Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Χρηματιστήριο: Κινήσεις με το βλέμμα στα εταιρικά αποτελέσματα

Ανοίγει η αυλαία ανακοίνωσης οικονομικών αποτελεσμάτων. Οι επενδυτές σταθμίζουν επιλογές και διαθέσεις, διαχωρίζοντας την ήρα από το στάρι. Τα σενάρια αυτονόμησης κινήσεων σε blue chips και άλλες μετοχές. Ανοδικά ξεκίνησε η συνεδρίαση.

Χρηματιστήριο: Κινήσεις με το βλέμμα στα εταιρικά αποτελέσματα

Αλμα στη Νέα Υόρκη, ανοδικά οι αγορές, μετά βασάνων η προσπάθεια αποκόλλησης του Χρηματιστηρίου Αθηνών από την ευρύτερη περιοχή των 750 μονάδων.

Αντίδραση χωρίς τράπεζες η χθεσινή, με τον FTSE25 να επανέρχεται πάνω από τις 1.800 στις 1.811,61 μονάδες, με χαρακτηριστικό τις αυξημένες συναλλαγές σε blue chips μέσω προσυμφωνημένων πράξεων.
Στις 760,59 (1,45%) ο Γενικός Δείκτης και σε αυτές τις συνεδριάσεις, κατ' αρχάς, μέχρι το «κλείσιμο» της Παρασκευής θα έχει γίνει πιο σαφής η εικόνα, για το αν τα χθεσινά πακέτα αφορούσαν σε «διανομή» ή «τοποθέτηση» ισχυρών χεριών.

Δεδομένου ότι το μεγαλύτερο πραγματοποιήθηκε στη μετοχή της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ σε συνδυασμό με το ότι αύριο Πέμπτη  ανοίγει η αυλαία της ανακοίνωσης οικονομικών αποτελεσμάτων, θα έκλινα υπέρ της δεύτερης προσέγγισης.

Αφενός, στην περίπτωση της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ έχει αποδειχθεί πως τα «ισχυρά χέρια» παίρνουν (ή αλλάζουν θέσεις) προσβλέποντας σε υψηλότερες τιμές, αφετέρου, με τη δυναμική που έχει η Ενεργειακή αλλά και ευρύτερα ο κλάδος της ενέργειας διεθνώς.

Επίσης, το ότι αύριο Πέμπτη -πριν τη συνεδρίαση- η Mytilineos θα ανακοινώσει τα αποτελέσματά της έχει τη σημασία του. Αφενός, γιατί είναι μία εισηγμένη της «πρώτης γραμμής» (και όχι ένας τραπεζικός όμιλος), αφετέρου, γιατί με ανάλογες ενέργειες «χτίζεται» η εμπιστοσύνη με τις διεθνείς αγορές, με τα πανίσχυρα επενδυτικά χαρτοφυλάκια.

Στο διάγραμμα της μετοχής η long τάση είναι ξεκάθαρη, όπως τη μετρά ο Ηλίας Ζαχαράκης.

Αντίδραση χωρίς τράπεζες, ε, και; Aποδεδειγμένα οι ισχυροί εγχώριοι όμιλοι όχι μόνο ξεπέρασαν τη 10ετή ελληνική κρίση βγαίνοντας δυνατότεροι αλλά εξ' αυτής «υποχρεώθηκαν» να αναπτύξουν αντισώματα που τις βοηθούν να μεγεθύνονται και εν μέσω πανδημίας.

Η περίπτωση της Mytilineos είναι ενδεικτική και ευτυχώς δεν είναι η μόνη. Και όπως στην περίπτωση της Νέας Υόρκης (αναλογικά πάντα), η νέα άνοδος εδράζεται στην ανακοίνωση αποτελεσμάτων καλύτερων απ' ό,τι αρχικά είχε προβλεφθεί.

Έτσι θα γίνει (αναλογικά πάντα) και στο χρηματιστήριό μας, όπου η εμπροσθοφυλακή της εγχώριας επιχειρηματικότητας θα δείξει αποτελέσματα και προοπτικές τέτοιες που θα τις καθιστούν υποτιμημένες σε σχέση με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο.

Και όσον αφορά στις τράπεζες, η BofA Securities, η Standard & Poor's προετοιμάζουν το έδαφος για το πώς, σταδιακά και επίπονα θα ξαναγίνουν επενδύσιμες.

Τεχνικά η μη απώλεια των 1.800 μονάδων για τον 25άρη σε «κλείσιμο» αποτέλεσε μία κατ' αρχάς ενθαρρυντική, για τους long, ένδειξη.

Σχετική μέτρηση του δείκτη και των περιθωρίων διακύμανσής του έχει ανέβει από νωρίτερα στον Εκηβόλο.
Καλή μέρα, μία τόσο ηλιόλουστη μέρα δεν θα πάει χαμένη...

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v