Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Χρηματιστήριο: Ακολουθεί τη διεθνή άνοδο, με διαφορά φάσης

Σταθερά πάνω από τις 760 μονάδες. Αυξημένες συναλλαγές, μέσω προσυμφωνημένων πράξεων, σε μετοχές-σηματωρούς. Στις τράπεζες το μεγαλύτερο μέρος του trading. Τοποθετήσεις ισχυρών χεριών. Ξεκάθαρα long τάση στη Mytilineos.

Χρηματιστήριο: Ακολουθεί τη διεθνή άνοδο, με διαφορά φάσης

Συντηρείται η ανοδική κίνηση στα ευρωπαϊκά, σε θετικό «άνοιγμα» της συνεδρίασης παραπέμπουν τα futures στη Wall Street, προσεκτικά η αντίδραση στο Χρηματιστήριο Αθηνών.

Στον ρυθμό των διεθνών αγορών, έστω και αρκετά ετεροχρονισμένα στην ελληνική, (κυρίως) traders αλλά και επενδυτές επανακάμπτουν έχοντας ως βάση την ευρύτερη περιοχή των 750 μονάδων.

Κύριο χαρακτηριστικό της συνεδρίασης οι αυξημένες συναλλαγές, μέσω προσυμφωνημένων πράξεων, σε μετοχές/εισηγμένες-σηματωρούς της εγχώριας επιχειρηματικότητας.

Η εικόνα της αγοράς τις προηγούμενες 2-3 συνεδριάσεις -με χαμηλό τις 726,02 μονάδες (για τον ΓΔ)- σε συνδυασμό με τα πακέτα -ειδικά τα σημερινά- ενισχύει το ενδεχόμενο της «τοποθέτησης ισχυρών χεριών» και όχι αυτό της «διανομής χαρτιών», εκτίμηση που μένει να επιβεβαιωθεί (ή όχι) σε «κλείσιμο» εβδομάδας.

Προσώρας, ο ΓΔ κυμαίνεται σταθερά πάνω από τις 760, με «τοπική κορυφή» τις 769,91 μονάδες, επίπεδο όπου ενεργοποιήθηκαν περιορισμένης έκτασης ρευστοποιήσεις. Να υποθέσω πως πρόκειται για την προσφιλή τακτική (κυρίως) εγχώριων διαχειριστών, που «πυροβολούν» στο πρώτο 2%-4% μίας θέσης τους.

Σχεδόν το ήμισυ της αξίας συναλλαγών αφορά σε πράξεις μέσω «πακέτων» σε μετοχές των ΟΠΑΠ, Εθνική, ΟΤΕ, Jumbo και ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, με αυτό της τελευταίας (για 2.000.000 τμχ. στα 7,20 ευρώ, στις 10:58) να αποτελεί και ένα από τα θέματα συζήτησης μεταξύ χρηματιστών.

Σταθερά στις τραπεζικές το μεγαλύτερο μέρος του intraday/trading, με τον ΔΤΡ μεταξύ 451,17-466,06 και ελάχιστο ζητούμενο ένα «κλείσιμο» πάνω από τις 460 μονάδες.

Μεγαλύτερος τζίρος στη μετοχή της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ (7,40 ευρώ), με τον ΟΤΕ στα 12,32 ευρώ, Εθνική και Alpha Bank στα 2,041 και 0,772 αντίστοιχα και ΔΕΗ (7,15), ΟΠΑΠ (10,26), Mytilineos (12,34) να ακολουθούν.

Στο επίκεντρο και η μετοχή της Mytilineos, καθώς μεθαύριο Πέμπτη (πριν τη συνεδρίαση) ανοίγει την αυλαία της ανακοίνωσης οικονομικών αποτελεσμάτων.

Ξεκάθαρα long τάση για τη μετοχή, όπως αποτυπώνεται στο σχετικό διάγραμμα.

Στις 87/23 η σχέση ανοδικών/πτωτικών, με συγκεκριμένες μετοχές/εισηγμένες (κυρίως) από τη μεσαία κεφαλαιοποίηση να ελκύουν την προσοχή της αγοράς.

Ενδεικτική η περίπτωση της ΚΡΙ-ΚΡΙ, καθώς η μετοχή, με νέα ισχυρή άνοδο (έως τα 7,38), καταγράφει ακόμη ένα ιστορικό υψηλό, με την αποτίμησή της να προσεγγίζει τα 250 εκατ. ευρώ.

Παράγοντες της αγοράς με γνώση της εταιρείας εκτιμούν πως στη μετοχή ενεργεί ισχυρός αγοραστής, ο οποίος πιθανόν να μαζεύει και μέσω της αγοράς. Εκτίμηση που θα επιβεβαιωνόταν εάν και εφόσον το επόμενο διάστημα και ο βασικός μέτοχος προχωρούσε στην (παράλληλη) διάθεση ενός μικρού μειοψηφικού ποσοστού.

Στις 14:20 η αξία των συναλλαγών διαμορφωνόταν στα 30,2 εκατ. (με τα πακέτα).

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v