία της χρηματιστηριακής εβδομάδας, στο Ελληνικό Χρηματιστήριο, με κυριότερο χαρακτηριστικό την ευδιάκριτη υποχώρηση του τζίρου και την επιστροφή των πιέσεων, έστω και με ελεγχόμενη μορφή, στον Τραπεζικό κλάδο.

Να σημειωθεί ότι στα πρωινά χαμηλά, δεν υπήρχε τίτλος του FTSE25, που να διασώζεται, έστω αμετάβλητος.

Απόλυτα επιλεκτικές οι μετέπειτα κινήσεις των αγοραστών στο ταμπλώ των μη Τραπεζικών blue chips και εξαιρετικά διστακτικές οι τοποθετήσεις σε μεσαία και μικρότερη κεφαλαιοποίηση, καθώς το “κόκκινο” του Τραπεζικού ταμπλώ διατηρεί τις εντυπώσεις, σύμφωνα με τις οποίες δεν έχει πάρει τέλος η νέα “ταλαιπωρία” των αποτιμήσεων και η οποία μπορεί να ενταθεί, σε περίπτωση επιδείνωσης τους διεθνούς επενδυτικού κλίματος.

Άνευρη συνεδρίαση στην Αγορά ομολόγων, με αποτέλεσμα την πλάγια κίνηση των αποδόσεων (στο 0,677% η απόδοση του Ελληνικού 10ετους τίτλου).

Μένοντας στους Κρατικούς τίτλους, την Τρίτη 3 Φεβρουαρίου 2021 θα διενεργηθεί δημοπρασία εντόκων γραμματίων διάρκειας 13 εβδομάδων του Ελληνικού Δημοσίου, σε άυλη μορφή, ποσού 625 εκατομμυρίων ευρώ, λήξεως 7 Μαΐου 2021.

Επιστρέφοντας στο Χ.Α., η σημερινή ήταν η τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας, αλλά και του πρώτου μήνα του έτους και αν “η αρχή είναι το ήμισυ του παντός”, τότε τα πράγματα δεν ξεκίνησαν καλά για το Ελληνικό Χρηματιστήριο.

Η εβδομάδα που ολοκληρώθηκε, αποδείχθηκε τρίτη συνεχόμενη πτωτική, με εβδομαδιαίες απώλειες 3,79% για τον Γενικό Δείκτη. Στο ίδιο διάστημα, ο κλαδικός δείκτης των Τραπεζών, σημείωσε απώλειες 7,29%.

Ο Ιανουάριος ολοκληρώθηκε, χρηματιστηριακά, με απώλειες 7,36% για τον ΓΔ και με απώλειες 14,6% για τον ΔΤΡ, ενώ η συνολική κεφαλαιοποίηση του Χ.Α. υποχώρησε κατά 3,1 δισ. ευρώ.

Μετοχή του πρώτου μήνα του έτους η ΞΥΛΚ, με απόδοση 93,15%.

Ξεκινώντας και σήμερα την αναφορά από τις Βαρύδεικτες Τραπεζικές μετοχές, αξίζει να σημειωθεί ότι μόνιμα με αρνητικό πρόσημο κινήθηκε ο τίτλος της Eurobank (-2,24%), δεν ήλθε σε επαφή με το “πράσινο” η Εθνική (-2,94%), ενώ και τα δύο πρόσημα άλλαξαν οι Alpha Bank (-4,38%) και Πειραιώς (-2,17%), με την τελική εικόνα να μην αφήνει περιθώρια αμφιβολιών, για την απόλυτη επικράτηση των πωλητών.

Έντονα πτωτικά ξεκίνησε τη συνεδρίαση ο κλαδικός δείκτης των Τραπεζών, που σχετικά γρήγορα σημείωσε το χαμηλό ημέρας των 436,99 μονάδων (-4,39%). Κινούμενος μόνιμα με αρνητικό πρόσημο, προσπάθησε να πετύχει εβδομαδιαίο κλείσιμο υψηλότερα των 450 μονάδων, όμως κάτι τέτοιο δεν το επέτρεψαν οι εν δυνάμει πωλητές, που έδειξαν να έχουν υπό πλήρη έλεγχο την ημερήσια τάση. Πριν τις τελικές δημοπρασίες ο ΔΤΡ είχε αντιδράσει στις 444,99 (-2,64%) και ολοκλήρωσε τις συναλλαγές στις 443,24 μονάδες, με ημερήσιες απώλειες 3,03%.

