Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Αντίδραση χωρίς τράπεζες στο Χρηματιστήριο

Με καθυστέρηση και χωρίς βοήθεια από τον τραπεζικό κλάδο, ο ΓΔ επέστρεψε στις 760 μονάδες. Σε ρόλο οδηγού Aegean, ΟΠΑΠ, ΟΤΕ, Μυτιληναίος και ΓΕΚ Τέρνα. Η αύξηση του τζίρου και το κλείσιμο μακριά από τα υψηλά ημέρας.

Αντίδραση χωρίς τράπεζες στο Χρηματιστήριο

Σε θετικό βηματισμό τα κύρια Ευρωπαϊκά Χρηματιστήρια, μετά την χθεσινοβραδινή αντίδραση της Wall Street και το σημερινό ανοδικό ξεκίνημα, αλλά και μετά τη σημερινή δέσμευση Μέρκελ, “να προσφέρει σε όλους τους Γερμανούς Ενήλικες, ένα εμβόλιο Covid-19 έως το τέλος του τρίτου τριμήνου”.

Την αντίδραση των κύριων Ευρωπαϊκών Αγορών, προσπάθησε να ακολουθήσει και το Ελληνικό Χρηματιστήριο, “κυρήσοντας γενική επιστράτευση” στο ταμπλώ του FTSE25, όμως η λήξη των συναλλαγών βρήκε τους βασικούς δείκτες αρκετά μακριά από τα υψηλά ημέρας, αν και κινήθηκαν μόνιμα με θετικό πρόσημο και βέβαια δεν χρειάζεται αυξημένη φαντασία, προκειμένου κάποιος να υποψιαστεί ότι η υποχώρηση από τα ενδοσυνεδριακά υψηλά, είχε “σημαιοφόρο” τον Βαρύδεικτο Τραπεζικό κλάδο.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στα αρχικά υψηλά, δεν υπήρχε τίτλος υψηλής κεφαλαιοποίησης που να μην κινείται με θετικό πρόσημο, ενώ σε σχετικά χαμηλά επίπεδα παρέμεινε η καθαρή αξία συναλλαγών.

Σύμφωνα με τις συγκλίνουσες εκτιμήσεις Εγχώριων Αναλυτών, “μπορεί η θετική ψυχολογία που επικρατεί στο εξωτερικό να προσφέρει στήριξη στην Αγορά και να αποτρέπει την υποχώρηση των βασικών δεικτών προς χαμηλότερα επίπεδα, όμως τα νέα περιοριστικά μέτρα μεταθέτουν, χρονικά, το σενάριο ανάκαμψης της Οικονομίας και θα συνεχίσουν να επηρεάζουν την ψυχολογία των ενεργών Επενδυτών και κατ΄ επέκταση και την πορεία του Χ.Α.

Εν τω μεταξύ και σύμφωνα με το ρεπορτάζ της Έλενας Λάσκαρη, “όπως αναγνωρίζει η Ηγεσία του Υπουργείου Οικονομικών, το σενάριο που εξελίσσεται είναι δυσμενέστερο, σε σχέση με αυτό που είχε εκπονηθεί τον περασμένο Νοέμβριο, με την κατάθεση του προϋπολογισμού και αυτό με τη σειρά του φέρνει την ανάγκη προσαρμογών στο προσκήνιο”.

Χωρίς νέα δεδομένα η σημερινή συνεδρίαση στην Αγορά ομολόγων, όπου οι Εμπλεκόμενοι επέλεξαν την στάση αναμονής, με αποτέλεσμα την πλάγια κίνηση των αποδόσεων (στο 0,661% η απόδοση για τον 10ετη Ελληνικό Κρατικό τίτλο).

Ξεκινώντας και σήμερα την αναφορά από τις Δεικτοβαρείς Τραπεζικές μετοχές, οι οποίες όλες ανεξαιρέτως τερμάτισαν τις συναλλαγές πολύ μακριά από τα χαμηλά ημέρας, φέρνοντας σε πολύ δύσκολη θέση τους πρωινούς αγοραστές, αξίζει να σημειωθεί ότι μόνιμα με θετικό πρόσημο κινήθηκε μόνο ο τίτλος της Εθνικής, ενώ και τα δύο πρόσημα άλλαξαν οι Alpha Bank, Eurobank και Πειραιώς.

