Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ψάχνει πειστική αντίδραση το Χρηματιστήριο

Ανοδικό ξεκίνημα για τον Γενικό Δείκτη. Πρώτος στόχος να μη χαθεί η ευρύτερη περιοχή των 750 μονάδων. Η βουτιά του Ιανουαρίου, το εύθραυστο κλίμα στις αγορές, η αδυναμία των τραπεζών και οι μετοχές που έδωσαν αντίδραση την Παρασκευή.

Ψάχνει πειστική αντίδραση το Χρηματιστήριο

Ζητείται αντίδραση, θα μπορούσε να είναι το μότο για τον Φεβρουάριο, που ξεκινά για τις αγορές μετά από έναν αρνητικό Ιανουάριο.

Σε κρίσιμο σημείο βασικοί δείκτες στη Wall Street, υπό το βάρος της πανδημίας τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια και «μάχη» για να μη χαθεί η ευρύτερη περιοχή των 750 μονάδων στο Χρηματιστήριο Αθηνών.

Η Νέα Υόρκη δίνει τον ρυθμό, Φρανκφούρτη και λοιπά χρηματιστήρια ακολουθούν και στα καθ' ημάς, ξεκινάμε με τον ΓΔ στις 749,46 μονάδες, τον ΔΤΡ στις 443,24, τον FTSE25 στις 1.782,15 και στις 1.052,87 μονάδες για τον FTMidCap.

Με αυξημένες συναλλαγές/τζίρο η συνέχεια της διόρθωσης, την προηγούμενη εβδομάδα, μένει να φανεί εάν θα μπορούσε να οδηγήσει σε αναστροφή της τάσης, μετά τη διακριτική παρέμβαση «ισχυρών χεριών» σε συγκεκριμένα «βαριά χαρτιά».

Στο συν νωρίτερα τα futures στη Νέα Υόρκη, βαρύ το κλίμα σε Φρανκφούρτη, Παρίσι κ.α., με τις εκτιμήσεις των ειδικών να κάνουν λόγο για μεγαλύτερη πίεση των οικονομιών χωρών της ευρωζώνης.

Από τις 13.432 μονάδες ο DAX, με την απώλεια των 14.000 να έχει αυξήσει τις πωλητικές θέσεις στις κυριότερες μετοχές του δείκτη (Deutsche Bank, Munchener Re, VW, SAP, E.ON, Allianz, Bayer, Deutsche Telekom που μας αφορά έμμεσα λόγω ΟΤΕ).

Ζητούμενη η αντίδραση από τιμές υψηλότερες των 13.310 μονάδων, προκειμένου να μην επιβαρυνθεί περαιτέρω το κλίμα. Τάση που σε μικρότερο ή μεγαλύτερο βαθμό επηρεάζει τη στάση κατ' αρχάς των traders, συνακόλουθα των βραχυπρόθεσμων και στο χρηματιστήριό μας.

Τι σήμα στέλνουν τώρα οι εισηγμένες μετά τη διόρθωση των αποτιμήσεων, σημείωνε νωρίτερα ο Γιώργος Α. Σαββάκης, σε μία δύσκολη συγκυρία που προβληματίζουν μεταλλάξεις και Αττική έχουν σημάνει συναγερμό.

«Κλειδί» ο τραπεζικός, με Εθνική και Alpha Bank να έχουν σηκώσει το μεγαλύτερο μέρος των συναλλαγών, στις δύο τελευταίες συνεδριάσεις της προηγούμενης εβδομάδας, ειδικότερα στην προσπάθεια αντίδρασης, την Πέμπτη. Στα 1,951 και 0,755 αντίστοιχα, με την Αlpha Bank συγκριτικά πιο αδύναμη, ειδικά την Παρασκευή.

Διαμορφωτές τάσεις και τα «βαριά χαρτιά» του δείκτη, με τον ΟΤΕ σε κλίση, σε ΟΠΑΠ και ΔΕΗ να βγαίνει αντίδραση, σε Mytilineos η προσοχή να είναι στραμμένη στην ανακοίνωση των οικονομικών αποτελεσμάτων, σε Τέρνα Ενεργειακή, Viohalco, Sarantis, Jumbo, ΕΛΠΕ να έχουν γίνει αγορές σε αντίδραση των αγοραστών (την Παρασκευή). Με όσα αυτά μπορεί να σημαίνουν, ξεκινώντας από σήμερα.

 

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v