Για όσους απέχουν από το Τραπεζικό trading, αξίζει υπενθύμισης ότι ο εν λόγω δείκτης έχει δώσει ημερήσιο σήμα “αποβίβασης”, το οποίο αναιρείται με επιστροφή και κλείσιμο υψηλότερα των 510 μονάδων, άρα συστήνεται στάση αναμονής, προκειμένου να φανεί “που θα κάτσει η μπίλια”.

Μένοντας στον κλάδο και σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Χρ. Κίτσιου, “έντεκα, περίπου, μήνες, αφ’ ότου Εθνική Τράπεζα και CVC Capital Partners εισήλθαν σε διαπραγμάτευση για το τουλάχιστον 80% της Εθνικής Ασφαλιστικής, η απόσταση που τους χωρίζει δεν λέει να γεφυρωθεί, ούτε όμως οδηγεί σε ενεργοποίηση του ‘plan B’ της διάθεσης με, ή χωρίς στρατηγικό Επενδυτή, σε πρώτη φάση του 50% συν μια μετοχή της Εταιρείας στην Αγορά”.

Δεν μπορεί να χαρακτηριστεί εντυπωσιακά καλύτερη, η τελική εικόνα στον μη Τραπεζικό FTSE25, όπου με θετική ημερήσια μεταβολή επέπλευσαν οι ΒΙΟ (+0,90%), ΔΕΗ (+3,90%), ΕΛΠΕ (+0,73%), ΜΠΕΛΑ (+1,17%), ΜΥΤΙΛ (+1,77%), ΟΛΠ (+1,40%), ΟΠΑΠ (+1,50%), ΣΑΡ (+0,78%), ΤΕΝΕΡΓ (+1,88%) και αμετάβλητος ο τίτλος της ΓΕΚΤΕΡΝΑ.

Πλάγια κίνηση και ήπιες ημερήσιες μεταβολές, κατά τις τελευταίες συνεδριάσεις, για τον τίτλο της Viohalco (+0,90%). Όσο η μετοχή δίνει κλεισίματα χαμηλότερα των 3,43 ευρώ, παραμένει η υποψηφιότητα δοκιμασίας των επόμενων στηρίξεων στα 3,33 – 3,30 και 2,98 – 2,96 ευρώ. Οι πρώτες “αναπνοές” με την ανοδική διαφυγή υψηλότερα των 3,64 ευρώ (ημερήσιο “stop short”), που μπορεί να δώσουν περαιτέρω αναρρίχηση προς τα 3,78 – 3,84 και 3,92 – 3,96 ευρώ όπου, με την τρέχουσα ειδησεογραφία, δείχνει να εκτονώνεται το αισιόδοξο σενάριο.

Ανά τακτά χρονικά διαστήματα, κάνει την εμφάνισή του αξιοπρόσεκτος πωλητής στην μετοχή του ΑΔΜΗΕ (-3,04%). Αν χαθεί η πρώτη στήριξη στα 2,34 – 2,31 ευρώ, από όπου διέρχονται οι δύο ΚΜΟ 200 ημερών, ο τίτλος θα κινηθεί προς την μέγιστη αποδεκτή διόρθωση των 2,17 και 2,03 ευρώ. Πλησιέστερη αντίσταση στα 2,49 – 2,55 και η αμέσως επόμενη στα 2,73 ευρώ (ημερήσιο “stop short”).

Μόνιμα με αρνητικό πρόσημο, κινήθηκε σήμερα ο τίτλος της ΕΧΑΕ (-2,65%). Ιδιαίτερα αρνητική ένδειξη, όσο η μετοχή δίνει κλεισίματα χαμηλότερα των 3,77 – 3,74 ευρώ, ενώ αν χαθεί και η επόμενη στήριξη στα 3,47 – 3,42, θα μπει σε δοκιμασία η ζώνη 3,34 – 3,24. Αντίθετα κλείσιμο υψηλότερα των 3,77 ευρώ, δημιουργεί περιθώρια αντίδρασης έως τα 3,85 ευρώ (ημερήσιο “stop short”).