Σημειωτέον ότι στα υψηλά ημέρας, ο τίτλος της ΑΛΦΑ (-0,48%) βρέθηκε να αναρριχάται μέχρι τα 0,7928 ευρώ (+5,29%), της ΕΤΕ (+1,37%) μέχρι τα 2,085 ευρώ (+5,73%), της ΕΥΡΩΒ (+1,82%) μέχρι τα 0,5774 ευρώ (+3,11%) και της ΠΕΙΡ (-2,81% και κλείσιμο στο χαμηλό ημέρας) μέχρι τα 0,921 ευρώ (+3,48%).

Υπενθυμίζεται ότι το ημερήσιο “stop short” ενεργοποιείται με κλείσιμο υψηλότερα των 0,917 ευρώ για την Alpha Bank, υψηλότερα των 2,195 ευρώ για την Εθνική, υψηλότερα των 0,611 για την Eurobank και υψηλότερα των 1,20 ευρώ για την Πειραιώς. Μέχρι εκεί, τα θεωρούμενα συντηρητικά χαρτοφυλάκια, καλό θα είναι να συνεχίσουν να απέχουν από το ημερήσιο trading.

Και τα δύο πρόσημα άλλαξε και ο κλαδικός δείκτης των Τραπεζών, κινούμενος μεταξύ 466,06 (+4,27%) και 445,21 μονάδων (-0,39%). Πριν τις τελικές δημοπρασίες βρέθηκε στις 448,37 (+0,32%) και ολοκλήρωσε τις συναλλαγές στις 450,14 μονάδες, με ημερήσια κέρδη 0,71%.

Για να δώσει ο εν λόγω δείκτης ημερήσιο σήμα επανεπιβίβασης, χρειάζεται κλείσιμο υψηλότερα των 509 μονάδων.

Μένοντας στον κλάδο, “από τα μέσα Μαρτίου 2020, περίοδο έναρξης της υγειονομικής κρίσης, έως τα τέλη Δεκεμβρίου 2020, δόθηκε η δυνατότητα αναστολής πληρωμής δόσεων δανείων σε 405473 δάνεια, συνολικού ύψους 28,42 δισ. ευρώ”, σύμφωνα με στοιχεία που καταγράφονται στην 4η έκθεση προόδου της Ειδικής Γραμματείας Ιδιωτικού χρέους.

Ερχόμενοι στο ταμπλώ των μη Τραπεζικών blue chips, όπου η τελική εικόνα είναι ελαφρώς υποδεέστερη της ενδοσυνεδριακής, με αρνητική ημερήσια μεταβολή ολοκλήρωσαν τις συναλλαγές οι ΕΛΛΑΚΤΩΡ (-0,30%), Σαράντης (-0,22%) και αμετάβλητη η μετοχή της Motor Oil.

Από εκεί και πέρα, ένα “πακέτο” 2 εκατ. μετοχών, ή του 1,93% της ΓΕΚΤΕΡΝΑ πέρασε μέσω του Χ.Α. Το “πακέτο” άλλαξε χέρια στα 7,20 ευρώ ανά μετοχή, με το συνολικό ύψος της συναλλαγής να διαμορφώνεται στα 14,4 εκατ. ευρώ. Να σημειωθεί ότι προς το τέλος των συναλλαγών, πέρασε μικρότερο “πακέτο” 100000 τεμ. στα 7,37 ευρώ.

