Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Νέα αναμέτρηση με τις 750 μονάδες στο Χρηματιστήριο

Τι δείχνει η στάση αναμονής των εγχώριων επενδυτών, παρά το θετικό σήμα από τις διεθνείς αγορές. Το κρίσιμο όριο για τον Γενικό Δείκτη, η θετική διαφοροποίηση στο τραπεζικό ταμπλό και τα blue chips. Ανοδικό ξεκίνημα προς τις 760 μονάδες.

Νέα αναμέτρηση με τις 750 μονάδες στο Χρηματιστήριο

Επαναφορά προς τα υψηλά στη Νέα Υόρκη, ισχυρή άνοδος σε Φρανκφούρτη και λοιπές ευρωπαϊκές αγορές,
αλλά στο Χρηματιστήριο Αθηνών αντίδραση βγήκε ισχνή και με το ζόρι οριακά θετική στο «κλείσιμο».

Στις 749,73 μονάδες ο Γενικός Δείκτης, στις 1.782,26 ο FTSE25, στις 446,96 ο Δείκτης Τραπεζών και στις 1.062,01 μονάδες ο FTMidCap.

Συνεδρίαση μέτριων συναλλαγών και ανάλογου τζίρου, ένδειξη της στάσης αναμονής αρκετών ενεργών επενδυτών αλλά και της απροθυμίας των δύο πλευρών (πωλητών-αγοραστών) να πιέσουν ή ωθήσουν προς τη μία ή την άλλη κατεύθυνση.

Και μόνο το γεγονός πως στην αγορά δεν δόθηκε για δεύτερη συνεχόμενη συνεδρίαση εμφανές σήμα κατά πόσον εξελίσσεται διαδικασία «διανομής» ή «τοποθετήσεων» ενισχύει την εκτίμηση παραγόντων της αγοράς πως το χρηματιστήριο περιμένει μία εξέλιξη-καταλύτη, που θα «λύσει» traders και επενδυτές ή προς δοκιμασία χαμηλότερων επιπέδων τιμών ή προς διερεύνηση υψηλότερων και σ' έναν επόμενο κύκλο ταλαιπωρίας (για τους long) ή αρνητικών αποδόσεων (για τους short).

Στο σχετικό διάγραμμα είναι εμφανής η παραπάνω προσέγγιση, τόσο της μίας όσο και της άλλης πλευράς.

Κλάδος-κλειδί παραμένει ο τραπεζικός, με Εθνική και Eurobank να διαφοροποιούνται θετικά από Alpha Bank και Πειραιώς, με ζητούμενο για σήμερα την επαναφορά της μετοχής της ΕΤΕ προς τα 2,05 ευρώ.

Ενθαρρυντικές ενδείξεις από blue chips που, αφενός, έδειξαν πως μπορούν να κάνουν τη διαφορά (κυρίως της Coca Cola), αφετέρου, επιβεβαίωσαν την τάση τους (Mytilineos, Motor Oil, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, Viohalco) ενώ προς απάντηση συνεχίζουν τα ερωτήματα για βαριά χαρτιά, κυρίως για ΟΤΕ και ΟΠΑΠ.

 

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v