Με οκτώ πτωτικές στις τελευταίες δέκα συνεδριάσεις και σήμερα κίνηση μόνιμα με αρνητικό πρόσημο, δεν αφήνει μεγάλα περιθώρια αισιοδοξίας η μετοχή της Lamda Development (-1,40%). Για τη σχετική αποκατάσταση της τεχνικής εικόνας, πρέπει ο τίτλος να υπερκεράσει, κατά σειρά, τις αντιστάσεις στα 6,82 (εκθετικός ΚΜΟ 30 ημερών), 6,99 και 7,09 ευρώ (ημερήσιο “stop short”). Για την περαιτέρω επιδείνωση, αρκεί η παραμονή χαμηλότερα των 6,59 – 6,45, που αφήνει περιθώρια υποχώρησης προς τα 6,30 – 6,25 και 6,07 – 6,00, ζώνη από την οποία διέρχονται οι δύο ΚΜΟ 200 ημερών.

Χαμηλώνοντας σε κεφαλαιοποιήσεις, από σήμερα οι μετοχές της Interlife ήταν διαπραγματεύσιμες με μέγιστο όριο ημερήσιας διακύμανσης της τιμής ±30%.

Από εκεί και πέρα, σε υψηλά 12μηνου η Foodlink (+13,73%), διστακτική επιστροφή των αγοραστών σε Doppler (+6,90%), AS Company (+0,91%) και Δομική Κρήτης (+1,39%), επέστρεψαν οι πωλητές στην MIG (-3,94%), το “bid” χαμηλότερα από το προηγούμενο κλείσιμο σε Revoil (+4,30%) και Βιοκαρπέτ (+7,14%), “καρέ” ανοδικών συνεδριάσεων και λόγω επιχειρηματικής είδησης για την ΕΛΧΑ (+4,71%), τέσσερις οι συνεχόμενες ανοδικές και για την Ιντεάλ (+1,55%), μία ανάσα από τα ιστορικά υψηλά Κρι Κρι (+0,60%) και Καρέλιας (-0,61%), ενώ η Performance (+5,81%) επέστρεψε υψηλότερα των 9,00 ευρώ και δείχνει διαθέσεις επαναπροσέγγισης των πρόσφατων ιστορικών υψηλών.

Προσπάθεια αντίδρασης στην πλαγιοκαθοδική κίνηση που ξεκίνησε από τα 1,675 ευρώ (κλείσιμο 7/1) για την Byte (+1,81%) και από τα 4,94 ευρώ (κλείσιμο 12/1) για την Epsilon Net (+3,96%), δίπλωσε τις ανοδικές συνεδριάσεις η Αλουμύλ (+3,70%), τρεις οι συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις για την Ελινόιλ (+1,64%) και τρεις οι συνεχόμενες πτωτικές για Μπήτρο (-0,71%) και Interlife (-3,59%), παρουσία πωλητή σε ΚΛΜ (-1,67%), Κέκροπα (-0,65%), Profile (-3,20%), Q&R (-2,43%), ενώ, παρά τις χαμηλές συναλλαγές, επιμένει πλαγιοκαθοδικά από τα 9,5 ευρώ (κλείσιμο 22/1) η Flexopack (-4,44%).

Υπενθυμίζεται ότι το ημερήσιο “stop short” του Γενικού Δείκτη αναιρείται με κλείσιμο υψηλότερα των 809 μονάδων και του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης υψηλότερα των 1935 μονάδων.

Τι λένε οι Αναλυτές

“Με απώλειες κινούνται σήμερα οι Διεθνείς Αγορές, λόγω των ανησυχιών για τη ρευστότητα στην Κίνα, τις καθυστερήσεις των εμβολιασμών αλλά και τις εξελίξεις αναφορικά με το πακέτο στήριξης στις ΗΠΑ”, αναφέρει η Eurobank Eq.

“Τα αντανακλαστικά των αγοραστών αναδύθηκαν την κατάλληλη στιγμή χθες, σε συνέχεια της υποχώρησης των προηγούμενων ημερών, συνδυαζόμενα με ουσιαστική συναλλακτική αναβάθμιση. Η τεχνική ανάλυση επισημαίνει την ανάγκη συνέχισης της προσπάθειας με στόχο την υπέρβαση των 765 μονάδων του ΓΔ, ώστε να επανέλθει το αισιόδοξο σενάριο. Εναλλακτικά, θα επανέλθει το πλαγιοκαθοδικό σενάριο κίνησης του ΓΔ”, εκτιμά η Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ.