Το τελευταίο αρνητικό κλείσιμο για την μετοχή της ΓΕΚΤΕΡΝΑ (+2,23%) στις 27/1, ενώ σήμερα κινήθηκε χωρίς να έλθει σε επαφή με το “κόκκινο”. Θετική ένδειξη το επιβεβαιωμένο κλείσιμο υψηλότερα των 7,32 ευρώ (εκθετικός ΚΜΟ 30 ημερών), ενώ αν επιτευχθεί και κλείσιμο υψηλότερα των 7,37 ευρώ (επίπεδο που υπερκεράστηκε ενδοσυνεδριακά, καθώς η μετοχή αναρριχήθηκε μέχρι τα 7,55 ευρώ, +5,01%), ο τίτλος δίνει και ημερήσιο σήμα επανατοποθετήσεων, αφήνοντας “παράθυρο αισιοδοξίας” για κίνηση προς τα 7,80, 8,04 και 8,32 ευρώ. Προσοχή, καθώς νέα υποχώρηση με κλείσιμο χαμηλότερα των 7,32 ευρώ, θα βάλει σε δοκιμασία τις επόμενες στηρίξεις στα 6,94 και 6,64 – 6,44 ευρώ.

Κατά τις δύο τελευταίες συνεδριάσεις, οι αγοραστές δείχνουν να έχουν αναλάβει περισσότερες πρωτοβουλίες στη μετοχή της ΕΕΕ (+1,88%), που σήμερα κινήθηκε μόνιμα με θετικό πρόσημο. Ιδιαίτερα θετική ένδειξη το επιβεβαιωμένο κλείσιμο υψηλότερα των 24,36 ευρώ (εκθετικός ΚΜΟ 200 ημερών), ενώ ανοδική διαφυγή με κλείσιμο υψηλότερα των 25,27 ευρώ (σημερινό ενδοσυνεδριακό υψηλό στα 25,47 ευρώ, +3,96%), μπορεί να δώσει κίνηση προς τα 25,65 (εκθετικός ΚΜΟ 200 εβδομάδων) και 26,30 ευρώ (ημερήσιο “stop short”), αποκαθιστώντας, εν μέρει, την τεχνική εικόνα. Για την απόλυτη αποκατάσταση του διαγράμματος, χρειάζεται η ανοδική διαφυγή υψηλότερα της αντίστασης – φόβητρο των 26,92 ευρώ.

Χαμηλώνοντας σε κεφαλαιοποιήσεις, υπενθυμίζεται ότι από σήμερα και κατόπιν της απόφασης της Επιτροπής Εισαγωγών & Λειτουργίας Αγορών του Χ.Α., οι μετοχές των Εταιρειών Κεραμεία Αλλατίνη, Axon, ΝΕΛ, Eurobrokers και Diversa, αφαιρέθηκαν από τα Συστήματα διαπραγμάτευσης του Χρηματιστηρίου Αθηνών.

Από εκεί και πέρα, “καρέ” ανοδικών συνεδριάσεων για την Αλουμύλ (+5,73%), σε υψηλά 130 μηνών η Revoil (+5,43%), παρουσία πωλητή σε Space (-3,28%), ΞΥΛΚ (-5,30%), Εβροφάρμα (-5,68%), Δομική Κρήτης (-0,92%) και Δρομέα (-1,78%), συνεχίζει πλαγιοανοδικά χωρίς πειστικά “bid” η Μινέρβα (+0,59%), τέσσερις οι συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις με ελάχιστες συναλλαγές και με τους αγοραστές στημένους χαμηλότερα από το προηγούμενο κλείσιμο η Κορδέλλου (+7,26%), επιστροφή αγοραστών σε MIG (+1,59%), Cairo Mezz (+1,19%), Παϊρη (+3,53%), ΕΚΤΕΡ (+0,78%) και Μπήτρο (+3,57%), ενώ η Performance (0%) θα ήθελε κλείσιμο υψηλότερα των 9,30 ευρώ για να επαναπροσεγγίσει τα πρόσφατα ιστορικά υψηλά.

Δεύτερη συνεδρίαση με συναλλαγές μέσα στο 2021 για τον Δάιο (-3,16%), τρεις οι συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις για την Doppler (+3,17% και σήμερα ο πρώτος και μοναδικός αγοραστής στο -9,52%), τελευταίο αρνητικό κλείσιμο στις 27/1 για την Entersoft (+2,27%), δίπλωσε τις ανοδικές συνεδριάσεις η Ιντρακόμ (+2,10%) και τις πτωτικές η Χαϊδεμένος (-5,08%, με αυξημένες συναλλαγές), δεύτερη μέρα κατοχύρωσης κερδών στην Foodlink (-7,52%), ενώ σε νέα ιστορικά υψηλά έκλεισε η Κρι Κρι (+4,06%).

