Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τα κλειδιά για την πορεία του Χρηματιστηρίου τον Φεβρουάριο

Ποιοι λόγοι οδήγησαν στις πιέσεις των προηγούμενων εβδομάδων. Το κρίσιμο ερώτημα που θα πρέπει να απαντηθεί στις αμέσως επόμενες συνεδριάσεις. Οι επιχειρηματικές κινήσεις που μπορεί να δώσουν παλμό και στο ταμπλό.

Τα κλειδιά για την πορεία του Χρηματιστηρίου τον Φεβρουάριο

Με επιπλέον δύο παραμέτρους, ξεκινά για το Χρηματιστήριο Αθηνών ο Φεβρουάριος. Αρχή για τα τραπεζικά stress tests και αυλαία για την ανακοίνωση αποτελεσμάτων τέταρτου τριμήνου/2020.

Με το "βάρος" των απωλειών Ιανουαρίου, traders και επενδυτές θα κινηθούν αφενός στον ρυθμό των διεθνών αγορών, αφετέρου στην ροή των εξελίξεων που αφορούν επί μέρους κλάδους, τομείς δραστηριότητας, εισηγμένες.

Από τις 749,46 μονάδες -με απώλειες 7,26%- ο Γενικός Δείκτης, από τις 1.782,15 (-7,88%) ο FTSE25, από τις 443,24 (-14,60%) ο Δείκτης Τραπεζών και από τις 1.052,87 -με απώλειες 4,92% , από την αρχή του έτους ο FTMidCap.

Η τελευταία εβδομάδα του Ιανουαρίου επιφύλαξε, στους long, την διόρθωση κατά 1,66% του ΓΔ, που προήλθε από συνέχιση της διόρθωσης των τραπεζικών (με -3,58%), αλλά και (δευτερευόντως) από περαιτέρω μείωση θέσεων ορισμένων funds και εγχώριων διαχειριστών. Αυτός ο κύκλος των πέντε συνεδριάσεων πραγματοποιήθηκε με αύξηση συναλλαγών -στα 73,5 εκατ.- κατά 39,3% μεγαλύτερη της αμέσως προηγούμενης εβδομάδος.

Στις 726,02 το χαμηλό εβδομάδος, με εμφανείς ωστόσο προσπάθειες επαναφοράς (προς την ζώνη των 750 μονάδων) από τα μέσα και μετά της Πέμπτης, αλλά και στην διάρκεια της Παρασκευής, εύλογο είναι το ερώτημα εάν πρόκειται για εβδομάδα "σχηματισμού χαμηλού" ή "μείωσης θέσεων".

Προφανώς και η στάση (κυρίως) των βραχυπρόθεσμων θα εξαρτηθεί και από την εικόνα των αγορών, και δη της Νέας Υόρκης (*) ωστόσο -όπως και στον Ιανουάριο- είτε στην περίπτωση ανοδικής κίνησης είτε περαιτέρω διόρθωσης η διακύμανση θα διαφοροποιείται ανάλογα με την εισηγμένη και τα δεδομένα ξεχωριστά.

Το γιατί το ΧΑΑ ξεκίνησε αρνητικά τη χρονιά, μας ανέλυσε εχθές Σάββατο ο Στέφανος Κοτζαμάνης. Το θέμα είναι πως θα κινηθούμε από' δω και πέρα, τόσο εκτός, όσο εντός, την ώρα που όπως σημειώνει ο Φίλιππος Πανταζής το δίμηνο Φεβρουαρίου- Μαρτίου είναι το πιο κρίσιμο για την πορεία της πανδημίας και πρέπει αυτό το στοίχημα να κερδηθεί, οπωσδήποτε.

Από την έκβαση της κατάστασης θα φανεί εάν funds, traders κ.λ.π θα ενεργοποιηθούν είτε ως αγοραστές είτε ως πωλητές, συνεκτιμώντας πως-κατά κανόνα- στο πρώτο τρίμηνο κάθε έτους επενδύεται το 70% (και πλέον) των κεφαλαίων στις αγορές.

Παρότι ο Φεβρουάριος, αυτό το κρίσιμο δίμηνο, ξεκινά με τις ενδείξεις και στοιχεία υπέρ των short η διαμόρφωση χαμηλότερων αποτιμήσεων, η στροφή κεφαλαίων προς αναδυόμενες αγορές και τα επί μέρους στοιχήματα που θα κερδηθούν (ή χαθούν) θα μπορούσε να λειτουργήσει υπέρ των long. Σταδιακά και από την στιγμή που οι μεσοπρόθεσμες στηρίξεις αποδειχθούν ανθεκτικές (**) και στα καθ' ημάς προχωρήσουν συγκεκριμένες μεταρρυθμίσεις, επιχειρηματικές συμφωνίες κ.λ.π.

Στοίχημα, που παίζεται σε δύο ταμπλό, τραπεζικό και μεγάλων επιχειρήσεων. Στο πρώτο, το εγχώριο banking παρά τα δεδομένα μεγάλα προβλήματα του, εισέρχεται στην διαδικασία των stress tests από σχετικά καλή αφετηρία. Εάν συν τω χρόνω υλοποιηθούν ενέργειες, που σχετίζονται με τη μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων, πιθανή θα είναι η ανοδική διόρθωση του κλάδου. Κίνηση, που όπως καταδείχθηκε τόσο στην άνοδο Νοεμβρίου-Δεκεμβρίου όσο στην διόρθωση Ιανουαρίου είναι διαφορετική από τράπεζα σε τράπεζα.