“Η βραχυπρόθεσμη τάση παραμένει πτωτική, με τον ΚΜΟ 20 ημερών στις 781 μονάδες. Σημεία στήριξης οι 740 και 730 μονάδες και σημεία αντίστασης οι 760 και 781 μονάδες. Σύμφωνα με πληροφορίες, το ΔΣ της ΕΤΕ δεν κατέληξε χθες σε απόφαση για την πώληση του 80% της Εθνικής Ασφαλιστικής και το θέμα έχει προγραμματιστεί να συζητηθεί ξανά, πιθανότατα, στις 12 Φεβρουαρίου. Η Attica Group ανακοίνωσε συμφωνία με το Ναυπηγείο Brødrene Aa της Νορβηγίας, για την κατασκευή τριών υπερσύγχρονων πλοίων τύπου Aero Catamaran, τα οποία θα δρομολογηθούν στις γραμμές του Αργοσαρωνικού, αντικαθιστώντας παλαιότερης τεχνολογίας πλοία. Το συνολικό κόστος της επένδυσης ανέρχεται σε €21 εκατ. και θα καλυφθεί από ίδια κεφάλαια και Τραπεζικό δανεισμό. Η παράδοση των πλοίων αναμένεται εντός του 1ου τριμήνου 2022”, σημειώνει η Merit Sec.

“Σε εβδομαδιαίο επίπεδο ο MSCI World Index εμφανίζει, μέχρι και χθες, τις μεγαλύτερες απώλειες από το τέλος Οκτωβρίου. Δεδομένου ότι δεν έχουν αλλάξει οι συνθήκες, αναμένουμε να συνεχιστεί η αυξημένη μεταβλητότητα, η οποία ενδέχεται να μας οδηγήσει ακόμα χαμηλότερα, προτού ξεκινήσει μια νέα ανοδική κίνηση. Σημείο αναφοράς θα αποτελέσει φυσικά και η βραχυπρόθεσμη πορεία των Διεθνών Αγορών”, εκτιμά η Leon Depolas Sec.

Τρίτη πτωτική εβδομάδα για το Χ.Α., με απώλειες σε όλους τους κλάδους. Η βραχυπρόθεσμη τάση θα παραμείνει πτωτική, όσο ο ΓΔ θα βρίσκεται κάτω από τις 781 μονάδες (ΚΜΟ 20). Σημεία στήριξης οι 730 και 710 μονάδες (ΚΜΟ 200), ενώ σημεία αντίστασης οι 770 και 781 μονάδες. Η βραχυπρόθεσμη τάση του Τραπεζικού δείκτη θα παραμείνει πτωτική, όσο βρίσκεται κάτω από τις 475 μονάδες (ΚΜΟ 20), ενώ μέσα στην εβδομάδα απειλήθηκε και η μακροπρόθεσμη τάση (425 μονάδες), τονίζει ο Πέτρος Τσούρτης.

Η ανακοίνωση του ΑΕΠ 4ου τριμήνου στην Ευρωζώνη την Τρίτη και του πληθωρισμού την Τετάρτη, είναι τα σημαντικότερα μακροοικονομικά νέα της επόμενης εβδομάδας.

Πτωτική η εβδομάδα για τον S&P 500, παρά τα υψηλότερα των εκτιμήσεων κέρδη των Microsoft, Apple, Facebook, Visa και Mastercard. Οι Amazon, Alphabet και Pfizer θα ανακοινώσουν αποτελέσματα 4ου τριμήνου την Τρίτη και η Linde την Παρασκευή. Τα εβδομαδιαία επιδόματα ανεργίας την Πέμπτη και ο δείκτης ανεργίας την Παρασκευή, είναι τα σημαντικότερα μακροοικονομικά νέα της επόμενης εβδομάδας.

“Σημεία στήριξης οι 3747 και 3560 μονάδες, ενώ σημεία αντίστασης οι 3860 και οι 4020 μονάδες”, σύμφωνα με την άποψη του κ. Τσούρτη (τμήμα έρευνας και ανάλυσης Merit Sec.).

