Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Αψιμαχίες αγοραστών-πωλητών στο Χρηματιστήριο

Οι διαθέσεις για συνέχιση της κίνησης του Γενικού Δείκτη προς τις 800 μονάδες και τα νέα δεδομένα που φέρνει το σενάριο για ολικό lockdown στην Αττική. Το θετικό κλίμα στις διεθνείς αγορές και τα blue chips με «ρεύμα».

Αψιμαχίες αγοραστών-πωλητών στο Χρηματιστήριο

Τριπλό ρεκόρ στη Wall Street, συντήρηση της ανόδου στα ευρωπαϊκά και στο Χρηματιστήριο Αθηνών,
μετά από καιρό, είχαμε μία ικανοποιητική συνεδρίαση.

Με άνοδο βασικών δεικτών και μετοχών, με αυξημένες συναλλαγές -σε σχέση με την αμέσως προηγούμενη/Παρασκευής-, με επανενεργοποίηση ορισμένων «ισχυρών χεριών», με ενθαρρυντικές τεχνικές ενδείξεις και σχετική κινητικότητα στον τραπεζικό κλάδο-κλειδί για τη διαμόρφωση της τάσης. Ωστόσο το ενδεχόμενο να μπει ξανά η Αττική σε σκληρό lockdown προβληματίζει τους επενδυτές. 

Στις 778,01 μονάδες ο Γενικός Δείκτης, στις 1.862,07 ο FTSE25, στις 472,69 ο Δείκτης Τραπεζών και στις 1.088,55 ο FTMidCap.

Με συναλλαγές 22,406 εκατ. μετοχών, τζίρο 54,486 εκατ. με ΟΠΑΠ, ΟΤΕ, ΔΕΗ, Alpha Bank και Jumbo στην πρώτη 5άδα και αγοραστές στις 8 από τις 10 πρώτες (συναλλακτικά). Σε Jumbo και Lamda Development υπερίσχυσαν οι πωλητές, στην Alpha Βank η μεγαλύτερη συναλλακτικότητα (και το μεγαλύτερο ποσοστό αντίδρασης), σε ΟΠΑΠ, ΟΤΕ, ΔΕΗ επαναφορά πάνω από σημαντικές (βραχυπρόθεσμες τεχνικές τιμές) και σε Mytilineos, Motor Oil αγοραστές. Οπως και στις σηματωρούς ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ-Ενεργειακή, Coca Cola, ΕΛΛΑΚΤΩΡ, αλλά και Πλαστικά Θράκης (από τους πιο αξιόπιστους του δείκτη FTMidCap).

Οσο ο ΓΔ συνεχίζει πάνω από τις 756 μονάδες, η τάση είναι long, με τους βραχυπρόθεσμους παίκτες να έχουν περιθώρια περαιτέρω κίνησης, διαδοχικά, επανερχόμενοι υψηλότερα των 800 μονάδων.

«Κλειδιά» ο τραπεζικός κλάδος, συγκεκριμένα blue chips, επιλεγμένα της μεσαίας κατηγορίας και μία αστάθμητη παράμετρος. Ξεκινώντας από την τελευταία, καθώς συνδυαστικά θα μπορούσε να ανατρέψει τα πάντα.

Οι σκέψεις για αυστηρό απαγορευτικό στην Αττική -μετά τις τελευταίες ανησυχητικές ενδείξεις- είναι ενεργές. Ενα τέτοιο ενδεχόμενο θα λειτουργούσε επιβαρυντικά (και) για την αγορά, ευρύτερα.

Συνδυαστικά, με τις επιφυλάξεις για τον χρόνο σταδιακού «ανοίγματος» της τουριστικής περιόδου, έχουμε έναν αρνητικό καταλύτη, που θα πρέπει να συνεκτιμάται και λαμβάνεται σοβαρότατα υπόψη.

Στον αντίποδα ωστόσο, η συμφωνία Αθήνας - δανειστών (και) για τα τραπεζικά φαίνεται πως απελευθερώνει τον κλάδο, δημιουργεί προϋποθέσεις μόχλευσης και με σημείο αναφοράς την Πειραιώς, η επάνοδος των long είναι το πιθανότερο σενάριο.

Στο κυρίως πλάνο, για την αμκ της Πειραιώς αναφέρεται ο Χρήστος Κίτσιος, στην Alpha Βank -μετά τη χθεσινή ισχυρή αντίδραση- επανέρχεται το ενδιαφέρον καθώς στην αγορά προεξοφλείται πως η διοίκηση εξετάζει το ενδεχόμενο έκδοσης ενός Tier II, που πρακτικά σημαίνει ότι οι εξελίξεις για το project Galaxy είναι στα τελευταία μέτρα της τελικής ευθείας.

Παράλληλα η επιβεβαίωση της δυναμικής ισχυρών ομίλων, επιχειρήσεων όπως αυτή αποτυπώνεται (και) στην ανακοίνωση οικονομικών αποτελεσμάτων ενεργοποιεί αγοραστές, διαμορφώνει τάση.

Το είδαμε στην περίπτωση της Mytilineos, το προεξοφλεί για την Coca Cola, που μεθαύριο -πριν την έναρξη της συνεδρίασης- ανακοινώνει τα μεγέθη 2020.

Και έπεται συνέχεια, με ό,τι αυτό μπορεί να σημαίνει για τους long, οι οποίοι επανέρχονται, αλλά και για τους short που καραδοκούν.

 

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v