Έξι οι συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις για την ΕΛΧΑ (+0,67%), τέσσερις για την Cenergy (+1,06%), ακόμα χαμηλότερα η AS Company (-2,31%), ενώ μαζεύτηκε η προσφορά στον Καρέλια (+7,95%), με την τεχνική ανάλυση να εντοπίζει τις επόμενες αντιστάσεις, θεωρητικού χαρακτήρα, στα 362, 381, 400 και 450 ευρώ.

Υπενθυμίζεται ότι το ημερήσιο “stop short” ενεργοποιείται με κλείσιμο υψηλότερα των 809 μονάδων για τον Γενικό Δείκτη και υψηλότερα των 1935 μονάδων για τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης.

Τι λένε οι Αναλυτές

“Η Αγορά έδωσε μία ανοδική αντίδραση, ακολουθώντας την ανανεωμένη αισιοδοξία αναφορικά με το πακέτο στήριξης στις ΗΠΑ και την πρόοδο των εμβολιασμών”, αναφέρει η Eurobank Eq.

“Οι όγκοι των συναλλαγών δεν μπορούν να λειτουργήσουν υποστηρικτικά για μία πιο ισχυρή αντίδραση, ενώ το ενδιαφέρον παραμένει επιλεκτικό”, επισημαίνει η Beta Sec.

“Το έλλειμμα καταλυτών και η επιβάρυνση της επενδυτικής ψυχολογίας, οδηγούν σε απροθυμία ανάληψης επενδυτικών κινδύνων, με συνέπεια τη συναλλακτική απονεύρωση της Αγοράς. Η τεχνική εικόνα του ΓΔ, αφήνει ανοικτό το ενδεχόμενο για κίνηση προς οποιαδήποτε κατεύθυνση, με τις 742 μονάδες να συνιστούν το πλησιέστερο όριο στήριξης, στο πλαγιοκαθοδικό σενάριο”, αναφέρει στις δικές της εκτιμήσεις η Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ.

“Η βραχυπρόθεσμη τάση παραμένει πτωτική, όσο ο ΓΔ βρίσκεται κάτω από τις 775 μονάδες και ο τραπεζικός δείκτης κάτω από τις 470 μονάδες. Σημεία στήριξης οι 740 και 730 μονάδες και σημεία αντίστασης οι 760 και 775 μονάδες”, εκτιμά η Merit Sec.

“Το βασικό μας σενάριο δεν έχει αλλάξει, παρόλο που η βραχυπρόθεσμη μεταβλητότητα αναμένεται να παραμείνει υψηλή, ήτοι με πτωτικό ρίσκο για την Αγορά μας στα τρέχοντα επίπεδα, οι μεσοπρόθεσμες προοπτικές εκτιμούμε ότι προσφέρουν στήριξη. Η εικόνα πιθανότατα να βελτιωθεί, άλλωστε, με την σταδιακή ανακοίνωση των εγχώριων εταιρικών αποτελεσμάτων, με την αρχή να κάνει την Πέμπτη το πρωί ο Μυτιληναίος”, σημειώνει η Leon Depolas Sec.

Η ολοκλήρωση του πρώτου μήνα του έτους ήταν τραυματική, διαψεύδοντας τις προσδοκίες όσων πίστευαν σε μια ακόμη εκπλήρωση του συχνού για τις Αγορές “January effect”, επισημαίνει ο Δημήτρης Τζάνας.

Με τις Τράπεζες μάλιστα να καταγράφουν διπλάσιες απώλειες (-14,60%) από το Γενικό Δείκτη (-7,36%), επιβεβαιώνοντας την Τραπεζοκεντρική δομή του Ελληνικού Χρηματιστηρίου που κινείται είτε ανοδικά, είτε πτωτικά με οδηγό τον υψηλής μεταβλητότητας Τραπεζικό κλάδο.