Το ζήσαμε και αυτό. Μετά τις ανορθόδοξες τιμές στις Αγορές Πετρελαίου την Άνοιξη του 2020, το 2021 ξαναγράφει εκ νέου την ιστορία των Αγορών, με τα φαινόμενα μαζικής δραστηριοποίησης Μικροεπενδυτών σε μετοχές στις οποίες έχουν πάρει θέσεις πώλησης Επενδυτικά Κεφάλαια, με αποτέλεσμα το κλείσιμο των θέσεων και την καταγραφή σημαντικών απωλειών. Η μαζική συμμετοχή της Επενδυτικής Λιανικής και οι συντονισμένες αγορές σε Εταιρείες μικρής κεφαλαιοποίησης στις ΗΠΑ, αλλά και στις Αγορές Εμπορευμάτων, συνιστούν ένα από τα απρόσμενα φαινόμενα των καιρών μας, αλλά δεν είναι το μοναδικό, σημειώνει ο Μάνος Χατζηδάκης.

Ενώ η Ελληνική Δημοκρατία δανείστηκε 3,5 δισ. ευρώ με ετήσιο κόστος 0,8% για δέκα χρόνια, το χαμηλότερο που έχει επιτευχθεί σε πρωτογενή έκδοση δεκαετίας, η Αγορά δεν φάνηκε να “συγκινείται” ιδιαίτερα, παρότι το επιτόκιο του δεκαετούς ομολόγου, θεωρείται επιτόκιο αναφοράς για το κόστος προεξόφλησης του μέσου σταθμισμένου κεφαλαίου των Εταιρειών.

Κατά τα λοιπά η Ελληνική Αγορά φάνηκε περισσότερο φορτισμένη αρνητικά από το ενδεχόμενο νέων περιοριστικών μέτρων στο Λιανεμπόριο, καθώς η πορεία των κρουσμάτων έδειξε μεν αποκλιμάκωση, δεν έφτασε ωστόσο σε επίπεδα τέτοια που να επιτρέψει το άνοιγμα και άλλων κλάδων δραστηριότητας.

Την ίδια στιγμή στο εσωτερικό, η εικόνα αδράνειας σε ότι αφορά τις επιχειρηματικές εξελίξεις που βρίσκονται σε ζύμωση, δεν προσέφερε κάποια βοήθεια, ώστε να αναχαιτιστεί η αβεβαιότητα, με αποτέλεσμα η Εγχώρια Αγορά να φυλλοροεί, ανεξάρτητα από την τάση των Αγορών του εξωτερικού.

Η ανησυχία των Επενδυτών, μεταφράστηκε σε αποστροφή ρίσκου, με αποτέλεσμα την μάλλον “άγαρμπη” και εν μέρει, αδικαιολόγητη γρήγορη πίεση των μετοχών, όταν και οι Ξένες Αγορές έδειξαν σημάδια κόπωσης, απόλυτα όμως φυσιολογική, τηρουμένων των διαστάσεων της ανόδου που προηγήθηκε στις Αγορές των ΗΠΑ.

Η ανοδική αντίδραση εκδηλώθηκε με την συμπλήρωση 100 μονάδων πτώσης του Γενικού Δείκτη στην συνεδρίαση της Πέμπτης, όπου και καταγράφηκε ο υψηλότερος τζίρος του 2021.

Ο Ιανουάριος δεν άφησε θετική χρηματιστηριακή επίγευση και από ότι φαίνεται η Αγορά θα παραμείνει αυστηρά εστιασμένη σε ιδέες και επιλογές, μέχρι να αλλάξουν τα επιδημιολογικά δεδομένα, ή να αποκτηθεί κάποιος αυξημένος βαθμός ανοσίας, που να δικαιολογεί χαλάρωση των υφιστάμενων μέτρων.

