Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Προσπαθεί για υψηλότερα το Χρηματιστήριο

Προς τις 770 μονάδες επιχειρεί να κινηθεί ο Γενικός Δείκτης, εν μέσω θετικής πορείας των ευρωπαϊκών αγορών και ρεκόρ στη Wall Street. Πονοκέφαλος οι υποτονικές συναλλαγές και η εικόνα του τραπεζικού κλάδου. Ποια blue chips έχουν ενδιαφέρον.

Προσπαθεί για υψηλότερα το Χρηματιστήριο

Ανοδικά συνεχίζουν τα ευρωπαϊκά, σε νέα ιστορικά υψηλά τα futures στη Wall Street, ενώ στο Χρηματιστήριο Αθηνών ακόμη ένα άνευρο «άνοιγμα» της συνεδρίασης. Σταδιακά διαμορφώνεται τάση -μετά τις 11:10-, με τραπεζικές και blue chips να αντιδρούν ανοδικά.

Με τη Νέα Υόρκη να δίνει τον ανοδικό ρυθμό, διεθνώς, στη Φρανκφούρτη ο DAX έχει επανέλθει -ήδη- πάνω από το σημαντικό όριο των 14.000 μονάδων, στο Μιλάνο ο ΜΙΒ ενισχύεται στις 23.080 μονάδες.
Και στην Αθήνα, έπρεπε να περάσουν ολόκληρα 30' για να ξεπεράσει το ένα εκατομμύριο ευρώ η καθαρή αξία συναλλαγών, εξαιρουμένων 2 πακέτων στη μετοχή του ΟΠΑΠ, που πραγματοποιήθηκαν στο πρώτο 5'.

Ζητείται καταλύτης, το κατεπείγον μήνυμα των επαγγελματιών της αγοράς, με ζητούμενη -κατ' αρχάς- την αλλαγή στάσης των εγχώριων θεσμικών από την πάγια τακτική τους να «κλείνουν» μέρος των θέσεών τους την τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας. Δεδομένης της απραγίας των ξένων (και... ξένων), της διστακτικότητας των funds, θα πρέπει, κάποια στιγμή -επιτέλους- να βοηθήσει λίγο και η κοινότητα των διαχειριστών αμοιβαίων κεφαλαίων.

Από τις 762,61 μονάδες (ΓΔ) το ξεκίνημα της συνεδρίασης, με την κίνηση να εξελίσσεται έως τις 769 μονάδες. Περιορισμένο εύρος διακύμανσης, δεν διευκολύνει τις ενδοσυνεδριακές συναλλαγές, αποστερώντας την αγορά από ένα μέρος του δυνητικού trading.

Εως την περιοχή των 460 μονάδων ο ΔΤΡ, με την αγορά να «ακούει» την πληροφορία για ειδική συνεδρίαση στη Βουλή για τα κόκκινα δάνεια, την προσεχή Παρασκευή. Χρ. Σταϊκούρας, Γ. Στουρνάρας και Ελληνική Ενωση Τραπεζών με επί τάπητος και την πρόταση για "bad bank".

Σε θετικό έδαφος ο πανευρωπαϊκός δείκτης EuroStoxx Banks στις 76,95 (1,05%), με τη Φρανκφούρτη να στηρίζει, χωρίς φειδώ, το ευρωσύστημα και τις εξελίξεις στην Ιταλία να αρέσουν στις αγορές. Να δούμε, κατά πόσον αυτά θα μπορούσε να αλλάξουν -κατά τι- το κλίμα και για το εγχώριο banking.

Στο 0,589 (1,87%) η Eurobank, στα 2,096 (1,75%) η Εθνική, στο 0,755 (3,57%) η Alpha Bank και στο 0,864 (2,22%) η Πειραιώς, με τη ροή εντολών να αποκτά έναν σχετικό ρυθμό μετά τις 11:05.

Παράλληλα με τα τραπεζικά κινούνται και τα βαριά χαρτιά στην πλειονότητά τους, με αποτέλεσμα ο FTSE 25 να αντιδρά προς τις 1.840 μονάδες. Τεχνικά, ενθαρρυντική ένδειξη, στην περίπτωση που αποφέρει ένα «κλείσιμο» πάνω από τις 1.850 (σε εβδομαδιαίο).

Σταδιακά η συνεδρίαση αποκτά ένα στοιχειώδες νεύρο μετά τα πρώτα 35'-40', φέρνοντας κάποια χαμόγελα σε όσους παρακολουθούν τη συνεδρίαση. Πέραν των τραπεζικών, που μπορούν να δώσουν χώρο για trading, συνακόλουθα κάποια μόχλευση, ενθαρρυντική είναι η εικόνα μετοχών όπως ΟΤΕ (12,59), Mytilineos (12,38), Motor Oil (11,61), Jumbo (13,40), ΔΕΗ (7,295), Aegean (4,40) (*).

Ενθαρρυντική και η σχέση 51/19 όπως και η κινητικότητα σε συγκεκριμένες μετοχές-σηματωρούς της μεσαίας- χαμηλότερης κατηγορίας. Ενδεικτικά: Attica Bank, Revoil, Παΐρης, Κέκροψ, MIG, AVE, Δρομέας κ.α.

(*) εισηγμένη/μετοχή σηματωρός σε ό,τι αφορά το ευρύτερο τουριστικό κομμάτι. Ακολουθεί την τάση του πανευρωπαϊκού δείκτη Eurostoxx Total Market Airlines. Στις 263,24 μονάδες, με θετικό πρόσημο, νωρίτερα.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v