Η διακοπή του θετικού momentum του Ελληνικού Χρηματιστηρίου σχετίζεται με τη χρονοκαθυστέρηση του προγράμματος των εμβολιασμών στη Χώρα μας, που σε συνδυασμό με τη υποτροπή της υγειονομικής κρίσης οδήγησε σε νέες αποφάσεις για περιοριστικά μέτρα. Έτσι, η επανεκκίνηση της Οικονομίας καθυστερεί, χωρίς μάλιστα να είναι δυνατό να υποστηριχθεί ότι αυτό θα συντελεστεί εντός του 1ου εξαμήνου.

Ενόψει αυτών των αβεβαιοτήτων και της αχαρτογράφητης κατάστασης στην Οικονομία, σε σχέση με τις αναμενόμενες εξελίξεις των επομένων μηνών, το Χρηματιστήριο τηρεί στάση αναμονής. Με τη συναλλακτική υποχώρηση να συνιστά το βασικό χαρακτηριστικό, καθώς η μέση ημερήσια αξία των συναλλαγών του Ιανουαρίου ήταν €65 εκατ., μικρότερη κατά 15,5% σε σχέση με τον αντίστοιχο περσινό μήνα. Και με το ΓΔ να υποχωρεί κάτω από τις 750 μονάδες, καταβάλλοντας προσπάθεια να επανακαταλάβει το όριο των 765 μονάδων, προκειμένου να ανασυστήσει τις προσδοκίες για κάτι καλύτερο.

Την ίδια ώρα, η αναγγελία των παραδοχών για την διενέργεια των “stress test” για τις συστημικές Τράπεζες δεν ανησυχεί τις Διοικήσεις των Τραπεζών, καθώς ακόμη και στο δυσμενές σενάριο που προβλέπει ύφεση για το 2021 κατά -1,8% και υποχώρηση των τιμών των Ακινήτων, οι δείκτες κεφαλαιακής επάρκειας ξεπερνούν τα απαιτούμενα όρια.

Λαμβάνοντας ως δεδομένο ότι στην παρούσα φάση δεν συμπεριλαμβάνονται τα νέα “κόκκινα” δάνεια που θα προκύψουν λόγω της πανδημίας, καθώς οι Εποπτικές Αρχές αποδέχονται το moratorium που έχουν παραχωρήσει οι Τράπεζες σε ευάριθμους Δανειολήπτες.

Από την άλλη πλευρά, το έλλειμμα καταλυτών είναι εμφανές, καθώς οι διαγωνιστικές διαδικασίες συνεχίζονται με αργούς ρυθμούς και η εκταμίευση των κονδυλίων από το Ταμείο Ανάκαμψης δεν αναμένεται να συμβεί κατά το 1ο τρίμηνο τους έτους.

Παράλληλα, ωστόσο, η υπερκάλυψη της πρώτης έκδοσης ομολόγου διάρκειας 10 ετών κατά 10 περίπου φορές, με το κουπόνι να διαμορφώνεται στο 0,75%, πιστοποίησε την υψηλή πιστοληπτική ικανότητα της Ελληνικής Οικονομίας, στοιχείο ενθαρρυντικό ενόψει της περαιτέρω αύξησης του Δημοσίου χρέους.

Στο εξωτερικό, όλα τα βλέμματα παρακολουθούν με ιδιαίτερο ενδιαφέρον το σκηνικό που έχει στηθεί στη Wall Street, με πρωταγωνιστές μικρού μεγέθους Εταιρείες των Νέων Τεχνολογιών (Gamestop κ.α.). Με τους Μικροεπενδυτές να σπεύδουν να τις αγοράσουν, σε αντίθεση με τους Επαγγελματίες Διαχειριστές των hedge funds που τις πουλούν, εκτιμώντας ότι είναι υπερτιμημένες.