Τεχνικά, το κλείσιμο κάτω από τις 780 μονάδες δεν άφησε πολλά περιθώρια και η διαφυγή της συσσώρευσης ήταν έντονη. Η ενεργοποίηση περισσότερων αγοραστών στα επίπεδα των 725 μονάδων, ήταν κυρίως λόγω της εμφάνισης έντονων υποτιμήσεων των ταλαντωτών, σε ωριαίο και ημερήσιο επίπεδο. Τα δεδομένα δεν έχουν αλλάξει ακόμα, καθώς οι αγοραστές θα χρειαστούν κλεισίματα πάνω από τις 775 μονάδες, για να αποκατασταθεί η μεσοπρόθεσμη ανοδική τάση. Μέχρι να συμβεί αυτό, η πιο αξιόπιστη στήριξη θα παραμένει η ζώνη των 710 – 700 μονάδων, όπου εκτός από την προηγούμενη συσσώρευση του Νοεμβρίου κινείται παράλληλα και ο κινητός Μέσος Όρος των 200 ημερών, σημείο αναφοράς για τους αγοραστές και πιθανότατα η κυριότερη ζώνη άμυνας.

Η αποκλιμάκωση της πτωτικής δυναμικής είναι ένα μικρό κέρδος για τους αγοραστές, ωστόσο οι πωλητές εξακολουθούν να έχουν το “πάνω χέρι” στην διαμόρφωση της τάσης.

Απόψε το βράδυ η Ευρωπαϊκή Τραπεζική Αρχή (EBA) θα δημοσιεύσει τα βασικά σημεία των παραδοχών, για το βασικό και το δυσμενές σενάριο που θα χρησιμοποιηθούν για τα “τεστ αντοχής” των Ευρωπαϊκών Τραπεζών.

Την Πέμπτη 4 Φεβρουαρίου εκκινούν οι ανακοινώσεις αποτελεσμάτων τετάρτου τριμήνου των Ελληνικών Εισηγμένων, με πρώτη την Μυτιληναίος η οποία θα ανακοινώσει μεγέθη πριν το άνοιγμα της συνεδρίασης. “Την ερχόμενη Τρίτη 2 Φεβρουαρίου, θα διαγραφούν από το ταμπλώ του Χρηματιστηρίου οι Εταιρείες AXON Συμμετοχών, Κεραμεία Αλλατίνη, Ναυτιλιακή Εταιρεία Λέσβου, Eurobrokers Μεσίτες Ασφαλίσεων και Diversa (Εναλλακτική Αγορά), μετά από πολυετή αναστολή διαπραγμάτευσης”, επισημαίνει ο υπεύθυνος τμήματος ανάλυσης της Beta Sec.

Οι διεθνείς οικονομικές εξελίξεις

Απόλυτη επικράτηση των πωλητών, δείχνει η τελική εικόνα της σημερινής συνεδρίασης, για τις μεγάλες Αγορές Ασίας και Ειρηνικού.

Αρνητικό το κλίμα στην Ευρώπη και στις πρώτες ώρες της σημερινής συνεδρίασης στο NYSE.

Οριακά κέρδη για το Πετρέλαιο και το Ευρώ.

Διαθέσεις ανοδικής αντίδρασης για Χρυσό και Ασήμι, πάνω από τα $37200 το Bitcoin, τα $1400 προσεγγίζει το Ethereum.

Σε συρρίκνωση κατά 1,3%, επέστρεψε η Γαλλική Οικονομία το τελευταίο τρίμηνο της περασμένης χρονιάς. Το αποτέλεσμα ήταν καλύτερο από τις προσδοκίες των Αναλυτών, που εκτιμούσαν ότι η βουτιά θα φτάσει στο 4% κατά μέσο όρο.

Συνολικά, το 2020, η Οικονομία συρρικνώθηκε κατά 8,3%, καλύτερα από το αναμενόμενο -11% που προέβλεπε η Κυβέρνηση.

Ανάπτυξη μόλις 0,1% σημείωσε η Γερμανική Οικονομία το τέταρτο τρίμηνο της περασμένης χρονιάς, σε σύγκριση με ένα τρίμηνο πριν. Σε ετήσια βάση, το ΑΕΠ συρρικνώθηκε κατά 2,9%.

Κατά 0,4 ποσοστιαίες μονάδες αυξήθηκε η ανεργία σε μηνιαία βάση τον Ιανουάριο, φτάνοντας στο 6,3%, ελαφρώς χαμηλότερα από τις προσδοκίες των Αναλυτών.