Στα 0,5494 η μετοχή της Eurobank, με απώλειες 5,05% -από την αρχή του έτους- στα 1,951 (-13,71%) η Εθνική, στα 0,755 (-20,88%) η Alpha Bank και στα 0,90 ευρώ, κατά 30,77% χαμηλότερα η Πειραιώς.

Τελευταία συνεδρίαση του Ιανουαρίου, η διοίκηση της Εθνικής υπέβαλε αίτηση υπαγωγής της τιτλοποίησης Frontier στον "Ηρακλή". Για τον όμιλο, σημαντική είναι η όποια εξέλιξη στο θέμα της Εθνικής Ασφαλιστικής, με τον Χρήστο Κίτσιο να αναφέρεται στα εμπόδια για το deal με το CVC Capital.

Στο δεύτερο, η προσοχή στρέφεται και στην ανακοίνωση των αποτελεσμάτων, με την Mytilineos να κάνει την αρχή, την Πέμπτη (πριν την αρχή της συνεδρίασης). Στα 12,06 ευρώ η μετοχή με άνοδο 1,34% από την αρχή του έτους και 53,83% σε διάστημα εξαμήνου. Αδιαμφισβήτητα μία από τις κορυφαίες επιλογές ξένων και ελλήνων διαχειριστών.

Στα 14,06 ευρώ με άνοδο 6,52% και 27,36% στα αντίστοιχα διαστήματα η Τέρνα Ενεργειακή, που την Παρασκευή ανακοίνωση την εκκίνηση του έργου ΣΔΙΤ για τη Διαχείριση Απορριμμάτων Πελοποννήσου, το μεγαλύτερο στον τομέα του, με το ύψος της επένδυσης να ανέρχεται στα 152 εκατ.

Στα 7,065 με απώλειες 4,91% (αρχή έτους) αλλά με 84,66% στο εξάμηνο η ΔΕΗ, συμπληρώνοντας την "ενεργειακή 3άδα" του ΧΑΑ στην οποία έχουν επενδυθεί και θα επενδυθούν σημαντικότατα κεφάλαια, στην διάρκεια του 2021: Big Energy Play.

Για την ΔΕΗ η ΑΧΙΑ "βλέπει" μεγάλα περιθώρια περαιτέρω ανόδου, με τον ΔΕΔΔΗΕ να διαδραματίζει καταλυτικό ρόλο, σύμφωνα με το τμήμα ανάλυσης της χρηματιστηριακής. Σχετικά με τον διαγωνισμό για την πώληση μειοψηφικού ποσοστού του Διαχειριστή δόθηκε μικρή παράταση για τις 19 Φεβρουαρίου.

Και αν ο ευρύτερος κλάδος της ενέργειας, είναι από τους πιο "θερμούς" (και επενδυτικά) τα funds δεν θα περιοριστούν σε αυτόν. Αποτιμήσεις ικανοποιητικές διαμορφώθηκαν, στο "κλείσιμο" της Παρασκευής για εισηγμένες όπως: ΤΙΤΑΝ, Ελληνικά Πετρέλαια, Motor Oil, Sarantis, Fourlis, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ.

Ωστόσο από τα "κλειδιά" για την διαμόρφωση της τάσης είναι οι τίτλοι των ΟΤΕ, Jumbo, ΟΠΑΠ, Coca Cola, Viohalco μετοχές που "διόρθωσαν" τον προηγούμενο μήνα.

Μερίδιο, μικρό πλην όμως με αυξητική τάση, διεκδικούν και εισηγμένες από την κατηγορία της μεσαίας κεφαλαιοποίησης. Ευρωπαϊκή Πίστη, Quest, BriQ, Papoutsanis, Profile, Πλαίσιο, Πλαστικά Θράκης, ΚΡΙ-ΚΡΙ είταν από τις περιπτώσεις εταιρειών με επενδυτικό ενδιαφέρον. Η τελευταία χρήζει επιπλέον αναφοράς, καθώς καταγράφηκε νέα ιστορικά υψηλή τιμή, στα 6,72 ευρώ. Στα 220,2 εκατ.-πλέον- η χρηματιστηριακή αξία της σερραϊκής γαλακτοβιομηχανίας.

Στα διαδικαστικά της εβδομάδος η διαγραφή των Axon Συμμετοχών, Κεραμεία Αλλατίνη, ΝΕΛ, Eurobrokers και Diversa, μετά από πολυετή αναστολή διαπραγμάτευσης, όπως μας θυμίζει ο Μάνος Χατζηδάκης (ΒΕΤΑ χρηματιστηριακή).

(*) στις 3.714,24 μονάδες ο S&P 500, με απώλειες 1,11% για τον Ιανουάριο. Στη μετοχή της Tesla η προσοχή (κυρίως) των traders, καθώς η ένταξη της στον δείκτη έγινε κοντά σε ιστορικά υψηλή αποτίμηση, με την εταιρεία να ανακοινώνει αποτελέσματα κατώτερα των εκτιμήσεων. Στηρίξεις στις 3.662 και 3.562 μονάδες. Στις 3.827 και 3.870 μονάδες οι αντιστάσεις.

(**) για τον ΓΔ στηρίξεις στις 738 και 726 και αντίσταση στις 774 με ζητούμενη την επιβεβαίωση των 750 μονάδων. Για τον ΔΤΡ οι 435 και 458 μονάδες είναι τα κοντινά κάτω-άνω όρια.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v