“Με τα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης να έχουν το ρόλο τους, σε μια ακόμη διαδικασία που διαμορφώνει διχαστικές προϋποθέσεις για την Αμερικανική Κοινωνία. Εγείροντας παράλληλα, ευρύτερο προβληματισμό στην Επενδυτική Κοινότητα, καθώς τα μέχρι σήμερα αναλυτικά εργαλεία δεν επαρκούν να αξιολογηθεί η υφιστάμενη κατάσταση στις Αγορές και να εκτιμηθεί αν ο τρέχων πολλαπλασιαστής (κοντά στο 40 ο δείκτης CAPE του Ρόμπερτ Σίλερ) είναι εύλογος, ή προάγγελος ‘φούσκας’ για την Αμερικανική Αγορά”, επισημαίνει ο διευθυντής επενδύσεων της Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ.

Επιστρέφοντας στα δικά μας, νέες συστάσεις και τιμές - στόχους για τις Ελληνικές Τράπεζες, δίνει σε έκθεσή της η Bank of America. Ο Οίκος αναβαθμίζει σε “buy”, από “underperform” τη σύσταση για την Εθνική Τράπεζα, με την τιμή - στόχο να διαμορφώνεται στα 2,5, από 1,26 ευρώ. Παράλληλα, διατηρεί σύσταση “buy” για τη Εurobank, ανεβάζοντας την τιμή - στόχο στα 0,85, από 0,52 ευρώ, υποβαθμίζει σε “neutral”, από “buy” τη σύσταση για την Alpha, με την τιμή - στόχο στα 0,90, από 0,94 ευρώ, ενώ διατηρεί σύσταση “underperform” για την Πειραιώς, κατεβάζοντας την τιμή - στόχο στα 0,85, από 1,28 ευρώ.

“Οι Ελληνικές Τράπεζες αντιμετωπίζουν ένα ‘δυνητικό γκρεμό’ μετά την λήξη των μορατόριουμ που επεβλήθηκαν για την αντιμετώπιση της πανδημίας. Ωστόσο το ζήτημα μπορεί να είναι περίπλοκο, αλλά θα είναι διαχειρίσιμο. Και αυτό γιατί η Κυβέρνηση θα παρέμβει και θα βοηθήσει τους Δανειολήπτες, που αν δεν είχε ενσκήψει η πανδημία θα ήταν θα θέση να εξυπηρετήσουν τις υποχρεώσεις τους. Στην Ελλάδα έχουν παγώσει δάνεια της τάξης των 30 δισ. ευρώ, με βάση τα δεδομένα Ιανουαρίου, αλλά τα προγράμματα αυτά λήγουν έως τα τέλη Μαρτίου”, υποστηρίζει σε ανάλυσή της η S&P.

Ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε μόνιμα με θετικό πρόσημο αναρριχόμενος μέχρι τις 769,91 μονάδες (+2,69%), για να ακολουθήσει υποχώρηση μέχρι τις 753,42 (+0,49%). Στις 17.00 βρέθηκε στις 760,01 (+1,37%) και ολοκλήρωσε τις συναλλαγές στις 760,59 μονάδες, με ημερήσια κέρδη 1,45%.

Ο τζίρος στα 69 εκατ., όμως από αυτά τα 16,5 εκατ. αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές (ΓΕΚΤΕΡΝΑ, ΕΤΕ, ΟΤΕ, ΟΠΑΠ, ΤΕΝΕΡΓ), ενώ ΓΕΚΤΕΡΝΑ, ΟΤΕ, ΕΤΕ και ΑΛΦΑ απασχόλησαν το 53% της συνολικής μικτής αξίας συναλλαγών.

Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης, δεν ήλθαν σε επαφή με το αρνητικό πρόσημο οι ΕΤΕ, ΑΔΜΗΕ, ΓΕΚΤΕΡΝΑ, ΕΕΕ, ΕΛΠΕ, ΕΥΔΑΠ, ΛΑΜΔΑ, ΜΠΕΛΑ, ΜΥΤΙΛ, ΟΛΠ, ΟΠΑΠ, ΟΤΕ, ΦΡΛΚ και TITC.

Μέσω των τελικών δημοπρασιών στο υψηλό ημέρας έκλεισαν οι Αεροπορία Αιγαίου, ΕΧΑΕ και ΟΤΕ και στο χαμηλό οι Πειραιώς, ΕΕΕ και Fourlis.