Επιταχύνθηκε ο ρυθμός αύξησης των καταθέσεων στις Τράπεζες της Ευρωζώνης τον Δεκέμβριο, σύμφωνα με στοιχεία που ανακοίνωσε η ΕΚΤ. Τον ίδιο μήνα, ο ρυθμός αύξησης των χορηγήσεων δανείων προς τιςΕεπιχειρήσεις αυξήθηκε οριακά, ενώ ο αντίστοιχος ρυθμός των χορηγήσεων στα Νοικοκυριά έμεινε σταθερός.

Οι συνολικές καταθέσεις αυξήθηκαν τον Δεκέμβριο κατά 134 δισ. ευρώ, ή με ετήσιο ρυθμό 11,9% και ανήλθαν στα 12,485 τρισ. ευρώ, ενώ τον Νοέμβριο είχαν αυξηθεί κατά 94 δισ. ευρώ, ή με ετήσιο ρυθμό 10,9%.

Οι καταναλωτικές δαπάνες στις ΗΠΑ υποχώρησαν για δεύτερο διαδοχικό μήνα τον Δεκέμβριο. Σύμφωνα με το Reuters, οι καταναλωτικές δαπάνες διολίσθησαν 0,2% τον περασμένο μήνα, μετά από πτώση 0,7% τον Νοέμβριο. Αναλυτές που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters, προέβλεπαν μείωση των δαπανών κατά 0,4% τον Δεκέμβριο.

“Το ύψος του χρέους που θα εκδοθεί φέτος από Χώρες και Εταιρείες Παγκοσμίως, αναμένεται μειωμένο στα $8 τρισ. Το νέο χρέος θα είναι χαμηλότερο κατά σχεδόν 3% από τα επίπεδο - ρεκόρ του 2020, αλλά θα είναι σχεδόν 15% υψηλότερο σε σχέση με τα προ COVID επίπεδα”, σύμφωνα με τον Οίκο πιστοληπτικής αξιολόγησης S&P.

Επιστροφή στο ΧΑ

Επιστρέφοντας “εντός των τειχών”, “η Ελληνική Οικονομία υποφέρει από βαθιές και παρατεταμένες διαταραχές στην Τουριστική Βιομηχανία, αλλά επωφελείται αυξανόμενα από τις ροές Ξένων επενδύσεων και τη βελτίωση του Βιομηχανικού τομέα”, εκτιμά η Wood σε ανάλυσή της. Περιμένει ότι θα υπάρξει βαθιά ύφεση στο πραγματικό ΑΕΠ έως το 2ο τρίμηνο του 2021, ενώ θεωρεί ως ρεαλιστική εκτίμηση, ο αριθμός των Τουριστών που θα έρθουν στη Χώρα φέτος, να αντιστοιχεί στο 1/3 αυτών του 2019.

Μεγάλη αύξηση καταγράφεται στις καταθέσεις των Νοικοκυριών (3,4 δισ. ευρώ), αλλά και των Επιχειρήσεων (1,01 δισ. ευρώ), σύμφωνα με στοιχεία της ΤτΕ. Ταυτόχρονα o ετήσιος ρυθμός μεταβολής της συνολικής χρηματοδότησης του Ιδιωτικού τομέα αυξήθηκε σε 3,4%, από 2,6% το Νοέμβριο του 2020.

Ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε μεταξύ 742,24 (-1,59%) και 757,65 μονάδων (+0,45%). Στις 17.00 βρέθηκε στις 748,56 (-0,75%) και τερμάτισε τη συνεδρίαση στις 749,46 μονάδες, με ημερήσιες απώλειες 0,64%.

Ο τζίρος υποχώρησε στα 69,9 εκατ., από τα οποία τα 3,6 εκατ. αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές (ΟΤΕ, ΤΕΝΕΡΓ), ενώ ΟΤΕ, ΕΤΕ, ΟΠΑΠ και ΑΛΦΑ απασχόλησαν το 52% της συνολικής μικτής αξίας συναλλαγών.

Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης, δεν ήλθαν σε επαφή με το θετικό πρόσημο οι ΕΤΕ, ΕΥΡΩΒ, ΑΡΑΙΓ, ΕΕΕ, ΕΛΛΑΚΤΩΡ, ΕΧΑΕ, ΛΑΜΔΑ και TITC.

Μέσω των τελικών δημοπρασιών, στο υψηλό ημέρας έκλεισαν Ελ. Πετρέλαια και TITC και στο χαμηλό οι ΑΔΜΗΕ, ΕΕΕ, Ελλάκτωρ, ΕΧΑΕ και Motor Oil.

Περίπου ισορροπημένη η τελική εικόνα με 56 ανοδικές μετοχές, έναντι 59 πτωτικών, ενώ 14 τίτλοι ολοκλήρωσαν τη συνεδρίαση, με κέρδη μεγαλύτερα των τεσσάρων ποσοστιαίων μονάδων.

----ΧΠΑ

Με αξιοσημείωτη πτώση, ολοκληρώθηκε η τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας και του μήνα στην Αγορά Παραγώγων, με τις συναλλαγές να σημειώνουν αισθητή υποχώρηση τόσο στο συμβόλαιο του δείκτη, όσο και στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών (37.475 συμβόλαια).

Στα 4.036 συμβόλαια του δείκτη οι ανοιχτές θέσεις (από 3.950 στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο μήνα (Φεβρουάριος).

Το συμβόλαιο του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (συνολικά 908, 842 για τον Φεβρουάριο και 66 για τον Μάρτιο, τιμή κλεισίματος για τον πρώτο μήνα 1.778,25) κινήθηκε μεταξύ 1.757 και 1.803,75 μονάδων.

Ελάχιστος ο αξιοσημείωτος δανεισμός τίτλων (28.616 MIG, 12.000 Εθνική, 12.267 Ελλάκτωρ), ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Eurobank (2.274), Alpha Bank (17.376), Πειραιώς (4.537), ΔΕΗ (1.698), Εθνική (7.713), ΓΕΚ (174), ΑΔΜΗΕ (202), ΟΤΕ (991), Ελλάκτωρα (487), Cenergy (182), Lamda Development (122), MIG (313), Μυτιληναίο (325), ΟΠΑΠ (354), Motor Oil (235), Τέρνα Ενεργειακή (145).

Οι μεγαλύτερες ανοιχτές θέσεις - συμβόλαια (Μέγεθος Συμβολαίου: 100 Μετοχές, Φυσική Παράδοση), για τον πρώτο μήνα (Μάρτιος), στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών σε: Eurobank 43.716, MIG 53.971, Alpha Bank 82.608, Πειραιώς 57.517, Εθνική 35.930, ΔΕΗ 12.127.

Οι σημαντικότερες καθαρές αρνητικές θέσεις που δημοσιοποιήθηκαν στην Επ. Κεφαλαιαγοράς και ξεπερνούν το 0,5% του συνόλου των μετοχών:

       Position Holder                                     Name of Issuer               NSP            Date

Lansdowne Partners (UK) LLP

PIRAEUS BANK S.A.

2,23%

2020-11-02

Lansdowne Partners (UK) LLP

EUROBANK ERGASIAS S.A.

0,90%

2020-05-13

Lansdowne Partners (UK) LLP

 

PUBLIC POWER CORP. SA

 

1,59%

 

2020-06-16

 

 

 

 

 

Oasis Investments II Master Fund LTD

 

FOLLI FOLLIE S.A.

 

0,55%

 

2019-10-15

Lansdowne Partners (UK) LLP

 

ALPHA BANK S.A

1%

2020-05-13

    

Lansdowne Partners (UK) LLP

CAIRO MEZZ PLC

0,77%

2020-10-07


Οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι, μόνο από OTC (*), καθώς το Χ.Α., στην συγκεντρωτική κατάσταση του ΗΔΤ, δεν δημοσιεύει τους δανεισμούς από την ΕΧΑΕ, είναι: Alpha Bank 40.922.738 τεμ., (από 40.922.738 τεμ. στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση), Πειραιώς 22.911.365 τεμ. (22.476.365), ΔΕΗ 4.922.375 τεμ. (4.922.375), Eurobank 51.798.206 τεμ. (51.798.206), ΟΠΑΠ 1.354.672 τεμ. (1.354.672), Εθνική 10.376.941 (10.186.941), Folli Follie Group 1.067.847 τεμ. (1.067.847).

(*) Τα στοιχεία συναλλαγές δανεισμού τίτλων μέσω OTC δηλώνονται από τους Χειριστές ΣΑΤ και αφορούν τις ποσότητες που έχουν καταγραφεί στο ΣΑΤ, έως και τη προηγούμενη εργάσιμη ημέρα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v