Ικανοποιητική η τελική εικόνα με 81 ανοδικές μετοχές, έναντι 35 πτωτικών, ενώ 10 τίτλοι τερμάτισαν τη συνεδρίαση με κέρδη μεγαλύτερα των τεσσάρων ποσοστιαίων μονάδων.

----ΧΠΑ

Ανοδικών συνεδριάσεων συνέχεια και στην Αγορά Παραγώγων, με τις συναλλαγές να σημειώνουν αυξητικές τάσεις τόσο στο συμβόλαιο του δείκτη, όσο και στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών (53.314 συμβόλαια).

Στα 4.141 συμβόλαια του δείκτη οι ανοιχτές θέσεις (από 4.092 στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο μήνα (Φεβρουάριος).

Το συμβόλαιο του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (συνολικά 1.338, 1.028 για τον Φεβρουάριο και 310 για τον Μάρτιο, τιμή κλεισίματος για τον πρώτο μήνα 1.811,25) κινήθηκε μεταξύ 1.793 και 1.837,5 μονάδων.

Ελάχιστος ο αξιοσημείωτος δανεισμός τίτλων (26.936 ΓΕΚ, 7.000 Εθνική, 16.000 ΟΠΑΠ, 7.500 Πειραιώς), ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Eurobank (5.898), Alpha Bank (25.171), Πειραιώς (4.241), ΔΕΗ (1.065), Εθνική (13.357), ΟΤΕ (798), Ελλάκτωρα (469), Cenergy (172), Μυτιληναίο (237), Lamda Development (121), Motor Oil (138), Viohalco (152), ΓΕΚ (456), ΕΧΑΕ (116), Ελ. Πετρέλαια (119), ΟΠΑΠ (404).

Οι μεγαλύτερες ανοιχτές θέσεις - συμβόλαια (Μέγεθος Συμβολαίου: 100 Μετοχές, Φυσική Παράδοση), για τον πρώτο μήνα (Μάρτιος), στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών σε: Eurobank 41.470, MIG 53.818, Alpha Bank 78.133, Πειραιώς 56.938, Εθνική 33.797, ΔΕΗ 12.117.

Οι σημαντικότερες καθαρές αρνητικές θέσεις που δημοσιοποιήθηκαν στην Επ. Κεφαλαιαγοράς και ξεπερνούν το 0,5% του συνόλου των μετοχών:

             Position Holder                              Name of Issuer               NSP                  Date

Lansdowne Partners (UK) LLP

PIRAEUS BANK S.A.

2,23%

2020-11-02

Lansdowne Partners (UK) LLP

EUROBANK ERGASIAS S.A.

0,90%

2020-05-13

Lansdowne Partners (UK) LLP

 

PUBLIC POWER CORP. SA

 

1,59%

 

2020-06-16

 

 

 

 

 

Oasis Investments II Master Fund LTD

 

FOLLI FOLLIE S.A.

 

0,55%

 

2019-10-15

Lansdowne Partners (UK) LLP

 

ALPHA BANK S.A

1%

2020-05-13

    

Lansdowne Partners (UK) LLP

CAIRO MEZZ PLC

0,77%

2020-10-07

 Οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι, μόνο από OTC (*), καθώς το Χ.Α., στην συγκεντρωτική κατάσταση του ΗΔΤ, δεν δημοσιεύει τους δανεισμούς από την ΕΧΑΕ, είναι: Alpha Bank 41.942.431 τεμ., (από 41.038.610 τεμ. στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση), Πειραιώς 22.897.606 τεμ. (22.811.354), ΔΕΗ 4.927.375 τεμ. (4.922.375), Eurobank 51.798.206 τεμ. (51.798.206), ΟΠΑΠ 1.354.672 τεμ. (1.354.672), Εθνική 10.578.981 (10.376.941), Folli Follie Group 1.067.847 τεμ. (1.067.847).

(*) Τα στοιχεία συναλλαγές δανεισμού τίτλων μέσω OTC δηλώνονται από τους Χειριστές ΣΑΤ και αφορούν τις ποσότητες που έχουν καταγραφεί στο ΣΑΤ, έως και τη προηγούμενη εργάσιμη ημέρα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v